Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Smadra

Brynjulf Jung Tjønn Flamme 2018 73 anmeldelser

Faren til Oda triller sykkelen hennar i garasjen. No skal ikkje Oda bruke han meir. Ho har så dårleg balanse, men dette var absolutt siste gong Oda skal falle og slå seg. Det er historia Oda fortel til alle dei som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Cela christine

Cela christine

Skrevet 6. desember 2018 av Cela christine på Harestua skole

Boka "Smadra" er en bok som beskriver følelser og en vond hemmelighet. Jeg synes denne boka var spennende og interessant å lese. Jeg gir denne boka terningkast 4 fordi jeg synes den ble kjedelig til tider, men hentet seg opp igjen flere ganger. Grunnen til at gir den er 4 er fordi jeg synes det var skrevet gode detaljer og beskrivelser på hvordan hovedkarakteren følte det. Noe annet som var bra er at den blir skrevet på en måte som du kan leve deg inn i handlingen.


Dina Haakonsen

Dina Haakonsen

Skrevet 5. desember 2018 av Dina Haakonsen på Ruseløkka skole 10B

Smadra

“Smadra” er en lettlest bok på nynorsk, som er skrevet av Brynjulf Jung Tjønn.

Gjennom boka følger vi hovedpersonen Oda, som bærer på en mørk hemmelighet. Hun har alltid tydelige blåmerker og sår på kroppen, men hun skylder på at hun falt på sykkelen når folk spør. Det ingen vet, er hva som skjer hjemme. Dette er det kun Oda og moren som vet. Hun blir nemlig slått av moren sin.

Boka er bygd opp av enkle og presise setninger, som beskriver godt situasjonen som Oda er plassert i. Forfatteren tar i bruk en god del dialoger og litterærere virkemidler, som skaper en helhet i boka. Man starter rett inn i handlingen –in medias res, og den inneholder mange korte, men gode skildringer. Handlingen var nokså uforutsigbar, men dersom du får med deg all informasjon i fortellingen, så vil du kunne ha en viss anelse om hva som vil skje videre. Personene som står i fokus er hovedpersonen Oda, bestevennen hennes Malid, moren og faren. Boka tar for seg et viktig tema som dreier seg om vold, mangel på trygghet og det å ikke si ifra.

Personlig, så synes jeg boka var helt ok. Dette er fordi boka var såpass kort, og dermed var handlingen begrenset. Det fantes få spenningstopper, noe som gjorde at min interesse for boka, sank. Til tider så kunne handlingen være forvirrende, siden den hoppet fram og tilbake i tid. Det som jeg synes var mest skuffende med boka, var avslutningen. Det endte veldig brått. Når det gjelder det positive med boka, så tar forfatteren opp et såpass sårbart og aktuelt tema på en realistisk måte. Selv om spenningstoppene var få, så var de gripende, og gjorde at jeg ikke ville legge fra meg boka. Gjennom handlingen, kommer budskapet nokså tydelig fram –at det er viktig å si ifra.

Jeg anbefaler denne boka til de som liker lettleste bøker, og som ønsker å sette seg inn i et viktig og følelsesladd tema som fortsatt er aktuelt den dag i dag.

Terningkast: 4


David Wang

David Wang

Skrevet 5. desember 2018 av David Wang på Harestua skole

Fortellingen i boken Smadra er om Oda som blir slått av moren. Moren har en dårlig hånd som har ødelagt karrieren hennes innenfor kunst. En dag startet moren å slå Oda med den samme dårlige hånden. Denne dramatiske hendelsen var starten på et dårlig forhold i hele familien. Forholdet mellom moren og Oda blir dårligere og dårligere, og voldet i hjemmet blir holdt i hemmelighet for faren og venner.

Samdra er en godt skrevet bok, med et lettlest språk og veldig gode virkemidler. I boken spoler vi tilbake i tid, som er litt forvirrende, men også genialt. Denne boken drar inn leseren ved første kapittel, og har mange gode skildringer.

Boka passer for 13-16år gamle ungdommer.

Terningkast 5


Edith

Edith

Skrevet 4. desember 2018 av Edith på Landøya ungdomsskole

Smadra er en lettlest nynorsk ungdomsbok skrevet av Brynjulf Jung Tjønn. Den handler om Oda som ikke har det så bra hjemme, men hun tør ikke si det til noen. Hun har alltid blåmerker og sår men sier at hun falt på sykkelen.
Boka er ganske kort, men forfatteren er flink til å fatte seg i korthet. Han får til å ikke skrive unødvendige beskrivelser og holde seg til handlingen slik at det ikke blir slitsomt å lese. Man glemmer fort at den er skrevet på nynorsk og da er det vanskelig å legge boka fra seg.


Ivar

Ivar

Skrevet 4. desember 2018 av Ivar på Ruseløkka skole, 10C

Fantastisk fortelling på nynorsk
Smadra tar utgangspunkt i livet til Oda. Hun har alltid blåmerker, hun sier bare at «jeg falt på sykkelen» men i realiteten er det mye verre. Noe skjer hjemme.
Boka var spennende, veldig lettlest og ikke lang. Gjennom boka følger vi hovedpersonen, vi får hele tiden høre hvordan hun opplever ting.
Vendepunktet var overraskende, men ikke egentlig om man leser mellom linjene.
Noe av det første jeg la merke til med boka, var hvor enkelt, men likevel følelsesladd forfatteren, Brynjulf Jung Tjønn, beskrev Odas situasjon. Ved hjelp av mye dialog og presis bruk av litterære virkemidler, engasjerer språket leseren med den største letthet. Et eksempel på språkbruk som kjennetegner boka er: «Ein gong vil eg setje med på ein buss, eller eit tog, eller eit fly. Og vere ein annan stad. Bli noko anna. Og ikkje vere redd meir.» Dette utdraget viser hvor mye følelser de tilsynelatende enkle setningene er i stand til å formidle.
Smadra er en bok som passer godt for ungdom fra 12 år oppover. Det er en bok for deg som liker korte setninger, realistisk tema, indre spenning og skjønnlitterære tekster. Det er en bok de fleste ungdommer bør lese fordi de kan få mye kunnskap fra. Jeg anbefaler denne rørende boken sterkt. Terningkast:5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen