Rubiks kube og den femte beatle

Hans Olav Hamran Gyldendal 2018 20 anmeldelser

Anders kan ikke vente med å bli ferdig på ungdomsskolen, drømmer om friheten bare en moped kan gi og er uhelbredelig forelska i Julia. Men livet hadde vært så uendelig mye enklere om han ikke var den aller siste på Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Elise

Elise

Skrevet av 14. november 2018 av Elise på Landøya ungdomsskole

Rubiks kube og den femte beatle- En forståelig bok som inneholder alt som trengs!

Sjanger: det er en humoristisk bok, men som også inneholder romantikk.

Boken handler om en gutt som blir ertet fordi han liker the beatles på 80 tallet (det var da man skulle like kiss). Hovedpersonen heter Anders og han har to kompiser som heter Frode og Brigt. Anders skaper et rart forhold til læreren sin på ungdomsskolen, og etter noe om og men drar de sammen for å finne the beatles medlemmene. De begir seg ut på et eventyr som inneholder vanskeligheter, men også morsomheter.

Boka starter oppslukende. Den starter med en beskrivelse, og ikke midt i en handling. Bokens handling er fengende og det er en rød tråd gjennom hele handlingen. Boka er ikke blir forvirrende og enkel å forstå hva som skjer til enhver tid. Jeg opplevde aldri at jeg ikke forstod noe, at jeg falt av eller at noe ikke ga mening.

Jeg synes boka har mange spennende karakterer som er levende. Jeg kan spesielt se for meg hvordan moren sliter i dagliglivet, fordi det er ikke lett å takle psykiske problemer. Jeg synes synd på de i familien hennes også, men synes det er overraskende hvordan forfatteren får de til å klare seg helt ok på en realistisk måte. Jeg får lyst til å dra i en tidsmaskin og bli kjent med karakterene. Boka er også veldig godt skrevet og jeg liker hvordan alt skjer og måten det skjer på.

Terningkast: 5


Hel

Hel

Skrevet av 10. november 2018 av Hel på St. Paul skole 9A

"Rubiks kube og den femte Beatle" av Hans Olav Hamran

Det er sjeldent jeg leser samtidslitteratur for ungdom, og når jeg gjør det liker jeg sjeldent det jeg leser. Denne boken kan vel beskrives som det, samtidslitteratur for ungdom, og jeg vet ikke om den har endret synet mitt på sjangeren, men det er den første boka av dens slag jeg faktisk har likt.

Det flotteste med denne boka er dens karakterer, som er mangfoldige, underholdende og sterke på sine egne måter. Man kan gjenkjenne seg i dem på både den ene og den andre måten, som Anders som er usikker på hvordan han skal takle farens utroskap og morens opphold på psykiatrisk senter og for meg var Brigt en jeg følte jeg kunne støtte meg på og kjenne meg igjen i, siden vi begge hører til LHBT* (Lesbisk, Homofil, Bifil, Trans, etc.) samfunnet og ikke tør å komme ut.

Historien er også veldig fengende og får deg til å ville lese videre selv om det er langt over midnatt. Den får deg til å tenke, og ga iallfall meg, som Beatles-fan, en gnagende følelse av nostalgi og lengsel.

Jeg liker også at den, som en bok med handling som foregår i 80-tallets Fredrikstad, tar for seg temaer som psykisk helse og LHBT*, i den tid da disse temaene var svært tabu og skyggebelagte. Den har vakre og ekte skildringer om kjærlighet, indre konflikt og begjær, og gjør at jeg nesten får lyst til å hoppe i en tidsmaskin og reise tilbake i tid for å møte disse karakterene.

Denne boken er både godt skrevet, den gir meg lengsel og håp og får meg til tider til å le og hikste til jeg har vondt i magen. Den virker ekte og ærlig, og jeg forelsket meg i dette universet som jeg så skulle ønske at var ekte.

Nei, jeg kommer ikke til å lese mer samtidslitteratur for ungdom, men den skal ha for at den prøvde, for den gjorde absolutt inntrykk! Denne boken fortjener å leses, ja den er anbefalt på det sterkeste.

Terningkast 5


Seline

Seline

Skrevet av 6. november 2018 av Seline på Åkra ungdomsskole

Boka heiter «rubikskuben og den femte». Forfattaren er hans Olav harman.
Boka handlar om ein gutt som heiter Anders og han er stor the Beatles fan og livet på 80-tallet.
Mora til Anders sliter med psykisk lidelser, så læreren tar Anders med seg til England for og sjå the Beatles. I England blir Anders kjent med ei jente som heiter Quin som var ein pønker. Når Anders kommer hjem fra England får han vite at faren har vore utro mot mora hans, så vennene og Anders ødelger bilen til faren for og ta hevn

Eg likte ikkje boka for eg syns det var alt for mykje med 300 sider og eg like ikkje The Beatles elle 80-tallet.

Eg anbefale ikkje denna boka men vist du er interessert i the Beatles elle 80- tallet så bør du lese den.

Terningkast: 3


Maqdis

Maqdis

Skrevet av 30. oktober 2018 av Maqdis på Bytårnet skole

'Rubiks Kube Og Den Femte Beatle' er en ungdomsroman skrevet av Hans Olav Hamran.

Hva gjør du når du er den eneste på skolen som liker The Beatles?

I boken møter vi tenåringsgutten Anders. Han er lei av skolen og blir mobbet på skolen for å like, mest fordi han er den eneste på hele skolen som liker The Beatles. Hadde ikke livet vært så mye enklere om han hadde vært en KISS-fan som alle andre?

Anders gleder seg til å bli ferdig på ungdomsskolen. Livet er ikke lett hjemme. Moren kommer seg så vidt opp av senga. Det er veldig vanskelig for Anders å ha en mor som lider psykisk, og i håp om å oppmuntre moren og seg selv, bestemmer Anders seg til å oppsøke de levende av Beatlesmedlemmene gjennom flere turer til England.

Boka er passe lang, kan virke litt forvirrende for noen siden det er mye tilbakeblikk og boka hopper litt her og der. Men om man liker å lese spennende bøker anbefaler jeg deg/dere til å lese denne.

Utgitt: 2018
Forlag: Gyldendal
Terningkast: 5
Anbelfaler deg til å lese: Ja


Michela

Michela

Skrevet av 26. oktober 2018 av Michela på Ruseløkka skole, 10C

“Rubiks kube og den femte beatle” er en ungdomsroman skrevet av Hans Olav Hamran.

Det er vanskelig å være den eneste på ungdomskolen som er Beatle fan når alle andre er KISS fan. Anders er lei av skolen og kan ikke vente med å bli ferdig med ungdomskolen, han drømmer om frihet og være med Julia. Når Anders våkner opp til nyheten av John Lennon er skutt bestemmer Anders seg for å oppsøke de gjenværende Batles-medlemmene i England. Han oppsøker alle tre medlemmene i England og på dette tar han med seg sin bestevenn og lærer pølsa. Sammen med Pølsa i England møter de rare pønkere og må snike seg inn i filmpremierer for å få et lite glimt av idolene hans. Ander synes også at det vanskelig å muntre opp mamma som sliter psykisk og er ofte i ikke klarer å reise seg opp fra sengen.

Jeg synes Hamran har skrevet en veldig god og lettlest bok , det er mye luft mellom linjene og store bokstaver. Boken har gode beskrivelser og det er lett å forstå at forfatteren prater om sin tid i Fredrikstad, når vi får gode beskrivelser av nærområdene, kassetter, og rubiks kuber. Selv om det er veldig gode beskrivelser kan det til tider bli litt vanskelig å leve seg inn i boken, kan bli litt for “gammeldags” til tider. Jeg likte spesielt godt hvordan forfatteren fletter inn viktige temaer som det å være annerledes, depresjon og slite psykisk. En annen negativ side ved boken er at det blir noen ganger litt forvirrende når Hamran hopper fram og tilbake i tid.

Jeg synes boken var litt tung i starten og vanskelig å henge med i begynnelsen og hopper litt frem i tid, men boken forbedrer seg. Jeg synes denne boken passer bra for lesere som liker å lese bøker med gode beskrivelser og bøker som går over lengere tid. Jeg mener denne boken var veldig spennende.

-Terningkast 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen