Slagside

Heidi Sævareid Gyldendal 2016 14 anmeldelser

Vilde drar til Bristol for å ta et friår etter videregående. Hun forlater det hun har i Norge – inkludert kjæresten Markus. I Bristol beveger hun seg inn i miljøet rundt den brutale kampsporten Krav Maga, og treffer den underlige Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Jade Brændsrud

Jade Brændsrud

Skrevet av 27. oktober 2016 av Jade Brændsrud på Gulskogen skole

En rørende men krevende bok

Vilde tar seg et friår fra videregående og flytter til England. Hun flytter fra livet hun har i Norge, og kjæresten Markus. I England skal hun prøve å få seg en ny start, hun vil få nye venner og et nytt liv. Klarer hun da å legge fortiden bak seg og leve her og nå?

Historien hadde en spennende og forklarende start. Den forklarte litt om hvorfor hun hadde flyttet til England, men sa ikke alt. Dette gjorde at jeg fikk et ønske om å lese videre. Ved at den ikke startet med in medias res gjorde at den skilte seg ut fra annen ungdoms litteratur. Jeg syntes at ungdoms forfattere tenker at det må være spenning fra start til slutt for at en ungdomsbok skal selge.

Det beste med denne boka var språket. Det var beskrivende og man fikk med mye tanker og refleksjon fra hovedpersonen. Jeg syntes også at dette fikk den til å skille seg ut fra ungdoms bøker i dag. Ved måten den klarer å ha en god balanse mellom dialogen og beskrivelsen/tankene. Jeg syntes dessverre at bokas kapitler var for lange slik at jeg ikke fikk den naturlige avslutningen som jeg liker når jeg leser.

Historien var rar på en måte som jeg ikke kan forklare med mindre man leser boken. Den var troverdig ved måten forfatteren skrev på en så magisk måte, at det var lett å leve seg inn i handling. Boken var også uforutsigbar og det var flere ganger jeg var sikker på at noe skulle skje også skjedde det noe helt annet. Jeg likte at hovedpersonen var bifil uten at det ble lagt mye vekt på det. Hun var tøff, og skulle ikke være sårbar. Hun syntes at alle rundt henne var svake, etter hvert ble hun så slitsom å høre på at jeg ble utmattet av å lese.

Boken handlet om depresjonen som Vilde opplever etter hvert som tiden går. Dette ble til tider så slitsomt å lese at jeg ikke hadde lyst. Jeg mistet ønske om å ta opp boka, fordi den er skrevet på en fantastisk måte at den er for vond. Jeg likte at historien ikke handlet om en psykisk syk mor eller en far som drikker og er voldelig. Den handlet om Vilde og hvordan hun har det. Noe jeg syntes gjør boka mer aktuell ved at flere ungdommer i dag sliter med depresjon og angst.

Jeg gir denne boken terningkast: 5

LESDET!-Gulskogen skole


Sigbjørn.Dille

Sigbjørn.Dille

Skrevet av 27. oktober 2016 av Sigbjørn.Dille på Rørvik skole

Slagsidens tap.

Denne boken er ganske ensformig i begynnelsen når Vilde begynner å forklare litt om seg selv og at Vilde møter Fiona. Forfatteren beskriver ganske bra hva som skjer i begynnelsen. Senere i boken begynner det å bygge opp litt spenning, men den forsvinner ganske fort mot slutten. Jeg synes avslutningen var ganske drøy for det er ikke det du forventer skjer.

Jeg gir denne boken terningkast 2, for den ikke er så bra som man forventer, og den er ikke særlig oppfinnsom etter min smak.
Jeg anbefaler ikke denne boken for at den er ikke så veldig spennende og oppfinnsom.


Mathias Rollum Elvik

Mathias Rollum Elvik

Skrevet av 13. oktober 2016 av Mathias Rollum Elvik på Midtstuen skole

Tittelen på boka er Slagside. Forfatteren er Heidi Sævareid.

Vilde er i Bristol. Vilde er en norsk jente som elsker Krav Maga. Hun liker å føle at hun ikke er hjelpeløs. Derimot viser det seg at Krav Maga som er et selvforsvarkurs ikke kan stoppe all desperasjon og hjelpeløshet.

Boka starter i in medias res og du får ikke mye forklaring på noe. Det fikk meg til å ville vite mer. Jeg følte selv at spenningskurven steg sakte med noen høydepunkter, men jeg følte at noe kom til å skje. At det bygget opp til noe. Boka stoppet brått og overaskende.
Det er noen ting i boka som jeg kan kjenne meg igjen i, men det er mye som jeg ikke kan det. Boka var veldig dramatisk og jeg begynte å syne synd på personene i boka. Vi fikk ikke vite mye om karakterene. De ble mystiske. Romanen er troverdig og alt henger sammen. Jeg leser nesten aldri bøker som dette så for meg virket den veldig original.. Boka var lett å lese og jeg likte spesielt at forfatteren puttet noen engelske setninger her og der siden de var i Bristol. Setningene er lange, men det tenker jeg ikke mye over.

Det er en passe menge banning i boka. Jeg synes at språkbruken definitivt passer til bokas innhold. Jeg tror at boka vil vise at livet kan gå raskt nedover når man tror man har det bra. At livet er skjørt. Jeg synes det beste med boka var at boka aldri ble kjedelig den holdt seg spennende.

Jeg gir denne boka terningkast 4 fordi det er ikke min type bok.


Hanna Andersen

Hanna Andersen

Skrevet av 29. september 2016 av Hanna Andersen på Midtstuen skole

Tittel: Slagside
Forfatter: Heidi Sævareid
Min opplevelse av boka: Fortellingen begynner med in medias res og fanget raskt min interesse. Tidlig i historien ble det presentert små biter av hovedpersonens fortid som skapte nysgjerrighet og engasjement hos meg. Jeg begynte å lure på hvordan hovedpersonen, Vilde, hadde havnet der hun var og hvorfor hun hadde tatt ulike valg. I tillegg var handlingen (nåtiden) i boka også spennende. Enkelte av karakterene i romanen var veldig interessante. Dette var nok mye fordi jeg var nødt til å tolke innholdet for å forstå meg på både Vilde og bipersoner. Det eneste jeg mener kunne ha gjort fortellingen bedre er skildringene. Jeg synes mye av det er bra, men jeg ønsker at de var mer detaljerte slik at leseren oppnår et enda klarere bilde av handlingen. Bokas avslutning var engasjerende. Jeg likte godt at den var uforutsigbar og original. Det jeg likte spesielt med den var at det ikke var noen klassisk lykkelig slutt, men at den faktisk var veldig trist.
Originalitet og språk: Som jeg allerede har nevnt så er bokas slutt svært original. Dette gjelder også for resten av historien. Handlingen foregår i Bristol i England. Derfor er det noen engelske setninger i dialoger i fortellingen. Jeg synes ikke dette svekket min gode leseropplevelse. Resten av boka er skrevet på bokmål.
Oppsummering: Romanen vekker interesse allerede fra start. Handlingen er engasjerende, og forfatteren har skrevet godt slik at fortellingen ga meg en god opplevelse. Jeg likte slutten spesielt godt fordi den var uforventet og original. Jeg skulle ønske at skildringene var mer detaljerte slik at jeg ville ha fått et skarpere bilde av handlingen. På grunnlag av dette gir jeg boka terningkast 5.

Til toppen