Rør ikke de som sover

N.K. Lillebo Aschehoug 2019 29 anmeldelser

Emmi våkner opp og skjønner at hun er død. Hun oppdager at hun kan gå ut av kisten sin, og finner en verden under jorda der de døde lever videre. Men Emmi må finne ut hvordan hun døde og hvorfor. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Bea

Verden under

Skrevet av 21. november 2019 av Bea på Sunnland skole

Rør ikke de som sover er en roman skrevet av N. K Lillebo. Rør ikke de som sover handler om Emmi som våkner opp i en kiste død. Hun finner ut at det er en verden under jorda der de døde lever i en egen verden. Gjennom boka prøver hun å finne ut hvordan hun døde.

Boka er bygd opp sånn at det bytter på når hovedpersonen er under jorda død, og når hun er levende på jorda. Denne måten forfatteren har skrevet boka kan være litt forvirrende, og man må gå tilbake i boka for å huske på hva som har skjedd, men man blir vant til det. Ellers så er boka lett å lese og er på 245 sider. Jeg hadde en god opplevelse gjennom boka, den var spennende og måten boka var skrevet var litt utfordrende, men det gjorde boka litt spesiell og unik på sin egen måte. Det kunne være litt sakte noen ganger , men det hentet seg inn igjen etterhvert. Jeg synes at boka har en bra handling for ungdommer, og har viktige tema som vennskap, familie, voldtekt osv. Denne boka for deg til å se ting fra en annen vinkel.
Terningkast 4


Malin Erikstad

Det kjedelige livet etter døden

Skrevet av 21. november 2019 av Malin Erikstad på Sunnland skole

Rør ikke de som sover

Forfatter: Nina K. Lillebo
Sjanger: Fantasy
Lansering: 2019
Alder: Ungdom

Det som skjer etter døden.

Handling
Dette er historien om Emmi, som en dag våkner opp og oppdager at hun befinner seg i en kiste. Hun innser at hun er død, og etterhvert finner hun at hun kan gå ut av kista og ender opp i en verden under jorda hvor de døde befinner seg. I de dødes verden møter hun sin bestefar, Oliver, som døde da hun var liten. Han tar henne med rundt og viser henne hvordan livet under jorda er. Livet under jorda virker lik som den virkelige verden, f.eks så har de parker, kino, skoler og karuseller. I boka veksler historien mellom tilbakeblikk til tida før hun døde, og hennes opplevelser i de dødes verden. Før Emmi døde, hadde hun en venninne, Liv som hun var mye med. De festet mye, men på en russefest ble Emmi voldtatt. Etterhvert får vi vite at Liv er død, og Emmi går til psykolog.

Min mening
Jeg syntes boka var kjedelig og uinteressant. Den hurtige vekslinga mellom “den virkelige verden”, og “under jorda” var slitsom, og jeg syntes det var vanskelig å få med meg hva som skjedde. Ikke bare er hun død, men at hun prøver å finne ut hvorfor og hvordan hun endte opp i en kiste var bare forvirrende. . Man leser et lite avsnitt, og plutselig befinner hun seg enten under jorda eller på jorda. Utenom det så er boka lett å lese, og det er et enkelt språk. For min del så er avsnittene for korte. Personlig liker jeg bøker som har lange avsnitt, og lange kapitler. Boka tar opp tema som døden, vennskap, forbrytelser (voldtekt osv), og sorg. Jeg vil anbefale boken for de som synes at fantasybøker, og spenningsbøker et utrolig interessant. Og for de som liker enkle og forståelsesfulle avsnitter.

Terkningkast: 3


Emma

Den døde siden

Skrevet av 18. november 2019 av Emma på Marienlyst skole

Jeg synes boken «rør ikke de som sover» var veldig bra, den visste synspunkt fra både over og under jorden. Skriveren ga oss litt og litt info, samtidig som hovedpersonen husker litt mer og mer. Jeg syntes det var spennende at hovedpersonen fikk vite mer og mer samtidig som oss. Samtidig som skriveren lagde frampek til hva som hadde skjedd. Det var en veldig bra bok, det eneste som gjorde boken litt vanskelig var at tiden ble skiftet nesten hele tiden.

Jeg gir boken terningkast 5


Erle Marie

Dødens verden

Skrevet av 18. november 2019 av Erle Marie på Marienlyst skole

Tittel: Rør ikke de som sover
Forfatter: Nina K. Lillebo
Forlag: Aschehoug

Emmi, som er hovedpersonen i boka, våkner plutselig opp i en kiste, og finner ut at hun er død. Hun går ut av kista og møter bestefaren som døde før henne. Sammen prøver de å finne ut hvordan hun døde, og venninna som døde noen uker før henne.

Jeg synes “Rør ikke de som sover” var spennende bok, men kunne være forvirrende til tider, siden man bytter fra den vanlige verden, og verden under bakken, og at handlingen var litt vanskelige å forstå på starten.
Ideen var original, og det var bra beskrivelser, som fikk meg til å føle at jeg var der hendelsen skjedde. Alt i alt synes jeg boken var kult skrevet. Jeg håper forfatteren kommer ut med flere bøker, siden dette var den første romanen hennes. Jeg anbefaler denne boka hvis du vil ha en bok som er litt utenom det vanlige.

Jeg gir boken terningkast: 5


Iver

De Andre

Skrevet av 14. november 2019 av Iver på Sunnland skole

Tittel: Rør ikke de som sover
Forfatter: Nina K. Lillebo
Forlag: Aschehoug

Emmi våkner, ser seg rundt og oppdager at hun er i en kiste! Hun blir stresset men
klarer ikke å komme seg ut,men så hører hun en velkjent stemme som sier “det er et håndtak, ta tak i det,” -det hørtes ut som bestefar men han er jo død, å nei , det må bety at jeg også er død!

“Rør ikke de som sover” handler om ei jente som heter Emmi som våkner opp nede under jorda død , der nede er også bestefaren hennes som også er død, og målet hennes blir å finne ut hvem som drepte henne og at hun skal finne bestevenninnen sin som døde for en uke siden.

“Rør ikke de som sover” er en roman på ca 250 sider.

Jeg synes boka er super bra og fengende, det er en kul måte se skiftet på om når hun var død og før hun døde, og man satt igjen med så mange spørsmål etter slutt, jeg syntes det var veldig kult skrevet på grunn av at det er veldig vanskelig å forstå handlingen i starten, men etterhvert henger mer og mer sammen, og jeg tror det er veldig mange folk i ung alder som kommer til å like denne boka fordi den tar opp et spennende og viktig tema om liv etter døden som har fascinert meg i veldig lang tid. Den tar opp et veldig sterkt tema, nemlig om voldtekt ,og man får et godt innblikk i hvordan slike handlinger får store konsekvenser og tristheten hun opplever.
terningkast 5+

Vis flere anmeldelser

Til toppen