Rør ikke de som sover

N.K. Lillebo Aschehoug 2019 5 anmeldelser

Emmi våkner opp og skjønner at hun er død. Hun oppdager at hun kan gå ut av kisten sin, og finner en verden under jorda der de døde lever videre. Men Emmi må finne ut hvordan hun døde og hvorfor. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Therese

«Rør ikke de som sover» -boka som gir deg hjertebank og gåsehud

Skrevet av 17. september 2019 av Therese på Smestad ungdomsskole

Bokanmeldelse: Rør ikke de som sover
Skrevet av M.K Lillebo, 2019
Aschehoug forlag

«Rør ikke de som sover»

Rør ikke de som sover er en sterk roman skrevet av N.K Lillebo. I boka møter du Emmi som bare har en venn. De er veldig nære. Plutselig våkner hun i en kiste etter at hun er død. Hun oppdager en verden der de døde lever videre og møter noen i denne verdenen som betyr mye for henne. Emmi må finne ut hvordan hun døde, hvis hun ikke klarer det kan det få alvorlige konsekvenser.

Historien i boka starter litt vanskelig. Jeg skjønte ingenting i starten, men utover i boka forstod jeg mer og mer. Det var så spennende at jeg fikk gåsehud og hjertebank. Jeg klarte nesten ikke å legge boka fra meg. Slutten var veldig brå, men fin.

Historien kan være lett for mange å kjenne seg igjen i fordi de fleste har kjent på ensomhet i kortere eller lengre perioder. Det som skjer under jorda er vanskeligere å kjenne seg igjen i da ingen vet hvordan det faktisk er å være død, men det gjør boka spennende.

Alt i boka har en fin sammenheng. Introen er litt treg, men absolutt nødvendig for å forstå resten av boka. Jeg har verken lest eller hørt noe lignende før. Når du leser boka kan historien virke troverdig, men når du tenker på det etterpå er historien usannsynlig. Jeg syntes boka var lett å lese fordi den ikke brukte vanskelige ord og den var veldig spennende. Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka for å få frem hvor vanskelig ungdommer kan ha det. Ensomhet blant ungdommer er et stort problem og det er mange som kan føle seg litt alene uten at de rundt vet det. Denne boka viser at vi må legge litt mer merke til de rundt oss.

Det beste ved boka var at den var veldig spennende og den hadde et godt budskap. Bokas svakhet var at den var litt rar og at historien var usannsynlig. Historien foregikk både over og under jorda og det var litt vanskelig å følge med. Hvis man liker romaner som er spennende og litt rare så passer denne boka perfekt.

Jeg syntes denne boka burde bli nominert til u-prisen fordi den var spennende, spesiell og trist samtidig som den hadde et godt budskap. Den var veldig sterk, lett å lese og hadde en overraskende slutt.

Terningkast: 4


Amalie

Rør ikke de som sover -

Skrevet av 17. september 2019 av Amalie på Smestad ungdomsskole

Rør ikke de som sover er en sterk og annerledes roman av den unge forfatteren N.K Lillebo. Boka er skrevet rundt Emmi og fra hennes synsvinkel. Hele boka er basert på hennes død og livet før med bestevenninna Liv. I boka finner man ut at det er et liv under jorda etter døden, hvor hun må prøve å finne seg til rette, hvor hun også møter tidligere slektninger, som vil hjelpe henne på veien. Når Emmi har skjønt at hun er død må hun finne ut hvordan og hvorfor hun døde, hvis ikke vil hun ikke finne fred.

Boka er som sagt sterk og annerledes, og kan også være forvirrende hvis man ikke følger hundre prosent med. Starten er også litt treg og man skjønner ikke helt hva som foregår før litt senere i boka. Men den tar av litt lengre inn i boka hvor det blir vanskelig å legge den fra seg, og man lever seg veldig inn i den. Selv om boka var litt «dyster» hadde den humor i seg, som gjorde at det var en god balanse i boka, noe som gjorde boka vanskelig å legge fra seg.

Boka tar også opp viktige temaer som rusmisbruk, skulking, depresjon, selvmord, vold og voldtekt som flere av dagens ungdom sliter med, disse temaene burde bli snakket mer om både på skole og i media. Så jeg setter stor pris at boka nevner disse temaene. Den hadde også et språkbruk hvor forfatteren ikke var redd for å bruke banning og andre «kreative» ord.

Jeg gir terningkast 6


Narges Rezaye

Hva som skjer etter døden?

Skrevet av 17. september 2019 av Narges Rezaye på Kippermoen ungdomsskole

Boka "Rør ikke de som sover" er en bok skrevet av N.K Lillebo.

Emmi våkner opp og skjønner fort at hun er død. Plutselig hører hun en stemme som roper på henne. Det var bestefar. Emmi går ut av kisten og ser seg rundt i den nye verdenen hun lever i. Hun klarer ikke å huske hvordan hun døde eller hvordan bestevennen hennes (Liv) døde. Emmi prøver å huske og finne ut hvordan hun døde og finne Liv i den nye verdenen de lever i.

Jeg tror temaet i denne boka er en teori om hva som skjer etter døden.

Jeg likte at boka handlet om hva som skjedde etter døden fordi jeg er en person som tror at det er et liv etter døden. Jeg syns boka var spennede fordi det skjedde alltid noe nytt. Jeg likte at boka var litt skummel fordi jeg fikk frysninger når jeg leste den. Jeg synes det var bra at boka hadde mange skildringer.

Jeg likte ikke at boka skiftet mellom nåtid og fortid, jeg likte heller ikke at først var hun i underverdenen og så var hun i live. Det ble litt forvirrende. Jeg likte ikke at kapitlene var litt lange.

Jeg annbefaler boka til 12 åringer, og voksne fordi språket er ikke passende for barn under 12 år.

Jeg gir boka terningkast 4.


Mathea

"Rør ikke de som sover" -en bok om umulig kjærlighet, død og rettferdighet.

Skrevet av 16. september 2019 av Mathea på Kippermoen ungdomsskole

Forfatteren er N.K Lillebo og forlaget er Aschehoug.

"Rør ikke de som sover" er en debutroman som handler om en jente, Emmi, som våkner opp og skjønner at hun er død.

Emmi er 18 år og gikk til psykolog. Hun hadde en bestevenninne som het Liv som også hadde problemer.

Etter Emmi døde oppdager hun at hun kan gå ut av kisten, utenfor kisten er en verden der de døde lever videre.

Boken går rett inn i handling. Gjennom tilbakeblikk får vi vite hva som har skjedd tidligere. Boken hopper veldig mye fra fortid til nåtid. Boka starter med at Emmi våkner opp i kisten, og skjønner at hun er død. I neste avsnitt hopper vi til lenge før hun døde. Jeg syntes det var veldig forvirrende i starten, men jeg kom mer og mer inn i handlinga.

Det er ikke noe særlig høydepunkt, men vi får vite hvorfor hun døde underveis i boken.

Slutten er ikke veldig overaskende.
Om kveldene når jeg lå og leste, før jeg skulle sove, var det litt vanskelig å legge bort boken. Det var forskjellige ting i boken som jeg ikke forstod, som var forvirrende, så jeg følte jeg måtte fortsette å lese for å finne svarene.

Jeg vil gi denne boken terningkast 3, fordi jeg synes den mangler spenning.


Isabel

Isabel

Skrevet av 13. september 2019 av Isabel på Kippermoen ungdomsskole

Den beste boken jeg har lest

Rør ikke de som sover handler om en tenåringsjente som heter Emmi. Hun dør, og ender opp i en underverden. Der møter hun bestefaren sin, som prøver og hjelpe henne med å finne ut hvordan og hvorfor hun døde. Mens hun levde, hadde hun en venninne som het Liv.

Jeg likte denne boken veldig godt. Det er et godt budskap, og er veldig spennende men også veldig trist. Jeg likte at den var trist men også spennende. Denne boken fikk deg til å tenke litt på hvordan hun døde og hvorfor. Den var veldig dyp og det skjedde noe alvorlig i denne boken. Det var en veldig overaskende slutt synes jeg. Hun var en deprimert jente, men også veldig snill. Det var en veldig interessant å lese denne boken. Dette må være den beste boken som jeg noen gang har lest og derfor gir jeg denne boken terningkast 6.

Til toppen