Rubiks kube og den femte beatle

Hans Olav Hamran Gyldendal 2018 20 anmeldelser

Anders kan ikke vente med å bli ferdig på ungdomsskolen, drømmer om friheten bare en moped kan gi og er uhelbredelig forelska i Julia. Men livet hadde vært så uendelig mye enklere om han ikke var den aller siste på Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Vilde

Vilde

Skrevet av 14. desember 2018 av Vilde på Åkra ungdomsskole

Rubiks kube og den femte Beatle boka foregår på 80-talet. Boka handlar om ein gut som heiter Anders og han er ein stor fan av Beatles. Læreren til Anders er og ein stor fan av Beatles og dei reiser saman på fleire turer til England for å møte alle Beatles medlemmene som er igjen. I boka så er det mange tilbakeblikk på ting som han skjedd i livet til Anders. I byrjinga var det ikkje lett å forstå kva som skjedde og kor du var i handlinga, men det blei lettare på slutten. Når eg las boka følte eg at det ikkje var spenningstoppar, men at boka låg ganske flatt. Eg likte ikkje boka. Eg synst ho var treig å lese og handlinga i boka var ikkje noko som interesserte meg. Terningkast to.


Regine Venås

Regine Venås

Skrevet av 13. desember 2018 av Regine Venås på Stuenes skole

Rubiks kube og den femte Beatle
Rubikskube er en ungdomsroman skrevet av Hans Olav Hamran. I denne romanen leser vi om Anders og hans tid på ungdomsskolen og hele veien til slutten av videregående.
Anders opplever mye gjennom disse årene, og alt er ikke alltid like greit. Anders og bestekompisene Frode og Brigt, er veldig musikk interesserte og ikke minst The Beatles fans, noe som kanskje ikke alltid er like populært på 1980 tallet. Anders er også kjempe forelsket i Julia, og prøver, igjen og igjen og imponere henne.
Da Anders finner ut at Pølsa, læreren deres også er den` Beatles fanen, ligger nye planer i vente. Og spennende turer til England blir koselige og lese om.
Jeg synes denne boken er veldig fin, spesielt om du har hørt og vet litt om The Beatles. Handlingen er litt uforståelig i begynnelsen, og den var litt lang og treig i starten, det var ganske vanskelig og henge med fordi forfatteren skriver litt om fortiden, midt i nåtid handlingen.
Boken tar opp mange fine og aktuelle temaer som, homofili, psykiskhelse, og familieproblemer, og ikke minst det å være litt annerledes og ha andre interesser enn andre. Dette er noe jeg tror mange kan kjenne seg igjen i.
Da jeg kom bedre inn i handlingen og det ble lettere å forstå teksten, fikk jeg nesten med litt tårer i øynene, da jeg leste slutten av boka.
Jeg vil gi denne boka en sterk 4-er.


David Munkejord

David Munkejord

Skrevet av 12. desember 2018 av David Munkejord på Ruseløkka skole, 10C

Rubiks kube og den femte Beatle

Boken følger tre gutter fra Fredrikstad gjennom ungdomsskolen til de går ut av videregående i 1986. Anders er Beatles-fan 20 år for seint. Mens alle andre digger KISS, liker han The Beatles. Da John Lennon blir skutt, bestemmer han seg for å oppsøke de resterende Beatles-medlemmene med læreren sin, pølsa, og sammen skape sin egen gjenforening av bandet. Moren til Frode er ofte sliten, og holder seg for det meste hjemme, i sengen, og faren er for det meste ute i garasjen og skrur på den gamle veteranbilen. Boken tar for seg hverdagen til frode gjennom mange år. I løpet av denne tiden går han gjennom perioder med forelskelse, skam sorg og alt imellom. Personlig synes jeg reisene til utlandet var de beste delene av boka, men måten hverdagen er beskrevet på gjør hele boka interessant å lese.

Jeg likte boka godt og vil derfor gi den en femmer. Dette er på grunn av at jeg liker måten forfatteren skriver på og alle de litterære virkemidlene han bruker. Det eneste som trekker boken med er starten, hvor det er litt vanskelig å følge med.


Rolf Thomas Grindhaug

Rolf Thomas Grindhaug

Skrevet av 6. desember 2018 av Rolf Thomas Grindhaug på Åkra ungdomsskole

Rubiks kube og den femte Beatle er eit drama og ein kjærleiksroman for ungdommar. Boka er skreve av Hans Olav Hamran. Boka handlar om nokon som går på skule på 80- tallet I Fredrikstad.
Hovudpersonen er fan av Beatles. Han er forelska og det er krangling, og usemje. Boka er treig, og forfattaren prøver å lage litt indre spenning ,men får det ikkje heilt til.
Eg gir terningkast 2 fordi den var kjedeleg, og ikkje spennande.


Edith

Edith

Skrevet av 4. desember 2018 av Edith på Landøya ungdomsskole

Rubiks kube og den femte beatle er en drama og kjærlighetsroman for ungdommer. Boka er skrevet av Hans Olav Hamran. Den handler om Anders og vennegjengen hans som vokser opp på 80-tallet i Fredrikstad. Han er beatlesfan. Forelskelse, krangling og uvennskap truer vennegjengen.
Jeg syntes boka er litt treig og har noen steder litt for mange beskrivelser. For eksempel står det en side om hvilken del på motorsykkelen som ble ødelagt, istedet for å bare skrive at den ble ødelagt. Forfatteren prøver å få det til å høres ut som om det skjer veldig mye indre spenning, men får det ikke til over alt. Jeg gir boka terningskast 4 fordi den var litt kjedelig noen steder i boka.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Olav

Olav

Skrevet av 27. november 2018 av Olav på Torstad ungdomsskole

Bør det være 18-årsgrense på ungdomsskolen?

Boka “Rubiks kube og den femte beatle” er en ungdomsroman med drama, humor og kjærlighet, som er skrevet av forfatteren Hans Olav Hamran. Den handler om en gutt som heter Anders, som går igjennom det meste en ungdom pleier å gå igjennom. Alt fra problemer med familien til folk på skolen mann liker mindre enn andre. Han er også veldig forelska i ei jente i klassen som heter Julia, samtidig som han og morens kjærlighet for The Beatles ikke akkurat er noe mindre. Problemet er bare at det er noen år for sent, for hele skolen er nemlig KISS-fan.

Boka starter rett inn i handlingen, og begynner ganske tregt, men etter hvert som man leser mere av boka, kommer man mere og mere med i handlingen. Forfatteren har skrevet på en litt spesiell måte, hvor han blander fortid og nåtid med tilbakeblikk på hva som har skjedd, som kan virke forvirrende av og til. På tross av dette er det relativt lett å henge med. Boken var ganske spennende, og det var til tider vanskelig å legge den fra seg, ettersom Anders fikk nye problemer før han hadde løst de andre. Man kan godt kjenne seg igjen av noen av handlingene i boka, og dette hjalp også en del på hvorfor det var vanskelig og legge vekk boka.

Jeg synes språket passer godt til de forskjellige karakterene. At for eksempel hovedpersonene kan banne litt av og til, passer jo godt med tanke på at de er ungdommer.

Boken handler om at livet ikke alltid er lett, men at man bare må fortsette, for ting kommer til å gå bedre. Jeg anbefaler boken for barn og ungdom, i alderen 12 til 16 år

Til toppen