Sammen skal vi holde himmelen

Ellen Fjestad Schibsted 2013 9 anmeldelser

En motorsykkelulykke. Gard treffer Luka. Den svartkledde gatekunstneren og miljøaktivisten Luka er oppvokst med kumøkk og ei mor som bryr seg minimalt. Trommisen Gard har gnistrende blå øyne og et krøllete brev på innerlomma. Dette brutale møtet blir begynnelsen på Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

En overraskende kjærlighetshistorie

Ellen Fjestad som har skrevet boka er født i 1979 og kommer fra en gård på Hedemarken. Hun har gått på NBIs forfatterutdanning for barne- og ungdomslitteratur. ”Sammen skal vi holde himmelen” er den første boka i Luka-trilogien. Sjangeren er kjærlighet. Og historien fortelles i jeg-person og 3.person.

Boka handler om Luka og Gard. De møtes i en motorsykkelulykke og blir gradvis kjent med hverandre. Dramatiske omstendigheter til tross, et bånd mellom dem blir skapt allerede etter fire leste sider. Kjærligheten spirer og gror på sin særegne måte.

Utgangspunktet for denne boka er rett og slett bare kjærlighet og effektene den har på våre to hovedpersoner. Ungdomstiden blir også representert ved seksualitet, usikkerhet og altoppslukende følelser. Noe som er ganske aktuelt, selv om ungdommer flest ikke er nær så mange ekstreme situasjoner som Luka og Gard. Følelsene og en del av tankene er lette å kjenne seg igjen i.

Dette er egentlig en ganske hjerteskjærende historie. Til tider kan det bli litt klissete, men det reddes inn av gode skildringer og flyt i språket. Flere av metaforene som blir brukt er både brutale og vakre, på samme tid. Noe som gir en veldig berørende effekt for leseren. Det er mye handlings- og tankereferat. De informative setningene gjør at det blir lite ”lesing mellom linjene”, noe jeg synes trekker litt ned. Det blir for overdrevent og de konstante røde trådene gjennom historien blir overtydelig forklart. Noe som gjør det hele ganske opplagt.

Språket er veldig lettlest og med god flyt (som nevnt tidligere). De mange dialogene bærer preg av ”ungdomspråk”, med banning og slangord. Allikevel synes jeg enkelte ganger at det kan bli litt stivt, forfatteren prøver for hardt. Når det er sagt må jeg også få presisere at samtalene mellom Luka og Gard er veldig troverdige, kjærlige, såre og litt merkelige. Direkte tale som vi lever oss inn i og engasjeres av.

Da Luka maler et bilde av Gard, fanget oppe på timeteren, føler Gard at noen virkelig ser han for første gang. Hvor redd han er, hvor fanget han føler seg. Disse sidene er vemodige og triste å lese. De er også rørende fordi man skjønner hvor mye de forstår hverandre. Denne gjensidige kjærligheten og forståelsen er utrolig vakker. Nærmest poetisk. Dette er ikke en typisk kjærlighetsroman, noe den overraskende tvisten bidrar til. Jeg anbefaler boka til folk som liker kjærlighetshistorier som er litt utenom det vanlige.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Den beste boka jeg har lest!

Boken handler om to helt forskjellige mennesker Gard og Luka. Luka kommer fra landet og har ei mor som egentlig ikke bryr seg, og trommisen Gard kommer fra byen, han har et mystisk brev på innerlomma som kommer til å forandre alt. Allerede fra begynnelsen av er boka unik – måten de møtes på er for eksempel helt spesiell.

Boken er en fantastisk kjærlighetshistorie som rører helt inn i hjertet. Det viser hvor sterkt et forhold kan være, uansett hvor forskjellige man er. Jeg hadde tårer i øynene på slutten av boken, og gikk med en skikkelig trist følelse resten av dagen. Det var som om jeg kjente Gard og Luka.

Slutten på boken må jeg si var prikken over ien! Jeg trodde boken kom til å ende som alle andre bøker, men der ble jeg overrasket! Jeg liker egentlig ikke slike kjærlighetshistorier, men denne gjorde noe med meg! Jeg vil anbefale boken til jenter fra 13 og oppover, uansett hva du liker å lese 😀

Anja, 15 år


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

To i en person

Boka ser mystisk og dramatisk ut. Fargevalget er veldig kreativt og spennende. Det får meg til å ville lese boka.
Gard og Luka traff hverandre i en ulykke. Det var da de visste det skulle bli dem for alltid. Luka er kunstner og Gard er trommis. To vidt forskjellige ting. Etter ulykken ble de mer og mer knyttet sammen. De var alt for hverandre. Men så går alt galt.
Dette er en bok som passer best for jenter, men også gutter fra 14-16 år. Fordi i boka bytter de hjerter, noe jeg ikke tror mindre barn ville forstått hvorfor de gjorde. Jeg ville anbefale denne boka til alle jenter som er glad i kjærlighet, romantikk og spenning. Det er jeg. Det er derfor jeg likte boka utrolig godt.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

En kjærlighetshistorie uten om det vanlige

Boka sammen skal vi holde himmelen, handler om Luka som er oppvokst på landet og trommisen Grad fra byen. De to møtes på usedvanlig vis på gata, noe som blir starten på en kjærlighetshistorie uten om det vanlige. Boka skildrer hvordan to vidt forskjellige personer kan være så like, og hvordan to liv vikles inn i hverandre.

Jeg syns boka var kjempebra. En typisk kjærlighetshistorie mellom to totalt ulike personligheter. Forfatteren beskriver omgivelsene og følelsene godt, noe som gjør at det er lett og leve seg inn i handlingen. Som om at ikke handlingen er god nok, er slutten absolutt pikken over ien. En slutt jeg absolutt ikke kunne forestille meg, jeg ble overrasket.
Språket var lettlest og sammenhengen var lett og forstå.

Jeg anbefaler denne boken til jenter i alderen 13-16år, som liker spesielle kjærlighetshistorier. Er man under 13 år kan det kanskje være vanskelig å kjenne seg igjen i handlingen, og er man over 16 år kan boka rett og slett bli litt for barnslig.
Johanne, 14 år


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

«Du kan legge øret til sidene å lytte»

Boka handler om Luka som er en kunster som er oppvokst på landet, og trommisen Gard fra byen. De treffer hverandre på en lite hyggelig måte, men finner likevel kontakten. Noe som er starten på en av de lykkelikeste dagene i Luka sitt liv, og de mest sorgfulle.

Dette er definitivt en av de beste bøkene jeg har lest, historien er original og spennende, og forfatteren klarer å holde spenningsnivået høyt ut gjennom hele boka, det finnes ikke en kjedelig side i boka. Jeg klarte nesten ikke å legge boka i fra meg, den var så levende og godt beskrevet at jeg ble dradd inn i historien, og som anmeldelsen sier; ”Så levende at du kan legge øret til sidene og lytte”.
Boka er definitivt noe for seg selv.

Selv tror jeg denne boka passer best for personer over 12 år, vist de er yngre er det ikke sikkert de forstår plottet og konsekvensene på hva de gjør.

Slutten er både overraskende og trist, og den treffer deg midt i hjertet.

Vis flere anmeldelser

Til toppen