Slepp meg

Kathrine Nedrejord Aschehoug 2018 17 anmeldelser

Anna og Amanda har alltid vært bestevenner. Amanda har bestemt, og Anna har fulgt etter. Men når Anna prøver å finne ut av hvem hun er på egenhånd, står Amanda i veien. Og hun gjør alt hun kan for å Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Lisa

En positiv overraskelse

Skrevet av 17. oktober 2019 av Lisa på Hisøy skole

Boken Slepp meg er skrevet av forfatteren Kathrine Nedrejord og ble gitt ut i 2018. Den er på omtrent 200 sider og handler om Anna, en jente som går i 10. klasse, som alltid har fulgt etter bestevenninnen sin uten å tenke på hva hun selv vil.

Anna og bestevenninnen hennes, Amanda har vært bestevenner siden barnehagen. I løpet av årene har vennskapet utviklet seg til at Amanda har kontrollen og Anna «adlyder». Anna føler seg ikke alltid komfortabel med det Amanda sier, men hvordan skal hun si det til skolens mest populære og peneste jente uten at hun blir fornærmet? For det har skjedd før når Anna har prøvd å si ifra, men siden Amanda er så kontrollerende har det alltid endt med at Anna har beklaget og følt seg dum. Men ting forandrer seg når hun møter Samuel, en gutt som går på videregående, som legger merke til henne. Etter hvert som Anna og Samuel blir bedre kjent med hverandre forteller hun om forholdet deres til Amanda som blir fornærmet og beskylder Anna for å ha løyet til henne. Samuel prøver å overbevise Anna om at hun burde slutte å la Amanda bestemme over henne, og Anna skjønner det, men hvem skal hun være med på skolen da? Amanda er den hun alltid har vært med.

Når jeg fikk tildelt denne boka var jeg ganske skeptisk, den var ikke blant ønskene mine og denne typen bok er ikke noe jeg ville valgt selv. Selv om jeg først var skeptisk ble jeg også positivt overrasket. Temaer i boken som for eksempel venninnedrama er noe man lett kan relatere seg til, og måten den er skrevet på gjør det enda enklere.

Men noe jeg synes trekker den litt ned er at jeg, personlig synes at slutten er litt kort og «enkel». Rett etter høydepunktet i boka falmer den veldig fort ut. I tillegg syntes jeg den var litt forvirrende i blant, ved at Anna i en scene er på skolen og helt plutselig er to setninger om drømmen hun hadde. Et eksempel på dette er:
«Og om jeg bare unngår blikket hennes, det som er så drepende og hardt, så gjør det ikke vondt heller. Jeg drømte ikke om hus som raste i natt. Jeg drømte om gevær og skudd.»

Alt i alt ble jeg positivt overrasket når jeg leste boken, og velger å si at den er ganske bra. Selv om det er noen punkter som jeg synes trekker den ned gjør det at den er så lett å relatere seg til opp for det. Jeg vil anbefale den for de som liker å lese om drama, forelskelse og om å kanskje finne seg selv, siden det er dette boka i hovedsak handler om, å finne ut hvem man selv er.
Terningkast: 5-


Lillan Tonay Berg

Lillan Tonay Berg

Skrevet av 14. mars 2019 av Lillan Tonay Berg på Bjørnslettaskole

Anonym som forsiden

Jeg skal anmelde boka "Slepp meg" av Kathrine Nedrejord. Jeg vil begynne med å si at førsteinntrykket til boka ikke var positivt hos meg, altså coveret. Forsiden fremsto som anonym, lett å glemme, ingen særpreg, kjedelige farger(nesten ingen farger) og heller ikke noe som røpet hva boka handlet om.

Boka handler om to bestevenner, Anna og Amanda. De har vært bestevenner lenge men nå begynner vennskapet å svikte. Anna prøver å rive seg løs fra Amanda men det er vanskeligere enn man tror, spesielt når du er venn med bygdas mest populære jente. Anna er smart og hjelpsom men hun er også sjenert og dårlig til å si ifra og jeg fikk et medfølende forhold til henne fordi hun i perioder virker hjelpeløs. Spørsmålet er om det går an å være venner etter alt dette.

Jeg syntes boka var litt treg i begynnelsen, men Nedrejord er flink å beskrive og får leseren til å se for seg omgivelsene. Etterhvert gikk det hurtigere for seg og det ble krangel etter krangel og handlingene fulgte tett opp i hverandre. Avslutningen var uforutsigbar, men generelt hadde boka kjedelig språk og det føltes ut som om jkkeg hadde lest den før.


Viktoria

Viktoria

Skrevet av 1. januar 2019 av Viktoria på Ruseløkka skole 10B

Slepp meg:
En gripende roman fylt med tårer og glede.
Slepp meg gir et utgangspunkt på den moderne verden og det moderne vennskap som blir unnfanget i verden i dag. 15 år gamle Anna har hele livet sitt levd i Amandas skygge. Amanda har utseendet, personligheten og populariteten, mens Anna har ingenting. Vennskapet er ikke helt likesidet og Amanda elsker å ha makten over uskyldige Anna.
Det er først når den mystiske Samuel dukker opp at Anna føler seg fri. Han elsker henne for den hun er og ser på henne som et unikt menneske, ikke som et tilbehør. Hun føler seg fri og lykkelig, noe som Amanda ikke liker. Amanda av all sin makt prøver å stoppe Anna i å finne lykken og det blir et blodbad av såre følelser.
Selv føler jeg at boken var utrolig spennende med en intens flyt. Den hadde en fin overgang mellom ulike kapitler. Språklig var det gode setninger i ungdommelig språkdrakt. Det var lett å leve seg inn i karakterene og innholdet. Jeg likte spesielt måten tankene og følelsene til Anna ble beskrevet og skildret. Skildring er viktig, og jeg følte at skildringen ble godt utført. For å ha en god bok er det viktig at publikum blir interessert og er spente på hva som vil skje. Det beste med denne boken var at jeg følte meg underholdt og hadde i meg lysten til å lese mer. For meg er dette viktig siden jeg liker følelsen av at jeg gjør noe nyttig. Hvis jeg leser en kjedelig og tung bok mister jeg engasjementet og lysten til å fortsette. Denne boken nådde spenningstopper som en svingende berg-og-dal bane på Tusenfryd.
Det var lett å leve seg inn i karakterene på grunn av måten man kjenner seg igjen i situasjoner beskrevet i boken. Selv kjenner jeg meg veldig igjen i Annas situasjon som jeg tror også var en grunn til at jeg ville lese mer. Det ga meg en slags motstandsfølelse som vekker kampinstinktet.
Denne boken fortjener definitivt å vinne Uprisen. Hver side har både en tanke og en tåre bak. Jeg vil gi denne boken terningkast 6/6, og forfatteren fortjener en pris for sin sjette sans!


Sunniva

Sunniva

Skrevet av 21. desember 2018 av Sunniva på Vadsø ungdomsskole

Slepp meg er skrevet av Kathrine Nedrejord og har 206 sider. Boken handler om Anna som bor i Seida. Hun blir kjent med Samuel som flytter til bygda. Vennen hennes Amanda styrer mye over henne og hun er ikke lenger til å stole på. Amanda liker ikke at Anna er mye med Samuel.
Boken er skrevet i jeg- person og er den beste boken jeg noen gang har lest. I blant var den veldig spennende slik at jeg bare ville fortsette å lese. Boken er lett å lese og det er mange som kan kjenne seg igjen i handlingen. Noen venner vokser fra hverandre, noen tør ikke si ifra når nok er nok og blir da lei av den andre. jeg anbefaler denne boken på HØYT nivå.

Terningkast:6


Maria Gustavsen

Maria Gustavsen

Skrevet av 15. desember 2018 av Maria Gustavsen på Harestua skole

Anmeldelse av boka Slepp meg skrevet av Kathrine Nedrejord

Boken handler om Anna, Anna er bestevenn med Amanda. Mest fordi Amanda valgte Anna, Amanda bestemmer og Anna gjør som hun sier. Anna møter Samuel, som synliggjør at hun begynner å finne seg selv og få mer selvsikkerhet. Amanda liker ikke synet av at Anna begynner å klare seg selv. – og blir absolutt ikke glad for Annas suksess.

Jeg likte boka godt, den er ekte og ærlig som gjør at flere kjenner seg igjen. For min del har boken et sårt tema som jeg bruker mye tid på å tenke over ellers. Når venner vokser fra hverandre, når de ikke lenger er interessert i de samme tingene og den ene blir mer moden enn den andre. Det gjør i hvert fall meg mer oppslukt av boka og jeg får lyst til å finne ut av hvordan ferden går og hvor den ender.

Terningkast:6

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Julie

Julie

Skrevet av 26. november 2018 av Julie på Orstad skole

Slepp meg av Kathrine Nedrejord

Slepp meg handler om Anna og Amanda. De har lenge vært bestevenner og Amanda har alltid vært midtpunktet mens Anna har gjemt seg i skyggen hennes. Jo mer Anna finner seg selv og begynner å stå på sine egne ben jo mer kommer den ekte siden av Amanda ut. Til slutt kommer sannheten om vennskapet ut og Anna må sette spørsmål på alt hun trodde hun visste om bestevenninnen.

Boken er skrevet på et enkelt og lettlest språk. Den består av gode beskrivelser av personene og miljøet i boken og den er til tider vanskelig å legge fra seg. Slepp meg er en jeg-fortelling om Anna og det er lett å forstå hvordan personen føler seg i de ulike situasjonene som tar sted i boka. Hvis jeg kunne forandre noe så ville jeg formulert ulike hendelser kortere siden jeg av og til følte at det va litt unyttig informasjon , men annet en det synes jeg at boken var interessant å lese. Jeg anbefaler boken til de som liker bøker om vennskap, kjærlighet og følelser.
Terningkast : 5

Til toppen