Smadra

Brynjulf Jung Tjønn Flamme 2018 79 anmeldelser

Faren til Oda triller sykkelen hennar i garasjen. No skal ikkje Oda bruke han meir. Ho har så dårleg balanse, men dette var absolutt siste gong Oda skal falle og slå seg. Det er historia Oda fortel til alle dei som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Anna

Anna

Skrevet 7. desember 2018 av Anna på Lom ungdomsskole 10A

Boka handlar om Oda som blir mishandla av mora hennar.Mennesker rundt Oda trur at såra i fjeset hennar er der grunna at ho har dårleg balanse,og falt på sykkelen.Oda og mora held denne vonde hemmelgheita skjult for far til Oda og alle andre.
Boka hadde gode skildringar,og det var realistisk.Eg likte at det vart fortalt ting som hadde skjedd i fortid.Boka beskreiv godt korleis Oda følte seg og,og forholdet ho hadde til mora si.Boka vart til tider kjedeleg,og det var lite som skjedde.Eg likte ikkje slutten,da ein ikkje fikk vite korleis det gjekk med Oda og mora
Eg gjev denne boka terningkast 4


Cela christine

Cela christine

Skrevet 6. desember 2018 av Cela christine på Harestua skole

Boka "Smadra" er en bok som beskriver følelser og en vond hemmelighet. Jeg synes denne boka var spennende og interessant å lese. Jeg gir denne boka terningkast 4 fordi jeg synes den ble kjedelig til tider, men hentet seg opp igjen flere ganger. Grunnen til at gir den er 4 er fordi jeg synes det var skrevet gode detaljer og beskrivelser på hvordan hovedkarakteren følte det. Noe annet som var bra er at den blir skrevet på en måte som du kan leve deg inn i handlingen.


Dina Haakonsen

Dina Haakonsen

Skrevet 5. desember 2018 av Dina Haakonsen på Ruseløkka skole 10B

Smadra

“Smadra” er en lettlest bok på nynorsk, som er skrevet av Brynjulf Jung Tjønn.

Gjennom boka følger vi hovedpersonen Oda, som bærer på en mørk hemmelighet. Hun har alltid tydelige blåmerker og sår på kroppen, men hun skylder på at hun falt på sykkelen når folk spør. Det ingen vet, er hva som skjer hjemme. Dette er det kun Oda og moren som vet. Hun blir nemlig slått av moren sin.

Boka er bygd opp av enkle og presise setninger, som beskriver godt situasjonen som Oda er plassert i. Forfatteren tar i bruk en god del dialoger og litterærere virkemidler, som skaper en helhet i boka. Man starter rett inn i handlingen –in medias res, og den inneholder mange korte, men gode skildringer. Handlingen var nokså uforutsigbar, men dersom du får med deg all informasjon i fortellingen, så vil du kunne ha en viss anelse om hva som vil skje videre. Personene som står i fokus er hovedpersonen Oda, bestevennen hennes Malid, moren og faren. Boka tar for seg et viktig tema som dreier seg om vold, mangel på trygghet og det å ikke si ifra.

Personlig, så synes jeg boka var helt ok. Dette er fordi boka var såpass kort, og dermed var handlingen begrenset. Det fantes få spenningstopper, noe som gjorde at min interesse for boka, sank. Til tider så kunne handlingen være forvirrende, siden den hoppet fram og tilbake i tid. Det som jeg synes var mest skuffende med boka, var avslutningen. Det endte veldig brått. Når det gjelder det positive med boka, så tar forfatteren opp et såpass sårbart og aktuelt tema på en realistisk måte. Selv om spenningstoppene var få, så var de gripende, og gjorde at jeg ikke ville legge fra meg boka. Gjennom handlingen, kommer budskapet nokså tydelig fram –at det er viktig å si ifra.

Jeg anbefaler denne boka til de som liker lettleste bøker, og som ønsker å sette seg inn i et viktig og følelsesladd tema som fortsatt er aktuelt den dag i dag.

Terningkast: 4


David Wang

David Wang

Skrevet 5. desember 2018 av David Wang på Harestua skole

Fortellingen i boken Smadra er om Oda som blir slått av moren. Moren har en dårlig hånd som har ødelagt karrieren hennes innenfor kunst. En dag startet moren å slå Oda med den samme dårlige hånden. Denne dramatiske hendelsen var starten på et dårlig forhold i hele familien. Forholdet mellom moren og Oda blir dårligere og dårligere, og voldet i hjemmet blir holdt i hemmelighet for faren og venner.

Samdra er en godt skrevet bok, med et lettlest språk og veldig gode virkemidler. I boken spoler vi tilbake i tid, som er litt forvirrende, men også genialt. Denne boken drar inn leseren ved første kapittel, og har mange gode skildringer.

Boka passer for 13-16år gamle ungdommer.

Terningkast 5


Edith

Edith

Skrevet 4. desember 2018 av Edith på Landøya ungdomsskole

Smadra er en lettlest nynorsk ungdomsbok skrevet av Brynjulf Jung Tjønn. Den handler om Oda som ikke har det så bra hjemme, men hun tør ikke si det til noen. Hun har alltid blåmerker og sår men sier at hun falt på sykkelen.
Boka er ganske kort, men forfatteren er flink til å fatte seg i korthet. Han får til å ikke skrive unødvendige beskrivelser og holde seg til handlingen slik at det ikke blir slitsomt å lese. Man glemmer fort at den er skrevet på nynorsk og da er det vanskelig å legge boka fra seg.

Vis flere anmeldelser

Til toppen