Ring hvis det er noe

Åse Ombustvedt Ena Illustratør: Inga Sætre 2021 27 anmeldelser

I Ring hvis det er noe møter vi Emma, en ung jente, som sliter med å komme seg gjennom hverdagen, både hjemme og på skolen. Hun har en svært nervøs og oppfarende mor, som lemper all sin angst og uro Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Petrunella

RING HVIS DET ER NOE: Fin diktbok som kan hjelpe andre gjennom kvardagen.

Skrevet av 16. desember 2021 av Petrunella på Stokksund skule

Tittel: RING HVIS DET ER NOE
Forfattar: Åse Ombustvedt
Illustratør: Inga H. Sætre
Forlag: Fagbokforlaget Vigmostad og Bjørke
Utgitt: 2021
Tal på Sider: 104 ‘
Målgruppe: Barn/ungdom
Språk: Bokmål
Illustrasjonar: Ja

RING HVIS DET ER NOE er ein diktbok som passar til ungdom. I boka Åse Ombustvedt har skreve møter vi ei jente med navnet Emma, ho har det litt vanskelig i kvardagen sin. Monge kan også kjenne seg igjen i korleis Emma har det i sin kvardag, som kan gjer at andre som også har det vanskelig kan føle seg meir sett.

Boka RING HVIS DET ER NOE er ei fin dikt bok som passer til ungdom. Boka handlar om ei ung jente som heite Emma, ho har det litt vanskeleg heim hos seg sjølv og på skulen. Mora til Emma stressar veldig mykje, og legger masse av stresse over på den vesle dattera si uten og være heilt klar over det sjølv.
Uten at Emma er heilt klar over det går ho og bærer på alt det mora stressar med. Faren til Emma er heller aldri heime, som gjer at alt kan bli litt ekstra vanskeleg. Ho har foreldre som ikkje er i stand til og ha barn. Dette gjør at ho får det vanskelig i kvardagen sin.

Forfatteren av boka skriv på ein måte som gjer at det er gøy og lese fordi det var ikkje so vanskelig. Det kan være lett og kjenne seg igjen i det Emma føler og korleis ho har det heime og på skulen. Eg tenkjer dette er ein veldig fin og viktig bok, boka kan hjelpe andre vist dei også har det vanskeleg.

Eg tenkjer det er ein veldig viktig og bra bok. Eg meiner det er eit veldig viktig tema og lese om. Det var ikkje so vanskeleg å lese boka som gjer at det er gøy og lese, det var heller ikkje so mykje og lese, det var også ein del bilde i boka. Det var ein del bilder på slutten av boka som gjorde at det blei en veldig kul slutt.

Då eg leste boka kunne eg lett kjenne til kordan Emma følte det fordi forfattaren skreiv på ein måte at det var lett og kjenne seg igjen. Tema som stress, vonde tankar og liknande kan være lurt å lese vist du sliter med det, for da kan du føle deg meir sett og da kan du få en følelse at du ikkje er aleine om det. Boka er markedsført får barne- og ungdomsbok, eg vil seie at den passar for barn og unge får det er mange som opplever det samme som Emma. Eg vil gjerne tilby boka til andre ungdommar.

Eg vil gi boka terningkast 5, fordi det var ikkje so mykje og lese og det var eit veldig viktig tema i ei so lita bok.


Solveig Nora Hansen Lie

Ring hvis det er noe

Skrevet av 15. desember 2021 av Solveig Nora Hansen Lie på Øresvik skole

I boka er det ett langt dikt. Diktet handler om ei jente som heter Emma. Hun har det ikke så veldig bra hjemme. Moren hennes har noen psykiske problemer og faren hennes er nesten aldri der. Etter hvert begynner de å spørre om hun har det bra på skolen. Jeg er vanligvis ikke så glad i dikt, men jeg synes denne boka var veldig spennende og jeg synes den hadde veldig god handling. Det gikk veldig fort å lese den. Den er ikke så lang, men det er mye handling på så få ord. Terningkast 5.


Andrine Fjeld

Ring vis det er noe

Skrevet av 14. desember 2021 av Andrine Fjeld på Dokka ungdomsskole

«Ring hvis det er noe»

Boka handler om en jente som heter Emma. Hun har det vanskelig hjemme med en mor som ruser seg og alltid er sliten og en far som aldri er hjemme. Det eneste hun har er katten Esmeralda som en dag plutselig blir borte.
Boka er veldig lettlest og kort. Jeg tror nesten hver alder kunne lest den boka uten problem. Det hadde ihvertfall vært veldig fint om de fleste kunne lest denne boka og kanskje tenkt litt over hvordan noen egentlig har det hjemme. Det er ikke med noe banning eller stygge ord som kan påvirke.

Boka er sjangeren drama og går veldig rett på. Allerede etter første setning skjønner du hva som forgår hjemme der. Det skjer ikke så mye spennende, du bare følger Emma en hel dag med en rusa mor som tar tabletter og piller.

Boka slutter veldig brått og altfor tidlig midt oppi alt dramaet. Det er veldig veldig lite tekst, så det blir veldig tomt. Det som er bra med det, er at nettopp alle kan lese den, men det kunne gjerne vært litt mer tekst eller komme en bok 2 for å kanskje finne ut av hva som egentlig skjedde med katten, og om dem finner en løsning til slutt. Jeg skjønner hva forfatteren har prøvd på med tanke på å skrive så lite. Hun vil nok at vi skal tenke på hva som eventuelt skjer videre.

Jeg håper at boka blir nominert til U-prisen sånn at de som kanskje ikke har det så bra hjemme ikke føler seg alene og tørr å si ifra.
Terningkast 5.


Åsne

Ring hvis det er noe

Skrevet av 14. desember 2021 av Åsne på Mæla ungdomsskole

Jeg syntes boken var fint skrevet og man skjønner hvordan situasjon jeg-personen er i uten at det blir sagt rett ut. Jeg ville sagt at jeg-personen er i en stressende hjemme situasjon for å ikke røpe for mye. Og selv om det ikke er en veldig action fylt bok, holdt den meg engasjert hele veien.
Boken er også enkel å lese siden det er mer i dikt form med mindre tekst på hver side. Det var illustrasjoner som sa ganske mye om handlingen som gjorde at jeg fikk litt sånn tegne serie følelse.
Jeg vil anbefale å lese den hvis du er glad i mer "roligere" bøker.
Terningkast: 5


Martine

Usammenhengende

Skrevet av 13. desember 2021 av Martine på Dokka ungdomsskole

Boka inneholder mange små dikt for ungdom. Selv om det var mange sider leste jeg ferdig boka veldig fort siden de fleste sidene hadde ikke flere en 4 setninger, og det var mange bilder. Noe jeg ikke likte så godt med denne boka var at det var veldig vanskelig å henge med på hvem som sa hva, og det var også vanskelig å vite når de begynte å snakke om nye ting. Denne boka er sikkert veldig fin for andre, men den var nok ikke noe for meg.

Diktene handler egentlig om en jente som ikke har det så veldig bra hjemme. Hun har en mamma og en pappa. Faren hennes er ikke så mye hjemme så hun er mest med moren. Jeg klarte ikke helt å skjønne hvordan personligheten til moren egentlig var siden det virket som at hun var veldig bekymret for datteren men samtidig kunne hun være veldig frekk.

Jeg er usikker på om jeg kan anbefale boka til uprisen

Vis flere anmeldelser

Til toppen