16 år gamle Simon er ikke helt offisielt homofil. Han synes det holder å være dramatisk på scenen – i skolemusikalen han er med i. Men da en e-post kommer på avveie står hemmeligheten hans i fare for å havne Vis hele forlagsteksten
16 år gamle Simon er ikke helt offisielt homofil. Han synes det holder å være dramatisk på scenen – i skolemusikalen han er med i. Men da en e-post kommer på avveie står hemmeligheten hans i fare for å havne i rampelyset. Og enda verre: Identiteten til Blue, pseudonymet til gutten han har kontakt med på e-post, står i fare for å bli avslørt. Nå må Simon tørre å tre ut av komfortsonen sin før han blir dyttet ut av den. Og det uten å miste venner eller rote bort muligheten til å få den mest sjarmerende gutten han noensinne aldri har møtt.
Hvordan skrive en anmeldelse
Simon og homo sapiens agendaen
Skrevet av 1. november 2019 av Julie Høilund på Åretta Ungdomskole
Simon og Homo Sapiens Agendaen
Denne skjønnlitteræren inneholder både drama, humor og romantikk. Det er en bok om 16 år gammle Simon som er homofil men som ikke helt tør å innrømme det enda.
Han har lenge snakket med en anonym gutt via e-Mail, det eneste han vet om denne gutten er at de går på samme skole. Simon får følelser for denne gutten. Men klarer Simon å finne ut hvem han er uten å avsløre hemmeligheten sin?
Boken starter med at Simon blir truet av en medelev. Jeg syns dette var en bra start på boken og jeg fikk lyst til å lese mer for å finne ut hva som skjedde videre.
I boken er det mye personskildring, og jeg fikk et klart bilde I hodet av hvordan miljø og personer så ut. Jeg syns det var vanskelig å legge fra meg boken, fordi det alltid var noe spennende å lese og det var lett å bli revet med av det som skjedde. Boken sluttet ganske brått, men det var en slutt jeg forventet skulle skje.
Språket I boka er ikke avansert. Forfatteren har skrevet det så det er lett å følge med hele tiden og det er mye som skjer. Boken er oversatt.
Jeg syns boken var veldig bra og jeg gir den terningkast 5. Jeg anbefaler den til ungdommer 13-18 år, fordi jeg tror mange ungdommer kan kjenne seg igjen I noe av det som står I boken.
Yves
Skrevet av 8. november 2017 av Yves på Velg skole
Simon og homo sapiens agendaen
Simon og homo sapiens agendaen er en skjønnlitterær bok om både drama, humor og romantikk. Simon er en gutt på 16 år som har en nettvenn som han snakker med hver dag. Alt han vet om nettvennen er at han kaller seg selv for Blue, og går på samme skole som Simon. Simon mener at han ikke er offisielt homo, men det er nok å være dramatisk på scenen. Simon får problemer når klassens klovn ser at Simon har glemt å logge ut av
PC ‘en, og ser alle mailene til Simon og Blue.
Forfatteren av denne boken heter Becky Albertalli, og forlaget er Kagge forlag.
Jeg legger nesten ikke merke til at jeg blir utsatt for utpressing. Vi sitter på klappstoler av metall bak scenen, og Martin Addison sier:” Jeg leste e-postene dine”. Starten av boka var oppslukende og jeg skjønte ingenting før jeg hadde virkelig begynt å lese i den. Starten var en pang-start, også kjent som in media res.
Greia her er at Simon har en venninne som heter Abby, og alle elsker henne, hun er super pen, smart … Simon har to problemer, det ene er klassens klovn, Martin Addison. Du skjønner, Martin har lest mailene mellom Blue og Simon, og nå truer han Simon ved å fortelle det til hele skolen, med mindre han spleiser Abby og Martin sammen. Det andre problemet er at bestevennen til Simon, Nick, har en greie på gang med Abby, og han vil liksom ikke ødelegge det for Nick, men han vil heller ikke at hele skolen skal vite at han er homo. Et stort vendepunkt i boka, er at Simon klarer å få Abby og Martin på en halvveis date, halvveis øving til et skuespill. Du skjønner, grunnen til at Abby ble med, var å få øve på skuespillet. Et annet høydepunkt er at jeg tror det kan være at Abby liker Simon, og det er helt katastrofe for Martin. Når Martin ser at Abby holder rundt Simon, blir han rasende og klikker helt. Han tar Simon i armen og brøler til han, mens ingen andre hører det. Martin avslutter det med at han sier ” Ha en jævlig god jul! Takk for alt, din lille dritt”.
Jeg kan ikke fortelle deg slutten av boka, det må du nesten finne ut selv, men jeg kan si at slutten var forventet, men det som var bra, var at det ikke kom brått, det bygde seg opp i momentet. Jeg skal være helt ærlig med deg, boka var litt uinteressant etter hvert, fordi jeg var vandt til så mye action i starten av boka, men slutten var veldig bra! Jeg vil si at det var ganske vanskelig å legge boka fra seg, når du virkelig var inn i den, og liksom var der når det skjedde. Denne boka var ganske lik som serien skam, fordi det var på en måte samme greie med en 18 åring som het Isak, bare at han visste hele tiden hvem det var.
Det Becky Albertali (forfatteren) kunne gjort bedre, ville nok vært at det skulle være litt mere action i hoveddelen av boka (midten). Boka var til tider treg, men til tider spennende og Becky fikk meg virkelig til å være der, når det skjedde.
Jeg vil si at det er realistisk, fordi det er mange ungdommer som har det vanskelig, akkurat som i boka, fordi de er kanskje redde, eller har ingen å si det til. Jeg vil si at til de sjangerne jeg mente denne boka passet til, så klarte Becky å forholde seg til drama, romantikk og en håndfull av humor.
Boka var lett å lese, fordi den var variert med adjektiv, og ikke så mange avanserte ord, det var bare noen ganger vanskelig å se synsvinkelen, fordi det var så mange navn å forholde seg til, og for mange replikker.
I denne boka er det veldig mange replikker med mye banning, men det er ikke så rart, fordi vi snakker om ungdommer her.
Jeg tror at forfatteren har skrevet om denne boka, fordi det er spennende å leve et ungdomsliv, med kyssing, og samleie … Jeg mener at boka har noe viktig å fortelle, for det første om utpressing, og for det andre, at det er lov å være annerledes. Det beste med boka, er at du føler at du lever et ungdomsliv. Det eneste som irriterte meg, var at det var får mange replikker å forholde seg til. Jeg vil på høyeste grad anbefale denne boka til andre, som vil enten vite hvordan det er å være ungdom, eller få oppleve det igjen.
Jenny
Skrevet av 8. juni 2017 av Jenny på Ringshaug ungdomskole
Simon og homo-sapiens agendaen
Boken handler om 16 år gamle Simon som er homofil. Han har ikke fortalt dette til noen, utenom hans nettvenn "Blue" som han sender e-poster med. Det eneste Simon vet om blue er at de går på samme skolen. Gjennom historien prøver Simon og finne ut hvem blue er og han oppdager også nye følelser for han.
Jeg likte boken veldig godt. Man fikk et godt innblikk i livet til amerikanske tenåringer. Simon er ikke en stereotypisk homofil, men det er det ikke mange som er. Så jeg syns det var veldig fint hvordan forfatteren gjorde Simon til en original og egen person som andre kan kjenne seg igjen i.
Jeg syns boken hadde litt vanskelig språk innimellom men den var så fint skrevet at det gjorde ingenting. Jeg syns boken passer for de mellom 12-20 år.
Vanja S Werner
Skrevet av 23. mars 2017 av Vanja S Werner på Gulskogen skole
Denne boka var kreativ og realistisk. Det gir oss et godt innblikk i hvordan et tenåringsliv generelt er, og den omhandlet ikke den stereotypiske homofile hovedpersonen, men en original karakter med en like original handling.
Simon er en 16 år gammel, homofil gutt som småforelsker seg i en gutt han kun har snakket med på nettet. Denne gutten kaller seg selv Blue. Det å være homofil kan være en vanskelig ting å være åpen om, men for Simon ble det litt lettere når han snakket med Blue. Det han ikke forventet var at noen skulle se meldingene dems og bruke det mot han. Dette fører til at han må gjøre og tenke ting han aldri har vurdert engang. Kjærlighetslivet til Simon henger i en tynn tråd på mange måter og han må utsette seg for kleine situasjoner, folk som oppfører seg rart og hemmeligheter som egentlig ikke er hemmeligheter.
Denne boka får fram alle de små og store detaljene om hvordan det er å være ungdom. Jeg kjenner meg igjen i følelser, ting de interesserer seg i og ting som «inside jokes», som er en veldig stor greie i vennegrupper som har kjent hverandre en stund. Uansett hvordan du er eller var som en ungdom, så kommer alle til å innrømme at de var drittunger, eller hadde perioder hvor de var det. Ting sånn som dette er noe av det jeg savner i andre tenåringsrelaterte bøker, det at vi alle har minner om morsomme, kleine ting og greier som vi trodde alt mulig om. De får fram selve essensen av det å være ungdom og å være i puberteten. Alle personlighetene i boka tilhører noen jeg selv har møtt, noe jeg føler at forfatteren prøvde å gjenskape.
Forfatteren får lett og presist, uten å bruke en stereotype som vanligvis ikke stemmer, fram hvordan det kan være å være homofil i tenårene. Ting som Simon peker ut og tenker over er ting jeg selv har fundert over. Sånn som hvordan streite folk også burde måtte komme ut, og hvordan det bør være like kleint for dem som det er for alle de andre. Kjærligheten i boka er anonymt helt fram til slutten, noe som er veldig originalt. Det at de sender emails til hverandre som vi får lese gjør alt så mye mer personlig. Ved at de skaper et nært forhold til hverandre uten å vite utseende til hverandre, og nervøsitet ved å møtes på grunn av dette, gir meg både håp for ekte kjærlighet og støtte for de som føler seg utrygge når det gjelder ens egen kropp.
Denne boka oppfrisket innsikten i det å være homofil, tenåring og full av forvirrende følelser. Det var en fryd å lese den og jeg føler meg stolt over å si at jeg selv er bifil. Jeg håper denne boka vil hjelpe andre som også er LHBT med å føle seg inkludert og normal.
Terningkast 6
LESDET! – Gulskogen skole
Yves
Skrevet av 8. november 2017 av Yves på Velg skole
Simon og homo sapiens agendaen
Simon og homo sapiens agendaen er en skjønnlitterær bok om både drama, humor og romantikk. Simon er en gutt på 16 år som har en nettvenn som han snakker med hver dag. Alt han vet om nettvennen er at han kaller seg selv for Blue, og går på samme skole som Simon. Simon mener at han ikke er offisielt homo, men det er nok å være dramatisk på scenen. Simon får problemer når klassens klovn ser at Simon har glemt å logge ut av
PC ‘en, og ser alle mailene til Simon og Blue.
Forfatteren av denne boken heter Becky Albertalli, og forlaget er Kagge forlag.
Jeg legger nesten ikke merke til at jeg blir utsatt for utpressing. Vi sitter på klappstoler av metall bak scenen, og Martin Addison sier:” Jeg leste e-postene dine”. Starten av boka var oppslukende og jeg skjønte ingenting før jeg hadde virkelig begynt å lese i den. Starten var en pang-start, også kjent som in media res.
Greia her er at Simon har en venninne som heter Abby, og alle elsker henne, hun er super pen, smart … Simon har to problemer, det ene er klassens klovn, Martin Addison. Du skjønner, Martin har lest mailene mellom Blue og Simon, og nå truer han Simon ved å fortelle det til hele skolen, med mindre han spleiser Abby og Martin sammen. Det andre problemet er at bestevennen til Simon, Nick, har en greie på gang med Abby, og han vil liksom ikke ødelegge det for Nick, men han vil heller ikke at hele skolen skal vite at han er homo. Et stort vendepunkt i boka, er at Simon klarer å få Abby og Martin på en halvveis date, halvveis øving til et skuespill. Du skjønner, grunnen til at Abby ble med, var å få øve på skuespillet. Et annet høydepunkt er at jeg tror det kan være at Abby liker Simon, og det er helt katastrofe for Martin. Når Martin ser at Abby holder rundt Simon, blir han rasende og klikker helt. Han tar Simon i armen og brøler til han, mens ingen andre hører det. Martin avslutter det med at han sier ” Ha en jævlig god jul! Takk for alt, din lille dritt”.
Jeg kan ikke fortelle deg slutten av boka, det må du nesten finne ut selv, men jeg kan si at slutten var forventet, men det som var bra, var at det ikke kom brått, det bygde seg opp i momentet. Jeg skal være helt ærlig med deg, boka var litt uinteressant etter hvert, fordi jeg var vandt til så mye action i starten av boka, men slutten var veldig bra! Jeg vil si at det var ganske vanskelig å legge boka fra seg, når du virkelig var inn i den, og liksom var der når det skjedde. Denne boka var ganske lik som serien skam, fordi det var på en måte samme greie med en 18 åring som het Isak, bare at han visste hele tiden hvem det var.
Det Becky Albertali (forfatteren) kunne gjort bedre, ville nok vært at det skulle være litt mere action i hoveddelen av boka (midten). Boka var til tider treg, men til tider spennende og Becky fikk meg virkelig til å være der, når det skjedde.
Jeg vil si at det er realistisk, fordi det er mange ungdommer som har det vanskelig, akkurat som i boka, fordi de er kanskje redde, eller har ingen å si det til. Jeg vil si at til de sjangerne jeg mente denne boka passet til, så klarte Becky å forholde seg til drama, romantikk og en håndfull av humor.
Boka var lett å lese, fordi den var variert med adjektiv, og ikke så mange avanserte ord, det var bare noen ganger vanskelig å se synsvinkelen, fordi det var så mange navn å forholde seg til, og for mange replikker.
I denne boka er det veldig mange replikker med mye banning, men det er ikke så rart, fordi vi snakker om ungdommer her.
Jeg tror at forfatteren har skrevet om denne boka, fordi det er spennende å leve et ungdomsliv, med kyssing, og samleie … Jeg mener at boka har noe viktig å fortelle, for det første om utpressing, og for det andre, at det er lov å være annerledes. Det beste med boka, er at du føler at du lever et ungdomsliv. Det eneste som irriterte meg, var at det var får mange replikker å forholde seg til. Jeg vil på høyeste grad anbefale denne boka til andre, som vil enten vite hvordan det er å være ungdom, eller få oppleve det igjen.