OMG

Ingelin Røssland Samlaget 2019 13 anmeldelser

For Maria er livet ein grenselaus fest. Men festen tek brått slutt då ho blir skyssa heim i politibil. Mora orkar ikkje meir, og Maria blir send til mormor med totalt mobilforbod. Hos mormor blir Maria fascinert av prestesonen Johannes, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Inger

Vinnende bok

Skrevet av 13. januar 2020 av Inger på Smestad ungdomsskole

Boka OMG er en av de beste bøkene jeg har lest. Den handler om Maria på 15 år som blir sammen med en 20 år gammel gutt, Dominik. Hun havner i stor trøbbel med han og festing. Hun blir derfor sendt til mormora si, som skal lære henne og oppføre seg. Mens hun er der viser det seg at Dominik kanskje ikke er så bra som hun trodde, men at Johannes som er helt motsatt kanskje hadde vært noe.

Boka er lettlest og lett forståelig for ungdom. Den handler om mye av det samme som kan skje i et vanlig tenåringsliv, med festing og press til å være noen du ikke vil være. Derfor er boka en veldig god kandidat for en finaleplass i uprisen, fordi ungdom kan kjenne seg igjen

Terningkast 6 er fortjent.


Isha

«Everything before but is bullshit!»

Skrevet av 17. desember 2019 av Isha på Sofienberg skole

Tittel: OMG
Forfatter: Ingelin Røssland
Forlag: Det Norske Samlaget
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 116

«OMG» handler om en Maria, en 16 år gammel jente som fester hele tiden og har en kjæreste alle vil ha. Livet hennes blir plutselig snudd på hodet, når hun blir kjørt hjem I en politibil. For moren er dette siste dråpe, og sender dermed Maria til mormoren hennes… med mobilforbud. Maria har ikke et godt forhold til mormoren sin etter at morfaren døde, og derfor er det ekstra kjipt for henne å dra til henne. Hos mormor blir hun tvunget til kirken, hvor hun møter Johannes, sønnen til presten. Først er hun litt skeptisk til han, men blir raskt kjent med han og begynner å få følelser for ham. Men før hun innser at hun har følelser for Johannes, ringer hun kjæresten Domenic og ber han komme og «hjelpe» henne med å komme seg vekk. Var dette noe hun kommer til å angre på senere? Føler preste-sønnen Johannes det samme for henne? Kommer følelsene hennes for Johannes til å ødelegge forholdet mellom henne og Domenic? Alt dette får du svar på I boka.

Boka tar opp forskjellige følelser som kanskje mange ungdommer kan føle på. Disse følelsene er alt fra kjærlighet til sjalusi. I tillegg til disse følelsene har forfatteren greid å legge vekt på presset man får fra samfunnet, for eksempel når Maria nevner at hun har en gutt som alle vil ha, og at han velger akkurat henne når han har et stort valg. Dette viser oss at Maria ikke så på seg selv som verdig nok.
Boka starter nesten rett I handling, og lar ikke leseren få vente I kjedsomhet. Den starter ved at Maria og vennene hennes har en uventet fest hjemme hos vennen Hanna. Boken er skrevet som en dagbok og er skrevet på nynorsk. Den var veldig lettlest, noe som gjorde det lett å lese videre.

Jeg synes ikke boka var helt etter min smak. De første sidene handlet om festing, drikking og sex, noe jeg ikke er en fan av, men etter hvert blir boka bedre når hun blir sendt til mormoren sin. Jeg var ikke fornøyd med slutten heller fordi det var en ganske åpen slutt. Det jeg synes var litt fint var at bokomslaget var fargerikt. Derfor er jeg fortsatt litt usikker på hva jeg synes om boka.

Aldersgruppe: 12-15 år

Terningkast: 3/4


Aadya Ray

NB! Drama

Skrevet av 15. desember 2019 av Aadya Ray på Sofienberg skole

OMG er en bok som kommer under sjangeren drama. Hovedpersonen i boka er Maria, hun er en ungdom som er havnet i et dårlig miljø. Hun er en ganske impulsiv person, som bryr seg om oppmerksomhet og status. Hun har en veldig populær kjæreste, men han behandler henne dårlig. Hun bryr seg ikke om det, det som teller er at alle jentene vil ha han og han velger henne framfor alle andre. Etter en fest blir hun kjørt hjem av politiet en dag, moren hennes forteller henne at hun er lei av oppførselen hennes og dermed må hun bo med bestemoren i noen dager. Forholdet mellom Maria og bestemoren er ikke særlig bra, men de kommer overens med hverandre etterhvert. Hos bestemor blir Maria kjent med Johannes, og får vite om fortellingen hans, som også er litt spesiell. For noen ungdommer kan det være lett å kjenne seg igjen i handlingen. Maria gjør alt hun kan for å passe inn i miljøet, selv om ikke alle valgene hun tar er rette. Bokas spenningskurve stiger mest mot slutten. Jeg synes ikke at boka er like fengende på starten som på slutten og det trekker litt ned. Noen av handlingene til hovedpersonen er også litt over dramatiske, det ødelegger litt av flyten i boka. Det er også veldig mye banning i boka, språkbruket passer til innholdet, men etterhvert blir det også litt mye. Boka er ganske lettlest og kort, den er anbefalt for ungdommer som liker dramatiske bøker. Den får en 3 av 6.


Tobias dyrbing

Bra bok

Skrevet av 15. desember 2019 av Tobias dyrbing på Kråkerøy ungdomsskole

Jeg vil gi denne boka terningkast 4 på grunn av alt som skjedde og oppbyggingen av boka.
Den inspirerte meg til å skjønne bedre hva jeg ikke bør gjøre når jeg blir litt eldre og sånne ting
Det jeg ikke likte var at det var mye dominering i boka som er litt kjipt som for eksempel overgrep. Men ellers bra bok
Denne boka kan jeg ønske blir nominert til uprisen 2020


Sandra Khalid

«OMG, du er virkelig helt psyko!»

Skrevet av 14. desember 2019 av Sandra Khalid på Elverum ungdomsskole

OMG handler om Maria som må bort hos mormoren sin ei stund fordi moren trenger en pause etter alt som har skjedd. Maria vil ikke bort, spesielt ikke nå som hun har Domenic. Maria og bestevennen krangler nå for tida og ting er ikke så bra imellom dem nå. Etterhvert som Maria drar, møter hun på Johannes, prestesønnen. De blir kjent og Maria innser at hun vil ha han.
Forholdet mellom Maria og mormoren er ikke så bra etter at morfaren døde.

Boka var egentlig ganske spennende og dette er noe som faktisk kan skje i virkeligheten. Den tar opp noen viktige temaer og er enkel å skjenne seg igjen i. For meg var dette en ganske bra bok som var vanskelig å legge fra seg. Jeg anbefaler denne boka til ungdommer fra 13 år og oppover, siden den tar opp en del viktige temaer. Denne boka er noe jeg likte godt men jeg skulle ønske at den var litt lenger eller at det var en 2 er.
Slutten var ikke som forventa, men det var fortsatt bra. Forsiden på boka er ikke akkurat noe jeg ble interessert i først det var mer det som stod på baksiden av boka.
Alt i alt er denne boka spennende og hektende.
Terningkast 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen