Lars, Jeanette og Hanne

Lars, Jeanette og Hanne

Skrevet av 5. oktober 2018 av Lars, Jeanette og Hanne på OsloMet

Femtenåringen Josse blir dumpet av kjæresten Linda Røyse som går i samme klasse. Hans verden faller i grus. Hun har truffet en annen. Josse blir deppa, men søker hjelp hos kompisen Truls. De googler kjærlighetssorg og finner en selvhjelpsliste til hvordan man skal komme seg over et brudd. Gå på kino, shoppe, snakke med noen som har erfart det samme osv. Dette fører de to kameratene rundt på en liten slags dannelsesreise rundt i Oslo.

I bøker som handler om kjærlighetssorg er det ofte en jente som er hovedpersonen. Det er ikke tilfellet i Recover. Her er det en gutt og det er forfriskende. Det betyr at gutta også har en bok å ty til når de havner i en lignende situasjon i sine egne liv. I tillegg er Josse en helt vanlig gutt – ikke en underdog. Han er verken spesielt populær eller upopulær. Dette er med andre ord en historie de fleste kan kjenne seg igjen i. Bra.

Fortellingen tar i høyeste grad kjærlighetssorg og skildringen av den på alvor, men med språket er det annerledes. Floskler, blødmer og klisjeer kommer som perler på en snor. Uttrykk som “heiteste huleste” og “[…] klippet henne ned som ei ungbjørk” i kombinasjon med musikalske referanser fra 1990-tallet røper kanskje at forfatteren er noe grå i luggen. De gammeldagse og merkelige ordvalgene gjør det mindre troverdig, og til tider blir man rett og slett litt flau når man leser. Samtidig er det fin flyt i språket ellers. Boken er lett som en plett å lese.

Selv om boken ikke er en innertier, kan den ha verdi for de som har hatt kjærlighetssorg eller kommer til å oppleve det i fremtiden. Spesielt i og med at det ikke skrives sååå mange bøker om gutter med kjærlighetssorg.

Til toppen