Ser du dette?

Sigrid Agnethe Hansen Samlaget 2020 25 anmeldelser

Anna har flytta til ein ny stad. Men eit rykte kan reise fortare enn ein bil kan køyre. Eit rykte bryr seg verken om kilometer, fart eller reiserute. Eit rykte vil berre fort fram. Og det vil nå så mange Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sarah

Spennende bok

Skrevet av 10. desember 2020 av Sarah på Hommelvik ungdomssskole

Ser du dette er en roman som er skrevet på nynorsk, det er lett å lese flere og flere sider.

Ser du dette handler om et rykte som ble spredd om Anna. Hun sitter i bilen med moren, faren og lillesøstra si. Kjører vekk fra ryktet, kjører vekk fra den gamle skolen og til sitt nye hus. Et rykte blir spredd fortere enn en bil kan kjøre. Hun må starte på nytt.

Boka er realistisk og har 140 sider, den er fengende å lese. Vi starter rett i handlinga og får vite mer om Anna og familien etter hvert.
I boka hopper vi fram og tilbake i tid og får sakte, men sikkert vite hva ryktet er og hvorfor det hele startet. Det liker jeg, fordi isteden får å få vite det i starten får man lyst til å lese mer og mer for å finne ut hva som skjedde. Litt som et puslespill, men det er ikke vanskelig å skjønne hva ryktet handler om. Det gjør boka mye mer spennende å lese.

Jeg anbefaler denne boka. Den er fengene og spennende å lese. Boka er om et viktig tema som man kan lære noe av. Den handler om å være ung og kunne stole på noen igjen.
En styrke i boka er at den går fram og tilbake i tid, det gjør boka mer spennende å lese.

Terningkast: 5


Amy Elisabeth Stavland

Ser du dette?

Skrevet av 8. desember 2020 av Amy Elisabeth Stavland på Bremnes ungdomsskole, 9A

Ser du dette?

Boka “ser du dette?” er ein ungdomsroman som handlar om 15 år gamle Anna som må flytte frå et rykte. Ho må flytte til ein ny skule, men det hun anker mest på er: Om hun får seg nye venner? Eller vil bestemora vere hennar ven. Vil rykte frå gamle skulen komme til den nye skulen berre på 5 minutt?.

“Ser du dette”, handlar om å gi hjertet sitt til noken, men til feil person.

Ho får kjapt ein venn som heiter Tina, og dei finn på masse kjekt i lag. Spørsmålet er berre om ho kan stole på henne? Kan ho si kva som skjedde, kvifor ho flytta? Vil ho si det vidare?vil det gå et rykte her og?

Boka startar med at det er i bilen på vei til det nye huset, og midt i handlinga. Spenningskurven er at lesaren ikkje vet hvorfor ho har flytta. Man vil finne ut kva som skjedde, men det skjer ikkje før i slutten av boka.

Det var ikkje så vanskeleg å leve seg inn i boka, syntes eg for eg er ungdom sjølv. Eg levde meg inn i teksten og skjønte korleis hun følte seg, gjennom alle tankane.

Det var både troverdig og gripende. Boka hang veldig godt i saman heilt frå start til slutt, det er som du er personen sjølv.

Eg syns denne boka var helt annleis, enn nokon andre bøker eg har lese. Eg syntes den var interessant, at folk kan sjå eit eksempel på noko som skjer ofte blant ungdommar. Trist at nokon gir hjertet sitt, også knuser den det, som har fått det.

Eg syntes boka veldig god, men kansje ikkje akkurat ei bok som kunne vunne u-prisen. For når eg såg de andre bøkene , er nokon av dei betre.


Aida Haile

Ryktet som forandret alt

Skrevet av 4. desember 2020 av Aida Haile på Breilia skole

Tittel: Ser du dette?
Forfatter: Sigrid Agnethe Hansen
Forlag: Det norske samlaget
Sider: 140
Målgruppe: Ungdom
Sjanger: Drama

Boken handler om 15 år gamle Anna som flytter for å starte helt på nytt på grunn av et rykte. Hun begynner på ny skole og må få seg nye venner. Vet noen på den nye skolen hvorfor hun flyttet?

Boken starter med at de er i bilen på vei til det nye huset deres. Boka starter midt i en handling. Spenningskurven er at leseren ikke vet hvorfor hun flyttet. Det snakkes det mye om i boka. Man vil finne ut av hva som skjedde, men det finner man ikke ut før på slutten av boka. Jeg syns at slutten på boka var forventet. Man ventet på noe som blir snakket om gjennom hele boka, men som man ikke vet hva er før i slutten. Mens man leser kan man tenke, og å prøve å forestille seg hva det kan være. Jeg syns boken var vanskelig å legge fra seg fordi man vil finne ut hva dette ryktet er. Det er det som får leseren til å ville lese videre.

Det var lett å leve seg inn i boka fordi jeg er ungdom selv. Jeg levde meg inn i boka fordi jeg skjønte hvordan hovedpersonen følte seg. Derfor var boka både troverdig og gripende. Jeg mener boka fungerer som helhet, fordi at starten, hoveddelen og slutten passer godt sammen. Jeg syns både karakterene og språket passer med handlingen i boka.

Jeg syns ikke denne boka ligner på en annen jeg har lest. Jeg syns at den var kreativ, men også veldig realistisk fordi den handler om noe som faktisk skjer med ganske mange ungdommer.

Jeg syns boka var lett å lese fordi alle sidene var ikke fulle av tekst. Noen av sidene var det bare tekst på halve siden. Setningene var heller ikke for lange. Det er ikke mye banning i boka, det er bare noen få ganger. Jeg syns språket passer til bokas innhold. Boken er skrevet sånn at det er Anna som tenker eller forteller, det er også samtaler.
“Ser du dette?” handler om Anna (15) som flytter fra et rykte for å starte helt på nytt på en ny skole og hun må få seg nye venner. Den handler om å gi hjertet til noen som bare knuser det i tusen knas.

Det beste med boka var denne spenningen med å lure på hvorfor hun flyttet, hva ryktet er? Noe jeg ikke likte med boka er at jeg ikke syns det var nok spenningstopper.
Boken forteller at man må være forsiktig med å stole på folk og at noen kanskje ikke alltid er som man tror. Jeg vil anbefale denne boka for ungdommer fordi den handler om ungdommer.

Jeg mener at denne boka burde bli nominert til Uprisen fordi jeg syns den var bra fordi den forteller om noe veldig viktig og om noe som skjer med flere ungdommer.
Jeg vil gi den terningkast 5 fordi jeg likte hva den handlet om og syns det den handler om er viktig. Det som gjør at den ikke får terningkast 6 er fordi den ikke hadde nok spenningstopper.


Mathilda

JEG FIKK EN KLUMP I MAGEN DA JEG LESTE DENNE BOKEN.

Skrevet av 25. november 2020 av Mathilda på Hommelvik ungdomssskole

Ser du dette? Er en ganske lettlest bok uten bilder.
Boken er også på nynorsk.
 
Boken handler om 15 år gamle Anna og et nakenbilde som blir spredt på nettet.
Anna har flyttet til et nytt sted. Men et rykte kan reise fortere enn en bil kan kjøre. Et rykte bryr seg ikke om kilometer eller eller reiserute. Et rykte vil bare fort fram. Og det vil nå så mange som mulig.Anna har reist fra et rykte. Hun må starte på nytt. Med ny skole og nye venner. Hvordan klarer hun å montere den nye livet når hun hele tiden fryktet at fortida skal avsløre henne?
På den nye skolen Anna begynner på møter hun Tina med rødt hår og klær som er bestilt på nettet. Tina er ikke som alle andre jentene. Tina bryr seg ikke om hvordan hun ser ut eller om noen sier noe stykt om henne.Kommer Tina til og fortsette og ville være venn med Anna vis hun forteller om ryktet?I boken får ikke leser vite hva rykte handler om.
Det får vi ikke vite før Anna sier det til Tina, ganske langt ut i boka.
 
Boken sluttet litt uventet. Jeg hadde likt og vite hva som skjer etterpå, om klassen får vite om ryktet osv… Jeg tror ikke jeg har lest en bok med dette temaet før. Dette er et viktig tema som vi snakker for lite om. Denne boken er kanskje en vekker for ungdommer som har vært med og spredt nakenbilder. Boken er også på nynorsk som gjorde den litt vanskeligere og lese, men det er også bra at ikke alle bøker er på bokmål.
Boken er mest realistisk for de som har sendt nakenbilder eller vært med og spredt nakenbilder. Målgruppen er ungdommer 13 år og oppover.
 
Ser du dette? Burde bli nominert til U-prisen
Terningkast : 5


Nora Bergum Hansen

"Eit rykte reiser fortare enn ein bil kan køyre."

Skrevet av 24. november 2020 av Nora Bergum Hansen på Luster ungdomsskole

Tittel: Ser du dette?
Forfattar: Sigrid Agnethe Hansen
Antall sider: 140
Forlag: Samlaget
Målgruppe: Ungdom

Boka Ser du dette? er ein ungdomsroman og handlar om Anna som er 15 år og må flytte frå eit rykte. Ho må begynne på ein ny skule, og då er dei store spørsmåla: Kjem ho til å få nye venner? Eller kjem ho berre til å ha bestemora si som bestevenn? Kjem ho til å tørre å stole på nokon att, etter det som skjedd der ho budde før?
På skulen møter ho ganske kjapt ei jente som heiter Tina. Tina og Anna blir betre kjent og dei blir etterkvart gode venner som finn på masse kjekt saman. Det er også skrive om før Anna flytta og då får me vite kva som er rykte ho har fått på seg. Boka er skrevet i notid og fortid, som for meg var litt forvirrande i starten.
Når du begynner å lese startar det roleg med ei skildring, men ikkje rolegare enn at du er med på biltur med ein gang. Dei fyrste kapitla var litt kjedelege, men det endra seg og på slutten var den ganske god. Historia i boka kunne godt ha vore sann, mykje på grunn av at temaet er noko å tru på, og personar, utfordringar og staden er godt skildra.
Terningkastet til romanen er ein sterk 3, og eg anbefala denne boka til ungdommar som likar litt drama.

Referanser
Hansen, S. A. (2020). Ser du dette? Oslo: Det Norske Samlaget.
(s.6)

Vis flere anmeldelser

Til toppen