Pyro (Tinius 2)

Stein Morten Lier Aschehoug 2013 12 anmeldelser

Klubbhuset til Vålerenga Trolls brenner, og treneren Truls blir arrestert, mistenkt for å stå bak brannen. Tinius er sikker på at Truls er uskyldig, og bestemmer seg for å undersøke saken nærmere på egenhånd. Før han vet ordet av det, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Isak Steen-Olsen Teigland

Isak Steen-Olsen Teigland

Skrevet av 5. november 2015 av Isak Steen-Olsen Teigland på Rothaugen skole

Pyro er boken der spenningen aldri tar slutt
Ungdomsboken Pyro II handler om Tinius og hans liv i en uke. Laget hans skal spille en kjempe viktig amerikansk fotball finale og i løpet av uken før skjer det utrolig mye med livet til Tinius. Det hele starter med at klubbhuset til Tinius sitt lag blir brent ned i Oslo og politiet mener det er en pyroman som har tent på huset. Tinius vil finne denne pyromanen og kommer opp i livsfarlige situasjoner. Hovedpersonen i boken heter Tinius og er 14 år gammel. Han vil prøve å finne ut hvem det er som har brente på huset og får noen viktige og store spor. Dette er bok nummer to i Tinius-thrillerne.
Starten av boken fenger leseren veldig i mine øyne. Den starter midt i det som hele boken handler om i bunn og grunn og dette var noe som jeg personlig likte utrolig godt.
Pyro er boken der spenningen aldri tar slutt. Det bli mer og mer spennende for hver side og det er ikke et spesielt høydepunkt, men flere.
Det kommer overraskelser til tider og man vet aldri før siste kapittel hvem som har tent på klubbhuset.
Slutten av boken er overraskende på en side, men på en annen er den ikke. Du før ikke vite hvem som har tent på klubbhuset før helt på slutten så på den siden er det overraskende, men man har alltid en liten mistanke på hvem som kan være involvert.
Denne boken er en avhengighetsdannende bok du ikke har lyst å legge fra deg. Det var lett å leve seg inn i boken og tenke på hva som kunne ha skjedd om det var deg selv som hadde havnet i disse skumle situasjonene og hendelsene. Det var lett å skjønne hvor de var til enhver tid og hvert kapittel endte ved at du visste at neste kapittel skulle bli spennende.
Det var en innholdsrik spenningsbok som inneholdt det aller meste. For Tinius må dette ha vært den uken i livet hans som har skjedd mest. Det var action, det var kjærlighet og det var svik for venner. Det var også en helhetlig bok der begynnelsen var hovedprinsippet og boken spredte seg utover dette. Språkmessig er det en bra bok. Jeg kjente meg igjen i språket til Tinius og da må det vel være bra siden vi begge er 14-år.

Det er en actionfylt bok med mye spenning. Har ikke hørt om noen nye, store bokutgivelser som er av det slag. Alle karakterene i boken som dukker opp er troverdige. Mange forskjellige karakterer i boken og alle gjør sitt preg. Det beste ved boken sett i mitt perspektiv er at det er spenning fra A til Å. Det er ikke noe store bemerkelser i noe svake ledd i boken for meg. Dette er en bok absolutt de fleste ungdommer, helst gutter kanskje fra 12-15 år bør lese.


Sa

Sa

Skrevet av 11. mai 2014 av Sa på Tranby skole 8c

Boka jeg har lest heter Pyro og er skrevet av Stein Morten Lier. Pyro er den andre boka i Tinius serien
Aschehoug forlag.
Boka ble for førstegang utgitt i Oslo, 2013

Boka handler Tinius, han spiller amerikansk fotball for Vålerenga Trolls. Klubbhuset brenner like før finale kampen i serien. Bare noen få dager senere brenner enda et hus ned og treneren, Truls blir arrestert, men Tinius mener han er uskyldig og prøver å finne ut av saken på egenhånd. Mens han etterforsker for seg selv kommer han i kontakt med Inez og hunden hennes Baltus som gjerne vil være med og hjelpe. For meg virker det som om Tinius ikke helt ville ha noe hjelp fra noen, men da han fikk høre at faren til Inez jobber i fengselet, og kan hjelpe han med å få snakket med Truls. Blir han mer motvillig for å få hjelp fra Inez og Baltus. Underveis i boka kommer Tinius og Inez i masse trøbbel og det er flere ganger jeg lurte på hva som egentlig kom til å skje. Jeg ble hele tiden overrasket og det var god spenning gjennom hele boka, som gjorde det vanskelig å legge den fra seg.
Det som gjør spenningen i boka er at man lurer hele tiden på hva som kommer til å skje med dem. Spenningen ligger også i at om de klarer å finne ut hvem som er pyromanen og uskyldig gjøre Truls før kampen.
Vendepunktet for meg er flere steder gjennom boka. Noen eksempler på vendepunktene i boka er da Tinius får møte Truls i fengselet og mange av gangene da Tinius og Inez møter Waldemar, som de mistenker er pyromanen.
Tinius er hovedpersonen i boka, men jeg vil Inez og bestekameraten Til Tinius spiller en viktig rolle.
Tinius virker som en gutt med mye mot som nesten ikke er redd for noe.
Inez virker som en jente som har mye mot, men allikevel er litt nysgjerrig og redd.
Sander, han virker som om han ikke bryr seg så mye, barsker seg bare opp for å få jentene til å like han. Underveis i boka små krangler han og Tinius litt og det virker ikke helt som om de er bestekamerater gjennom hele boka. Sander er ikke en veldig stor del av boka, men han spiller en ganske stor rolle på slutten av boka.
Miljøet i boka forgår i Oslo. Noe årstall er ikke viktig for handlingene i boka, men dagene har en betydning i for hold til at Tinius må rekke å finne ut hvem som er pyro’en før kampen. Forfatteren har beskrevet miljøet ganske godt og var godt til å skildre. Det var lett å se ting for seg, tenke på lydene og kjenne luktene.
Temaet i boken er spenning, action og kriminalitet. Boken er ikke alltid like realistisk, fordi noen ganger tar spenningen av og det er vanskelig å tro at noe av dette faktisk kunne skjedd. Men eller er det ganske realistisk. Jeg tror forfatter prøvde å lage en spennende og lett lest bok, noe som jeg syns han klarte veldig bra!
Min første reaksjon da jeg leste boka var at den var ganske spennende. Jeg likte boka ganske godt, og siden denne boka er en ungdoms bok, så var det en del slang og ungdoms språk. Men inntil tider synes jeg at forfatteren prøvde litt for mye med banning. Det jeg likte med boka var at den hele tiden var spennende, noe som gjorde at det ble vanskelig å legge den fra seg. Det som gjorde boka spennende var at den hadde ikke mye uten om snakk og det ble ingen kjedelig stunder. Selv om boka noen ganger skildrer til den første boka i serien, synes jeg ikke det var noe spesielt dum med det.
Jeg kunne godt anbefalt denne boka til andre som liker spennende og lett leste bøker. Jeg tror denne boka passer like godt for gutter som for jenter og passer godt til 12-14 år.


henrik stava

henrik stava

Skrevet av 16. desember 2013 av henrik stava på akrau

Pyro
tittel:Pyro
forfatter:Stein Morten Lier
bøker i samme serie:1
sjanger:thriller
antal sider i boka:173
forlag:aschehoug

I boka møter vi tinius. Han er ute etter spenning og er ikke så redd. Han møter Inez. De blir venner og hun hjelper han.

Miljøet er spennende og action og på samme tid får du med deg hvordan de fremstiller det,og hvordan det høres og lukter.

Handlingen er at noen brenner klubbhuset og planter spor så trenneren får skylda. Det er opp til de og redde trenneren og løse mysteriet.

det er enkelt språk med en bit ungdoms språk med banning og sånn.

Jeg klarte ikke og legge fra meg boka. Den er kjempe spennende, jeg leste den ut på noen dager. Jeg gir den 6'er.


Jørgen Alfredsen

Jørgen Alfredsen

Skrevet av 15. desember 2013 av Jørgen Alfredsen på Kråkerøy Ungdomsskole

I Boka møter vi Tinius og Inez
Tinius er ein nysgjerrig gut med møkje mot som nesten ikkje er redd for noko.
Inez er ei nysgjerrig og redd jente som har mykje mot og liker å hjelpe andre som trenger hjelp.

Jeg synes at boka er veldig spennende og det skjer noe hele tiden. Dette gjør at man får lyst til å lese videre for å se hva som hender. Samtidig er det litt frustrerende at man vet at Tinius har rett og at ingen tror han, men han har ikke alle puslespillbrikkene i puslespillet.

Terningkast: 5


Magnus Hanesand

Magnus Hanesand

Skrevet av 13. desember 2013 av Magnus Hanesand på Torstad Ungdomsskole

En bok fullpakket med spenning

Tittel: Pyro
Forfatter: Stein Morten Lier
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 173
Serie: Tinius (Bok 2)
Tinius spiller amerikansk fotball, men fokuserer på andre ting enn sporten når klubbhuset deres plutselig står i fyr flamme. Treneren til laget deres, Truls, blir mistenkt for å ha satt fyr på klubbhuset og arrestert. Tinius er sikker på at politiet tar feil, og etterforsker litt selv. Litt blir til mye, og han roter seg borti mye han ikke burde rote seg borti, blant annet den albanske mafiaen, fylliker med skrutrekkere og sprit med metanol.
Boken er forholdsvis kort, med korte og lite kompliserte setninger. Dette appellerer nok mest til de som ikke er så glade i å lese, men jeg føler selv at jeg hadde glede av boken selv om jeg selv er veldig glad i å lese. Det skjer noe hele tiden, noe som gjør boken veldig spennende. Det er veldig mye handling presset inn i en ganske liten bok, og det gjør at det er få pauser mellom spenningstoppene, men språket blir enklere. Det virker som om forfatterens mål var å skrive en lettlest og spennende bok. Hvis det var målet hans har han virkelig lyktes! Den passer nok best for ungdommer mellom 12 og 16.

Vis flere anmeldelser

Til toppen