Smadra

Brynjulf Jung Tjønn Flamme 2018 85 anmeldelser

Faren til Oda triller sykkelen hennar i garasjen. No skal ikkje Oda bruke han meir. Ho har så dårleg balanse, men dette var absolutt siste gong Oda skal falle og slå seg. Det er historia Oda fortel til alle dei som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Ingrid Hole Bjørneseth

Ingrid Hole Bjørneseth

Skrevet av 29. mars 2019 av Ingrid Hole Bjørneseth på Velledalen Montessoriskule

Eg likte boka. Eg likte at det begynte rett på, med at mora slo først ein gong så ein gong til. Boka fikk fram eit viktig tema. Eg synest at det er bra at den er på nynorsk sidan eg pratar det, men det er også bra at den er på nynorsk fordi da lærer folk litt meir om det. 😉Jan Truong

Jan Truong

Skrevet av 19. desember 2018 av Jan Truong på Hovedgården ungdomsskole

Smadra

Boken er skrevet av Brynjulf Jung Tjønn og handler om vold i nære relasjoner.

Oda bor med begge foreldrene sine. Hun pleier å være hjemme alene med moren sin fordi faren ofte er opptatt med jobben. Mor slår og bruker vold mot Oda. Hver dag kommer Oda på skolen med et nytt blåmerke. Når noen spør henne om hva som har skjedd sier hun bare at hun har falt av sykkelen. Ingen vet om hemmeligheten hennes. Ikke en gang faren eller bestevennen Milad.

Starten på boka likte jeg. Den starta rett inn i handlingen med at moren slo henne. Når jeg begynte å lese den tenkt jeg “wow, så det er det boka skal handle om.” Boka var bra skildret. Jeg kunne leve meg inn i handlingen. Et eksempel er “Første gongen mor slo, skjønna eg ikkje kva ho gjorde. Det var som om det ikkje hadde skjedd. Eg kjende smerta i leppene, smaken av blod frå nasen. Men at ho slo hugsar eg ikkje.” Forfatteren beskriver veldig godt følelsene til Oda. Boka var veldig spennende og slutten var bra.

Det er en lettlest bok som er på nynorsk, men den hadde vært lettere å lese hvis den var på bokmål. Mesteparten av boka bestod av replikker og de var ikke så veldig lange. Det likte jeg.

“Vold i nære relasjoner” er et sterkt tema og det er faktisk noen som opplever det. Jeg tror det var derfor forfatteren skrev boka.

Jeg anbefaler alle som liker lettleste bøker og drama/spenning.

Jeg gir boka terningkast 5 fordi den var spennende og det gjorde inntrykk på meg, men den kunne vært litt lengre sånn at man får vite hva som skjer videre med Oda og moren hennes.


Mailinn

Mailinn

Skrevet av 18. desember 2018 av Mailinn på Åkra ungdomsskole

Smadra.
Boksa heter Smadra, forfatter heter er Brynjulf Jung Tjønn. Boka handler om en jente som heter Oda som ikke har det så bra hjemm., Oda bor med moren og faren sin, faren til Oda er ikke ofte hjemme så Oda bor med moren sin som er voldelig og slem.Når Oda går på skolen later hun som at hun har veltet med sykkelen sin, som gjør at læreren hennes blir urolig for balansen hennes.
Jeg opplever boka som litt kjedelig, men litt intreressan også.
Denne boka er kjedelig fordi det var mange historier I den.
Jeg syns at de som liker litt drama/fortellinger burde lese denne.
Jeg gir denne boka terningkast 2.


Anja Vaag Bolme

Anja Vaag Bolme

Skrevet av 11. desember 2018 av Anja Vaag Bolme på Surnadal ungdomsskole

Stakkars Oda
Jeg har lest boka Smadra.
Boka handler om Oda som ikke har det så bra hjemme, moren hennes er ikke snill, hun slår og bruker vold mot Oda. Faren hennes er ikke så ofte hjemme, men når han først er hjemme blir Oda veldig glad og letta for da tør ikke moren hennes å bruke vold mot henne. Det er ingen som vet dette, bare Oda og mor. Hun tør ikke si det til noen, ikke faren, ikke bestevennen Milad og heller ikke læreren. Vær dag kommer hun med ett blått øye eller blåmerker på skolen etter at moren har slått henne. Hun sier hver gang at hun bare har falt av sykkelen. Læreren og faren mener hun skulle få sjekka balansen sin fordi hun faller hele tiden, men det vill ikke Oda. For hun vet at hun ikke har dårlig balanse, hun sier det bare for at ingen skal oppdage at moren har slått henne. Når faren kommer hjem bestemmer de seg for å sette sykkelen i garasjen og at Oda skal vente litt med og bruke den, til balansen hennes har blitt bedre.

Tittelen på boka er Smadra. Innholdet passer bra til boka fordi Oda blir jo på en måte smadra av moren sin når hun ikke er snill mot Oda og hun bruker vold mot henne.

Jeg synes boka var bra og spennende. Det som var bra med boka var at jeg ville fortsette og lese videre for å få høre hva som skjer med Oda. Den var passelig lang, men den kunne vært litt lenger så jeg fikk høre mer om hva som skjer med Oda videre, men den var lett å lese. Den hoppen litt fra handling til handling, men i denne boka så var det bare bra, for jeg ville fortsette å lese i boka.
Starten startet midt i en handling hvor moren bruker vold mot Oda. Starten fikk meg også til å ville lese videre får å få høre hvordan det går videre. Etter den første siden så er det en annen handling som forteller om når faren hennes har kjørt hun på skolen og der møter hun bestevennen sin Milad.
Det var flere små spenningstopper i boka. Moren var også grei mot Oda noen ganger. En dag når Oda og moren skulle på shopping tur så begynte faren og moren å krangle. Da slår moren faren til Oda og da merker han også at noe må være galt.
Mot slutten så ville jeg fått vite litt mer om hvordan det gikk med Oda. Jeg ville at boka skulle bli en lykkelig slutt. Jeg likte ikke at slutten ikke fortalte meg mer om hvordan det gikk.

Jeg gir boka terningkast 4 fordi det var en spennende bok, men jeg ville vite mer om hvordan den endte og hva som skjer videre med Oda og familien hennes. Alt i alt er denne boka midt på treet.

Vis flere anmeldelser

Til toppen