Ryktet

Ingeborg Arvola mangschou 2015 29 anmeldelser

Nika har en mobil full av hatmeldinger. Hun har kapret typen til Anette K. Det sier i alle fall ryktet. Og nå skal hun blø. Anette og venninnene hennes skal slå skallen hennes inn med en jernstang. Men det er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sandra

Sandra

Skrevet av 16. desember 2015 av Sandra på Trondjord skole

Ei merkelig og virkelig bok

«Ryktet» handler om ei 15 år gammel jente, Nika som bor sammen med mora og storebroren. Nika har ifølge ryktene kapret kjæresten til Anette K. Mobilen hennes blir overfylt av hatmeldinger. Anette K og venninnene skal ta hevn på Nika. Hun skal bli skinnet, hun skal blø. De skal slå henne med en jernstang, men Nika er ikke redd for det eller meldingene. Hun er redd for at broren skal finne ut hva som har skjedd og hvordan han kommer til å reagere.

Jeg vil gi boka terningkast 3, fordi jeg synes boka var grei nok. Måten forfatteren har beskrevet tanker og ting på, synes jeg var veldig bra, noe som gjorde at det var lett å forstå boka. Jeg synes at boka virket mer realistisk, fordi de befinner seg i Tromsø. Da kunne jeg se for meg hvor de var når det skjedde noe, etter beskrivelsene, siden jeg selv bor her. Temaet i boka likte jeg veldig godt, digitalmobbing. Også det at Nika ikke brydde seg om alle hatmeldingene, at hun ikke lot meldingene påvirke henne så mye, viste at hun var en tøff jente.

Boka ble litt slitsom å lese på grunn av korte setninger. Setningene var korte, men bestemt, og jeg måtte på en måte finne en rytme for å lese boka. Tror jeg trekker litt ned på grunn av slutten, fordi jeg ville gjerne visst hva som skjedde videre, siden boka sluttet så brått. Men ellers en helt ok bok for de som er 12-14 års alderen! Som sagt, terningkast 3.


Hanna Øvrebø Helseth

Hanna Øvrebø Helseth

Skrevet av 15. desember 2015 av Hanna Øvrebø Helseth på Hovedgården ungdomsskole

Som ild i tørt gress

«Du skal dø, bitch. Du skal blø. Vi skal få deg til å angre. Se deg i speilet, hore, for dette er siste dagen du kommer til å være pen.»
Ryktet er en sikkerlig spenningsbok. Den er full av spenning og den går rett på sak helt fra start. Det er en bok som du ikke klarer å legge fra deg. Jeg begynte å lese, så vips hadde det gått noen timer og jeg hadde lest ut hele boka. Boken er om mobbing og drama. Hvordan rykter sprer seg som ild i tørt gress. Jeg tolket at den ville si «ikke hør på alle rykter og se hvem som er dine egentlige venner». Dette er en viktig melding til alle ungdommer. Som jeg mener er fremstilt på en realistisk og fornuftig måte.
Boken er som sakt en veldig lettlest bok, ganske «stakkato». Den består av nesten bar setninger, altså den består av en setning på hver linje. Det vil jo også si at den ikke er altfor lang, selv om den består av 150 sider.
Bokens synsvinkel er gjennom Nikas øyne. Vi ser og hører verden fra hennes vinkel, hennes følelser. Boken er så lett å sette seg inn i, for dette kan jo skje alle. Den er skrevet med ungdoms språk, men ikke for mye slang så det virker urealistisk. Boken viser hvordan de er å gå gjennom en periode med hat meldinger og folk som er i mot deg hele tiden. Hvordan takler man dette? Hvordan reagerer du når du får drap-og-volds trusler over nett og mobil? Dette har boka stilt fremm på en veldig god måte.
Jeg vil bare gi ros til forfatteren Ingeborg Arvola, men det eneste som trakk den litt ned, det var slutten. Boken slutter veldig brått, men dette kan jo tolkes som at det kommer en oppfølger. Men utenom slutten er boken en bok som jeg anbefaler på det sterkeste, til jenter i alderen 12 til 17 år.
Jeg vil gi boken en sterk femmer.


Stine Vikestad

Stine Vikestad

Skrevet av 15. desember 2015 av Stine Vikestad på Rørvik skole

Ryktet av Ingeborg Arvola
"Ryktet" er en veldig lettlest og kort bok, som gjerne kunne ha vært lengre. Temaet er mobbing og vennskap. Nika, hovedpersonen, får hat-meldinger og trusler om at Annette K og de to venninnene hennes skal slå inn skallen hennes med jern-rør, klippe av henne alt håret og få henne til å dø. Det skal de gjøre fordi kjæresten til Anette K flørtet med Nika, men ryktet sier at det var hun som prøvde seg på han. Nika er ikke redd for det som skal skje med henne, men redd for det som skjer med jentene dersom storebroren Ville finner ut hva som skjer. Han er veldig aggressiv, og kommer til å drepe jentene om han hører noe. Nika vil ikke at han skulle havne i fengsel, for han hadde fått en annen fyr i rullestol mens han fortsatt var under den kriminelle lavalder. De eneste hun har å støtte seg på er bestevennene hennes Jon og Gøy, alle andre er i mot henne. Moren finner ut av det da hun skal gå gjennom telefonen til NIka (hun pleier å gjøre det noen ganger hver uke), men hun lyver og sier at det er et skoleprosjekt om mobbing.

Jeg anbefaler boka for alle ungdommer. Den kan være litt grov for mindre barn, og samtidig litt kjedelig for voksne. Den er skrevet på en veldig spesiell måte som gjør at det er ganske oversiktlig. Boka var litt kort, den burde ha vært lengre. Boka begynte rett inni handlingen som gjorde at den var spennende hele tiden, men slutten var ikke like bra. Den sluttet brått av, og vi fikk ikke vite hva som skjer med Nika eller de andre jentene, eller om ryktet forsvinner. Boka reflekterer flere sider av mobbing og viser hvor brutalt det kan bli, så de som leser den skjønner hvor alvorlig det kan bli om man følger strømmen og heller tror på ryktene enn å sjekke om det er sant.

Jeg vil gjerne lese mer av denne forfatteren, spesielt hvis det kommer ut flere bøker i samme serie. Det eneste som de kunne ha jobbet med var avslutningen, men resten av boka var så bra at jeg gir den terningkast 6.


Ingrid Njærheim

Ingrid Njærheim

Skrevet av 15. desember 2015 av Ingrid Njærheim på Orstad skule

"Ryktet"

Denne boka handler om Nika som går i tiende klasse. Hun bor sammen med moren og broren, Ville. Hun henger alltid sammen med Gøy og Jon og har bare hatt en normalt tenåringsliv. En dag blir hverdagen til Nika snudd på hode.

Nika har fått et rykte på seg om at hun har prøvd seg på typen til Anette K. Når Anette K og hennes to venninner fikk vite dette sendte de meldinger til Nika om at hun skulle dø. De skulle klippe av håret hennes, slå henne til blods og drepe henne. Nika var egentlig ikke redd Anette K og hennes to venninner, hun ville bare det skulle ta slutt. Det Nika var redd for, var at storebroren, Ville, skulle finne ut dette. Han hadde drept jentene hadde han visst hva som foregikk.

Dette var en veldig lettlest bok. Jeg leste den fort ut og den var kanskje litt for kort. Handlingen begynte rett på noe som gjorde at det var spennende å lese fra første side. Det var lett å komme inn i handlingen, i og med at den startet i in media res. Det jeg ikke likte med boka var slutten. Den forklarte egentlig ikke så mye. Den bare sluttet av helt uten videre. Men alt i alt så likte jeg boken, og den anbefales å lese.


Marcus Nguyen

Marcus Nguyen

Skrevet av 15. desember 2015 av Marcus Nguyen på Grim skole

Ryktet
Forfatter: Ingeborg Arvola
Vi møter på en jente som heter Nikita. Hun har hatt en hard barndom og er veldig alene eller ensom på skolen. Og hjemme har hun en mamma som er narkoman og sier da at hun elsker Nikita men det virker ikke veldig sånn. Hun har også en bror som har høyt temperament. Nikita har to venner, hun henger sammen med Gøy og Jon. Gøy heter egentlig Øystein og Jon heter Jon. Boka har sjangeren «drama» siden Nikita har fått vite at det er gått RYKTER om at hun har prøvd seg på kjæresten til Anette K. Jeg liker at boka er skrevet i 1.person og at det handler mye om ungdommen

Jeg anbefaler alle ungdommer til å lese denne boka. Men boka er ikke akkurat perfekt eller er en god bok til de voksne. Til ungdommer der ute, dette er en bok dere vil lese om igjen. Den er så bra! Hvis vi skal snakke om moralen i boka så er det at man ikke skal stole på rykter man hører, og at du bare skal ignorere det. Jeg liker at boka er skrevet oversiktlig på begynnelsen, og at det er så lettlest. Men ulempen med boka er at den har en veldig brå slutt på boka. Det er som om boka har en fortsettelse men samtidig ikke. Det er veldig rart med boka. Men ellers så synes jeg at Ingeborg har skrevet en utrolig bra bok. Men hun kan jobbe litt med å skrive avslutninger og innledninger eller begynnelser.

Boka har så utrolig mange fine refleksjoner, og har veldig mange fine virkemidler. Ingeborg kan som sagt jobbe litt med å skrive bedre avslutninger og innledninger. Hun kan også jobbe litt med å skrive lengre bøker. Jeg følte at boka var litt for lettlest og var litt for lettlest, var ikke helt fornøyd med lengden på boka men ellers som sagt så er boka UTROLIG bra! Jeg fir den terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen