Om noko skulle skje

Ragnar Hovland Samlaget 2016 15 anmeldelser

Kjærasten til Reiner døyr, og han sørgjer slik over henne at han ikkje vil leve meir, han heller. Så blir han kjend med Kapteinen, som gir han eit tilbod han ikkje kan seie nei til. Kapteinen veit nemleg kor døra Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

sara

sara

Skrevet av 30. november 2016 av sara på Vikhammer ungdomsskole

Spennende roman for ungdom
Romanen «Om noko skulle skje» handler om ungdomsgutten Reiner. Han lever et veldig normalt liv, han går på skole, har venner og til og med en kjæreste, men så får vi vite at kjæresten, Ingrid, er dø. Reiner er i sorg, men later som om alt er som det skal. Da mystiske Percy dukker opp, og mener at kapteinen kan hjelpe han, går Reiner til kapteinen. En gammel kaptein forteller han at det er mulig å reise til underverden for å finne Ingrid. Reiner, kapteinen og kapteinens gule hund reiser til dødsriket for å finne Ingrid å ta henne med tilbake.
Denne boka starter litt tregt, men etter noen sider blir den fort mer spennende. Den kan oppleves litt forvirrende, siden den inneholder tilbakeblikk fra da Ingrid levde samtidig som handlingen blir fortalt. Men boka hadde ikke blitt det samme uten tilbakeblikkene, når jeg leste de, følte jeg at jeg fikk vite hvem Ingrid var. Det er det som gjør denne boka litt unik. Spenningskurven i denne boka er ganske god, den inneholder mange vendepunkt som får handlingen til å virke mer spennende. Når det er sagt så kan handlingen være litt treg noen ganger og forfatteren, Ragnar Hovland, kan bruke litt lang tid på uviktige dialoger som bare virker tilfeldig, og ikke burde vært med i boka. Det er mange replikker, men altfor lite beskrivelser og skildringer. Man får ikke vite hvordan hovedpersonen Reiner, ser ut og man må også forestille seg selv hvordan det ser ut i dødsriket. Det burde vært nevnt litt om når handlingen skjer og hvor, da hadde det blitt litt lettere å få et bilde av omgivelsene. Boka er litt fattig på virkemidler noe som fører til at den kan tolkes forskjellig. Det er nødvendig å kunne lese mellom linjene får å forstå boka.
Jeg skulle ønske at det sto mer om hvordan Reiner var, ikke bare utseende, men personlighet også. Fra det man får vite, er Reiner en helt normal gutt. Han virker sånn passe modig, og er dessverre ganske vanskelig å kjenne seg igjen i.
Denne boka er helt klart en roman, men også en fantasy, fordi Reiner reiser til dødsriket. Jeg skulle ønske den var litt mer realistisk. Selv om boka er skrevet i jeg-person, gjør ikke det denne boka lettere og kjenne seg igjen i.
Når det gjelder språket, så er den på nynorsk. Dette var ingen hindring i å forstå boka, og Ragnar Hovland har vært flink til å ikke bruke vanskelige ord. Boka er derfor ganske lettlest. Det er ingen banning i denne boka, men den inneholder at mindreårige drikker alkohol noe som var uventet og kan gi feil idé om Reiner.
På forsiden er det avbildet et kart som himmel, kapteinen sitter i en gammel stol med hunden sin under føttene. Under bakken ser man svarte røtter som slynger seg om hverandre, jeg tror nok røttene er der for å illustrere dødsriket. I bakgrunnen ser man to skygger som springer etter hverandre, jeg er ganske sikker på at de to skyggene er Reiner og Ingrid. Det var nok forsiden på boka som fikk meg til å ville lese den. Den har mange farger og virker veldig spennende. Og den passer veldig godt til handlingen, men lever ikke helt opp til forventningene. Man skulle tro at boka inneholdt litt mer humor etter forsiden og dømme.
Tittelen på boka passer også ganske bra til handlingen ettersom det kommer tidlig fram at noe har skjedd. Når jeg leser tittelen, for jeg forventninger til at jeg kanskje skal få vite konsekvensen av hva som har skjedd, og det får jeg også. Noen skulle kanskje ønske at tittelen var litt mer konkret, men jeg synes "Om noko skulle skje" var en ganske grei tittel.
Dette er en ganske original bok, men den har veldig lik oppbygning som de fleste andre bøker og filmer. Reiner har et mål han vil gjøre mye får å oppnå, men møter på mange utfordringer på veien, og greier så vidt å finne Ingrid. Dette gjør handlingen litt forutsigbar selv om den har mange vendepunkt som kan spille inn på opplevelsen av boka. Denne boka er ganske original, men er ikke skrevet fra bunnen, den er basert på myten om Orfeus og Evrydike fra gamle Athen. Orfeus drar til underverden for å finne sin avdøde kjærlighet, og møter på litt av de samme utfordringene.
Jeg er usikker på hvorfor Ragnar Hovland har skrevet denne boka, men jeg tror at budskapet i denne boka, er at enkelte ofrer veldig mye for kjærligheten. Ettersom Reiner er villig til å dra helt til underverden for å finne igjen Ingrid.
Slutten i denne boka var litt spesiell, den slutter nemlig akkurat som den startet. Jeg synes det var litt rart, men det passet godt allikevel. Det kunne kanskje vært jobbet litt mer med oppbygningen til avslutningen, den sluttet litt brått, og jeg hadde likt og lest litt mer.
Alt i alt er boka "Om noko skulle skje" en spennende roman for ungdom. Selve historien er veldig bra, og den er til tider vanskelig og legge fra seg. Den kan være litt forvirrende, og man må lese litt mellom linjene for å forstå meningen og handlingen med boka. Den er på nynorsk, men det er ikke noe problem, og den er ganske lettlest. Den har litt for lite beskrivelser og skildringer, men mange dialoger som liver opp teksten litt. Jeg vil anbefale denne boka til ungdom som liker å lese spennende romaner.
Terningkast:4


Ingrid Bjerkås

Ingrid Bjerkås

Skrevet av 21. november 2016 av Ingrid Bjerkås på Tromstun skole

Tittel: Om noko skulle skje

Forfattar: Ragnar Hovland

Utgivelsesår: 2016

Sjanger: Fantasy

Boka handlar om ein gut som hadde ein kjæraste som døyde. Etter hun døyde blei han deprimert, så han fikk seg ein venn som foreslo at han kunne gå til ein kaptein å få hjelp. Han fortalte ein historie om ein som hadde dratt til underverden der alle dei døde bor. Reiner (hovudpersonen) bestemmer seg for å dra til underverden å lete etter kjærasten.

Boka startar treigt, det er mykje dialog mellom meniskane om ting som ikkje er viktig og som ikkje burde vært med i boka. Boka blir fort meir spanande etter at Reiner gjekk til kapteinen for å få hjelp, og dei prøvde å komme seg til underverden for å leite etter kjærasten hans. Til tider var boka vanskeleg å legge frå seg, men for det meste ikkje, fordi det ikkje skjedde mykje i denne boka. Kvar handling varer veldig lenge, så det blir kjedeleg etter kvart. Boka er veldig overnaturleg sidan i boka kan kven som helst møte dei døde, som ikkje kan skje i verkelegheita. Eg gjer boka terningkast 3.

Boka var lett å lese, avsnitta var bygd opp bra, dei var ikkje for lang og ikkje for kort. Miljøet blir beskrive veldig nøyaktig som gjør at det er veldig lett å se for seg hvordan det ser ut som er ein positiv ting. Eg vil anbefale boka til dei som har god tålmodighet med å lese bøker. Boka bør ikkje nominerast til U-prisen.

Denne boka handlar om kjærleik. Det å være villig til å gjøre alt for å se kjærleiken sin igjen for ein siste gang. Boka har noen svakheter, som lange dialogar mellom meniskane og handlingar som ikkje er lett å forstå. Boka er ikke original, sidan det er mange bøker som har et mål de prøver å nå, men de møter på utfordringar underveis for å nå målet. Mange bøker og filmar er bygd opp sånn, så man vet hvordan boka ender.


Morten Tomassen

Morten Tomassen

Skrevet av 17. november 2016 av Morten Tomassen på Tromstun skole

Om noko skulle skje av Ragnar Hovland, ungdomsroman fra 2016 

Å miste nokon er tungt, å miste nokon av sine nærmaste er tyngre, men kor langt ville du ha gått for å forsøke bringe tilbake en av dine avdøde? Denne kjærleikshistoria byr på spenning og sjølvsagt kjærleik. 
Vi er inne i hovudet til ungdommen Reiner. Tankane svirrar som dei skal i ungdomstida, og det blir ikkje betre når man har ein kjærast. Boka har ein start som er fengande og man blir fort nysgjerrig, og det tar ikkje meir enn ei sida før vi skjønnar at kjærasten til Reiner, Ingrid ikkje lenger er blant oss. Reiner blir introdusert til Kapteinen og heile saken blir endra. Spenningskurva til boka er god, men historia blir litt tørr til tider. Vi møter stadig på vendepunkt som endrar historia, og dei kjem ofte brått på. Boka avsluttar som ho starta, bokstaveleg talt, men det er ikkje nokon overraskande avslutning og ho er heller ikkje open. Ragnar Hovland har gjort ein god jobb med skrivinga, og dette blei etter nokon sider ei bok ein ikkje klarte å legge i frå seg.

Boka byr på både indre og ytre spenning. Ho er skrevet i eg-person, som gjer at vi kjem inn i hovudet til Reiner, samtidig som vi får kjenne litt på den ytre spenninga. Å danne billeder i hovudet kan bli vanskeleg når store deler av boka skjer nede i underverda som vi ikkje veit korleis ser ut, så disse billedane må ein pent lage sjølv. Dette er ei bok eg ikkje har sett lygnande til tidlegare, med en unik, men urealistisk historie. Boka er på nynorsk og er lett å lese, samtidig som ho er forvirrande når nokon av kapitalane startar med tilbakeblikk frå når Ingrid var i livet. Dette er litt av sjarmen til boka og Ragnar Hovland har gjennomført dette bra. Personskildringane i boka er det få av, og boka inneheld mange replikkar som gjer historia meir livleg. Ikkje veit vi kor historia utspelar seg, og årstalet er usikkert. Det einaste vi veit er at Reiner har tilgang til telefon og dei har bilar. Boka har få virkemidlar og er fattig når det kjem til skildringar, noko som gjer at ho kan tolkas på forskjellige måtar og lesing mellom linjene er nødvendig. Språkbruken er fin og passer godt for målgruppa til boka.

Eg meiner temaet til boka er kjærleik, og grunnen til at forfattaren har skreve denne historia kan vere mange, men historia er ikkje skrevet helt frå grunn av og er basert på myten Orfeus & Evrydike. Det einaste bodskapet eg trur forfattaren kan ville komme med i denne boka er at mange kan ofre mykje for kjærleiken, til og med sitt eiget liv. Styrka til boka må vere moglegheita for å kunne lese mellom linjene. Den eine store svakheita er korleis denne boka avsluttast. Noko kunne vere gjort med avslutninga for å få litt meir fart i tankane. Denne boka anbefaler eg til ungdom og vaksne som likar å lese og leser mykje, men for resten kan ho bli litt keisam og spesiell. Eg synast ikkje denne boka bør nominerast til Uprisen.

Terningkast: 4


Valeria Rushfeldt

Valeria Rushfeldt

Skrevet av 17. november 2016 av Valeria Rushfeldt på Tromstun skole

Alt for kjærligheten
Tittel: Om noko skulle skje 
Forfatter: Ragnar Hovland 
Utgivelsesår: 2016
Sjanger: Blanding av Fantasy og romantikk

Handling: Kjæresten til Reiner er død, og Reiner sørger så mye at han ikke vil leve mer. Et halvt år senere møter han en gutt kalt Percy, han foreslår at Reiner skal møte Kapteinen. Når Reiner møter Kapteinen får han vite at det fortsatt er mulig å møte Ingrid. Tre dager senere drar han ut på eventyr. Han må langt ut i skogen og ned i kjelleren til et murhus og gjennom et skap. Dette er veien inn til underverden, til dødsriket der alt er gammeldags. Nå må Reiner finne denne Ingrid som han elsker så høyt.

Min mening om boka: Boka minner meg litt om Narnia siden veien inn til dødsriket var et skap. Jeg synes starten på boka var bra og rolig, men det ble fort forvirrende og litt kjedelig. Boka har få skildringer av personene, men mer av miljøet. Innimellom kommer det tilbakeblikk fra da Reiner og Ingrid var sammen, det synes jeg var kreativt. Litt kjedelig bok. Jeg savner skildringer av personene og mer spenning.

Oppsummering: Det var en grei Fantasy bok. Jeg vil anbefale den for de som liker romaner og Fantasy siden boka ikke er særlig troverdig. Boka handler om døden og kjærlighet. Litt kjedelig, den mangler spenning. Ikke helt etter min smak.

Terningkast: 3


Nora

Nora

Skrevet av 17. november 2016 av Nora på Tromstun skole

Om noko skulle skje, en bok om fantasi og kjærlighet
Forfatter: Ragnar Hovland
Utgivelsesår: 2016
Sjanger: Fantasy
Hovedpersonen Reinert savner sin kjæreste etter at hun døde i tidlig alder. Reinert drar ut på en ferd for å få tilbake sitt livs kjærlighet, men det byr på mange spennende utfordringer. Vi blir kjent med nye personer som får stor betydning senere i historien.
Reinert er en stille person som ikke har mange venner. I boken blir han kjent med kapteinen og hans hund, som heter gulehund. Når kapteinen kommer med et tilbud om å finne sin kjæreste igjen er dette et tilbud han ikke kunne takke nei til. Kapteinen er en halvgammel mann som ikke gjør så mye på fritiden. Kapteinen og gulegunden tar med Reinert til skap som fører til underverden. Underverden er et grått landskap dag og natt. Uten mobildekning eller tilgang til strøm klarer Reiner og Kapteinen og finne frem til Ingrid, selv med de hardeste utfordringene. Mer skal jeg ikke røpe.
Jeg syntes at boken hele tiden hadde et klart mål. Det var å finne Ingrid. Jeg ble veldig overraket over hvor urealistisk boken var. Det syntes jeg egentlig var litt dumt, fordi jeg hadde likt boken mer hvis den var realistisk. Jeg liker best bøker som jeg kan kjenne meg igjen i. En god ting med boken er at det var mange spenningskurver. Det fikk meg til å ville fortsette og lese boken. Forfatteren forklarte veldig godt hva som skjedde og beskrev godt hvordan det var rundt dem. Forfatteren skrev veldig forklarende på hva som skjedde. Man trengte ikke å lese mellom linjene. Det likte jeg siden jeg ikke trengte å stoppe opp og tenke, men at jeg bare kunne lese og forstå alt.
Jeg gir boka terningkast fire siden det var to dårlige ting og fire bra ting. To dårlige ting var at boka var litt for urealistisk for min smak og at den samtidig ble en veldig tradisjonell bok, bygget opp på den vanlige «fantasy» måten. Jeg sier det fordi de fleste fantasy historiene har et mål og at de møter på utfordringer. Sånn var denne boken også, så til tross for at den er fantasifull, ble den litt kjedelig. Det kommer en stor kontrast på slutten, og det er veldig bra. Jeg kan ikke røpe det siden det blir å ødelegge lesegleden. En annen god ting med boken var at den var spennende og den viste at man gjør alt for kjærligheten. Boken hadde mye humor og den var også veldig godt skrevet, fordi den var lett å lese. Boken viser at kjærlighet overvinner frykt.
Jeg anbefaler boken for ungdommer og voksne. Dette fordi den var spennende, lett å lese, men heller ikke for lang. Denne boken ville jeg ikke anmeldt for U-prisen, fordi jeg ikke syntes den var bra nok. Den ble for lik alle andre fantasybøker og den manglet det lille ekstra. Den ble rett og slett for tradisjonell.

Vis flere anmeldelser

Til toppen