Smadra

Brynjulf Jung Tjønn Flamme 2018 86 anmeldelser

Faren til Oda triller sykkelen hennar i garasjen. No skal ikkje Oda bruke han meir. Ho har så dårleg balanse, men dette var absolutt siste gong Oda skal falle og slå seg. Det er historia Oda fortel til alle dei som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

David Wang

David Wang

Skrevet av 5. desember 2018 av David Wang på Harestua skole

Fortellingen i boken Smadra er om Oda som blir slått av moren. Moren har en dårlig hånd som har ødelagt karrieren hennes innenfor kunst. En dag startet moren å slå Oda med den samme dårlige hånden. Denne dramatiske hendelsen var starten på et dårlig forhold i hele familien. Forholdet mellom moren og Oda blir dårligere og dårligere, og voldet i hjemmet blir holdt i hemmelighet for faren og venner.

Samdra er en godt skrevet bok, med et lettlest språk og veldig gode virkemidler. I boken spoler vi tilbake i tid, som er litt forvirrende, men også genialt. Denne boken drar inn leseren ved første kapittel, og har mange gode skildringer.

Boka passer for 13-16år gamle ungdommer.

Terningkast 5


Edith

Edith

Skrevet av 4. desember 2018 av Edith på Landøya ungdomsskole

Smadra er en lettlest nynorsk ungdomsbok skrevet av Brynjulf Jung Tjønn. Den handler om Oda som ikke har det så bra hjemme, men hun tør ikke si det til noen. Hun har alltid blåmerker og sår men sier at hun falt på sykkelen.
Boka er ganske kort, men forfatteren er flink til å fatte seg i korthet. Han får til å ikke skrive unødvendige beskrivelser og holde seg til handlingen slik at det ikke blir slitsomt å lese. Man glemmer fort at den er skrevet på nynorsk og da er det vanskelig å legge boka fra seg.


Ivar

Ivar

Skrevet av 4. desember 2018 av Ivar på Ruseløkka skole, 10C

Fantastisk fortelling på nynorsk
Smadra tar utgangspunkt i livet til Oda. Hun har alltid blåmerker, hun sier bare at «jeg falt på sykkelen» men i realiteten er det mye verre. Noe skjer hjemme.
Boka var spennende, veldig lettlest og ikke lang. Gjennom boka følger vi hovedpersonen, vi får hele tiden høre hvordan hun opplever ting.
Vendepunktet var overraskende, men ikke egentlig om man leser mellom linjene.
Noe av det første jeg la merke til med boka, var hvor enkelt, men likevel følelsesladd forfatteren, Brynjulf Jung Tjønn, beskrev Odas situasjon. Ved hjelp av mye dialog og presis bruk av litterære virkemidler, engasjerer språket leseren med den største letthet. Et eksempel på språkbruk som kjennetegner boka er: «Ein gong vil eg setje med på ein buss, eller eit tog, eller eit fly. Og vere ein annan stad. Bli noko anna. Og ikkje vere redd meir.» Dette utdraget viser hvor mye følelser de tilsynelatende enkle setningene er i stand til å formidle.
Smadra er en bok som passer godt for ungdom fra 12 år oppover. Det er en bok for deg som liker korte setninger, realistisk tema, indre spenning og skjønnlitterære tekster. Det er en bok de fleste ungdommer bør lese fordi de kan få mye kunnskap fra. Jeg anbefaler denne rørende boken sterkt. Terningkast:5.


Christina

Christina

Skrevet av 3. desember 2018 av Christina på Ruseløkka skole, 10C

Kort og grei, og ikke mer enn det

Smadra er en roman skrevet av Brynjulf Jung Tjønn, som også er kjent for å ha skrevet boka Så vakker du er. Boka følger historien til Oda, en jente som blir misbrukt av hennes egen mor. Hun forteller det ikke til noen, ikke engang hennes beste venn Milad eller faren hennes. Istedenfor å fortelle sannheten, setter hun opp en fasade og forteller at hun falt av sykkelen.

Positive sider ved boka:
• Boka er bra fordi at det omhandler et viktig tema. Det er «lett» å lese om fenomenet på nyhetene, men med denne boka får man bedre forståelse fordi det kommer fra et annet perspektiv.
• Følelsene til Oda kommer godt frem i boka. Man kan enkelt kjenne på frykten hennes, og man kan ikke la være enn å få medfølelse for Oda.
• Spenningstoppene i boka er sjeldne, men gode. Hver gang det er en scene hvor Oda snakker med moren, merket jeg at jeg var spent på hva som kom til å skje videre. Vil moren til å slå Oda? Vil Oda stå opp for seg selv for en gangs skyld? Kommer faren inn og oppdager hvordan moren behandler datteren deres? Det var bare å lese videre for å finne ut av det.

Negative sider ved boka:
• Boka er veldig kort og dermed var handlingen veldig begrenset. Det var ganske tydelig at boka kun skulle omfatte én handling, men det er ikke slike bøker jeg foretrekker. Personlig foretrekker jeg lange bøker, og derfor ble dette uvant.
• Jeg synes ikke at det er interessant å lese på nynorsk. Dette er kanskje en smakssak, men for meg trakk det leseopplevelsen min ned.
• Siden at spenningstoppene er så få, syntes jeg boka var ganske kjedelig. Jeg merket ofte at jeg mistet konsentrasjonen og datt litt av.

Terningkast 3


Mathea

Mathea

Skrevet av 3. desember 2018 av Mathea på Brandbu ungdomsskole

Smadra
Smadra handler om Oda som ikke har det så bra hjemme. Hun tør ikke å si det til noen, så hun sier noe som ikke er sant. Hun har en bestevenn som heter Milad som støtter henne i alt.

Boka smadra er en lettlest bok. Den har ikke så mye tekst på hver side. Boka er nynorsk, men det glemmer man fort om man lever seg inn i den. Det var noe som skjedde hele tiden, noe som jeg syntes er bra. Avslutningen var litt uforståelig, men resten var lett å forstå. Boka var ikke så spennende, men viktig. Jeg anbefaler alle til å lese boka fordi det har så viktig tema. De som ikke liker å lese så langt burde lese denne. Jeg vil gi boka terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen