Rubiks kube og den femte beatle

Hans Olav Hamran Gyldendal 2018 20 anmeldelser

Anders kan ikke vente med å bli ferdig på ungdomsskolen, drømmer om friheten bare en moped kan gi og er uhelbredelig forelska i Julia. Men livet hadde vært så uendelig mye enklere om han ikke var den aller siste på Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Hanna

Hanna

Skrevet av 30. november 2018 av Hanna på Stuenes skole

Rubiks kube og den femte Beatle
Boka handler om en gutt som heter Anders. Han lever på åtti-tallet, men føler han ble født tjue år for sent siden har er så glad i The Beatles. Han skal slutte på ungdomsskolen og hele klassen står i gymsalen. Mens rektoren snakker får Anders tilbakeblikk om hva som har skjedd på ungdomsskolen tidligere. I noen av tilbakeblikkene reiser han med læreren sin til London for å oppsøke medlemmene av The Beatles. Om de lykkes vil jeg ikke avsløre. En dag forelsker han seg i en jente og det fører til noen opp- og nedturer.
Boka er en kjærlighetsroman, men det ser ikke ut som det på coveret. Den er et godt eksempel på «Don`t jugde a book by it`s cover». Det kan bli litt forvirrende med alle tilbakeblikkene etter hvert, men når du komme lengre inn i boka forstår du mer. Det er noen bannord i boka, men det er ikke alt for ille. I boka kommer det noen overraskelser, som gjør den gøy å lese. Den kan bli litt intim til tider, som kan være litt flaut, det gjør meg litt ukomfortabel. Det er ikke hele tiden en dårlig ting, så jeg tenker det bare fullfører boka på en måte.
Jeg gir denne boka terningkast 4. Den er gøy og spennende å lese og jeg får lyst til å lese videre.


Jonas otervik

Jonas otervik

Skrevet av 28. november 2018 av Jonas otervik på Furnes ungdomsskole

Boken rubikskube og den femte beatle handler om gutten Anders som er veldig stor beatlesfan, Anders drar flere turer til England for å møte de tre resterende beatles medlemmene etter at John Lennon døde. Dette er på 80-tallet og det var etter beatles sin storhetstid som var på 1960-tallet, derfor ble Anders erta av noen av de andre i klassen. Selv synes jeg at beatles er ganske bra så jeg kjente meg igjen. jeg syntes denne boka var ganske bra å jeg anbefaler den til de fleste. Terningkast: 5


Olav

Olav

Skrevet av 27. november 2018 av Olav på Torstad ungdomsskole

Bør det være 18-årsgrense på ungdomsskolen?

Boka “Rubiks kube og den femte beatle” er en ungdomsroman med drama, humor og kjærlighet, som er skrevet av forfatteren Hans Olav Hamran. Den handler om en gutt som heter Anders, som går igjennom det meste en ungdom pleier å gå igjennom. Alt fra problemer med familien til folk på skolen mann liker mindre enn andre. Han er også veldig forelska i ei jente i klassen som heter Julia, samtidig som han og morens kjærlighet for The Beatles ikke akkurat er noe mindre. Problemet er bare at det er noen år for sent, for hele skolen er nemlig KISS-fan.

Boka starter rett inn i handlingen, og begynner ganske tregt, men etter hvert som man leser mere av boka, kommer man mere og mere med i handlingen. Forfatteren har skrevet på en litt spesiell måte, hvor han blander fortid og nåtid med tilbakeblikk på hva som har skjedd, som kan virke forvirrende av og til. På tross av dette er det relativt lett å henge med. Boken var ganske spennende, og det var til tider vanskelig å legge den fra seg, ettersom Anders fikk nye problemer før han hadde løst de andre. Man kan godt kjenne seg igjen av noen av handlingene i boka, og dette hjalp også en del på hvorfor det var vanskelig og legge vekk boka.

Jeg synes språket passer godt til de forskjellige karakterene. At for eksempel hovedpersonene kan banne litt av og til, passer jo godt med tanke på at de er ungdommer.

Boken handler om at livet ikke alltid er lett, men at man bare må fortsette, for ting kommer til å gå bedre. Jeg anbefaler boken for barn og ungdom, i alderen 12 til 16 år


Tonje Marie

Tonje Marie

Skrevet av 23. november 2018 av Tonje Marie på Åkra ungdomsskole

Eit gjennblikk på 80-talet
Denne boka handlar om ein gut, Anders som bur i ei lita bygd utanfor Fredrikstad. Der bur han med moren, faren og broren sin. Anders er the Beatles fan og når han går i tiende klasse så reiser han til London med læreren hans, Pølsa, for å møte ein av medlemene, dette har ført til fleire reiser til London, til slutt så har dei møtt alle dei tre siste the Beatles medlemmene. Handlinga går føre seg på 80-talet. Eg likte ikkje boka fordi eg synest den var litt forvirrande, på grunn av at det blei fortalt om så mykje som vi ikkje har nå. Visst eg ser vekk i frå det så hadde eg nok ha likt boka betre. Eg synest andre bør lese boka, men kanskje ikkje folk på min egen alder, kanskje 16 åringar eller noko sånt. Boka var ikkje lett å lese på grunn av alle dei gamle orda. Boka er ganske original og realistisk. Eg gir boka terningkast tre.


Maja Helene E-Å

Maja Helene E-Å

Skrevet av 22. november 2018 av Maja Helene E-Å på Røst barne- og ungdomsskole

En innholdsrik og fantastisk bok.
Tittel: Rubiks kube og den femte beatle
Forfatter: Han Olav Hamran.
Sjanger: Humor, roman, spenning.
Anders kan ikke vente med å bli ferdig på ungdomsskolen, drømmer om friheten bare en moped kan gi og er uhelbredelig forelska i Julia. Men livet hadde vært så uendelig mye enklere om han ikke var den aller siste på hele skolen som hørte på Beatles! Kunne han ikke bare vært KISS-fan, som alle andre?
Da Anders våkner til nyheten om at John Lennon er skutt, bestemmer han seg for å oppsøke de resterende Beatles-medlemmene. Han får med seg den lett forfyllede læreren Pølsa, og sammen møter de gærne pønkere og lukkede eiendommer, og de må snike seg inn på en James Bond-premiere for å prøve å få et glimt av idolene sine. Og kanskje kan Beatles-eventyrene muntre opp mamma, som ikke alltid klarer å stå opp av senga.
En oppvekstroman om å stå for det du mener og drite i hva de andre sier. En historie om å tørre å være annerledes og om hvor vanskelig det er når man ikke kan fortelle noen om det som skjer hjemme.
Boken starter litt treigt. Etter en stund når du forstår alt, blir det både mye lettere og spennende. Den var oppslukende, og det var et skikkelig vendepunkt da vi fant ut at en av karakterene tok selvmord.
Boken ligner ikke på noen andre jeg har lest. Den var lett og lese. Forfatteren brukte et ungdommelig språk. Jeg tror boken handler om hvordan det er å være annerledes, ha en syk forelder og så mye mer. Forfatteren drar inn mange problemer som flere må håndtere, men på en naturlig måte.
Jeg var veldig fornøyd med denne boken, og anbefaler den for alle. Både voksne og barn, selv om veldig små barn kanskje ikke forstår. Det er en av de beste jeg har lest. Jeg gir den terningkast 6.

Vis flere anmeldelser

Til toppen