Rubiks kube og den femte beatle

Hans Olav Hamran Gyldendal 2018 20 anmeldelser

Anders kan ikke vente med å bli ferdig på ungdomsskolen, drømmer om friheten bare en moped kan gi og er uhelbredelig forelska i Julia. Men livet hadde vært så uendelig mye enklere om han ikke var den aller siste på Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Vilde

Vilde

Skrevet av 14. desember 2018 av Vilde på Åkra ungdomsskole

Rubiks kube og den femte Beatle boka foregår på 80-talet. Boka handlar om ein gut som heiter Anders og han er ein stor fan av Beatles. Læreren til Anders er og ein stor fan av Beatles og dei reiser saman på fleire turer til England for å møte alle Beatles medlemmene som er igjen. I boka så er det mange tilbakeblikk på ting som han skjedd i livet til Anders. I byrjinga var det ikkje lett å forstå kva som skjedde og kor du var i handlinga, men det blei lettare på slutten. Når eg las boka følte eg at det ikkje var spenningstoppar, men at boka låg ganske flatt. Eg likte ikkje boka. Eg synst ho var treig å lese og handlinga i boka var ikkje noko som interesserte meg. Terningkast to.


Regine Venås

Regine Venås

Skrevet av 13. desember 2018 av Regine Venås på Stuenes skole

Rubiks kube og den femte Beatle
Rubikskube er en ungdomsroman skrevet av Hans Olav Hamran. I denne romanen leser vi om Anders og hans tid på ungdomsskolen og hele veien til slutten av videregående.
Anders opplever mye gjennom disse årene, og alt er ikke alltid like greit. Anders og bestekompisene Frode og Brigt, er veldig musikk interesserte og ikke minst The Beatles fans, noe som kanskje ikke alltid er like populært på 1980 tallet. Anders er også kjempe forelsket i Julia, og prøver, igjen og igjen og imponere henne.
Da Anders finner ut at Pølsa, læreren deres også er den` Beatles fanen, ligger nye planer i vente. Og spennende turer til England blir koselige og lese om.
Jeg synes denne boken er veldig fin, spesielt om du har hørt og vet litt om The Beatles. Handlingen er litt uforståelig i begynnelsen, og den var litt lang og treig i starten, det var ganske vanskelig og henge med fordi forfatteren skriver litt om fortiden, midt i nåtid handlingen.
Boken tar opp mange fine og aktuelle temaer som, homofili, psykiskhelse, og familieproblemer, og ikke minst det å være litt annerledes og ha andre interesser enn andre. Dette er noe jeg tror mange kan kjenne seg igjen i.
Da jeg kom bedre inn i handlingen og det ble lettere å forstå teksten, fikk jeg nesten med litt tårer i øynene, da jeg leste slutten av boka.
Jeg vil gi denne boka en sterk 4-er.


David Munkejord

David Munkejord

Skrevet av 12. desember 2018 av David Munkejord på Ruseløkka skole, 10C

Rubiks kube og den femte Beatle

Boken følger tre gutter fra Fredrikstad gjennom ungdomsskolen til de går ut av videregående i 1986. Anders er Beatles-fan 20 år for seint. Mens alle andre digger KISS, liker han The Beatles. Da John Lennon blir skutt, bestemmer han seg for å oppsøke de resterende Beatles-medlemmene med læreren sin, pølsa, og sammen skape sin egen gjenforening av bandet. Moren til Frode er ofte sliten, og holder seg for det meste hjemme, i sengen, og faren er for det meste ute i garasjen og skrur på den gamle veteranbilen. Boken tar for seg hverdagen til frode gjennom mange år. I løpet av denne tiden går han gjennom perioder med forelskelse, skam sorg og alt imellom. Personlig synes jeg reisene til utlandet var de beste delene av boka, men måten hverdagen er beskrevet på gjør hele boka interessant å lese.

Jeg likte boka godt og vil derfor gi den en femmer. Dette er på grunn av at jeg liker måten forfatteren skriver på og alle de litterære virkemidlene han bruker. Det eneste som trekker boken med er starten, hvor det er litt vanskelig å følge med.


Rolf Thomas Grindhaug

Rolf Thomas Grindhaug

Skrevet av 6. desember 2018 av Rolf Thomas Grindhaug på Åkra ungdomsskole

Rubiks kube og den femte Beatle er eit drama og ein kjærleiksroman for ungdommar. Boka er skreve av Hans Olav Hamran. Boka handlar om nokon som går på skule på 80- tallet I Fredrikstad.
Hovudpersonen er fan av Beatles. Han er forelska og det er krangling, og usemje. Boka er treig, og forfattaren prøver å lage litt indre spenning ,men får det ikkje heilt til.
Eg gir terningkast 2 fordi den var kjedeleg, og ikkje spennande.


Edith

Edith

Skrevet av 4. desember 2018 av Edith på Landøya ungdomsskole

Rubiks kube og den femte beatle er en drama og kjærlighetsroman for ungdommer. Boka er skrevet av Hans Olav Hamran. Den handler om Anders og vennegjengen hans som vokser opp på 80-tallet i Fredrikstad. Han er beatlesfan. Forelskelse, krangling og uvennskap truer vennegjengen.
Jeg syntes boka er litt treig og har noen steder litt for mange beskrivelser. For eksempel står det en side om hvilken del på motorsykkelen som ble ødelagt, istedet for å bare skrive at den ble ødelagt. Forfatteren prøver å få det til å høres ut som om det skjer veldig mye indre spenning, men får det ikke til over alt. Jeg gir boka terningskast 4 fordi den var litt kjedelig noen steder i boka.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Maja Helene E-Å

Maja Helene E-Å

Skrevet av 22. november 2018 av Maja Helene E-Å på Røst barne- og ungdomsskole

En innholdsrik og fantastisk bok.
Tittel: Rubiks kube og den femte beatle
Forfatter: Han Olav Hamran.
Sjanger: Humor, roman, spenning.
Anders kan ikke vente med å bli ferdig på ungdomsskolen, drømmer om friheten bare en moped kan gi og er uhelbredelig forelska i Julia. Men livet hadde vært så uendelig mye enklere om han ikke var den aller siste på hele skolen som hørte på Beatles! Kunne han ikke bare vært KISS-fan, som alle andre?
Da Anders våkner til nyheten om at John Lennon er skutt, bestemmer han seg for å oppsøke de resterende Beatles-medlemmene. Han får med seg den lett forfyllede læreren Pølsa, og sammen møter de gærne pønkere og lukkede eiendommer, og de må snike seg inn på en James Bond-premiere for å prøve å få et glimt av idolene sine. Og kanskje kan Beatles-eventyrene muntre opp mamma, som ikke alltid klarer å stå opp av senga.
En oppvekstroman om å stå for det du mener og drite i hva de andre sier. En historie om å tørre å være annerledes og om hvor vanskelig det er når man ikke kan fortelle noen om det som skjer hjemme.
Boken starter litt treigt. Etter en stund når du forstår alt, blir det både mye lettere og spennende. Den var oppslukende, og det var et skikkelig vendepunkt da vi fant ut at en av karakterene tok selvmord.
Boken ligner ikke på noen andre jeg har lest. Den var lett og lese. Forfatteren brukte et ungdommelig språk. Jeg tror boken handler om hvordan det er å være annerledes, ha en syk forelder og så mye mer. Forfatteren drar inn mange problemer som flere må håndtere, men på en naturlig måte.
Jeg var veldig fornøyd med denne boken, og anbefaler den for alle. Både voksne og barn, selv om veldig små barn kanskje ikke forstår. Det er en av de beste jeg har lest. Jeg gir den terningkast 6.

Til toppen