Skatten fra Miklagard

Tom Egeland Aschehoug 2014 16 anmeldelser

Det er sommerferie, og Robert blir med moren til Vestfold, der hun og arkeologteamet hennes har funnet en vikinggrav. Nyheten om et revolusjonerende funn sprer seg raskt - hvis den eldgamle Njåls saga snakker sant, kan denne graven romme store Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Bjørn Are

Bjørn Are

Skrevet av 3. desember 2014 av Bjørn Are på Lundenes skole

Dette er en lettlest, helt ok bok, men det er litt lite spenning.

Robert er hovedpersonen, og dette er oppfølgeren til Katakombenes hemmelighet, som fikk veldig gode omtaler i fjor. En blanding av leksikon, og tre ulike fortellerstemmer, Robert, Ulv og en annen. Noe forvirrende.

Boka er lett å lese, men litt forvirrende, og falt ikke helt i smak hos meg. Jeg levde meg ikke inn i historien, det ble litt for tørt, men jeg lærte noe nytt om vikingene ialle fall.

Dette er ikke årets ungdomsbok.


Simen Johansen

Simen Johansen

Skrevet av 1. desember 2014 av Simen Johansen på Sørburøy barne- og ungdomsskule

Nysgjerrig sønn!

Robert blir med moren til Vestfold, der hun og hennes team av arkeologer har funnet en vikinggrav. Nyheten om et oppsiktsvekkende funn sprer seg raskt. Hvis den eldgamle Njåls saga er sann, kan denne graven romme store skatter. Samtidig dukker en vikinggutt ved navn Ulv opp i Roberts drømmer. Ulv vokter en stor skatt, men skattens skjulested kan bare avsløres hvis Robert klarer å tyde et sett med gamle runer.

Mine meninger om boka:
Skatten fra Miklagard var ei bra bok som var veldig spennende.
Godt forståelig og godt skrevet. Interessant med hopping mellom tider, men det blir bare vanskeligere og vanskeligere å henge med. Boka begynte å bli veldig interessant da Robert fant en trebit som var skrevet med «runer». Boka skal være nummer to i en serie, men det visste jeg ikke før jeg ble ferdig med boka. Det hadde ikke noe å si, fordi den føltes som en helt ny bok.
Denne boken er en god bok og jeg tror denne boken kan ha god sjanse til å vinne u-prisen!


Aleksander Hafsø

Aleksander Hafsø

Skrevet av 26. november 2014 av Aleksander Hafsø på Lagård ungdomsskole

Bør leses og nomineres!
Boka handler om to unge personer som skal finne en gjemt vikingskatt som den store vikingen Njål hadde røvet fra Miklagard og tatt med til Norge. Boka er spennende fordi det skjer mye uforventet. Vi lærer fakta om forskjellige ting om vikingtiden. Boka er annerledes enn bøker jeg har lest før. Jeg forsto ikke helt hva kapittelet Krigsrommet hadde med resten av handlingen å gjøre. Men alt i alt er dette en av de beste bøkene jeg har lest.
Terningskast 6


Elias Weie

Elias Weie

Skrevet av 18. november 2014 av Elias Weie på Kjøllefjordskole

Fascinerende og spennende bok

Skatten fra Miklagard er nummer 2 i en serie om Robert. Bøkene handler om hovedpersonene Robert og mammaen hans som er arkeolog. Man trenger ikke å lese første boken for å forstå denne boken. I denne boka drar Robert og moren til Vestfold for å grave ut et vikingskip. Robert finner en gjenstand som endrer hele sommeren.

Boken var lett å lese fordi det var mye dialog, og kapitlene var relativt korte. Du hoppet frem og tilbake i tid, men du hopper ikke av historien. Og alt var skrevet på en forståelig måte. Boken er veldig interessant og engasjerende fordi du hopper frem og tilbake i tid men alt henger likevel sammen. I boka er det et mysteriet som skal løses og dette mysterie er det som driver hele historien fremover.

Eneste boken jeg har lest før som ligner på denne er den første boka i serien. jeg synes denne boken var bedre en førstebok i serien fordi denne var mer interessant.

Boka starter med pangstart, ved at de starter med at plutselig snakke om 3 verdenskrig og om ragnarrok. Den var litt vanskelig å legge fra seg når man begynte å lese. Jeg levde meg inn i boken å forestilte meg alt som skjedde i boken. Det var en litt overraskende slutt. Det var nesten hele tiden spennende og det er bra. Jeg tror målet med boka er å underholde ungdommer eller folk som søker spenning og mysterie, og det er positivt.

Forfatteren Tom Egeland har skrevet flere bøker, og denne boken er nummer 2 i denne serien. Den første boken var også veldig bra som denne boken. Denne boken er veldig spennende og interessant og det liker vi ungdommer. Jeg trur denne boken passer ungdom fra 12-16 eller folk som søker spenning i litteraturen.
terning kast 5!


Anna Julie Wallenius

Anna Julie Wallenius

Skrevet av 11. november 2014 av Anna Julie Wallenius på Kjøllefjord skole

Gammel historie blir ny

Jeg skal anmelde boka ”Skatten fra Miklagard” skrevet av Tom Egeland. Den er en frittstående oppfølger av ”Katakombenes hemmelighet”. Hovedpersonene er de samme, men det er en helt ny historie. Den handler om Robert og moren hans, hun er arkeolog og Robert blir med henne på jobbtur til Vestfold. De har funnet en vikinggrav, og den skal sakte men sikkert gjennomgås. Robert får straks drømmer om en skatt, og han skjønner så at det er hans oppgave å redde den før det er for sent og den havner i gale hender.

Boka er veldig lettlest med små kapitler og korte setninger som holder lesemotivasjonen oppe. Den er skrevet fra tre forskjellige synsvinkler og i ulike tidsepoker. I løpet av boka er det mange små faktabokser som gjør boka lærerik.

Boka går rett inn i handlingen, den er veldig engasjerende, og den fanger leseren fra start til slutt. Et svakt punkt med boka er når forfatteren skriver som ”Ulv” i vikingtida, dette synes ikke jeg var spesielt troverdig, fordi forfatteren for meg ikke klarer å skape den riktige stemningen når han skriver. Ellers vil jeg beskrive boka som gripende, overraskende og vanskelig å legge fra seg. Slutten overrasker ikke spesielt, den er altså ganske forutsigbar

Forfatteren har gitt liv til en gammel fortelling på en interessant måte, dette gjør boka svært original, og med det vil jeg påstå at den ikke ligner noe jeg har lest før. Den er fantasifull og den beviser at historie ikke må være kjedelig.

Tom Egeland debuterte med grøsseren «Stien mot fortiden» i 1988, men gjennombruddet kom med boken «Sirkelens ende» i 2006. Han har skrevet om norrøne sagn, myter og fortellinger før «Skatten fra Miklagard» også. «Katakombenes hemmelighet» var Tom Egelands første ungdomsroman, og «Skatten fra Miklagard» er hans andre. Når Tom Egeland skriver, holder han på spenningen ved å bytte synsvinkler fra kapittel til kapittel, dette er bra gjennomført «Skatten fra Miklagard».

Jeg likte boka godt, men deler av den var ikke troverdig. Jeg la ikke merke til noen spesiell mening eller moral med boka. Den gjør temaer og emner som ofte er kjedelige, spennende og interessante. Jeg vil si at målgruppen for boka er ungdom, og kanskje barn som liker sjangeren, 11-15 år. Boka passer godt for både gutter og jenter, og jeg vil helt klart anbefale den videre.

Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen