Så hyggelig

Christian Lyder Marstrander Aschehoug 2016 15 anmeldelser

Lorentz er 15 år og fra Oslos beste vestkant. Han behersker skikk og bruk til fingerspissene, går på teater i blådress, og vet alt om hvor viktig det er å holde fasaden. Men når han forelsker seg, skjønner han at jenter Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Peter Meyer Vevatne

Peter Meyer Vevatne

Skrevet av 15. januar 2017 av Peter Meyer Vevatne på Hovedgården ungdomsskole

En femtenårings hverdagsproblemer
Så hyggelig
Forfatter: Christian Lyder Marstrander
Sjanger: humor, kjærlighet

Lorentz er 15 år og kommer fra Slemdal, Oslos beste vestkant. Han spiller bandy med flere kompiser fra skolen og de er veldig gode. De er faktisk så gode at de er i semifinalen i NM. Det som er, er at denne kampen får ikke Lorentz spille, for han må dra på konfirmasjonsleir etter foreldrenes ønske. Der forelsker han seg i en nydelig jente, men det viser seg at hun er kjæresten til bestevennen til Lorentz.

«Så hyggelig» er en bok som handler om Lorentz sine hverdagsproblemer og hvordan han takler dem. Den har det meste fra konfirmantleir til kjærlighet til venneproblemer, men jeg syns den har det på en god måte. Jeg liker hvordan man blir kastet rett inn i handlingen fra start, noe som gjør at det ikke blir en treig start som en del bøker har.

Jeg syns at denne boka gir et innblikk i hvilke utfordringer en ungdom kan møte. En annen ting jeg liker ved boka er at det er litt humor overalt og at det oppstår forskjellige problemer som han må takle i hverdagen. Her er et utdrag fra boka som kan gi deg et inntrykk:

«…-VELKOMMEN TIL BANDYKIOSKEN! Roper de begge i kor. Det høres spredt latter rundt omkring. –Lorentz, gjaller det plutselig utover hele banen. Jeg stirrer opp mot vindusglasset. Mamma smiler og vinker. –Ikke sitt på isen, da blir du forkjølet og får bronkitt, dundrer det. – Er det mulig, mumler jeg og reiser meg så kjapt som mulig fra isen og skøyter rett inn i Fredrik som sikkert er på sin tjuende sirkelrunde. –Oi da, gjaller det fra mamma utover hele banen. –Opp igjen. Jeg hører latter fra to bak meg og snur meg, men de ler visst av noe annet.»

For å oppsumere så er «Så hyggelig» er en bok med mye småhumor rundt om, det likte jeg veldig godt. Jeg likte godt også måten boka er skrevet og at det er egentlig veldig nære relasjoner til virkeligheten ved at det er om en ungdom.

Jeg gir denne boken terningkast: 5


Fazlur Rahman

Fazlur Rahman

Skrevet av 13. januar 2017 av Fazlur Rahman på Grimstad ungdomsskole 9. trinn

Så hyggelig
«Ikke så hyggelig»
Tittel: Så hyggelig!
Forfatter: Christian Lyder Marstrander
Så hyggelig handler om en 15 år gutt med navnet Lorentz. Han er fra Oslos beste vestkant og spiller bandy sammen med bestekompisen sin Nicolay. Lorentz blir godt likt blant lagkameratene sine og lærerne på skolen, og blir sett som den morsomme og høflige. Men når Lorentz forelsker seg i Pia, innser han at jenter er interessert i andre ting enn riktig oppførsel.
Starten på boka var litt treg, men gikk rett inn i handlingen med en gang etter noen få sider. Ikke så mye spennende i begynnelsen egentlig, men blir mer interessant senere i boka. Forfatteren hopper over noen av dagene litt for fort, noe som gjorde meg litt forvirret. Når man har lest ¼ boka, så begynner spenningen å skje. Når man kommer inn i boka, så blir det vanskelig å legge fra seg boka, fordi man får så veldig lyst til å vite mer om hva som kommer til å skje.
Boka var lett å leve seg inn i, fordi handlingen var realistisk som da gjør at boka blir mer troverdig. I tillegg så passer miljøskildringene ganske bra i det jeg tenker er et vanlig ungdoms miljø nå til dags. Mange ungdommer vil sikkert kjenne seg igjen i mange av disse situasjonene når de leser boka. Karakterene var svært interessante, blant annet hovedpersonen som sto ovenfor mange vanskelige valg. Noen av valgene hovedpersonen tok gjorde meg veldig irritert, men jeg tenker at forfatteren gjør det med vilje, for å få provosere leseren litt. Slutten på boka var litt brå, men samtidig overraskende nok til å gi meg litt frysninger. Det er ikke den slutten man skulle tro skulle skje.
Jeg syntes at boka ikke var vanskelig å lese. Den hadde noen lange kapitler, men størrelsen på skriften som var akkurat passe og spenninga gjorde at det gikk fint å lese uten så mye problemer. Det var ganske mange replikker i boka, med svært lite eller nesten ingen banning.
Alt i alt, så tror jeg boka prøver å fortelle meg at det er viktig å se hvem som egentlig er en ekte venn, og hvem som ikke er det og at kjærlighet kan gjøre deg blind. Jeg syntes hovedpersonen ikke alltid var så hyggelig og gjorde meg ofte irritert over valgene sine. Boka gir et svært innblikk i hvordan ungdommen i dag oppfører seg og tenker, og jeg syntes at forfatteren gjorde en bra jobb med å få det så realistisk. Jeg anbefaler boka for både gutter og jenter fra 12-16 som liker å lese drama og realistiske bøker og gir boka terningkast 5.


Jade Brændsrud

Jade Brændsrud

Skrevet av 15. desember 2016 av Jade Brændsrud på Gulskogen skole

Alminnelig, men god ungdomsbok

Lorentz spiller piano, driver med bandy og kan alt som trengs når det kommer til manerer. Han er vennen til Nicolay, den kuleste gutten på skolen, og Fredrik, den teiteste på skolen. Livet hans er greit det, ikke perfekt, men bra nok. Så skjer det utenkelige, han og Nicolay forelsker seg i samme jente, og alle vet at man ikke skal tulle med Nicolay.

Denne boka byr på familie, vennskap og kjærlighetsdrama, og jeg likte det meste men ikke alt. Jeg liker at boka handler om en gutt som går igjennom en identitetskrise, og ikke en jente. For det temaet har nå i det siste blitt mer og mer et «jente» tema, selv om både gutter og jenter går igjennom det. Jeg tror at dette vil få boka til å appellere til begge kjønn, men mest gutter. Spesielt siden det er lett for en ungdoms gutt å droppe å lese fordi det ikke er noen bøker for han. Denne boka er et positivt innslag i den lille gruppa.

Identitetskrise og kjærlighetsdrama er ikke spesielt originalt etter min mening. Det blir mye av det samme som kommer og går. Selv om det er et veldig aktuelt tema er jeg lei av slike bøker. Jeg liker heller ikke at alt skal endre seg bare for en jente. At to gutter forelsker seg i samme jente er også veldig typisk og noe jeg har lest nok av allerede. Dette trekker dessverre boka drastisk ned.

Jeg hadde litt elsk hat forhold når det kom til Lorentz. I noen situasjoner likte jeg han veldig godt, mens i andre hadde jeg mest lyst til å slå til han. Dette gjorde boka betraktelig mer spennende og det var morsomt å bli kjent med han. Forholdet han hadde til familien sin og Fredrik var noe av det beste å lese om. Derimot vennskapet til Nicolay var for det meste irriterende.

Forfatteren fikk meg virkelig til å leve meg inn i boka, ved at jeg ble godt kjent med alle karakterene. Boka fenget meg veldig når jeg leste, men jeg hadde problemer med å ta den opp når jeg hadde lagt den fra meg. Skrivestilen var for det meste ganske enkel. Det var en god balanse mellom dialog og beskrivelser. Jeg kunne godt ønske at den skilte seg for å gjøre boka mer original, for den ble tilslutt en av de mange.

Terning kast: 4, boka var bra, men skilte seg ikke nok ut.

LESDET! – Gulskogen skole


Olav Birch Eide

Olav Birch Eide

Skrevet av 12. desember 2016 av Olav Birch Eide på Åretta ungdomsskole

Lorentz er 15 år og er en helt vanlig tenåring. Dette er på en måte en kjærlighetshistorie, og det kunne godt vært en hendelse i virkeligheten. Han går på hockey/bandy og Theater. Boken starter litt treigt med at Lorentz må velge mellom hockeykamp og konfirmasjonsleir. Boka har bra spenningstopp men det skjer veldig lite, og forfatteren konsentrerer seg om hva hovedpersonen opplever. I boka blir han forelsket i Pia og det går ikke som planlagt. Lorentz er ikke god med jenter.
Jeg opplevde ingen høydepunkt i boken og jeg skjønner ikke hvorfor boken heter det den gjør. Slutten sluttet brått og uventet.
Jeg gir terningkast 3, det går litt treigt i starten og jeg ble ikke revet med. Men det kan være en bra bok for de som liker drama og reality. Den var lett å lese og hadde mange replikker. Denne boken er alt i alt realistisk. Jeg synes fortsatt at denne kan nomineres til U-prisen 2016/17.


Julie G

Julie G

Skrevet av 12. desember 2016 av Julie G på Volda ungdomsskule

Så hyggelig bok
Så hyggelig er ein bok som handla om Lorentz sitt liv som tenåring. Lorentz er ein 15 år gamal gut frå Oslos beste vestkant. Han bur heime med mora, faren og broren sin. Han er veldig flink til å hjelpe til heime og er ein generelt lydig gut.
Boka startar i noko som kallast in media res og betyr at boka startar rett inn i handlinga utan å fortelje noko før informasjon som vi heller ikkje fekk lest so mykje om på bak sida.
Lorentz øver til Norges meisterskap i ishockey som er ein veldig viktig kamp. Men det skjer noko dumt og uventa for Lorentz. Den dagen han skal spele denne viktige kampen er han på konfirmasjonsleir som han må for å kunne bli konfirmert. Han kjem i ein diskusjon med trenaren som vil han skal droppe konfirmasjonen for kampen men det vil ikkje konfirmasjonsleiaren Harald. Kva gjer han?
Han har også to veldig gode vennar som heiter Fredrik og Nicolay. Dei begge spelar ishockey på same lag som Lorentz. På konfirmasjonen møter Lorentz ein søt jente som heiter Pia. Han likar ho svært godt men det visar seg at bestevennen Nicolay også likar ho. Kva skjer da?
Eg syntest spenningskurva var veldig lavt nede i starten. Eg slutta nesten å lese boka for starten hadde ikkje noko som reiv meg med. Etter kvart steig spenningskurva meir og meir og tanken på å slutte på boka forsvann.
Boka var lett å kjenne seg igjen i og det er ein typisk ungdom bok som skildrar livet til ein ungdom. Eg tenkjer at aldersgruppa som passar til denne boka er dei som er mellom 12 og 15 år. Det viser eit typisk ungdom drama dei fleste kan komme i. Boka har både med vanskelege val og situasjonar Lorentz ikkje heilt veit kva han skal gjer.
Kva skjer når du og bestevennen din likar same person? Kva skjer når du må velje mellom to viktige ting i livet ditt? Kva skjer når du blir tatt i noko ulovleg? Denne boka har med sanne handlingar ein lett kan kome i.
Christian Lyder Marstrander som da er forfattaren til boka har greidd og lage hovudpersonen Lorenzt til ein type man lett kan komme overeins med. Eg likte han frå starten og når han gjorde noko dumt følte eg at eg gjorde noko dumt.
Klassa reisar også til Italia på klassetur og Lorenzt forbereder seg veldig og øvar Italiensk med bestemora si. Han har gleda seg veldig. Men kva skjer når han og Nicolay havnar i trøbbel og kva skjer når han plutselig mistar klassa midt på Markus plassen?
Eg syntest denne boka bør få kome vidare i Uprisen. Det verkar som om forfattaren forstår ungdom godt og veit korleis ting kan være. Han ser det frå fleire lyspunkt og har med forskjellige karakterar.
Oppsummering: Boka var veldig bra og lett å kjenne seg igjen i. Man blir meir dratt inn i historia når man blir meir kjent med karakterane. Forfattaren gjer deg veldig engasjert på ein god måte.
Eg vel å gi boka terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen