Smadra

Brynjulf Jung Tjønn Flamme 2018 86 anmeldelser

Faren til Oda triller sykkelen hennar i garasjen. No skal ikkje Oda bruke han meir. Ho har så dårleg balanse, men dette var absolutt siste gong Oda skal falle og slå seg. Det er historia Oda fortel til alle dei som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Anja Vaag Bolme

Anja Vaag Bolme

Skrevet av 11. desember 2018 av Anja Vaag Bolme på Surnadal ungdomsskole

Stakkars Oda
Jeg har lest boka Smadra.
Boka handler om Oda som ikke har det så bra hjemme, moren hennes er ikke snill, hun slår og bruker vold mot Oda. Faren hennes er ikke så ofte hjemme, men når han først er hjemme blir Oda veldig glad og letta for da tør ikke moren hennes å bruke vold mot henne. Det er ingen som vet dette, bare Oda og mor. Hun tør ikke si det til noen, ikke faren, ikke bestevennen Milad og heller ikke læreren. Vær dag kommer hun med ett blått øye eller blåmerker på skolen etter at moren har slått henne. Hun sier hver gang at hun bare har falt av sykkelen. Læreren og faren mener hun skulle få sjekka balansen sin fordi hun faller hele tiden, men det vill ikke Oda. For hun vet at hun ikke har dårlig balanse, hun sier det bare for at ingen skal oppdage at moren har slått henne. Når faren kommer hjem bestemmer de seg for å sette sykkelen i garasjen og at Oda skal vente litt med og bruke den, til balansen hennes har blitt bedre.

Tittelen på boka er Smadra. Innholdet passer bra til boka fordi Oda blir jo på en måte smadra av moren sin når hun ikke er snill mot Oda og hun bruker vold mot henne.

Jeg synes boka var bra og spennende. Det som var bra med boka var at jeg ville fortsette og lese videre for å få høre hva som skjer med Oda. Den var passelig lang, men den kunne vært litt lenger så jeg fikk høre mer om hva som skjer med Oda videre, men den var lett å lese. Den hoppen litt fra handling til handling, men i denne boka så var det bare bra, for jeg ville fortsette å lese i boka.
Starten startet midt i en handling hvor moren bruker vold mot Oda. Starten fikk meg også til å ville lese videre får å få høre hvordan det går videre. Etter den første siden så er det en annen handling som forteller om når faren hennes har kjørt hun på skolen og der møter hun bestevennen sin Milad.
Det var flere små spenningstopper i boka. Moren var også grei mot Oda noen ganger. En dag når Oda og moren skulle på shopping tur så begynte faren og moren å krangle. Da slår moren faren til Oda og da merker han også at noe må være galt.
Mot slutten så ville jeg fått vite litt mer om hvordan det gikk med Oda. Jeg ville at boka skulle bli en lykkelig slutt. Jeg likte ikke at slutten ikke fortalte meg mer om hvordan det gikk.

Jeg gir boka terningkast 4 fordi det var en spennende bok, men jeg ville vite mer om hvordan den endte og hva som skjer videre med Oda og familien hennes. Alt i alt er denne boka midt på treet.


Lea

Lea

Skrevet av 7. desember 2018 av Lea på Landøya ungdomsskole

Boka er en ungdomsroman som er skrevet på nynorsk.
Jeg synes boka var spennende og at vi startet ganske rett inn i handlingen. Boka var ikke så veldig lang så man kom ganske fort gjennom den. Jeg kunne ønske at den var litt lenger.I boka følger vi jeg personen som heter oda.Vi for vite hennes tanker og hvordan hun opplever ting gjennom hele boka.Jeg likte boka fordi det var mye som skjedde gjennom hele boka. Det er en overraskelse hva som skjer med henne. Jeg likte boka med siden jeg synes den var litt kor. Jeg gir den terningkast: 4


Anna

Anna

Skrevet av 7. desember 2018 av Anna på Lom ungdomsskole 10A

Boka handlar om Oda som blir mishandla av mora hennar.Mennesker rundt Oda trur at såra i fjeset hennar er der grunna at ho har dårleg balanse,og falt på sykkelen.Oda og mora held denne vonde hemmelgheita skjult for far til Oda og alle andre.
Boka hadde gode skildringar,og det var realistisk.Eg likte at det vart fortalt ting som hadde skjedd i fortid.Boka beskreiv godt korleis Oda følte seg og,og forholdet ho hadde til mora si.Boka vart til tider kjedeleg,og det var lite som skjedde.Eg likte ikkje slutten,da ein ikkje fikk vite korleis det gjekk med Oda og mora
Eg gjev denne boka terningkast 4


Cela christine

Cela christine

Skrevet av 6. desember 2018 av Cela christine på Harestua skole

Boka "Smadra" er en bok som beskriver følelser og en vond hemmelighet. Jeg synes denne boka var spennende og interessant å lese. Jeg gir denne boka terningkast 4 fordi jeg synes den ble kjedelig til tider, men hentet seg opp igjen flere ganger. Grunnen til at gir den er 4 er fordi jeg synes det var skrevet gode detaljer og beskrivelser på hvordan hovedkarakteren følte det. Noe annet som var bra er at den blir skrevet på en måte som du kan leve deg inn i handlingen.


Dina Haakonsen

Dina Haakonsen

Skrevet av 5. desember 2018 av Dina Haakonsen på Ruseløkka skole 10B

Smadra

“Smadra” er en lettlest bok på nynorsk, som er skrevet av Brynjulf Jung Tjønn.

Gjennom boka følger vi hovedpersonen Oda, som bærer på en mørk hemmelighet. Hun har alltid tydelige blåmerker og sår på kroppen, men hun skylder på at hun falt på sykkelen når folk spør. Det ingen vet, er hva som skjer hjemme. Dette er det kun Oda og moren som vet. Hun blir nemlig slått av moren sin.

Boka er bygd opp av enkle og presise setninger, som beskriver godt situasjonen som Oda er plassert i. Forfatteren tar i bruk en god del dialoger og litterærere virkemidler, som skaper en helhet i boka. Man starter rett inn i handlingen –in medias res, og den inneholder mange korte, men gode skildringer. Handlingen var nokså uforutsigbar, men dersom du får med deg all informasjon i fortellingen, så vil du kunne ha en viss anelse om hva som vil skje videre. Personene som står i fokus er hovedpersonen Oda, bestevennen hennes Malid, moren og faren. Boka tar for seg et viktig tema som dreier seg om vold, mangel på trygghet og det å ikke si ifra.

Personlig, så synes jeg boka var helt ok. Dette er fordi boka var såpass kort, og dermed var handlingen begrenset. Det fantes få spenningstopper, noe som gjorde at min interesse for boka, sank. Til tider så kunne handlingen være forvirrende, siden den hoppet fram og tilbake i tid. Det som jeg synes var mest skuffende med boka, var avslutningen. Det endte veldig brått. Når det gjelder det positive med boka, så tar forfatteren opp et såpass sårbart og aktuelt tema på en realistisk måte. Selv om spenningstoppene var få, så var de gripende, og gjorde at jeg ikke ville legge fra meg boka. Gjennom handlingen, kommer budskapet nokså tydelig fram –at det er viktig å si ifra.

Jeg anbefaler denne boka til de som liker lettleste bøker, og som ønsker å sette seg inn i et viktig og følelsesladd tema som fortsatt er aktuelt den dag i dag.

Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen