Respekt

Jon Ewo mangschou 2013 27 anmeldelser

To kriminelle brødre forteller hver sin historie, begge lever på samfunnets skyggeside. I den første møter vi en storebror som er opptatt av fortjeneste og ønsker å utfordre ligaens øverste ledd, noe som får blodige konsekvenser. I den andre møter Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

«Det virker som et experiment:»

Respekt er en kort fortelling om hvordan det er å være ‘hardcore’. Dette er ganske kult og det gir boka en unik stil på grunn av språkbroket i den. Boka er kul, og det føles som om boka er fortalt av De to kriminelle brødrene, og det er tøft å se synspunktet som de har. Men boka har ett problem, den er alt for kort og har nesten ingen handling. Handlingen er utrolig kort, å hele greia kunne blitt forklart med 1 setning. Boka har masse potential, med en unik stil og spesielle hovedkarakterer, men den er så kort at den ikke gir en tilfredsstillende leseopplevelse. Det kunne lett blitt til en god bok, men den hadde en alt for kort handling, og er derfor ikke verdt å bruke penger på. Boka virker som et eksperiment med en ny skrivestil. Den var lettlest og kort, emn jeg hadde aldri betalt penger for den, å den gir ikke mere en en time med lesetid. i konklusjon, er jeg veldig skufet over hva denne boken kunna ha klart, men det virket ikke som om Jon Ewo prøvde å skrive en ordentlig bok.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Boka Respekt er en slags skildring om ett vanskelig miljø hvor alt handler om å få mest mulig respekt fra resten av «gjengen». Personene vi følger er to brødre. I første halvdel av boka ser vi den ene brorens side av saken, mens i siste halvdel følger vi den andre broren. Når jeg valgte boka, valgte jeg den fordi jeg syntes den virket spennende. men det var den dessverre ikke. Handlingen er kort, mens det blir mange replikker der «gjengen» krangler. Da jeg kom til høydepunktet i boka, hvor ting begynte å skje, døde den ene broren og det kunne godt vært slutten på en alt for kort bok. Men det er da neste halvdel begynner, og den andre broren får fortelle. Men fortellingen er også på flere måter fin. Den begynner «rett på sak» med at den en e broren våkner og har på følelsen at noe kommer til å skje. Handlingen i korte trekk er rett og slett at de to brødrene er lei av mannen Big Nose, som har en slags sjefs- rolle. De ønsker å stå opp mot Big Nose, noe som ender med slossing og til slutt drap. Boka er veldig lettlest og kort, noe som gjorde at jeg ikke følte at jeg hadde lest en hel bok da jeg var ferdig. Dette er også en av grunnene til at jeg ikke anbefaler den.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Show some RESPEKT

Det skal skje noe seriøst shit idag. Kim og Zapper er brødre, de følger gatas harde regler, enten viser du respekt eller så fighter du!

Forfatteren av boka er Jon Ewo, han er født i Oslo i 1957, han har jobbet som konsulent, redaktør, forfatter, frilanser og forlegger. I 1993 kom hans første ungdomsbok, og det har kommet flere etter dette.

Respekt var en bok med helvetes mye banning, skrevet i street style eller rappestil. Jeg vil tro at denne er mest skrevet for gutter mellom 14 og 17, tror ikke så mange jenter vil syns denne boka er særlig spennende. Dette var en bok som ikke gjorde særlig inntrykk, man satt igjen uten å egentlig føle noenting. Boka var kort, så man vil bli fort ferdig med den – det er kanskje det eneste positive.

Siri Marie, 15 år


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Respekt for leseren?

Kim og Zapper er brødre og er ledere i en kriminell gjeng. Boka handler om kampen deres for å få respekt og vise hva som skjer hvis man ikke viser respekt. Det er gatas harde kamp. Buisness er farlig og hvis du ikke viser respekt, får du ingenting tilbake. Boka tar først for seg Kims syn av historien og så Zapper sitt syn.

Historien har ingen mening eller noen særlig god handling. Boka er kjedelig, begivenhetsløs, ensformig og trøttende. Det blir mye venting og lite handling. At det alt er skrevet på små «dikt» med et par rim her og der gjør det ikke noe bedre. Når noe er skrevet på rim og noe ikke, er det vanskelig og få flyt i lesingen. Det gjør det vanskelig å lese, og man klarer ikke å leve seg inn i boka. Det er også uvanlig mye banning og dritslenging, og jeg har ikke i mitt 15 år gamle liv hørt noen som snakker sånn. Tragisk. Det er ikke noen spenningskurve, og når man når den såkalte toppen, er det verken spennende eller morsomt. Boka bruker 40 sider på å bygge opp en forventning om at det vil skje «noe seriøs skitt» og så skjer det ingenting.

Med mindre du elsker å kjede deg, bør du ikke åpne denne boka. Det er ikke så veldig positivt at man vil legge fra seg boka, for å slippe lidelsen. Grunnen til at jeg leste ferdig, var fordi jeg måtte. Det eneste som ikke gjør at dette blir en svak ener er at fortellingen i seg selv er ikke så dårlig, men det faktum at den er på rim, og at den er såpass kort, gjør at jeg føler jeg kunne skrevet nesten bedre selv. Jeg sitter igjen med følelsen av å kanskje ha lest starten på en grei historie.

Anbefales ikke.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Respekt

Boka starter med at vi hører om Kim og crewet hans. Han har akkurat våknet og han vet selv at nå i dag skal de skje seriøs business.
Sånn ca midt i boka så bytter vi hoved person til lillebroren til Kim, han heter Zapper. Han har nå tatt over crewet til Kim.

Boka er litt vanskelig å følge med, men etterhvert så skjønner du hvem og hva som skjer.

Denne boka passer mest for gutter, men kan også passe til jenter som henger mye med gutta og er litt hardcore.

Boka er helt grei men jeg skulle ønske den var litt lengre og kunne forklart litt mer om hva som skjedde med Kim og Zapper.

Vis flere anmeldelser

Til toppen