Rør ikke de som sover

N.K. Lillebo Aschehoug 2019 27 anmeldelser

Emmi våkner opp og skjønner at hun er død. Hun oppdager at hun kan gå ut av kisten sin, og finner en verden under jorda der de døde lever videre. Men Emmi må finne ut hvordan hun døde og hvorfor. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Viktoria Heie

Dødens veier

Skrevet av 4. november 2019 av Viktoria Heie på Kråkerøy ungdomsskole

Tittel: Rør ikke de som sover
Forfatter: Nina K. Lillebo
Forlag: Aschehoug

Emmi våkner, hun ligger i en kiste. Hun er dø. Kisten kan åpnest, utenfor er det en hel verden under jorda. Alle der er døde. Men Emmi klarer ikke å slappe av får hun finner ut av hvordan hun døde.

Min mening:
Boken var litt rotete i starten men ble enklere å skjønne etter hvert. Det som gjorde den rotet var at boken hopper fram og tilbake i tiden.

Boken er fengene og handler om et fint tema. Dette tema kan jeg tenke meg at mange ungdommer kommer til å like.

Boken er på 245 sider. Noen av sidene rotet jeg meg litt opp for det var så litte som kjede at jeg måtte stoppe opp å tenke på hva som faktisk hadde skjedd.

Jeg syntes denne boken burde bli nominert i Udir prisen.

Terningkast:
Navn: Viktoria Heie


victoria ellingsen

en venninne du vil ofre alt får

Skrevet av 1. november 2019 av victoria ellingsen på Kråkerøy ungdomsskole

Rør ikke de som sover av: N.K Lillebo

Boken som tar for seg det som er vanskelig og åpne seg får, voldtekt.

Emmi og Liv det var liksom alltid de to, på skolen, hjemme, og det var bare de to. Emmi så aldri at liv ikke hadde det så bra men likevel hver gang Emmi spurte hvordan liv hadde det fikk hun alltid svaret<jeg har det helt fint jeg Emmi, ikke tenk på det> til den siste dagen de så hverandre.

Emmi og Liv slutter på skolen begge to, de drar alltid på brygga får å røyke på sommeren, de sitter alltid å snakker og ser utover vannet i den røyk fylte lufta. De ler og smiler men en dag ble det liksom bare helt stille, ingen snakka og alt var bare mørkt. Midt på høsten finner Emmi Liv sittende på brygga, hun var kald og våt og Emmi holdt et teppe rundt henne. De snakket rolig, Emmi lurte på hva som hadde skjedd. Liv snakket om vanskelige ting denne gangen, men denne gangen var fokus et mer på at liv skulle ha det bra og at Emmi måtte passe på liv og ikke omvendt. Begge gråter, vi går hjem alt er stille Emmi orker ikke spørre om hva som har skjedd får da vet hun at stemningen bare blir tyngre.

Det går noen uker Emmi får vite at Liv er borte. Emmi leter desperat, Emmi ser politibiler i utkanten av skogen, hun løper bort og spør en av politimennene om hva som skjer. Politimannen spør hvorfor stresser du sånn? Emmi svarer at hun leter etter liv og at hun må finne henne. Politimannen spør hvordan liv ser ut. Emmi svarer, politimannen blir sjokkert over hva hun har sagt og viser henne vei til et sted litt lenger inn i skogen, der ligger henne, Liv. Er hun død spør Emmi politimannen? Han svarer ja dessverre. Emmi faller med på kne og bryter ut i gråt med en gang. Politiet kjører Emmi hjem og Liv blir tatt med til observasjon og foreldrene til Liv blir kontaktet. Uten Liv har ingenting vert det samme. Alt har vært mørkt og tungt og bare kjedelig.

Emmi går til psykolog og det eneste den psykologen maser om er om jeg kan åpne meg og fortelle hun om Liv. Emmi våkner en dag av at hun ligger i en kiste. Hun prøver å slå seg ut funka drit dårlig. Emmi spør seg selv et par ganger er jeg død nå er jeg faktisk død. Hun legger seg til å sove igjen. Hun våkner av en ekstremt høy dunke lyd på lokket utenfor kista. Hun tør ikke svare. Da hører hun, hei Emmi næmmen er det deg. Er du her så tidlig da. Det hørtes ut som bestefar Oliver, men det er sikkert ikke det. Men Emmi spør likevel. Hun får beskjed om å lokke opp kista med et lite håndtak på siden. Hun ser hvem det er, det er faktisk bestefar Oliver. Oliver og Emmi drar ut på eventyr i den store byen i himmelen. Men nå må Emmi finne ut hvorfor hun døde og det fort. Det er visst sånn at de døde kan stå opp igjen og Emmi vil fortsatt finne Liv. Emmi har en liten hemmelighet som ingen vet om, det er at etter en fest ble hun voldtatt av en gutt og denne gutten skal visst ikke være veldig hyggelig. Lillesøsteren til Emmi, Sofia finner ut av dette og er på vei til å drepe han men bestefar Oliver står opp og finner han før Sofia gjør det. Emmi leter fortsatt etter liv og nå vet hun det Liv sto opp igjen så hun og Emmi kunne ha det de hadde før, nå sitter Liv på graven til Emmi og gråter og forteller Emmi hva som skjedde. Emmi lå på graven til Liv på bursdagen til Liv, Emmi tok en hel boks med sovetabletter å la seg ned til og sove midt på vinteren og døde da på graven til Liv. Det er får sent får Emmi å stå opp nå men likevel sa kan Emmi og liv fortsatt snakke sammen gjennom en grav og et vennskap av kjærlighet.

Jeg syntes boka var veldig bra og den anbefales å lese. Aldersgruppe burde være 11 år fordi det er mye sterke hendelser i boka som kan være upassende får små barn.

TERNINGKAST: 5


Inga Svare

Fantastisk!

Skrevet av 1. november 2019 av Inga Svare på Vågå ungdomsskole

"Rør ikke de som sover" handlar om Emmi som døydde, men då ho ligg i kista oppdagar ho at det går an og gå ut av kista og inn i ein annan verd! Men korleis døyde ho? Og korleis har Liv det?

"Rør ikke de som sover" er ei roman på ca. 250, som har ein god storyline og tek opp viktige tema som seksuelt overgrep og depresjon. Eg likte boka fordi det var lett å sjå at forfattaren la mykje jobb i boka og at ein måtte lese mellom linjene for å forstå. Eg var fyst i tvil da eg las bakpå, men det viste seg å vere ei fantastisk bok. Den kan vere litt forvirrande i blant, men det gjekk greitt.
TERNINGKAST:5


Inga Svare

Fantastisk!

Skrevet av 1. november 2019 av Inga Svare på Vågå ungdomsskole

Rør ikke de som sover handlar om Emmi som døyde, men då ho ligg i kista oppdagar ho at det går an og gå ut av kista og inn i ein ann verd! men korleis døyde ho? Og korleis har Liv det?

Rør ikke de som sover er ei roman på ca. 250, som har ein god storyline og tekk opp viktige tema som seksuelt overgrep og depresjon. Eg likte boka fordi det var lett og sjå at forfattaren la mykje jobb i boka og at måtte lese mellom linjene for og forstå. Eg var fyst i tvil da eg leste bakpå, men det visste seg og vere ei fantastisk bok. Den kan vere litt forvirrande i blant men det er greit
TERNINGKAST:5


miriam

veldig forvirrende

Skrevet av 29. oktober 2019 av miriam på Sagatun skule

Boka er ein roman, som handlar om ei jente som heiter Emmi som ein dag vaknar opp i ei kiste som er under jorda. Ho er død. Emmi må finne ut kvar ho er, og korleis ho døyde. Ho hadde ein venninne, Liv, som døydde òg. Men ho er ikkje der…
Eg gir boka terningkast: 4-3
Det er fordi eg synest boka var god men forvirrande.
Boka var forvirrande fordi den alltid skifta mellom to tider. Kvart kapittel hadde ei annan tid. Ofte var kapitla frå da ho levde og da ho var død. Men i starten var det mellom to tider på eit år da ho levde. Det var mest rart i starten, men blir litt betre mot slutten. Eg synest det burde vore like tydleg på tidsforskjella som i slutten, på starten. Boka hadde og nokon få, ganske små kapittel.
Spenningen synest eg var litt nede. Kanskje av og til litt meir spenning her og der, men ville likt meir. Så det var ikkje så vanskelig å leggje frå seg boka. Det var noko som skjedde med Emmi og ein gut når ho levde, men det kom ikkje så godt fram. Dei sa kva det var, men ikkje historia rundt det. For eksempel kvar ho var før dette skjedde eller kva ho gjorde etter på. Og eg vil ikkje seie boka var truverdig det med at døde folk lever under jorda, men elles var den truverdig.
Språket i boka var også litt vanskeleg å forstå. Masse dialekt synest eg. Det var og masse banning i starten men vart betre utover boka. Det var òg gode skildringar i boka.
Boka slutter litt rart. Det skjer litt fort. Ville likt at det var meir på slutten. Og det er ikkje før på slutten vi får vite, korleis Emmi døyde eller kvar Liv var.

Vis flere anmeldelser

Til toppen