Portalen

Luna Heby Luna Heby forlag 2020 5 anmeldelser

Georg blir den første (u)offisielle kontaktpersonen mellom Jorden og Artania, en av mange planeter i Det Galaktiske Samfunn, og stedet der universets kuleste vennegjeng bor. Men det er ikke alle som ønsker at Jorden skal ha en kontaktmulighet med Det Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Maria Steinset Teigen

Enno eit mystisk klesskåp?

Skrevet av 21. desember 2020 av Maria Steinset Teigen på Luster ungdomsskole

Enno eit mystisk klesskåp?

Tittel: Portalen-den nye tidsalderen
Forfattar: Luna Heby
Forlag: Luna Heby forlag
Sidetal: 170

Denne boka er ei fantasybok. Den handlar om universet og kontakt mellom jorda og andre framande planetar. Ein dag opnar det seg ein portal frå ei anna verd i klesskapet til ein tenåringsgut. Dette skåpet minner om når Lucy går inn i skåpet i Narnia-bøkene, det var ikkje så originalt, det finnes mange alternative opningar til andre sfærar.
Handlinga er grei, det er ein tenåringsgut som interesserer seg for universet og møter på ein frå ei anna verd. Desse to utviklar eit venskap som byr på mange utfordringar. Oppbygginga kan vere litt vrien, den har to sider på ein måte. På den eine fortel den utanomjordiske, og på den andre fortel menneska frå vår verd. Dei snakkar også ilag, men gjer at lesaren slit litt med å henge med.
Historia er ikkje heilt etter min smak, den verkar litt barnsleg, kan hende egnar den seg best for litt yngre lesarar. På den andre sida blir det presentert så mange namn at det krev mykje konsentrasjon av lesaren, det er verkeleg vanskeleg å hugse kven som er kven. Det gjer det litt vrient å fylgje med, og kanskje ein yngre uerfaren lesar vil ramle i fyrste delen av boka. Dette i tillegg til ein litt kjedeleg start fengar ikkje lesaren, det går treigt.
Eg har ikkje lese så mange andre bøker av dette slaget, men Fantasy har vore ein populær sjanger dei seinare åra, så den får litt konkurranse. U-prisen har fleire bøker, men eg har berre lese litt i denne.
Boka er skriven på bokmål og side er “fulle av ord”, dette gje meg høve til å sei litt om kor fint det hadde vore om U-prisen-bøkene kom med lydbøker. Både eg og resten av klassen ynskjer at bøkene vert lest inn, slik at me kunne lånt dei på biblioteket si lydbokteneste med ein gong.
Enno har eg ikkje fått lese meg ferdig, men i dag er siste dagen for å levere bokmelding. Den får terningkast 2 og bør ikkje nominerast til U-prisen.


Isak Fossmo

Portalen- Den nye tidsalder

Skrevet av 14. desember 2020 av Isak Fossmo på Hommelvik ungdomssskole

Portalen- Den nye tidsalder

Portalen- Den nye tidsalder er en fantasybok, den minner litt om narnia bare at handlingen skjer for det meste i verdensrommet, på en plass kalt Artania. Georg var interessert i astronomi/universet, en dag er det plutselig en portal i skapet hans. Han gikk inn og kom til Artania. Der fikk han seg en ny bestevenn.

Boka starter ganske så bra, den starter liksom ikke tregt, men den starter ikke kjapt heller. Jeg syntes at det var en veldig fin og grei start, spør du meg. Boka var veldig interesserende for meg, fordi jeg er ganske interessert i astronomi og verdensrommet, samme som Georg i boken. Den var ganske enkel å lese, men det er ikke sånn at jeg tar den fram på fritiden og begynner å lese fordi boken er gøy. Fin å bruke skoletimene på da. Etter jeg har lest kanskje 15 minutter i boken, kjedet jeg meg ikke i det hele tatt, det er bare etter sånn ca. 1 time at det begynner å gå litt tregt og langsomt.

Personlig synes jeg det var en bra bok, veldig urealistisk da. Kunne vel heller ha passet til folk litt yngre enn meg, kanskje de fra 5.-7. trinn?


Henriette Berg-Enoksen

Ville ikke kalt det en ungdomsbok...

Skrevet av 8. desember 2020 av Henriette Berg-Enoksen på Hagebyen skole

tittel: Portalen- Den nye tidsalder
Forfatter: Luna Heby
Forlag: LunaHeby forlag
sidetall: 170
Portalen-Den nye tidsalderen er en fantasy bok som handler om universet og kontakt mellom jorden og andre fremmede planeter.
Georg er en vanlig tenåring som interesserer seg for universet. En skjebnesvanger dag åpner det seg en portal fra en annen verden i klesskapet hans. Ut av portalen kommer Stulf, en beboer på Artania. Boken foregår over en kort tidsperiode og handler om vennskapet mellom Georg og Stulf. Et innviklet vennskap som byr på mange problemer…..

Jeg gir boken terningkast 2. Boken er skrevet på en bra måte, men for meg ble det litt barnslig. Språket er bra og handlingene er bra forklart, men handlingene i seg selv er litt kjedelige. Boken starter bra med gode personforklaringer, men på et punkt mistet jeg oversikten over karakterene. Jeg klarte ikke helt å skjønne poenget med handlingen. Boken er lettlest og passer nok bedre for 10/11 åringer enn tenåringer.


Amund Liene

Ein luke mellom to galaksar

Skrevet av 7. desember 2020 av Amund Liene på Tryggheim skole

Starten på eit forhåpentleg samarbeid

Boka er ein fantasy bok i tillegg litt science fiction. Boka startar med eit brev frå Det Galaktiske Råds viseleder til resten av rådet om tankar om hendinga som vi ikkje veit kva er. Deretter startar boka opp 42 døgn tidlegare enn notida på skulen og introduserer dei to vennane til Georg, Simon og Olivia. Den handlar om hovudpersonen Georg, som ein dag mens han holdar på med matteleksene ser han lilla lys komme i frå garderobeskapet på rommet…

Handlingane i boka passer greitt nok saman til at det går ann å lese. Dette er på grunn av at utover i boka skrivar Det Galaktiske Råd fleire brev om hendelsene som nettopp har skjedd, sett i frå deira synsvinkel, så det kan bli litt vanskeleg nokon gongar å forstå.

Boka er også truverdig, for om det fantes andre planetar i andre galaksar enn jorda som er meir utvikla, har portalar og andre moderne ting, kunne noko som dette skjedd. Samanhenga mellom handlingane passer saman. Og det er aldri noko som ein lurer på. Eg synes det ver spennande å ha mange spørsmål som blei svart på jo lengre i boka eg kom.

Eg synes at boka var god, at andre godt kna lese boka, at den er godt skrevet med ein spennande handling og kan godt bli nominert til Uprisen.

Eg gir den terningkast 5 for ein god oppleving.


Alvar Qori Olaussen

Imponert over Georg

Skrevet av 3. desember 2020 av Alvar Qori Olaussen på Smestad ungdomsskole

Boken «Portalen: Den nye tidsalderen» av Luna Heby er en kort bok om utenjordisk politikk, fantastisk teknologi, og korrupsjon.

Protagonisten Georg er noe av det som har imponert meg mest ved boken. Noe jeg har merket er en vanlig feil i mange av bøkene fra u-prisen er at protagonisten er veldig dårlig. Enten er karakteren kjedelig, forvirrende, urealistisk eller bare irriterende. Men Georg har imponert meg.

Ut ifra det lille vi ser mellom linjene virker dett som Georg er rundt 16 år, pluss-minus ett år.
Han er ikke kjedelig, isteden han tar egne valg, har egne tankeganger og føler frykt og glede. Når han blir skadet rister han det ikke bare av seg som mange andre protagonister i bøker, men han reagerer på smerten og de psykiske smertene som følger. Jeg tror det er en av veldig få bøker hvor ett barn reagerer på smerte ved å gråte, som er det som er vanlig.

Det er noen usannsynligheter som ikke forklares eller pekes til, som for eksempel at faren til Georg tilfeldigvis var en sjef av senter for utenomjordisk intelligent liv, eller at eierene av en kafé han gikk mye til var to av tre blåsfærevokter på hele jorden. Det var jo tross alt helt tilfeldig at portalen ledet til hans rom. Eller at Bram Holm tilfeldigvis kom til huset morgenen etter at Georg var godkjent av Det Galaktiske Råd som representant for Jorden.

Selv om den ikke var helt perfekt og en del ting kunne rettes på, fortjener boken en sekser. En vanlig leser vil synes den er spennende, og det er ett interessant tema.
Terningkast: 6

Til toppen