Rør ikke de som sover

N.K. Lillebo Aschehoug 2019 26 anmeldelser

Emmi våkner opp og skjønner at hun er død. Hun oppdager at hun kan gå ut av kisten sin, og finner en verden under jorda der de døde lever videre. Men Emmi må finne ut hvordan hun døde og hvorfor. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Erle Marie

Dødens verden

Skrevet av 18. november 2019 av Erle Marie på Marienlyst skole

Tittel: Rør ikke de som sover
Forfatter: Nina K. Lillebo
Forlag: Aschehoug

Emmi, som er hovedpersonen i boka, våkner plutselig opp i en kiste, og finner ut at hun er død. Hun går ut av kista og møter bestefaren som døde før henne. Sammen prøver de å finne ut hvordan hun døde, og venninna som døde noen uker før henne.

Jeg synes “Rør ikke de som sover” var spennende bok, men kunne være forvirrende til tider, siden man bytter fra den vanlige verden, og verden under bakken, og at handlingen var litt vanskelige å forstå på starten.
Ideen var original, og det var bra beskrivelser, som fikk meg til å føle at jeg var der hendelsen skjedde. Alt i alt synes jeg boken var kult skrevet. Jeg håper forfatteren kommer ut med flere bøker, siden dette var den første romanen hennes. Jeg anbefaler denne boka hvis du vil ha en bok som er litt utenom det vanlige.

Jeg gir boken terningkast: 5


Iver

De Andre

Skrevet av 14. november 2019 av Iver på Sunnland skole

Tittel: Rør ikke de som sover
Forfatter: Nina K. Lillebo
Forlag: Aschehoug

Emmi våkner, ser seg rundt og oppdager at hun er i en kiste! Hun blir stresset men
klarer ikke å komme seg ut,men så hører hun en velkjent stemme som sier “det er et håndtak, ta tak i det,” -det hørtes ut som bestefar men han er jo død, å nei , det må bety at jeg også er død!

“Rør ikke de som sover” handler om ei jente som heter Emmi som våkner opp nede under jorda død , der nede er også bestefaren hennes som også er død, og målet hennes blir å finne ut hvem som drepte henne og at hun skal finne bestevenninnen sin som døde for en uke siden.

“Rør ikke de som sover” er en roman på ca 250 sider.

Jeg synes boka er super bra og fengende, det er en kul måte se skiftet på om når hun var død og før hun døde, og man satt igjen med så mange spørsmål etter slutt, jeg syntes det var veldig kult skrevet på grunn av at det er veldig vanskelig å forstå handlingen i starten, men etterhvert henger mer og mer sammen, og jeg tror det er veldig mange folk i ung alder som kommer til å like denne boka fordi den tar opp et spennende og viktig tema om liv etter døden som har fascinert meg i veldig lang tid. Den tar opp et veldig sterkt tema, nemlig om voldtekt ,og man får et godt innblikk i hvordan slike handlinger får store konsekvenser og tristheten hun opplever.
terningkast 5+


Marie

Død eller ikke død? Det er spørsmålet.

Skrevet av 13. november 2019 av Marie på Grov skole

“Rør ikke de som sover” er en dramabok skrevet av Nina K. Lillebo. Boka rører hjerte og hjernen. Jeg klarte rett og slett ikke stoppe å tenke på boka eller legge den fra meg.
Forlag: Aschehoug
Emmi våkner, men hvor er hun? Og hvem er mannen utfor? Er hun virkelig død? Jakten på svaret er en lang vei og er bare å starte. Hvordan døde Emmi? Hvis ikke Emmi finner svaret, finner hun heller ikke fred i verdenen hun er i. Emmi finner en dør, men hva er der inne? Og skal hun tørre å snakke om festen?
Emmi og Liv var bestevenner. Liv sa hun hadde det fint, men burde Emmi trodd på det? Liv var alt for Emmi, og nå var Liv borte.
Søstra Sofia finner et brev etter Emmi er død. Hva finner hun? Hva gjør hun med det? Hvem går det utover?
Boka er den beste boka jeg noen gang har lest, du kan bli litt forvirra fordi vi bytter fra nå-perspektiv og fortid.
Det jeg likte best med boka var at den handlet om et tenåringsliv, med ekte ting og uekte ting som kan skje og ikke skje.


Andreas

Dødens Mysterium

Skrevet av 7. november 2019 av Andreas på Kråkerøy ungdomsskole

Dødens Mysterium
En anmeldelse laget av Andreas Flodin.

Dette er stedet der de døde bor fylt av mennesker fra alle tider. Alle er snille, men ovenpå er stedet hvor de fredløse bor.

Ikke rør de som sover er en ungdomsroman skrevet av Nina .K Lillebo og dette er hennes første roman. Boken handler om at 18 år gamle Emmi våkner opp i en kiste og hun skjønner fort at hun er død. Når hun går ut møter hun bestefar Oliver som døde når hun var liten. Han viser hun verdenen under bakken. Hun prøver å finne ut hvordan hun døde for hun må finne fred og det er den eneste måten.

Jeg syntes boka var veldig bra men det var litt vanskelig å holde styr på hva som skjedde siden det hoppet mellom før hun døde og da hun var død. Den var litt for lite spenning. Det jeg syntes er bra med boka er at forfatteren har fått med mange forskjellige sjangere i boka som drama og spenning. Forfatteren har mange levende skildringer og vi dras inn i boka. Forfatteren hadde mange gode frampek. Spenninga i boka ble utvidet bra.

Boka hadde en god ide, derfor syntes jeg at andre burde lese den. Det er fordi jeg tror de fleste liker en god blanding av spenning og drama. Jeg syntes også boka bør nomineres til Uprisen fordi forfatteren har utvidet øyeblikket godt på toppen av spenningskurven og forfatteren brukte gode ord ikke for vanskelige.
Mitt terningkast: 4


Viktoria Heie

Dødens veier

Skrevet av 4. november 2019 av Viktoria Heie på Kråkerøy ungdomsskole

Tittel: Rør ikke de som sover
Forfatter: Nina K. Lillebo
Forlag: Aschehoug

Emmi våkner, hun ligger i en kiste. Hun er dø. Kisten kan åpnest, utenfor er det en hel verden under jorda. Alle der er døde. Men Emmi klarer ikke å slappe av får hun finner ut av hvordan hun døde.

Min mening:
Boken var litt rotete i starten men ble enklere å skjønne etter hvert. Det som gjorde den rotet var at boken hopper fram og tilbake i tiden.

Boken er fengene og handler om et fint tema. Dette tema kan jeg tenke meg at mange ungdommer kommer til å like.

Boken er på 245 sider. Noen av sidene rotet jeg meg litt opp for det var så litte som kjede at jeg måtte stoppe opp å tenke på hva som faktisk hadde skjedd.

Jeg syntes denne boken burde bli nominert i Udir prisen.

Terningkast:
Navn: Viktoria Heie

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
victoria ellingsen

en venninne du vil ofre alt får

Skrevet av 1. november 2019 av victoria ellingsen på Kråkerøy ungdomsskole

Rør ikke de som sover av: N.K Lillebo

Boken som tar for seg det som er vanskelig og åpne seg får, voldtekt.

Emmi og Liv det var liksom alltid de to, på skolen, hjemme, og det var bare de to. Emmi så aldri at liv ikke hadde det så bra men likevel hver gang Emmi spurte hvordan liv hadde det fikk hun alltid svaret<jeg har det helt fint jeg Emmi, ikke tenk på det> til den siste dagen de så hverandre.

Emmi og Liv slutter på skolen begge to, de drar alltid på brygga får å røyke på sommeren, de sitter alltid å snakker og ser utover vannet i den røyk fylte lufta. De ler og smiler men en dag ble det liksom bare helt stille, ingen snakka og alt var bare mørkt. Midt på høsten finner Emmi Liv sittende på brygga, hun var kald og våt og Emmi holdt et teppe rundt henne. De snakket rolig, Emmi lurte på hva som hadde skjedd. Liv snakket om vanskelige ting denne gangen, men denne gangen var fokus et mer på at liv skulle ha det bra og at Emmi måtte passe på liv og ikke omvendt. Begge gråter, vi går hjem alt er stille Emmi orker ikke spørre om hva som har skjedd får da vet hun at stemningen bare blir tyngre.

Det går noen uker Emmi får vite at Liv er borte. Emmi leter desperat, Emmi ser politibiler i utkanten av skogen, hun løper bort og spør en av politimennene om hva som skjer. Politimannen spør hvorfor stresser du sånn? Emmi svarer at hun leter etter liv og at hun må finne henne. Politimannen spør hvordan liv ser ut. Emmi svarer, politimannen blir sjokkert over hva hun har sagt og viser henne vei til et sted litt lenger inn i skogen, der ligger henne, Liv. Er hun død spør Emmi politimannen? Han svarer ja dessverre. Emmi faller med på kne og bryter ut i gråt med en gang. Politiet kjører Emmi hjem og Liv blir tatt med til observasjon og foreldrene til Liv blir kontaktet. Uten Liv har ingenting vert det samme. Alt har vært mørkt og tungt og bare kjedelig.

Emmi går til psykolog og det eneste den psykologen maser om er om jeg kan åpne meg og fortelle hun om Liv. Emmi våkner en dag av at hun ligger i en kiste. Hun prøver å slå seg ut funka drit dårlig. Emmi spør seg selv et par ganger er jeg død nå er jeg faktisk død. Hun legger seg til å sove igjen. Hun våkner av en ekstremt høy dunke lyd på lokket utenfor kista. Hun tør ikke svare. Da hører hun, hei Emmi næmmen er det deg. Er du her så tidlig da. Det hørtes ut som bestefar Oliver, men det er sikkert ikke det. Men Emmi spør likevel. Hun får beskjed om å lokke opp kista med et lite håndtak på siden. Hun ser hvem det er, det er faktisk bestefar Oliver. Oliver og Emmi drar ut på eventyr i den store byen i himmelen. Men nå må Emmi finne ut hvorfor hun døde og det fort. Det er visst sånn at de døde kan stå opp igjen og Emmi vil fortsatt finne Liv. Emmi har en liten hemmelighet som ingen vet om, det er at etter en fest ble hun voldtatt av en gutt og denne gutten skal visst ikke være veldig hyggelig. Lillesøsteren til Emmi, Sofia finner ut av dette og er på vei til å drepe han men bestefar Oliver står opp og finner han før Sofia gjør det. Emmi leter fortsatt etter liv og nå vet hun det Liv sto opp igjen så hun og Emmi kunne ha det de hadde før, nå sitter Liv på graven til Emmi og gråter og forteller Emmi hva som skjedde. Emmi lå på graven til Liv på bursdagen til Liv, Emmi tok en hel boks med sovetabletter å la seg ned til og sove midt på vinteren og døde da på graven til Liv. Det er får sent får Emmi å stå opp nå men likevel sa kan Emmi og liv fortsatt snakke sammen gjennom en grav og et vennskap av kjærlighet.

Jeg syntes boka var veldig bra og den anbefales å lese. Aldersgruppe burde være 11 år fordi det er mye sterke hendelser i boka som kan være upassende får små barn.

TERNINGKAST: 5

Til toppen