På flukt

Magnhild Bruheim Samlaget 2013 5 anmeldelser

Under arbeidet med ein dokumentar om innvandrarjenter oppdagar Bente og Henrik ei jente som heilt tydeleg prøver å få kontakt med dei. Ho står i inngangen til ein bygard, men forsvinn før dei finn ut kva ho vil. Bad ho Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

Lærerikt fro uerfarne lesere

Magnhild Bruheim er krimforfatter. Hun debuterte med krimromanen Varselet i 1997. Siden har hun skrevet mange bøker for både voksne og ungdom, blant andre Maskerade (1999), Utan englevakt (2000), Svart arv (2001), Nattskrik (2008) og På flukt (2010).

På Flukt er tredje bok i serien om Bente og Kami, og tilhører krimsjangeren. Bruheim tar opp et omstridt samfunnsproblem, tvangsekteskap. Hun viser oss hvor galt det kan gå når konflikten mellom foreldre og gammel tradisjon møter datteren og ny kultur.

Bente og Henrik er i Oslo for å lage en dokumentarfilm til et skoleprosjekt. De møter en jente, Yasmeen, som trenger hjelp, og roter seg oppi en farlig situasjon som kan ende med at flere mennesker blir skadet. Samtidig oppstår det søt musikk mellom de to ungdommene, og derfor er det ikke bare en krim, men også en tam kjærlighetshistorie. I de siste kapitlene av boken foregår det en flukt på liv og død. Grunnet frampek og parallellhistorier forstår vi at historien kan få en brutal og urettferdig slutt.

Språket i boken var etter min mening lett. Det var en lettlest bok fordi den var kort, språket var enkelt, det var mye dialoger. Forfatteren bruker korte setninger for å få opp spenningsnivået, her er et utdrag fra da Bente blir truet til ikke å hjelpe Yasmeen:
Da var det plutseleg nokon der. Kvar hadde han dukka opp frå? Det var ingen tvil om at mannen som stod der, ville henne noko.

For meg er det uvant å lese på nynorsk, og derfor syns jeg at det virket som om dialogene var litt tilgjort ungdommelige. Men dersom jeg tenker meg den samme samtalen på bokmål, forstår jeg at språket egentlig flyter greit. Dette utdraget er fra da Henrik prøver å bortforklare at han har en annen kjæreste:
Naturlegvis hadde eg tenkt å fortelja det, men du veit jo kva vi har drive med dei siste dagane. Eg har ikkje prøvd å lure henne, om du trur det.
Eg trur ingenting, eg meiner berre at ein skal snakke sant.
Fordøymde greier, tenkte Henrik då dei avslutta samtalen. Han hadde lyst til å seia det også, skjelle ut Kami fordi ho øydela. Framstilte han som ein dødskjip type.

Ellers er det noen språkelig bilder i teksten. Da blir teksten mer levende. Det blir mye lettere å sette seg inn i situasjonen når en vet hvordan det ser ut rundt, og hvordan personene føler seg. En skildring jeg likte ekstra godt, er hvordan Bente tenker da Henrik tar hånden hennes. Jeg tror at jeg kunne tenkt de samme tankene dersom jeg var henne:
-Dei var saman nå. Det måtte vera slik å forstå. Gjekk hand i hand som andre kjærastar. Bente ønskte at alle skulle sjå dei. At heile verda skulle vita om det. Det var så godt å gå slik.

På flukt er veldig lik mange andre krimbøker for barn og unge. Et mysterium der en trenger hjelp og en eller to helter og heltinner hjelper vedkommende, er ikke noe nytt. Derfor er boken veldig forutsigbar. Jeg syns at det som regel ødelegger spenningen. Når man tror at man vet hvordan ting skal ende, og ikke blir overrasket på slutten, er det kjedelig. Jeg mener ikke at alle bøker må bygge på nye idéer, det er nesten umulig, men det er gøy å bli overrasket av en uventet hendelse. Ikke nødvendigvis på slutten, men ett eller annet sted i fortellingen.

Etter min mening, passer boken for ungdommer som kanskje ikke har lest så mye før. Språket er litt enkelt, historien er veldig lite nyskapende og hovedpersonene er litt barnselige. Derfor «snakker» ikke denne spesielt til meg. Men det er viktig for unge å lese om samfunnsproblemer og å få et innblikk i hvordan verden utenfor fungerer. Og det får man av å lese På flukt.

Det var lett å leve seg inn i enkelte situasjoner i boken, men for det meste var det ganske lite sansynlige ting som skjedde og dermed vanskelig. Jeg syns det er fint når bøker er så godt skildret at du lett føler at du er en del av historien. Ikke dermed sagt at det er helt nødvendig at alt må være sansynlig, men da må gode beskrivelser og utviding av øyeblikker veie opp for det.

Av Vilde


marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

På Flukt

På flukt er skrevet av Magnhild Brunheim og er den tredje boka i serien om Bente og Kami. På flukt er spenningsbok for ungdom, som tar opp temaer som tvangsekteskap. Boka handler om Bente og Henrik som er i Oslo for å filme en dokumentar om innvandingsjenter. Da oppdager de en jente som prøver å få kontakt med dem. Jenta heter Yasmeen og ber om hjelp til å rømme fra familien sin, fordi hun vil ikke gifte seg med en som foreldrene hennes har plukka ut. Det blir en kamp på liv og død for alle tre, samtidig som det oppstår en komplisert romanse mellom Henrik og Bente. ??Jeg syntes at boken var veldig spennende og man blir fort revet med. Den var skrevet på nynorsk, men klarte likevell å holde seg inn i tiden,selvom i noen deler av boken blir det veldig klart at det er en voksen forfatter. Det er noen ting som virker veldig usansynelig at en 16 åring sier. Forfatteren er flink til å blande mellom skildringer, handlingreferat og tankereferat, noe som gjør at det blir en fin balanse. Jeg likte at boken var skrevet fra Bentes synspunkt og ikke Yasmeen sitt, dette gjør det lettere å leve seg inn i den. Boken passer veldig bra til ungdom, samtidig som den tar opp seriøse emner som tvangsekteskap, æresdrap osv. Og den kan lære oss om hvordan noen mensker i verden har det. Når det gjelder leseropplevelsen syntes jeg boken var spennende og når du hadde kommet deg igjennom de første 20 sidene, var den vanskelig å legge fra seg. Handlingen tok hele tiden en ny og uventet vei, noe som bare økte spenningen enda mer. Personlig syntes jeg språket i boken var litt for enkelt, men dette kan jo være fordi den er beregnet på ungdom i de fleste aldere.Alt i alt likte jeg boken, men det er nok ikke en bok jeg ville lest igjen, men vil gjerne annbefale den videre til andre.

Av Lydiamt


marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

PÅ FLUKT!

Dette er ei norsk bok skriven av Magnhild Bruheim. Dette er ei bok om Bente som er hovudpersonen. Ho møter dei gamle venane sine i Oslo. Ho og Henrik held på å laga ein dokumentarfilm om innvandrarjenter som har kome til Noreg. Men plutseleg endrar alt seg. Yasmin som ho heiter, er på flukt. Foreldra hennar vil at ho skal reisa tilbake til heimlandet sitt og gifta seg med syskenbornet sitt. Men ho har andre planar. Ho har lyst til å reisa vekk frå dette landet med Cato, som er kjærasten hennar, for å koma seg i dekning. Men etter kvart så finn far og onkel til Yasmin ut kven Cato er, og dei bankar han opp. Yasmin vart heilt fortvila då. Men det er ikkje noko ho kan gjere. Bente og Henrik vert innblanda i denne store saka. Yasmin får lov til å bu hos Henrik sånn at ho er trygg, men slekta til Yasmin finn ut kven Bente er og kidnappar henne, Dei har ho fanga heime hos onkelen til Yasmin. Khalid, som er broren til Yasmin, er med på dette med å få ho til å gifta seg med han i Afghanistan. Men han har eigentleg ikkje lyst til å vera med, men far og onkelen hans tvingar han med på dette. Eg kan eigentleg ikkje røpa meir for du må lesa det sjølve.

Dette er ei typisk ungdomsroman, så eg anbefalar denne for born frå 14 år og vaksne, men det er eigentleg ei typisk ungdomsbok. Det var litt spannande i byrjinga, men så datt eg av litt, for det var så lite handling. Det var mest snakking. Men i slutten var boka veldig gøy når det skjedde meir att. Det er ein del tilbakeblikk i boka, og av og til kan det vera forvirrande. Når andre folk kjem inn i boka s fortel dei det greitt kven som er kven.

Av Cattifs


marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

På flukt

Denne boken er skrevet på nynorsk av Magnhild Bruheim. Det er hennes hennes tredje krimbok for ungdom.

Den handler om Bente som dro med Henrik til byen Oslo for å lage en dokumentarfilm om innvandrerjenter. Der kommer Bente i kontakt med en innvandrerjente som heter Yasmeen. Yasmeen klarer å overtale Bente til å hjelpe henne med å flykte sammen med den norske kjæresten Cato og det som skulle være en liten tur til Oslo ble plutselig ikke så liten, men heller en tur som handler om liv og død. Under all denne oppstøyen kommer det også opp en liten romanse mellom Bente og Henrik.

Jeg synes denne boken ble mer og mer spennende hvor lenger jeg kom i den. Selvom denne boken er en krimbok, kan den også være en bok om kjærlighet, forbudt kjærlighet.Jeg liker hvordan forfatter ikke bare har skrevet en bok, men skrevet en bok der hun har noe spesiellt å formidle. Det sies jo at alle forfattere skriver en bok for å formidle noe, men det er ikke alltid det kommer så godt ut. Men her kommer det godt ut ! Hun skriver en bok om hvordan hun oppfatter de store temaene om tvangsgifting, æredsdrap osv. Og hvordan hun reagerer på det.

Jeg hadde ikke noen problemer med å lese boken, den var kort og lettlest.Derfor synes jeg den passer til de fleste alderstrinn.Men for de laveste alderstrinn kan den være litt vanskelig å forstå, den handler jo om tvangsgifting og æredsdrap som de yngste kanskje ikke har hørt om eller forstått.

Jeg er en person som lever meg fort inn i bøker med gode skildringer, og denne boken var inget unntak.

Av Nyegaard


marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

PÅ FLUKT

Boka På flukt som Magnhild Bruheim har skrive handlar om to elevar, Bente og Henrik, som skal laga ein film om innvandrarfamiliar i Oslo. Dei legg merke til ei jente som heilt tydelig prøver å få kontakt med dei. Dei ser ho fleire gonger, den eine gongen står ho i inngangen til bygarden. Men ho forsvinn før dei får kontakt med ho. Neste dag snakka ho og Bente saman. Bente og Henrik blir då involvert i ei flukt på liv og død.

Magnhild Bruheim skriv ofte bøker om ungdommar som hamnar i farlege situasjonar, og i denne boka så er det tvangsekteskap og æresdrap som er temaet. På flukt er den tredje boka i den populære serien om Bente og Kami. Boka er ein kjærleik og spennings roman.

Det er nummererte kapitel med ein allvetande forteljar samtidig som du ser synsvinklane frå Bente og Henrik.
Boka var lett å lese og den var spennande. Boka er vanskeleg å leggje frå seg før ho er lesen ut, spenninga byrjar heilt i starten, og varar heilt til slutten av boka.

Av Maren

[x] Lukk vindu
marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

Lærerikt fro uerfarne lesere

Magnhild Bruheim er krimforfatter. Hun debuterte med krimromanen Varselet i 1997. Siden har hun skrevet mange bøker for både voksne og ungdom, blant andre Maskerade (1999), Utan englevakt (2000), Svart arv (2001), Nattskrik (2008) og På flukt (2010).

På Flukt er tredje bok i serien om Bente og Kami, og tilhører krimsjangeren. Bruheim tar opp et omstridt samfunnsproblem, tvangsekteskap. Hun viser oss hvor galt det kan gå når konflikten mellom foreldre og gammel tradisjon møter datteren og ny kultur.

Bente og Henrik er i Oslo for å lage en dokumentarfilm til et skoleprosjekt. De møter en jente, Yasmeen, som trenger hjelp, og roter seg oppi en farlig situasjon som kan ende med at flere mennesker blir skadet. Samtidig oppstår det søt musikk mellom de to ungdommene, og derfor er det ikke bare en krim, men også en tam kjærlighetshistorie. I de siste kapitlene av boken foregår det en flukt på liv og død. Grunnet frampek og parallellhistorier forstår vi at historien kan få en brutal og urettferdig slutt.

Språket i boken var etter min mening lett. Det var en lettlest bok fordi den var kort, språket var enkelt, det var mye dialoger. Forfatteren bruker korte setninger for å få opp spenningsnivået, her er et utdrag fra da Bente blir truet til ikke å hjelpe Yasmeen:
Da var det plutseleg nokon der. Kvar hadde han dukka opp frå? Det var ingen tvil om at mannen som stod der, ville henne noko.

For meg er det uvant å lese på nynorsk, og derfor syns jeg at det virket som om dialogene var litt tilgjort ungdommelige. Men dersom jeg tenker meg den samme samtalen på bokmål, forstår jeg at språket egentlig flyter greit. Dette utdraget er fra da Henrik prøver å bortforklare at han har en annen kjæreste:
Naturlegvis hadde eg tenkt å fortelja det, men du veit jo kva vi har drive med dei siste dagane. Eg har ikkje prøvd å lure henne, om du trur det.
Eg trur ingenting, eg meiner berre at ein skal snakke sant.
Fordøymde greier, tenkte Henrik då dei avslutta samtalen. Han hadde lyst til å seia det også, skjelle ut Kami fordi ho øydela. Framstilte han som ein dødskjip type.

Ellers er det noen språkelig bilder i teksten. Da blir teksten mer levende. Det blir mye lettere å sette seg inn i situasjonen når en vet hvordan det ser ut rundt, og hvordan personene føler seg. En skildring jeg likte ekstra godt, er hvordan Bente tenker da Henrik tar hånden hennes. Jeg tror at jeg kunne tenkt de samme tankene dersom jeg var henne:
-Dei var saman nå. Det måtte vera slik å forstå. Gjekk hand i hand som andre kjærastar. Bente ønskte at alle skulle sjå dei. At heile verda skulle vita om det. Det var så godt å gå slik.

På flukt er veldig lik mange andre krimbøker for barn og unge. Et mysterium der en trenger hjelp og en eller to helter og heltinner hjelper vedkommende, er ikke noe nytt. Derfor er boken veldig forutsigbar. Jeg syns at det som regel ødelegger spenningen. Når man tror at man vet hvordan ting skal ende, og ikke blir overrasket på slutten, er det kjedelig. Jeg mener ikke at alle bøker må bygge på nye idéer, det er nesten umulig, men det er gøy å bli overrasket av en uventet hendelse. Ikke nødvendigvis på slutten, men ett eller annet sted i fortellingen.

Etter min mening, passer boken for ungdommer som kanskje ikke har lest så mye før. Språket er litt enkelt, historien er veldig lite nyskapende og hovedpersonene er litt barnselige. Derfor «snakker» ikke denne spesielt til meg. Men det er viktig for unge å lese om samfunnsproblemer og å få et innblikk i hvordan verden utenfor fungerer. Og det får man av å lese På flukt.

Det var lett å leve seg inn i enkelte situasjoner i boken, men for det meste var det ganske lite sansynlige ting som skjedde og dermed vanskelig. Jeg syns det er fint når bøker er så godt skildret at du lett føler at du er en del av historien. Ikke dermed sagt at det er helt nødvendig at alt må være sansynlig, men da må gode beskrivelser og utviding av øyeblikker veie opp for det.

Av Vilde

Til toppen