Outlaster

Nina Borge Gyldendal 2021 27 anmeldelser

Adrian leder CS-laget sitt til nye seire, men nå risikerer han å svikte dem. Adrian leder CS:GO-laget sitt til stadig nye seire, og de forbereder seg til en stor turnering. Men på skolen er det annerledes. Adrian klarer ikke følge Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ary Haji

Bokanmeldelse av "Outlaster"

Skrevet av 14. desember 2021 av Ary Haji på Rommen skole

Forfatter: Nina Borge
Forlag: Gyldendal
Tittel: Outlaster
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 180

Boka «Outlaster» er skrevet av forfatteren «Nina Borge» og handler om tenåringen Adrian. Han elsker å spille dataspill og favorittspillet hans er CS:GO. Adrian er leder for et CS:GO lag og han leder dem til stadig nye seire. En turnering i CS:OG nærmer seg og Adrian og laget melder seg på. De må øve masse, men dette blir ikke like lett for Adrian når skolen kommer inn i bildet. Adrian har nemlig angst og sliter med å møte opp til skolen. Han skulker og gjør det dårlig i flere fag. Når moren får vite dette truer hun med å ta fra han pc-en. Han kan ikke svikte laget og blir nødt til å skjerpe seg.

Boka hadde et fint språk som var forståelig. Noe jeg spesielt la merke til var alle skildringene i boka. Forfatteren sørget for at vi alltid visste nøyaktig hvordan Adrian følte seg i de forskjellige situasjonene han var i. Når angsten hans slo til, skildret forfatteren følelsene til Adrian på en slik måte som fikk det til å virke som om det var en person med angst som hadde skrevet boka.

Jeg tror forfatteren satte søkelys på å lage en indre spenning i boka ved å skildre tankene og følelsene til Adrian. Jeg likte dette fordi forfatteren fikk det til å virke som om vi var inne i hode til Adrian. Samtidig synes jeg at det burde vært mer ytre spenning. Jeg følte at det ikke var noe spesielt stort som skjedde. Det oppsto noen spennende situasjoner mellom karakterene, men det burde vært flere slike tilfeller. Dette hadde skapt mer spenning i boka, noe som jeg tror den trenger. Jeg følte ikke at handlingen i boka bygget på noen spenning topper. Hvis det hadde vært flere situasjoner som bygger på spenningen, hadde jeg blitt dratt dypere inn i boka. Boka hadde en åpen slutt hvor man er nødt til å tolke hva som skjer videre. Likevel, var ikke den åpne slutten bra nok til at jeg ble nysgjerrig og fikk lyst til å lese videre.

Jeg tror budskapet i boka er å skape mer oppmerksomhet rundt det å ha angst. Denne boka vil spesielt passe for deg hvis du føler at du kan relatere med situasjonen Adrian er i. På grunn av de detaljerte skildringene i boka tror jeg folk med angst vil kjenne seg igjen. Boka passer for deg mellom 12-16 år. Som sagt, så har boka mye indre spenning, men den trenger flere fysiske situasjoner som kan danne bedre ytre spenning. Den åpne slutten burde også ha vært bedre slik at jeg hadde fått lyst til å lese videre. Terningkast: 4.


Mikaeel Soosainather

Eit Keisamt Liv

Skrevet av 14. desember 2021 av Mikaeel Soosainather på Husnes ungdomsskule

Tittel: Outlaster
Forfatter: Nina Borge
Forlag: Gyldendal

I boka så møter vi Adrian. Han er ein tenåring med angst og liker å spele CS:GO med vennene sine.

Angsten til Adrian blir nokon gonger så sterk at det gjer at han blir redd for å møte andre og foretrekkjer å skulke skulen nokre gonger, i staden for å få nye vener og snakke med folk. Han vil berre tilbake til pc-en sin og spele seg ut av verkelegheiten. Dette er eit tema som er viktig i boka og den virkelige verden. Det er mange folk i verda som strever med det same som han gjer. Dette er eit tema som ungdommer kan kjenne seg igjen i og sympatisere for hovudkarakteren. Sidan det er ein ungdomsbok så ligg dette temaet ganske høgt på lista for oss. Mange ungdommer i dag liker å spele spel, så det er ein spesielt viktig del av boka. Dette er ein av dei få gode tingene om denne boka. Eg syntast ikkje at boka eigentleg var så bra.

Boka hadde ein veldig treig start, så du måtte kanskje lese femti til hundre sider før noko interessant skjedde. Starten blei brukt til å forklare mykje om kva Adrian gjorde i kvardagen sin, men det var ikkje nok interaksjoner mellom han og sidekarakterane. Det var for det meste det same om igjen eller at dagen blei beskreven med litt meir detalj. Å lese om skuledagen hans kan bli litt slitsamt å lese om etterkvart og det blir ikkje noko bedre etter det. Han kommer heim, sit seg på stolen sin og speler med laget sitt. Dette temaet om ungdommar og spel er aktuelt, men måten den blei implementert i teksten er litt for stereotypisk. Eg føler at forfatteren skreiv boka berre for å ha eit tema som var passande i staden for å tenkje på sjølve forteljinga. Det blei brukt masse ord som er innafor når det kjem til ungdommar og speling, men det var litt for masse av det. Det kjentest litt påtrengt og unødvendig. Konfliktane mellom karakterane skjedde på ein litt urealistisk måte og måten dei krangla mellom kvarandre høyrtest litt barnsleg ut.

Boka hadde trengt ein til hovudperson for å gjere den litt meir interessant. Det gjekk litt for treigt til tider som gjorde det vanskeleg å holde motivasjon til å lese ferdig. Boka har ikkje så mange sider, men det føltest ut som at eg hadde lest i evigheitar. Visst boka hadde hatt to hovudpersonar så hadde dei treige delane vært fordelt på desse to, og det hadde ikkje vore det same heile tida.

Vi blir presentert til desse vennane til Adrian og korleis dei har spelt ilag i ein stund. Men eg meinar at det kunne blitt meir grundigare forklart korleis dei fann kvarandre og korleis dei begynte å spele CS. Dei kunne heller ha brukt sidene til å forklare det enn å skriva om kvardagen hans på hundre sider.

Alt i alt så synast eg ikkje at dette var ein god bok. Det var mangel på ein skikkeleg forteljing og ein risikofull hovudkarakter. Den trengte kanskje å ha ein til hovudkarakter og boka hadde ein treig start. Eg gir boka terningkast 1


Emma

Veldig spennende

Skrevet av 14. desember 2021 av Emma på Mæla ungdomsskole

Boken er veldig spennende. Den handler om en gutt som heter Adrian, og han har angst. Han er veldig flink til å spille, men sliter mye på skolen. Den er heller ikke klisje, noe som er veldig positivt. Det kan være enkelte ganger enkelte kanskje kjenner seg selv i igjen i. Så man kan også lære noe av boken. Man kan lære hvordan kanskje noen andre rundt deg har det. I tillegg er boken skrevet så den passer til ungdom. Dette er en bok jeg vil anbefale.

Boken får terningkast 6


Cala

Anbefaler og lese

Skrevet av 14. desember 2021 av Cala på Mæla ungdomsskole

Outlaster er min nye favoritt bok, Jeg liker den veldig godt og jeg kan se meg selv i det jeg leste og jeg tror andre kan også. Den har innhold som jeg tror mange på min alder liker eller kanskje holder på med i fritiden. Det er mye som skjer nesten hele tiden. Jeg som ikke pleier å lese og egentlig hater å lese er dette den eneste boka jeg har faktisk les og synes var bra. Jeg anbefaler å prøve å lese den.


Emil/thomas

2 men one book😉

Skrevet av 13. desember 2021 av Emil/thomas på Tydal barne- og ungdomsskole

Boken handler om en gutt som hetter Adrian, han er med i en cs.go gruppe/clan.han slutter med angst og depresjon og sliter med og være og komme seg på skolen. I den gaming gruppa har det vært litt frem og till bake og de har melt seg på en stor turnering. Og de skal trene og få nok spillere på laget. Og Adrian blir forelsket i ei jente som hetter jos som er med i denne cs.go gruppa. Han sliter veldig med og få fram ord og få vise det an føler. Og han blir helt betalt av jos og klarer ikke og tenke på noe annet nesten.

Vi like ikke helt denne boken fordi den var litt for langvarig og det var masse av det samme, og boken er litt iriterende når han aldring får til å snakke om noe og han bare tenker på PC-en. For at denne boken skal bli bedre må dem få me mer av hva som faktisk føler og hva de andre tenker om Andrian og få med seg litt av historen til faren og moren og de andre venne til Adrian. Vi vil gi denne boken en 3/6 . Noe som vi synes er bra er at boken forteler mye om hvordan Adrian føler det på skolen og hvordan han har det, boken sier og mye. Boken er ikke helt for oss men den er ikke den værste vi har lest

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Emma

Veldig spennende

Skrevet av 14. desember 2021 av Emma på Mæla ungdomsskole

Boken er veldig spennende. Den handler om en gutt som heter Adrian, og han har angst. Han er veldig flink til å spille, men sliter mye på skolen. Den er heller ikke klisje, noe som er veldig positivt. Det kan være enkelte ganger enkelte kanskje kjenner seg selv i igjen i. Så man kan også lære noe av boken. Man kan lære hvordan kanskje noen andre rundt deg har det. I tillegg er boken skrevet så den passer til ungdom. Dette er en bok jeg vil anbefale.

Boken får terningkast 6

Til toppen