Øya synker sakte

Sanne Mathiassen Vigmostad & Bjørke 2021 7 anmeldelser

Henny forlater mamma og storbyen og flytter til tante Liv i havgapet. Klimakrisen har truffet verden med full styrke, og på øya mottar hun overlevelsespakken for nyankomne. Det lille samfunnet jobber hardt for å hindre at øya skal synke i Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Johanne Baksaas

Er dette fremtiden?

Skrevet av 15. desember 2021 av Johanne Baksaas på Mæla ungdomsskole

Øya synker sakte er en bok der vi møter Henny, Johannes og en hel bygd. Henny er fra byen, hun ble sendt dit av sin psyko mor, siden Henny var med i motstandsbevegelsen for og stoppe klimaendringer. Dette er ikke moren noen stor fan av, så hun sender Henny til og bo hos tanten sin liv på en øy. Der møter vi Johannes, han er en bygde gutt som har vokst opp på øya, faren hans er tidligere klimaforsker. Johannes og faren har et anspent forhold, etter som at faren begynner og bli gal. Så dette er da hovedkarakterene, handlingen skjer på en øy. Dette er ikke en het vanelig øy, den synker. Eller det er det innbyggerne tror, egentlig så stiger vannet så mye at hus står under vann.

Jeg syntes dette alt i alt var en god bok, men slutten plager meg. Slutten gav null menig, og gir ikke en løsning. Den er verken åpen eller lukket. Så egentlig ville jeg ha gitt boken terningskast 6, men jeg gir den bare terningskast 5.


Emil Midtlid Gjerde

Øya som er stille

Skrevet av 14. desember 2021 av Emil Midtlid Gjerde på Stokksund skule

I denne boka var det ingen spennigstoppa, og det synst var heilt forferdeleg. Ikkje ambefalt for unge og voksne. Boka handler om ei jente som heiter Henny, og ho flytta fra mora si frå storbyen, til ei øy som tanta bodde på. Henny flytta til øya so vart ho forelska med ein gong. Nesten kvar veke, var det møte på grendahuset om noko om miljøet og vekta øya tåler. Som sakt ikkje ambefalt, den er heilt kjedeleg, og det skjer ingen barka ting i boka.


Johannes

Synker øya?

Skrevet av 13. desember 2021 av Johannes på Husnes ungdomsskule

Synker Øya?

Forfattar: Sanne Mathiassen

Øya er så stille. Så uendeleg stille. Vinden har lagt alt flatt. Eg står ute ved brua over til fastlandet. Lener sykkelen mot bommen, som står open. Henny kjem gåande mot meg, nei ho spring. "Har eg øydelagt alt?" Spør ho. "Det ville gått til helvete uansett."

Slik ender boka "Øya synker sakte" skreve av Sanne Mathiassen.

Boka handlar om Henny som må flytte frå mamma og storbyen ut i havgapet til tante Liv. Jenny opplever øya som "vanskeleg" og "keisam", fram til ho møter Johannes. Havnivået stig stadig og gjer bebuarane på øya redde for at øya skal "synke". Difor blir det innført strenge tiltak på øya. Det viser seg at det er far til Johannes som står bak regimet. Samtidig oppstår det ei form for "gnist" mellom Johannes og Henny. Med andre ord synker øya medan kjærleiken veks.

Eg synest boka er lettlese og kjekk. Problemet er at boka tar tid å komme inn i. Kanskje rundt 50 sider. Boka hadde også ein skuffande slutt som kunne minne om ein slags dårleg cliffhanger. Elles var boka grei.

Eg vil gje boka 3 av 6.


Erle Nyrnes

Ikke lik noe annet

Skrevet av 16. november 2021 av Erle Nyrnes på Dokka ungdomsskole

Boka handler om Johannes som bor på en liten øy og Henny som kommer fra byen, men ble sendt til å bo på øya med tanten hennes Liv som straff fra moren hennes. Begge to er 16 år, men de kjente ikke hverandre selv om de hadde lekt sammen da de var veldig små, fordi moren til Henny er fra øya. Det er kun 84 innbyggere på hele øya og Johannes beskriver det som et både dårlig, rart og trist sted. Faren til Johannes er styreleder, og øya har mange rare regler, som for eksempel at det er ulovlig å spise kake på øya. Boka er delt inn i mange små deler på 1-6 sider hvor man ser synsvinkelen til Henny og Johannes ettersom hvilket navn som står øverst på delen. Begge to har egentlig ganske triste liv på øya, og man skjønner fort at de føler noe spesielt for hverandre. Det er ikke en ordentlig skole der, kun et sted hvor alle mellom 6 og 16 møtes for å lære, og når man er ferdig der får man utdelt jobber ettersom hva som er mest nyttig for øya.

Henny hadde kjæreste før hun dro til øya, men det ble slutt fordi han ikke orket langdistanse forhold. Hun drar på fest hos Leah hvor en full gutt er påtrengende og prøver å få Henny til å kline med han, selv om hun ikke vil.
Johannes er sammen med Ane, men innser at han har blitt forelsket i Henny, og vet ikke hvordan han skal gjøre det slutt. Det blir slutt mellom Ane og Johannes, men Ane skjønner fort at det er noe mellom han og Henny og blir sur på Henny. Johannes og Henny tar en tur sammen bare de to, men så kommer Ane og vennene hennes, noe som fører til en krangel mellom dem. Henny hører stadig at folk snakker om «utfallet», men hun vet ikke hva det er og bestemmer seg for å gå dit, da raser bakken plutselig…

Noe jeg la merke til veldig fort var at det var mange morsomme replikker og beskrivelser,. Flere ganger var boka så morsom at jeg faktisk lo på ekte, noe som er svært sjeldent. Man kan relatere til flere ting i boka, derfor er den både morsom og lett å leve seg inn i. Allikevel var det så snålt at jeg ble helt forvirra, men det gjorde den bare mer underholdende og at jeg ble mer nysgjerrig.
Det var skrevet ned alle sakene de jobbet med i styret og mye om driftsplanlegging med mye detaljer, noe jeg syntes var ganske uinteressant, selv om det viser at forfatteren har lagt ekstra arbeid inn detaljene.
Den skiller seg veldig ut og er en original ide.
Det var ingen store Plot twists, men når det skjedde noe spesielt var det veldig uventet.
Alt i alt er dette en bra bok, og jeg ville nok gitt den terningkast 5.


Amélie

synker virkelig øya sakte

Skrevet av 29. oktober 2021 av Amélie på Kjeller ungdomsskole

Øya synker sakte handler om Henny som flytter fra byen til øya. Øya begynner å synke, og flere av husene ligger under vann. Det er en som heter Johannes som også bor på øya. De blir forelska i hverandre, og det skjer masse drama mellom de og ting som skjer på øya.
Jeg synes boka var bra, men likte ikke slutten i det hele tatt. Slutten var ikke noe avslutning og ga ikke noe mening. Men boka var veldig spennende å lese for å finne ut av hva som skjedde mellom Henny og Johannes, og hvordan det kom til å ende. Det var veldig lett å komme seg inn i karakteren for å finne ut hvem som var hvem. Det var også veldig bra at man fikk høre begge sin side av historien og hvert av kapitlene bytta på hvem som tenkte. Denne boka passer til gutter og jenter fra 13-16. Det var litt kjærlighet, men ikke en typisk kjærlighetsbok
Terningkast: 4,5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Emil Midtlid Gjerde

Øya som er stille

Skrevet av 14. desember 2021 av Emil Midtlid Gjerde på Stokksund skule

I denne boka var det ingen spennigstoppa, og det synst var heilt forferdeleg. Ikkje ambefalt for unge og voksne. Boka handler om ei jente som heiter Henny, og ho flytta fra mora si frå storbyen, til ei øy som tanta bodde på. Henny flytta til øya so vart ho forelska med ein gong. Nesten kvar veke, var det møte på grendahuset om noko om miljøet og vekta øya tåler. Som sakt ikkje ambefalt, den er heilt kjedeleg, og det skjer ingen barka ting i boka.

Til toppen