Råta (Ravneringene 2)

Siri Pettersen Gyldendal 2014 12 anmeldelser

Tenk deg å være jaget i en ukjent verden. Uten identitet. Uten familie. Uten penger. Alt du har er en menneskejeger, en likfødt, og en grim, gryende visshet om hvem du er. Hirka er strandet i en døende verden, dratt Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ingrid

Ingrid

Skrevet av 15. desember 2014 av Ingrid på Åretta ungdomsskole

Råta
Råta er en fantasy bok skrevet av Siri Pettersen. Boka er bok nummer to i Pettersens trilogi «Ravneringene», og oppfølgeren til Odins Barn.
Boka handler om Hirka som har kommet til menneskeverden. Hun har vært der noen måneder og begynner og lære seg språket. Men hun er ikke der for moroskyld, hun er der for å redde ymsætt folket fra de blinde.
Jeg likte boka godt, men jeg synes den til tider var litt tungt skrevet. Hvis man ikke har lest bok nummer en, er det vanskelig å forstå forskjellige ord i teksten som for eksempel likfødt. Men de vanskeligste ordene stod i ordoppslag bakerst i boka. En annen ting var at de snakket mye om det som skjedde i bok en i begynnelsen av boka, noe som ble litt forvirrende for de som ikke har lest bok en Odins barn. Men hvis vi ser bort fra det, var det en veldig spennende og fengende bok. Pettersen har laget en magisk verden som har magi, Fantasy vesener og sverd, men selv om er den original. Boka er velskrevet og vanskelig å legge fra seg. Råta er en av de bedre norskskrevene fantasy bøkene, og den beste, vil jeg påstå, i sammenheng med uprisen.
Terningkast: 5


Daniel Bakketun

Daniel Bakketun

Skrevet av 13. desember 2014 av Daniel Bakketun på Finnsnes ungdomsskole

Råta sprer seg
Hirka fortsetter på sitt eventyr etter hun har reist fra Ymslanda, gjennom ravneringene til menneskenes verden, for å redde alle av ymsætt (folk fra Ymslanda) fra de blinde. Helt uvitende om hvor stor rolle hun har i et stort spill om mange verdeners overlevelse, lever hun et rolig liv og prøver å passe inn i menneskenes verden før spenningen når toppen.

Jeg likte denne boken veldig godt. Både på måten den ble skrevet og på innholdet. Forfatteren har skrevet den Slik at man får se forskjellige deler av historien fra forskjellige perspektiv. Dette gjør at det blir mer spennende.

Den passer fra alderen tretten år og opp. Det er den andre boken i trilogien om ravneringene, og oppfølgeren til odinsbarn.

Dette er en veldig spennende bok, som jeg mener bør vinne uprisen 2014. Jeg gir denne boken terningkast 6


Hanne Brænd Rabbås

Hanne Brænd Rabbås

Skrevet av 10. desember 2014 av Hanne Brænd Rabbås på Åretta ungdomsskole

Fortsettelsen svikter ikke

Hirka har endelig kommet seg dit. Til menneskene, men hva nå? Hun oppdager en ny verden, nye skapninger og mer om seg selv. Er alle virkelig som de sier?

Råta er en fantasybok, og er den andre boken om Ravnenringene. Den første var «Odinsbarn».

Dette er en ganske klassisk fantasybok med sverd, en type magi og spesielle vesener, men er allikevel annerledes. Jeg synes den er veldig kreativ og faktisk ganske annerledes fra andre fantasybøker jeg har lest før.

Boken starter med at Hirka har vært i menneskene sin verden i noen måneder. Den første boka sluttet nemlig med at hun dro gjennom Ravneringene, som er en type portal. Nå har hun altså blitt kjent med den nye verdenen og lært seg en del av språket. Det tar ikke veldig lang tid før vi får en liten smakebit av hva som er hovedkonflikten i boka. Denne boka er full av overraskelser, og de slutter aldri å komme. Man tror man vet hvem noen er, men plutselig er det helt feil. Høydepunktet er derfor når man plutselig skjønner alt. Sammenhengen mellom hvem som er hvem, og hva som har skjedd, var helt annerledes enn det man ville tro. Da jeg leste boka satt jeg der en stund og bare måpte, da jeg forsto det hele. Boken slutter veldig åpnet akkurat som den første. Den er veldig overraskende men veldig bra!

Jeg elsker de bøkene som man ikke klarer å legge i fra seg, men som man bare MÅ lese. Det er veldig sjeldent jeg leser bøker fra norske forfattere som er som dette. Endelig har jeg funnet en forfatter! Dette er noe av det beste jeg har lest på lenge. Noe av det jeg synes er veldig bra med denne boka, er at den bringer frem flere følelser i deg. Du føler virkelig med karakterene der. Boka hadde en veldig fin balanse mellom spenning og litt mer avslappet handling.

Boken får leseren til å se på verden vår med nye øyne. Som på side 233, der hovedpersonen sier hun er i denne verdenen som dør. Med dette mener forfatteren at vi mennesker dreper verdenen vår. Man ser det kanskje ikke nå, men vi dreper den med all forurensningen vår og all teknologien. At vi lever i denne verdenen vi egentlig ikke kjenner. Dette synes jeg er et veldig bra budskap og det blir repetert flere ganger i boka. Den forteller også om hvordan det er å være ung og ny et sted der du ikke forstår språket og selve systemet.

Boka var ganske lett å lese og med ordforklaring bakerst for vanskelige ord. Selv om boka er ganske lang, synes jeg ikke den ble kjedelig og jeg ville hele tiden fortsette å lese.

Jeg vil anbefale denne boka til alle de som liker å lese fantasy. Spesielt de som virkelig liker å leve seg inn i en bok og bli en del av bokens univers. Jeg håper denne boken vinner u-prisen i år! Det er den beste norske boken jeg har lest på lenge, og den beste jeg har lest i forbindelse med u-prisen.


Gry Brosveet

Gry Brosveet

Skrevet av 5. desember 2014 av Gry Brosveet på Dokka ungdomsskole

Den Fremmede

Tenk deg å være jaget i en ukjent verden. Uten identitet. Uten familie. Uten penger. Alt du har er en menneskejeger, en likfødt, og en grim, gryende visshet om hvem du er.

Boken 'Råta' er andre bok i Ravneringene trilogien og er skrevet av Siri Pettersen som debuterte i 2013 med boken 'Odinsbarn'.

Hirka har forlatt Ymslanda og reist gjennom ravneringene og inn i en døende verden. Der møter hun ham som kan bli hennes død, men som også er opphavet til hennes liv. Hun blir stilt opp mot to valg, hennes kjærlighet til Ymslanda og Rime eller hennes plikt som etterkommer av en av de Første. Velger hun kjærlighet eller plikt?

Boken starter midt i handlingen. 154 dager etter at Hirka kom gjennom ravneringene. Boken bytter på synsvinklene mellom Hirka sitt liv i den verdenen vi kjenner og Rimes liv i Ymslanda. Boken er skrevet på en måte som gjør at du ikke kan legge den fra deg med det første og hungrer etter en oppfølger. Med sine 496 sider er den hverken tung eller uinteressant å lese. Boken er i sjangeren fantasy. Historien er lett å sette seg inn i og det er ingenting som mangler.

Etter å ha lest første boka i trilogien (Odinsbarn) hadde jeg skyhøye forventninger til denne boka, og alle forventningene mine og mye mer har blitt besvart. Siri Pettersen en en kjempe flink forfatter som virkelig klarer å fange leseren.

Denne boken er er sterk kandidat til uprisen.
Jeg gir den terningkast 6!


Selena Schwenke

Selena Schwenke

Skrevet av 3. desember 2014 av Selena Schwenke på Tromstun skole, 9a

Oppfølger som innfrir forventningene

Råta, skrevet av Siri Pettersen, er bok nummer 2 i serien ravneringene og oppfølgeren til suksessen Odinsbarn. Boka foregår noen måneder etter Odinsbarn slapp. Hirka har forlatt Ymslanda og er strandet i en døende verden. Hun forstår ikke verdenen og vil tilbake til Ymslanda og vennen Rime. Samtidig er hun midt i en kamp på liv og død og begynner sakte å forstå hvem hun egentlig er.

Det er godt og variert språk i boka. Boka hopper mellom Rime og Hirkas synsvinkler så vi vet hva som skjer både i Ymslanda hos Rime og hos Hirka. Dette syntes jeg var bra og det gjorde boka mer interresant. Serien er i sjangeren fantasy. Boka har helt klart likheter med andre bøker i samme sjanger, men den klarer likevel å skille seg ut og er annerledes enn mange andre bøker jeg har lest i samme sjanger. I tillegg er boka veldig spennende og vanskelig å legge fra seg.

Etter at Odinsbarn var så bra hadde jeg høye forventninger til Råta, den neste boka i serien. Fallhøyden var stor, men boka skuffet ikke. Siri Pettersen har skrevet ei bok som er vanskelig å legge fra seg. Jeg var litt usikker på om den neste boka skulle være like bra som den første, men det var den. Jeg anbefaler alle å lese denne boka, men man burde ha lest den første boka først. Denne boka er absolutt en god kanditat for å vinne uprisen.

Vis flere anmeldelser

Til toppen