Om noko skulle skje

Ragnar Hovland Samlaget 2016 15 anmeldelser

Kjærasten til Reiner døyr, og han sørgjer slik over henne at han ikkje vil leve meir, han heller. Så blir han kjend med Kapteinen, som gir han eit tilbod han ikkje kan seie nei til. Kapteinen veit nemleg kor døra Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Martine

Martine

Skrevet av 17. november 2016 av Martine på Tromstun skole

EN NY VRI AV NARNIA
Tittel: Om noko skulle skje
forfatter: Ragnar Hovland
Det handler om døden og kjærligheten i boken Om noko skulle skje. Er det mulig å gå videre etter din store kjærlighet er død, er temaet i Ragnar Hovland sin ungdomsroman.
Kjæresten til Reiner er død og han har stor sorg over døden til kjæresten. Han møter en gutt som heter Percy, de prater i lag og Percy oppfordrer Reiner til å dra til kapteinen. Kapteinen, den gule hund og Reiner drar til underverden for å finne kjæresten Ingrid. De finner Ingrid og de prater i lag, men Ingrid blir ikke med tilbake til virkeligheten.
Jeg synes syns starten av boken er bra, fordi det står skrevet hvordan det var før og hvordan det er et halvt år senere. Slutten er grei, man sitter ikke igjen med noen spørsmål om hva som har skjedd, for det er det godt skrevet om. Ikke mye spenning, så det er ikke en typisk spenningsbok. Det er ikke skildringer av personene i boken, men miljøet er godt skildret. Personene er ikke så godt beskrevet for man vet ikke hvordan personene ser ut, men det er greit for da kan man lage et bilde i hodet hvordan de ser ut.
Senere i boken blir boken veldig urealistisk og en kopi av Narnia. De går inn i en underverden der de døde er, det er nesten sånn i Narnia også bare at de ikke er død fra før av, så boken er ikke original. Hvis boken hadde fortsatt så bra som i starten hadde dette vært en bra bok og veldig troverdig.
Boken er lett og lese selv om den er på nynorsk. Små bokstaver, som kan gjøre det vanskelig å lese for noen.
Jeg synes andre kan lese denne boken fordi det er en helt grei bok. Og så er den litt romantisk.
Terningkast: 3. Tre dårlig ting med boken er: ikke mye spenning, urealistisk og kopi av Narnia. Tre gode ting med boken: bra start, slutten var bra og gode beskrivelser av miljøet.


Nikolai

Nikolai

Skrevet av 14. november 2016 av Nikolai på Sandnes skule

Forfattar: Ragnar Hovland.
Tittel: «Om noko skulle skje».
Kjærasten til Reiner døyr, og han sørgjer slik over henne at han ikkje vil leve meir, han heller.
Så blir han kjend med Kapteinen, som gir han eit tilbod han ikkje kan seie nei til.
Kapteinen veit nemleg kor døra til den andre verda finst, der Reiner kan få møte att henne han elska.
Han må gjennom umoglege prøvar og store farer, men har ingenting å tape.
Den var spennande men den var litt uforståelig og forutsett.
Den var litt kjedelig på ein måte. Den var alt for vanleg, for det er så mange filmar og bøker som er med dødsriket.
Så eg anbefaler litt å lese boka. Med det første kunne eg ikkje legge den fra meg. Men midt inni boka blei den uforståeleg.
Så eg synest ikkje dene boka bør utnemnest kanskje.
Eg gir boka terningkast 3.

Nikolai Sandnes skule .8. Klasse.


Hanna Andersen

Hanna Andersen

Skrevet av 23. oktober 2016 av Hanna Andersen på Midtstuen skole

Tittel: Om noko skulle skje
Forfatter: Ragnar Hovland
Min opplevelse av boka: Jeg synes innledningen til fortellingen var temmelig god og engasjerende. Den fanget interessen min og ga meg forventniger til romanen. Dette skyldes nok at jeg allerede her fikk spørsmål til fortsettelsen på handlingen. Boka handler om Reiner som drar ned i Underverdenen for å ta tilbake sin døde kjæreste. For meg virker det litt urealistisk at en fjortenåring, i Reiners situasjon, er villig til å ofre sitt liv for noe slikt til tross for at jeg fikk intrykk av at han ikke lenger verdsatte livet sitt noe særlig. Derfor ble det vanskelig for meg å forestille meg hvordan Reiner hadde det. Jeg synes det var utrolig få skildringer i boka. Dette gjorde at handlingen ble flat fordi jeg ikke fikk noen oversikt over hvordan det var å være i Underverdenen, eller hva hovedpersonen syntes om det. I tillegg var det ingen utviding av øyeblikket i handlingen av samme grunn. Jeg må innrømme at det er veldig dumt at foratteren knapt har benyttet seg av skildringer fordi jeg mener grunnlaget for en spennende og engasjerende fortelling er her. Du kan sammenligne handlingen med en brødskive uten pålegg. Det er stort potensiale for å få den til å smake godt, men uten pålegget er den bare tørr. Romanens avslutning var original, men siden boka var dårlig skrevet så hadde jeg ikke lenger noen interesse for fortellingens hendelsesforløp da jeg kom hit.
Språk og originalitet: Boka er skrevet på nynorsk. Grunnet at mitt hovedmål er bokmål synes jeg at den til tider var litt tung å lese. Jeg har før lest bøker hvor andre har dratt ned til Underverdenen, men der har ikke omgivelsene vært like som det de var i denne romanen. Jeg synes det er bra at forfatteren har valgt å være original og dermed funnet opp sin «egen» underverden.
Oppsummering: Boka begynte temmelig bra, og den ga meg forventniger da. Dessverre er det en ekstrem mangel på skildringer i romanen. Dette fører til at handlingen blir tam og fargeløs. Det er veldig synd at den ikke inneholdt mer beskrivelser fordi jeg mener fortellingen har et godt potensiale og kunne vært veldig engasjerende hadde det ikke vært for dette. Boka er skrevet på nynorsk, og jeg mener den er original til tross for at det er skrevet mange fortellinger om Underverdenen. Jeg velger å gi romanen terningkast 2.


Rebekka Derås-de Jong

Rebekka Derås-de Jong

Skrevet av 10. oktober 2016 av Rebekka Derås-de Jong på Childrens International School

Om Noko Skulle Skje
Boken er en blanding av romantikk og mytologi. Den er basert på den greske myten om Orfeus og Evrydike.
Reiner har gitt opp på livet, han orker ikke prøve mer. Kjæresten hans døde, og nå vet han ikke hva han skal gjør med seg selv. En dag blir han introdusert til Kapteinen som forteller om en måte å hente de døde fra underverdenen. Reiner får lysten til å leve litt tilbake og velger å prøve og hente kjæresten. Men det er ikke så lett.

Boken starter ikke spesielt fengende, men den er ikke treig. Den virket veldig intresssant fra starten av. Det er en ganske gjevn spenningskurve gjennom hele boken, og har ikke en tydelig spenningstopp. Uansett var boken vanskelig og legge fra seg. Den fikk meg til å ville lese bare litt til hele tiden. Den var veldig spesiell, og forfatteren har en slags underlig måte å fortelle historien på, som gjorde den ganske interessant. Den var original og jeg likte den.

Boken er ikke fylt med veldig mange klisjeer annet enn at den hadde en følelse av de klassiske eventyrene. De møtte folk på på veien som hjalp til, og de kom seg trygt til mål. Jeg ble også litt overrasket på slutten, men det ødela ikke historien.

Boken var ganske troverdig med hvordan jeg ville forestilt meg et mytologisk utifra det jeg har lest om mytologi.

Boken var skrevet på nynorsk, men var ikke vanskelig og lese av den grunn. For meg var den ganske lettlest, men ikke fordi det nødvendigvis var enkelt språk, men fordi jeg ikke ville legge fra med boken. Det er ikke så veldig mye skildringer i boken, som gir boken et litt mer fritt utrykk, ettersom jeg får tenke meg til mine egne skildringer av settingen. Språkbruken passer også veldig fint til karakterene og historien.

Boken handler om sorg og hvordan man tar seg av det. Den hadde en styrke ved det at den fikk meg til å lese videre, selvom spenningskurven var gjevn. Vanligvis ville jeg ikke likt en slik spenningskurve, men boka var skrevet slik at jeg likte det veldig godt og leste den fort ferdig. En svakhet kan være spenningskurven, men for meg gjorde den at historien ble ekstra interessant.

Jeg synes andre burde lese boka med et åpent sinn, og være åpne for nye type bøker.
Jeg gir boka terningkast 5 for originalitet.


Malene Jebsen

Malene Jebsen

Skrevet av 25. september 2016 av Malene Jebsen på Midtstuen skole

Tittel: Om noko skulle skje

Boka: Boka er en blanding av Fantasy og romantikk.

Opplevelse av boka: Boka startet med å fortelle om noe som hendte for en stund siden. Jeg fikk ikke vite hvor lenge siden dette hadde hendt. Så fortsatte boka rett inn i nåtiden. Først var dette forvirrende, men man skjønte det raskt. Jeg synes ikke boka hadde noen spenningstopp. Det var en jevn høydekurve gjennom hele boka. Dette gjorde boka veldig trøttende fordi det aldri var noe som gjorde at jeg ville lese videre. Det skjedde hele tiden det samme og jeg følte ikke at boka kom seg fremover. På grunn av den jevne høydekurven følte jeg ikke at boka hadde midtdel eller avslutning. Derfor følte jeg ikke at slutten rundet av boka på noen måter. Det var veldig få beskrivelser i boka. Dette gjorde det vanskeligere for meg å forestille miljøer og personer. Jeg opplevde boka litt rar og underlig. Det var veldig mange merkelige hendelser i boka.

Originalitet og troverdighet: Denne boka er virkelig original. Jeg har ikke leste lignende før. Det var veldig mang merkelige og uventede innspill. Dette kunne gjort boka mer spennende, men for meg ble det bare litt forvirrende. Boka var ikke troverdig. Det skjedde forvirrende ting, og det virket ikke som om handlingen kunne skjedd i virkeligheten.

Språk: Boka var skrevet på nynorsk. Den var ikke tykk, men hadde lange setninger og mye skrift. Dette gjorde at boka føltes lang. Jeg synes det var altfor mange replikker. Det var replikker på nesten hver side. Dette gjorde boka langtrukken.

Oppsummert: Oppsummert synes jeg denne boka var lite spennende. Innholdet var forvirrende og merkelig. Det var få skildringer som gjorde det vanskelig å leve seg inn i fortellingen. Det som var bra med boka var at den var original. Jeg synes en bok må ha spenning for at jeg skal like den. Hvis du liker spennende bøker anbefaler jeg ikke denne boka. Jeg savnet en spenningstopp eller høydepunkt. På grunnlag av dette gir jeg boka terningkast: 3

Til toppen