Odinsbarn (Ravneringene 1)

Siri Pettersen Gyldendal 2013 11 anmeldelser

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Per Erik

Per Erik

Skrevet av 19. mars 2016 av Per Erik på Gulskogen ungdomsskole

Boken Odinsbarn gir deg en verden hvor «menskr» er myten, og magi er fakta. Dette er første bok i Fantasy trilogien ranværingene, av Siri Pettersen. I denne boken møter vi Hirka, en vanlig jente som er langt ifra så vanlig som hun virker som. Gjennom hennes femten vintre har hun måttet unngå oppmerksomhet fordi hun manglet det mest karismatiske som alle andre har i hele verden, nemlig halen. Dette blir bare toppen av isfjellet når «faren» hennes forteller hvordan han fant henne som nyfødt, i snøen alene. Og hvordan han har måttet unngå oppmerksomhet for ikke å miste det nærmeste en dater han har.
Dette er bare starten på en episk fortelling om kjærlighet, klasseforskjeller og hvordan det er å ikke høre hjemme, samt magi, monstre og myter som igjen kommer til liv. Alt dette og mer blir servert i den norrøn-baserte boken: Odinsbarn.
Jeg er glad for å kunne ha lest denne boken, og var raskt i gang med neste. Bokens litterære fremvisning er fantastisk å være lese. Personlig er jeg en stor tilhenger av Fantasy sjangeren, dette gjør at jeg elsker å lese et originalt plott, noe Odinsbarn helt klart har. Selv om Pettersen er en utrolig god forfatter, var dette fremdeles bokdebuten hennes. Det kan ikke merkes tydelig, men noen ganger skulle jeg ønske at skildringene litt mer detaljerte noen få steder. Dette er så klart bare noe jeg mener, og vi har alle forskjellige ønsker og smak når det gjelder bøker.
Som en anbefaling, i starten av boken støter du på en del nye og fremmede ord og begreper, men hvis du holder ut de første sidene, lover jeg en utrolig fortelling. Dette er en norsk Fantasy perle og en super fortelling som fortjener å bli lest. Jeg gleder meg til å lese videre i trilogien av Siri Pettersen.


Jens Nordgreen-svensen

Jens Nordgreen-svensen

Skrevet av 10. november 2015 av Jens Nordgreen-svensen på Rothaugen skole

Haler, magi og monstre, en vanlig dag i Ymslanda
Odinsbarn er den første boken i den enestående Fantasy-trilogien Ravneringene.

Odinsbarn er en unik og utrolig bra skrevet Fantasy for ungdom. Handlingen skjer i et magisk univers basert på norrøn mytologi med magi, myter og monstre. En av tingene som gjør denne boken så unik er idéen om hva som er vanlig og fremmed. For her kan alle bruke magi og har haler, dessuten de en allvitende ravnegud kalt «Seeren».
Boken starter med at Hirka kommer til verden – bokstavelig talt. Hun blir funnet i snøen ved midnatt, i en eldgammel steinsirkel som visstnok skal være en dør til en annen verden. Men når han som finner henne tar henne med hjem og oppdager at hun ikke har en hale, går alt galt. Hun var nemlig halelaus, også kalt råta, eller blind. Til tross for at barnet ikke har hoggtenner eller råtner alt hun rører så blir han gal av skrekk og i et desperat øyeblikk tar han kniven sin og skjærer et arr nederst på ryggen der halen skulle vært. Femten år senere lever Hirka og “far” i en liten landsby der de selger urter til befolkningen. Hirkas eneste venn heter Rime, født i en av rikets mektigste familier, og med uvanlige sterke evner. Men istedenfor å bli en del av det allmektige rådet, så snur han familien ryggen og blir Kolkagga, rådets drapsmenn. Sammen er Hirka og Rime utstøtte, den ene er en mytisk skapning, den andre er en legende. Samtidig har en av rådets medlemmer dødd. Sønnen hans Urd bærer på en fryktelig hemmelighet og starter en krig for å redde sitt eget liv.

Det jeg likte med boken var at hele handlingen baseres på norrøn mytologi, og hvordan den er skrevet. forfatteren er utrolig god til å sette seg inn i handlingen og fortelle om dagliglivet med guder, haler og magi med den største selvfølge. Hvis man først blir vant til dette, så er det enkelt å forstå valgene hver person tar og deres forhistorie. Boken starter rett på men klarer også å introdusere alle karakterene bra underveis. Det skjer mye, og selv når det er mindre viktige hendelser og møter, så unngår forfatteren gjentakelser og jeg lærte alltid noe nytt om bok-universet hun skapte. Karakterene passer godt sammen, og hver minste “statist” har en forståelig personlighet.
Spenningskurven er veldig hakkete med flere høydepunkter ettersom vi følger tre personer som alle har sine egne mål og fiender. Boken er jo en del av en serie, men unngår en irriterende “cliffhanger”, samtidig som du sitter igjen med massevis av spørsmål om hva som kommer til å skje nå. Jeg tror bokens hovedtema handler mye om identitet. Hirka finner ut at hun ikke er fra denne verden, Rime vender det korrupte rådet ryggen, og Urd, spiller på alle sine politiske talent for å starte en katastrofal krig. En annen ting jeg likte veldig godt er navnene til alle karakterene, bygningene og legendene som også gjorde at jeg virkelig kunne forstå handlingen og dagliglivet i “mannfalla” Alt i alt vil jeg si at boken er perfekt både for de som ikke er veldig interesserte i Fantasy og for de som elsker magi, spenning og maktspill. Vil veldig gjerne anbefale denne for alle som er 14 år og oppover. Så lenge du tåler lengre bøker, så er jeg sikker på at du vil kunne like denne boken.
10/10 fra meg


Sol Pauline Hansen

Sol Pauline Hansen

Skrevet av 15. desember 2013 av Sol Pauline Hansen på Kila skole, 9A

Odinsbarn

Hirka er femten vintre når hun får vite hvem hun virkelig er, hva hun er, at hele livet hennes er bygget på en stor løgn. Alt rundt henne faller sammen, raser ned i hodet på henne og truer med å ta alt fra henne.
Hun hadde blitt funnet i snøen for femten vintre siden, halelaus. Hun er det alle ser på som en myte, noe de skrøner med for å skremme hverandre, noe ingen trodde eksisterte… Råta, Odinsbarn, Menskr, men det er hemmelig, ingen må få vite det. Så er det ritet, alle må gjennom ritet for å finne sin plass i samfunnet, men hva skal hun gjøre når hun ikke kan favne, som er det hun må gjøre for å bestå. Hennes barndomsvenn Rime kommer henne til unnsetning, og er villig til å hjelpe Hirka, om det så er det siste han gjør.

Denne boka er skrevet av Siri Pettersen, og er på 615 sider. Dette er en helt fantastisk bok. Siri tar deg med inn i en helt ny verden fylt med spenning, vennskap, kjærlighet, norrøne mytologi, og ikke minst helt fantastiske skildringer av følelser og omgivelser rundt. Du blir helt hekta etter første side, og greier ikke å legge den fra deg et sekund. Jeg bare elsker denne boka!

Anbefaler jeg boken: JA


Jørgen Austad

Jørgen Austad

Skrevet av 14. desember 2013 av Jørgen Austad på Fræna Ungdomsskole

Odinsbarn

Boka handler om den femten vintre gamle Hirka, som også blir kalt «halelaus». Hirka er et fryktet odinsbarn uten hale fra en annen verden. Flere fra den virkeligen verden prøver å drepe henne.

Jeg synes boka var grei nok. Den var svært godt skrevet og gode beskrivelser gjennom hele boka. Det ble litt vanskelig å holde styr på alle navnene, ettersom de var så spesielle som de var. Boka manglet en stor nok «spenningseksplosjon» i begynnelsen, slik at «sjokkbølgen» holder seg gjennom hele boka. Noe den ikke gjorde i mine øyne.

For lite dynamitt gir Odinsbarn terningkast 4.


William Væring Hartmann

William Væring Hartmann

Skrevet av 5. desember 2013 av William Væring Hartmann på Mølladammenskole

ODINSBARN
FORFATTER: Siri Pettersen
SJANGER: Fantasy
SIDETALL: 615
UTGITT: 2013
HANDLING: Boka handler om en jente som heter Hirka som er femten vintre gammel. Hun får vite at hun er odinsbarn og en rottehale fra en annen verden. Etter hvert aner hun ikke hvem hun er lenger og noen vil drepe henne, men det var en hemmelighet. Det er verre ting å tenke på, fordi Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom porten.
HOVEDPERSONEN: Hirka er hovedpersonen hun er en person som ikke er redd for å si det hun mener.
PERSONLIG KOMMENTAR: Jeg likte den ikke, fordi det var litt for lang og da ble den ikke så bra, fordi man blir lei av å lese før spenningen kom, men jeg vet at det er andre som liker den.
Boka passer fra 10 til 15.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Jørgen Austad

Jørgen Austad

Skrevet av 14. desember 2013 av Jørgen Austad på Fræna Ungdomsskole

Odinsbarn

Boka handler om den femten vintre gamle Hirka, som også blir kalt «halelaus». Hirka er et fryktet odinsbarn uten hale fra en annen verden. Flere fra den virkeligen verden prøver å drepe henne.

Jeg synes boka var grei nok. Den var svært godt skrevet og gode beskrivelser gjennom hele boka. Det ble litt vanskelig å holde styr på alle navnene, ettersom de var så spesielle som de var. Boka manglet en stor nok «spenningseksplosjon» i begynnelsen, slik at «sjokkbølgen» holder seg gjennom hele boka. Noe den ikke gjorde i mine øyne.

For lite dynamitt gir Odinsbarn terningkast 4.

Til toppen