Playback

Liv Eirill Evensen Omnipax 2013 22 anmeldelser

Seks fortellinger om seks unge kvinner som på hver sitt vis søker nærhet og tilhørighet, men også frihet og frigjøring. Om å bli sviktet og komme seg opp igjen, om å oppdage en verden utenfor sin egen, snevre. Om å Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Stan van Nieuwkasteele

Stan van Nieuwkasteele

Skrevet av 10. desember 2013 av Stan van Nieuwkasteele på Mølladammen skole

«Playback»
Teksten «Playback» er en bok med mange noveller. Boken er skrevet av Liv Eirill Evensen. Boken er utgitt av Omnipax forlag i 2013. Teksten passer for alle aldre fra 10 år og oppover. «Playback» er en bok med seks småfortellinger. Boken har ikke noen bestemt sjanger.Boken handler om forskjellige folk.
Den første fortellingen handler om Annika som er på leirskole. Kjæresten hennes har akkurat slått opp, men Annika har et godt øye til Simon. Kommer dette til å bli Annikas andre kjæreste?
Den andre fortellingen handler om en jente som skall på tur til Tyskland. Moren sitter og snakker om at det viktigste med turen et at de skal til Ezelberg park. Da de kom til parken så jenta at det var en gravlund. Hun sa til moren at det ikke var noen gravlund hun skulle til. Moren ba henne om å bli med inn. Hun ga etter og ble med inn. Der så hun at det sto en grav. På graven sto det: Birgit. Geboren 1991, Tot 1991. Det var storesøsteren hennes.
Den tredje fortellingen «Fra innsiden av buret» var litt merkelig. Det skjedde ikke noe spesielt i denne historien. Den handlet bare om en gutt som var veldig opptatt av fugler. Han likte også en jente som bodde i nabohuset som han så på gjennom vinduet fra rommet sitt.
Den fjerde teksten handler om Martine som har skilte foreldre og bor hos en fosterfamilie. Hun er opptatt av musikk, men kan ikke spille noe instrument. Hun lager egne sanger på et 4-spors digitalt studio. Hun lager mange sanger og framfører dem. Hun skal være med på en konkurranse og kanskje vinner hun.
Den femte teksten handler om Alma som har en far som er lege. Hun er fra Sverige og skal snart flytte tilbake. Alma har blitt den nye populære jenta i klassen blant guttene. Mange av de andre jentene er sjalu. De tenker, hva med meg da? Hva skjer med Alma?
Den sjette teksten handler om en jente som skal til Guatemala. Moren og faren skal jobbe med veldedighet der. Moren skal jobbe med gravide kvinner og faren skal gjøre småjobber rundt om i byen der. Jenta kommer til å lære små barn på et barnehjem engelsk. Det blir litt problemer med penger og jenta prøver å løse problemet.
Boken har egentlig ikke noe spesielt budskap og det er heller ikke noe spesiell sjanger. Boken passer for alle mellom 10 og 15 år. Det som er mye av i boken er håp og glede.
Jeg likte ikke boken veldig godt, fordi boken hadde ingen sammenheng. Det var forskjellige fortellinger som bare kom etter hverandre. Jeg gir boken terningkast 2 eller 3.


Nora Stormo Svorte

Nora Stormo Svorte

Skrevet av 4. desember 2013 av Nora Stormo Svorte på Mølladammen Skole

Playback
Forfatter: Liv Eirill Evensen
Utgivelsesår: 2013
Sidetall: 208
Sjanger: Drama

Denne boken handler om flere personer i mange forskjellige fortellinger. Det er alt fra familiereise til en persons liv.
Temaet er forskjellig i alle tekstene. I en fortelling får man ikke vite hva hovedpersonen heter. Det var litt dumt, fordi jeg skjønte ikke om hovedpersonen var en gutt eller jente.

Jeg synes at de to første fortellingene var bra, men resten skjønte jeg ikke helt. Jeg fikk ikke med meg så mye og følte at jeg bare leste for å lese. Hvis det skal være en sammenheng i alle fortellingene, så skjønte jeg ikke hva som var meningen. Jeg synes det var litt for korte kapitler.

Boken er litt vanskelig å skjønne synes jeg. Starten var bra, så det er positivt. Jeg lærte noe av den første teksten, og det var at man ikke må begynne å røyke selv om alle de kule gjør det. Ikke la deg bli presset, stå for ditt. Jeg kan godt lese mer av denne forfatteren.
Jeg vil gi denne boken terningkast 3.

Nora Stormo Svorte 8a


Kathinka Stabell Lund

Kathinka Stabell Lund

Skrevet av 4. desember 2013 av Kathinka Stabell Lund på mølladammen skole

Playback
Forfatter: Liv Eirill Evensen
• Annika: Annika drar på klassetur med klassen sin. Hun er et problembarn og røyker. Hun var sammen med Krister helt til han sviktet henne for en annen jente. Hun begynner å få følelser for en ny gutt, hvordan kommer dette til å gå?
• Ingri: Ingrid dro til Tyskland med mammaen sin, men moren hennes blir helt stum og vil ikke snakke. Kan dette ha noe med graven de skal dra for å se på. Hvorfor vil hun ikke si noe? hvorfor lar hun Ingrid gå alene rundt i Tyskland?
• Ukjent: Hun skal ta hevn. Hun skal hevne alt. Han kom aldri tilbake. Han er bare opptatt i fugleklubben sin. Det eneste hun vet er at hevnen inkluderer en undulat.
• Martine: Martine bor på et fosterhjem. Alle prøver å være snille mot henne, men ingenting er greit lenger. Hun får tilbud om å bli med i UKM.
• Alma: Alma går på en ny skole, men det hun helst vil er å dra hjem sammen med faren som er Lege.
• Silje: Silje og familien hennes drar til Guatemala, men det hun helst vil er å bli igjen hjemme. Hun setter opp en liste over alt som kan gå galt.
Noen av historiene var veldig bra, men historien om Alma var vanskelig å sette seg inn i og jeg syns den var vanskelig å komme seg inn i.
Historie nr. 3 ga ikke så mye mening og var også veldig vanskelig å komme seg inn i.
Historiene om Ingrid, Annika og Martine syntes jeg var veldig gode. Jeg likte innholdet og de var lette å komme seg inn i. De var enkle å komme seg inn i fordi man kan leve seg inn i historien.


Najma

Najma

Skrevet av 25. november 2013 av Najma på Torstad ungdomsskole

Tittel: Playback
Forfatter: Liv Eirill Evensen
Sider: 207
Forlag: Omnipax
Sjanger: fortellinger
Playback er en typisk jentebok med seks forskjellige fortellinger. Boken handler om seks jenter med ulike personligheter. Forfatteren skriver om vanlige hverdager som er lette å kjenne seg igjen i.
Likevel var det vanskelig å komme seg gjennom sidene. De siste sidene vær nærmest umulige. Playback ble kanskje litt for hverdagslig og uinteressant.
Fortellingene slutter midt i spenningstoppene. Setningene er lange og språket er «dødt».
Jeg, personlig, skjønner ikke hvorfor forfatteren har brukt tid og energi på Playback. Etter min mening er boken forferdelig uinteressant og anbefales ikke!


Ingrid Egset Harnes

Ingrid Egset Harnes

Skrevet av 21. november 2013 av Ingrid Egset Harnes på Torstad Ungdomsskole

Tittel: Playback
Forfatter: Liv Eirill Evensen
Forlag: Omnipax
Sider: 208
Anniken, Martine, Silje, Siri, Ingrid og Alma er alle stilt ovenfor hvert sitt problem. Enten det er mobbing, frykt, forelskelse eller håpløshet. Playback gir et innblikk i 6 normale jenter sine liv, den blotter de mørkeste tankene, de største problemene og de verste fryktene. Den handler om hvordan små problemer for deg, kan skape desperasjon og frykt hos andre.

Denne boken ga meg ikke så veldig lyst til å bla videre, fordi hver gang man ble ordentlig kjent med en hovedperson, stoppet historien og gikk over i en annen.
Språket i boka var greit nok, det var korte, greie setninger. Til tider var språket litt kjedelig allikevel, jeg følte ikke at det var noen spenningsoppbygning, til tross for at språket generelt var greit. Problemet var at jeg ikke kunne se noen «rød tråd» som gikk gjennom boken. Joda, de hadde alle sine egne problemer og vanskeligheter, men vi fikk nesten ikke vite noe om de før de stoppet! Det var som om forfatteren gikk lei av historien og bestemte seg for å heller starte på en ny, uten å i det hele tatt utdype hva som skjedde med den forrige.
Alt i alt var det eneste jeg satt igjen med etter at jeg hadde lest boken skuffelse. Jeg anbefaler ikke denne boken, med mindre liker å sitte i en time etter du har lest boken og lurt på hvor dårlig en bok kan være og likevel bli utgitt, og hvor mye forfatteren forventer at vi greier å lese mellom linjene.

Vis flere anmeldelser

Til toppen