Soledad

Tor Arve Røssland Aschehoug 2014 58 anmeldelser

14 år gamle Soledad våkner en morgen og oppdager at hun er helt alene. Faren, naboen og resten av beboerne på øya er forsvunnet. Soledad må ikke bare finne ut hva som har skjedd, hun må også gjøre hva hun Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Ole Martin

Ole Martin

Skrevet av 16. desember 2015 av Ole Martin på Varteig skole

Menneskets undergang

Soledad er på ferie da faren og alle de andre på øya har forsvunnet. Soledad leter og leter, men må samtidig gjøre alt hun kan for å holde seg i live. En storm herjer og hun skjønner at noe er galt.

Dette er en kjempespennende spenningsroman som handler om Soledad på 14 år som har mistet pappaen sin og alle de andre på øya i en gedigen storm. Dette er en bra skrevet bok hvor det er spenning hele veien,det er aldri noe kjedelig som skjer. Språket er bra og språket passer til hva som skjer i handlingen. Det er en bra handling i boka og man blir dratt med med en gang i teksten.

Boka er kjempebra og jeg syns denne boka bør nomineres til uprisen og jeg gir denne boka terningkast 5.


Tor-Arne Olsen

Tor-Arne Olsen

Skrevet av 5. november 2015 av Tor-Arne Olsen på Sandfallet ungdomsskole

Er dommedag kommet?

Forfatter: Tor-Arve Røssland
Soledad er en spennende thrillerdystopi som handler om en jente som heter Soledad. Hun våkner og merker at alle er borte, inkludert faren hennes. Hun må finne ut hva som har skjedd og overleve samtidig.

Boken starter ganske treigt, men man forstår mer og mer etter hvert når man leser seg inn i boka. I begynnelsen syns jeg handlinga var ganske uklar. Spenningsnivået er ganske variert. Enkelte perioder kan være ganske rolig, men i andre perioder kan det være veldig spennende.
Boka slutter egentlig ganske brått med en overraskende hendelse. Man kunne leve seg inn i boka når det var spennende.
Denne boka var ganske gripende og troverdig på grunn av detaljene og historien.


Regine

Regine

Skrevet av 2. november 2015 av Regine på Ørnes skole

En nær og skremmende fremtid

Tittel på boka: Soledad
Forfatter: Tor Arve Røssland
Illustratør: Erlend Askhov
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2014
Anmeldelse av: Regine Kjær Eriksen

Forfatteren Tor Arve Røssland har skrevet i mange forskjellige sjangere, alt fra humor til grøsser. Han debuterte i 1999 med boka «Pode», og har fortsatt å skrive siden. Boken «Soledad» er en dyster spenningsroman som handler om 14 år gamle Soledad som våkner en morgen og oppdager at hun er helt alene. Faren, naboen og resten av beboerne på øya er forsvunnet. Soledad må ikke bare finne ut hva som har skjedd, men hun må også gjøre hva hun kan for å overleve.

Jeg reagerte positivt med en gang jeg begynte å lese. Starten var litt spesiell, siden det var et frampek på hva som kom til å skje senere. «Jeg våkner brått av et høyt smell, og gnir meg i øynene.» Istedenfor å forklare hvem Soledad er, som start, begynner heller boken med spenning. Noe som interesserer leseren.

Det blir snakket mye om miljøet i boken, og været blir beskrevet ofte og nøye. Jeg synes dette er positivt, siden da får vi lesere et innblikk i hvordan miljøet er der hovedpersonen befinner seg. «Regnet pisker hardt mot ansiktet nå, jeg klarer nesten ikke å holde øynene oppe.» Med sitatet kan man tenke seg hvordan hovedpersonen har det, siden været og miljøet blir beskrevet såpass godt.

Personlig synes jeg boken var spennende og interessant. Mye av det vi ikke tenker på til vanlig, kom veldig sterkt fram i boka, og man får et annet syn på livet. Jeg tror forfatteren har skrevet en dyster spenningsroman for å få frem hva som kan skje i fremtiden. Boken er definitivt en tankevekker. Hva ville man selv ha gjort i en slik situasjon, og ville man ha kommet til å gjort det samme som Soledad, er spørsmål man stiller seg selv i løpet av boka. Man får lese hvordan Soledad som ungdom opplever situasjoner, og hvordan en ungdoms tankemåte er. Jeg mener dette er et viktig tema for ungdommen i dag.

Bokas styrke mener jeg er at leseren ikke vet hva som har skjedd. Det å ikke vite, er noe som får flere lesere til å lese ferdig boken. Samtidig er det noe som aldri har skjedd på jorden før, så leseren har et sterkt ønske om å få vite hva som skjer.
Bokas svakhet, vil jeg si er at det føles som om ting skjer gjentatte ganger i løpet av boka. Jeg følte at jeg kom tilbake til start igjen et par ganger, noe som irriterte meg.


AMALIE

AMALIE

Skrevet av 25. oktober 2015 av AMALIE på Rothaugen skole

ENSOM OG ALENE.
Tittelen på boken er Soledad. Etter du har lest boka skjønner du hvorfor den heter det og overskriften får mer sammenheng med teksten. Boken ”soledad” anbefaler jeg sterkt for de som liker krim og fantasy fortellinger.
Soledad som hovedpersonen heter er 14 år og har strandet på en øy med navn Utsira. Alle på øyen har forsvunnet og Soledad må klare seg helt alene. På øya møter hun mange utfordringer, uten strøm har hun ikke tilgang til internett og kan ikke holde seg oppgrader med hva som skjer utenfor øya. Hva skal hun leve av? Hvordan skal hun få kontakt med omverden, blir hun strandet på øya for alltid.
Jeg syntes boken var lett og sette seg inn, den spennende delen av boken er i midten og slutten. Begynnelsen av boken setter deg i gang. Boka sluttet veldig uventet og brått, jeg skjønte ikke helt hvorfor boka sluttet sånn, men den var veldig bra.
Når du først hadde startet på boken var den vanskelig å legge fra seg, siden alle kapitlene sluttet brått. Som for eksempel ”Stillheten blir brutt av et rifleskudd fra utsiden, blod spruter utover gulvet.” Jeg syntes det var lett å leve seg inn i handlingen. Hadde jeg vært strandet på en øy hadde jeg gjort akkurat det samme som Soledad gjorde. Skaffe meg mat, lagre mat, kontrollert internett hver dag osv.
Begynnelsen, midten og slutten av boken hører bra sammen og har det samme konseptet hele veien. Språket til karakterene passer også godt sammen. Boken ”Soledad” er ikke lik noen av de bøkene jeg har lest før. Den er både fantasifull, gripende og kreativ.
Jeg syntes denne boken var veldig bra, men jeg ville kanskje endret slutten litt siden det ikke er en serie. Boka får meg til å reflektere over ulike ting på en annen måter enn det jeg gjorde før jeg leste boken. Selv om historien er troverdig, er det enkelte ting som ikke er like realistisk som andre ting. Men for det meste er den ganske realistisk, og jeg syntes ”magien” virker. Jeg syntes boken var lett å lese siden det ikke var for mange sider og god linje avsand mellom setningene.
Boka hadde også veldig korte kapitler noe som gir deg en følelse av å være kommet veldig langt i boken, og ønsker å lese mer. Språket som blir brukt i teksten har veldig mange språklige bilder og metaforer. Et eksempel på en metafor bruk i tekster er ”Han forsvinner som en sky i vinden.” Språkbruket passer strålende til bokas innhold som gjør at boken blir veldig interessant.

Boka handler om en 14 år gammel jente med navn Soledad. På øya Utsira skal hun og faren tilbringe noen uker. En dag våkner Soledad og det er ingen andre på øya. Hun må klare å overleve helt alene uten strøm og med de hjelpemidlene som hun finner ute på øyen.

Hvis jeg skulle sagt noe viktig som boken ga meg, noe og tenke på, måtte det vært at man må lære å stole på seg selv. Stole på at du klarer det urolige. Boka forteller også noe om det å være ung.
Det beste med boken må være da hun møter Asle og alle deres opplevelser gjennom de tøffe landskapene og alle gjengene. Spesielt alle konfliktene de har med Haktor, erkefienden deres. Bokas svakhet syntes jeg må være den siste siden av boken. Siden boken stopper så brått og ikke har en fortsettelse, var slutten en stor skuffelse for meg.
Men jeg anbefaler denne boken på det sterkeste og anbefaler alle de som ikke liker å lese bøker bør lese denne boken. Den er super spennende og du blir revet med fra første stund.


Andrine

Andrine

Skrevet av 25. oktober 2015 av Andrine på Rothaugen skole

Perlemorskyer
Boken Soledad er en spenningsroman og fantasy bok, for den er litt skummel og noe som dette tviler jeg på ville skjedd i virkeligheten. Hovedpersonen Soledad er en tøff jente som setter mål og gjør alt hun kan for å finne ut hva som er skjedd med alle menneskene som er borte fra øya. Faren er kunstner og maler perlemorskyer, Soledad er fargeblind og kan derfor ikke se hvilke farger faren maler med. Faren sier hun skal sette sine farger på maleriet og gjøre det til sitt eget.
En dag våkner Soledad, alle er borte, ingen å finne, ikke en gang et spor etter dem. Soledad leter febrilsk etter folk rundt på hele øya, men alt som er igjen på øya er dyr, branner og livløse hus. Hun fortsetter å lete etter folk, men det er ingen å finne. Soledad møter på mange utfordringer under oppholdet på øya helt alene, hun må derfor samle opp mat som hun oppbevarer inne i huset hvor hun oppholder seg. For å finne ut hva som skjer videre bør du lese boken…

Denne boken er litt treg i starten, man må virkelig sette seg inn i boken for å forstå boken fullt ut og for å få en god opplevelse. Starten løsner ganske fort når ting begynner å skje. Med en gang ting begynner å skje er det vanskelig å legge fra seg boken. Jeg ville gitt denne boken terningkast 4 for den er ikke likt noe annet jeg har lest, den er veldig kreativ og original. Noen ganger kan det være litt forvirrende med alle karakterene og stedene i boken som gjør at det blir vanskelig å holde følge på hva som skjer. Både begynnelsen og slutten falt ikke helt i smak hos meg, men i midtparten derimot var det vanskelig å legge fra seg boken. Boken er lettlest for forfatteren har skrevet på et språk som er lett å forstå, uten noen vanskelige ord, og den er ikke på mer enn 194 sider. Jeg vil anbefale denne til både jenter og gutter i alderen 12-14 år.
Kort oppsummert:
Boken er som sagt en litt treg start, men litt lenger ut i historien må man sette seg inn i situasjonen hennes for virkelig å forstå boken fullt ut. Denne boken ligner ikke på noe annet jeg har lest, den er veldig kreativ og original. Den er lettlest for forfatteren har skrevet på et språk som er lett å forstå, og den er ikke på mer enn 194 sider. Jeg vil anbefale denne til både jenter og gutter i alderen 12-14 år.
-Andrine

Vis flere anmeldelser

Til toppen