Ser du dette?

Sigrid Agnethe Hansen Samlaget 2020 18 anmeldelser

Anna har flytta til ein ny stad. Men eit rykte kan reise fortare enn ein bil kan køyre. Eit rykte bryr seg verken om kilometer, fart eller reiserute. Eit rykte vil berre fort fram. Og det vil nå så mange Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Aida Haile

Ryktet som forandret alt

Skrevet av 4. desember 2020 av Aida Haile på Breilia skole

Tittel: Ser du dette?
Forfatter: Sigrid Agnethe Hansen
Forlag: Det norske samlaget
Sider: 140
Målgruppe: Ungdom
Sjanger: Drama

Boken handler om 15 år gamle Anna som flytter for å starte helt på nytt på grunn av et rykte. Hun begynner på ny skole og må få seg nye venner. Vet noen på den nye skolen hvorfor hun flyttet?

Boken starter med at de er i bilen på vei til det nye huset deres. Boka starter midt i en handling. Spenningskurven er at leseren ikke vet hvorfor hun flyttet. Det snakkes det mye om i boka. Man vil finne ut av hva som skjedde, men det finner man ikke ut før på slutten av boka. Jeg syns at slutten på boka var forventet. Man ventet på noe som blir snakket om gjennom hele boka, men som man ikke vet hva er før i slutten. Mens man leser kan man tenke, og å prøve å forestille seg hva det kan være. Jeg syns boken var vanskelig å legge fra seg fordi man vil finne ut hva dette ryktet er. Det er det som får leseren til å ville lese videre.

Det var lett å leve seg inn i boka fordi jeg er ungdom selv. Jeg levde meg inn i boka fordi jeg skjønte hvordan hovedpersonen følte seg. Derfor var boka både troverdig og gripende. Jeg mener boka fungerer som helhet, fordi at starten, hoveddelen og slutten passer godt sammen. Jeg syns både karakterene og språket passer med handlingen i boka.

Jeg syns ikke denne boka ligner på en annen jeg har lest. Jeg syns at den var kreativ, men også veldig realistisk fordi den handler om noe som faktisk skjer med ganske mange ungdommer.

Jeg syns boka var lett å lese fordi alle sidene var ikke fulle av tekst. Noen av sidene var det bare tekst på halve siden. Setningene var heller ikke for lange. Det er ikke mye banning i boka, det er bare noen få ganger. Jeg syns språket passer til bokas innhold. Boken er skrevet sånn at det er Anna som tenker eller forteller, det er også samtaler.
“Ser du dette?” handler om Anna (15) som flytter fra et rykte for å starte helt på nytt på en ny skole og hun må få seg nye venner. Den handler om å gi hjertet til noen som bare knuser det i tusen knas.

Det beste med boka var denne spenningen med å lure på hvorfor hun flyttet, hva ryktet er? Noe jeg ikke likte med boka er at jeg ikke syns det var nok spenningstopper.
Boken forteller at man må være forsiktig med å stole på folk og at noen kanskje ikke alltid er som man tror. Jeg vil anbefale denne boka for ungdommer fordi den handler om ungdommer.

Jeg mener at denne boka burde bli nominert til Uprisen fordi jeg syns den var bra fordi den forteller om noe veldig viktig og om noe som skjer med flere ungdommer.
Jeg vil gi den terningkast 5 fordi jeg likte hva den handlet om og syns det den handler om er viktig. Det som gjør at den ikke får terningkast 6 er fordi den ikke hadde nok spenningstopper.


Mathilda

JEG FIKK EN KLUMP I MAGEN DA JEG LESTE DENNE BOKEN.

Skrevet av 25. november 2020 av Mathilda på Hommelvik ungdomssskole

Ser du dette? Er en ganske lettlest bok uten bilder.
Boken er også på nynorsk.
 
Boken handler om 15 år gamle Anna og et nakenbilde som blir spredt på nettet.
Anna har flyttet til et nytt sted. Men et rykte kan reise fortere enn en bil kan kjøre. Et rykte bryr seg ikke om kilometer eller eller reiserute. Et rykte vil bare fort fram. Og det vil nå så mange som mulig.Anna har reist fra et rykte. Hun må starte på nytt. Med ny skole og nye venner. Hvordan klarer hun å montere den nye livet når hun hele tiden fryktet at fortida skal avsløre henne?
På den nye skolen Anna begynner på møter hun Tina med rødt hår og klær som er bestilt på nettet. Tina er ikke som alle andre jentene. Tina bryr seg ikke om hvordan hun ser ut eller om noen sier noe stykt om henne.Kommer Tina til og fortsette og ville være venn med Anna vis hun forteller om ryktet?I boken får ikke leser vite hva rykte handler om.
Det får vi ikke vite før Anna sier det til Tina, ganske langt ut i boka.
 
Boken sluttet litt uventet. Jeg hadde likt og vite hva som skjer etterpå, om klassen får vite om ryktet osv… Jeg tror ikke jeg har lest en bok med dette temaet før. Dette er et viktig tema som vi snakker for lite om. Denne boken er kanskje en vekker for ungdommer som har vært med og spredt nakenbilder. Boken er også på nynorsk som gjorde den litt vanskeligere og lese, men det er også bra at ikke alle bøker er på bokmål.
Boken er mest realistisk for de som har sendt nakenbilder eller vært med og spredt nakenbilder. Målgruppen er ungdommer 13 år og oppover.
 
Ser du dette? Burde bli nominert til U-prisen
Terningkast : 5


Nora Bergum Hansen

"Eit rykte reiser fortare enn ein bil kan køyre."

Skrevet av 24. november 2020 av Nora Bergum Hansen på Luster ungdomsskole

Tittel: Ser du dette?
Forfattar: Sigrid Agnethe Hansen
Antall sider: 140
Forlag: Samlaget
Målgruppe: Ungdom

Boka Ser du dette? er ein ungdomsroman og handlar om Anna som er 15 år og må flytte frå eit rykte. Ho må begynne på ein ny skule, og då er dei store spørsmåla: Kjem ho til å få nye venner? Eller kjem ho berre til å ha bestemora si som bestevenn? Kjem ho til å tørre å stole på nokon att, etter det som skjedd der ho budde før?
På skulen møter ho ganske kjapt ei jente som heiter Tina. Tina og Anna blir betre kjent og dei blir etterkvart gode venner som finn på masse kjekt saman. Det er også skrive om før Anna flytta og då får me vite kva som er rykte ho har fått på seg. Boka er skrevet i notid og fortid, som for meg var litt forvirrande i starten.
Når du begynner å lese startar det roleg med ei skildring, men ikkje rolegare enn at du er med på biltur med ein gang. Dei fyrste kapitla var litt kjedelege, men det endra seg og på slutten var den ganske god. Historia i boka kunne godt ha vore sann, mykje på grunn av at temaet er noko å tru på, og personar, utfordringar og staden er godt skildra.
Terningkastet til romanen er ein sterk 3, og eg anbefala denne boka til ungdommar som likar litt drama.

Referanser
Hansen, S. A. (2020). Ser du dette? Oslo: Det Norske Samlaget.
(s.6)


Mathias Paulsen Almås

Denne boka bør ikke vinne

Skrevet av 20. november 2020 av Mathias Paulsen Almås på Hommelvik ungdomssskole

Forfatter: Sigrid Agnethe Hansen
Forlag: Det Norske Samlaget
Utgivelsesår: 2020
Sjanger: Roman
Sidetall: 140 sider
Språk: Norsk (Nynorsk)

Jeg personlig syns at boken «Ser du dette?» er en veldig god bok å lese. Jeg levde meg fort inn i boken, og det gjorde boken veldig spennende å lese. Nynorsk er et veldig lett skriftspråk å lese fordi det ligner veldig på trøndersk, så min opplevelse av boka var veldig fin. Boken er god og lett å lese fordi det er akkurat passe med tekst på vær side i boken og det er ikke alt for mange sider. Det er ingen bilder og dermed ikke super spennende men innholdet i teksten var veldig spennende og verdt å lese.

Boken handler om ei jente som heter Anna og som akkurat har flyttet fra et rykte. Hun starter på en ny skole, nye venner og en helt ny, og overraskende start. Hun er redd format ryktet har spredt seg til den nye skolen så hun er litt redd. Hun møter ei jente som heter Tina, og de blir veldig fort venner.

Boken starter veldig fengende. Den starter rett i en handling. Spenningskurven var ikke så stor. Det var en lang og slak spenningskurve i boka. Ved vendepunktet ble jeg ikke veldig overrasket fordi det ikke var så stor spenningskurve så det ble ikke noe overraskende vendepunkt.
Boken sluttet forventet. Den var litt vanskelig å legge i fra seg vis du levde deg inn i boka. Spenningen i boka var det veldig lite av. Det er på en linje gjennom hele boken, så det er ingen spenningskurve.
Jeg levde meg inn i boken fordi karakteren hadde en bra historie bak seg så det ble litt lettere å være med i handlingen og hva som skjedde.
Denne boken ligner ikke på noen andre bøker jeg har lest. Jeg har aldri lest en nynorsk bok før, så, dette er første gang jeg har lest denne typen bok.

«Ser du dette?» er en bok som handler om virkeligheten. Det fenget meg veldig at det er en troverdig historie, får det gjorde at jeg levde med enda mere inn i boka.

Boken handlet om ei jente som sendte et nakenbilde så det ble spredt så flyttet hun til en ny skole.
Jeg tror forfatteren har skrevet boka fordi forfatteren vil finne ut hvordan andre mennesker lever og se ting fra en annen vinkel enn sin egen.
Hun skrev akkurat denne kanskje fordi hun ville snakke med noen yngre mennesker som ikke hadde det like bra. Som jenta i boka som flyttet fra et rykte.
Når jeg leste boka så tenkte jeg at jeg aldri skal sende et bilde til noen får alt kan bli spredt.

Nei, boka bør ikke nomineres
Terningkast: 4-


Helene Hultmann

Ser du dette?

Skrevet av 13. november 2020 av Helene Hultmann på Grim skole, 9E

“Ser du dette?” går under sjangeren drama og er skrevet på nynorsk. Den er skrevet av Sigrid Agnethe Hansen og gitt ut av forlaget Samlaget.

Boka handler om Anna 15 år, som har flyttet fra et rykte for å prøve å starte på nytt. Man får være med Anna på hennes reise der hun prøver å passe inn, få nye venner og hvordan det er å tørre å stole på noen igjen. Samtidig som hun bærer på en stor hemmelighet, klarer hun dette?

Innledning starter ganske brått, med en skildring. Jeg syns boka starter ganske tregt og man får en følelse som om ingenting skal skje. Dette blir heldigvis bedre når du kommer lengre utover i boka, men jeg syns spenningskurven kunne være bedre. Plotte er jo dette rykte, jeg syns det var ganske forventet hva rykte var, og lett å forutsig. Men jeg må si at boken klarte å fenge meg, for jeg ville vite hva rykte var uansett. Jeg tror boken kan fenge mange, fordi temaet er veldig aktuelt og det er nok mange som kan kjenne seg igjen. Boka har en fin slutt og har generelt en fin helhet, men den er litt ensformig. Siden boka er skrevet i fortid og nåtid kan det være litt forvirrende, men jeg syns forfatter har funnet en god balanse. Til slutt syns jeg at det er litt gøy at boka er skrevet på nynorsk, for man legger nesten ikke merke til det.

Jeg vil si at man sitter igjen med et inntrykk etter å ha lest boka, men at man også føler man mangler noe. Jeg syns boka har gode og realistiske karakterer, det er det som gjør at man kan kjenne seg igjen i den. Boka er lettlest vil jeg si og har korte kapitler, så man kan egentlig stoppe når man vil. Den største svakheten til boka er at den er forutsigbar. Jeg vil anbefale boka til andre som liker sjangeren drama og for alderen 12-15.

Jeg syns boka var sånn midt på tre og gir den 3+.

Vis flere anmeldelser

Til toppen