Om noko skulle skje

Ragnar Hovland Samlaget 2016 15 anmeldelser

Kjærasten til Reiner døyr, og han sørgjer slik over henne at han ikkje vil leve meir, han heller. Så blir han kjend med Kapteinen, som gir han eit tilbod han ikkje kan seie nei til. Kapteinen veit nemleg kor døra Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Olianna Johansson

Olianna Johansson

Skrevet av 26. oktober 2017 av Olianna Johansson på Møre Ungdomsskule

Om noko skulle skje

Boka "Om noko skulle skje" av Ragnar Hovland er ein ungdomsroman basert på den mytologiske historia om Orfeus og Evrydike. Den handlar om Reiner som nettopp har mista kjærasten sin Ingrid. Han har derfor ikkje livslyst lenger, men han oppsøkjer ein mystisk kaptein som har huset fullt av brennevin og skipskjeks. Der får han høyre om ein måte å hente opp Ingrid frå underverda. Det er farleg, men det er betre enn å leve livet utan ho.

Boka er utruleg treig, og har ganske dårleg spenningstopp. Eg synest ikkje at Ragnar Hovland var så flink til å byggje opp spenninga. Det var nestan ingen overraskingar, og handlinga blei veldig forutsigbar. Eg liker sjølve kjærleikshistoria basert på Orfeus og Evrydike. Likevel greidde eg ikkje å lage bilete i hovudet mitt på korleis det føregjekk, og korleis alt såg ut. Det var anten dårlege, eller ingen skildringar på personar og stadar, og eg kjende nestan at eg berre las ord utan meining. Eg greidde ikkje å setje meg inn i forteljinga, og det er det eg elskar med bøker. Avslutninga var langsam, omtrent som resten av boka. Det var ikkje vanskeleg å leggje frå meg boka, og det er ikkje likt meg. Dette er kanskje den mest uinteressante boka eg nokon gong har lese. I tillegg er det ganske urealistisk at alle dei møtte i underverda tilfeldigvis elska brennevin og salt kjøt.

Boka er lettlest, har litt humor og er samanhengande. Likevel vil eg ikkje anbefale den. Eg synest heller ikkje at den burde bli nominert. Eg gir denterningkast 2 fordi innhaldet var tregt og uinteressant og eg sakna skildringar. Den hadde likevel eit bra bodskap: At du ikkje må dvele ved fortida, men heller ikkje gløyme den.


seymour butts

seymour butts

Skrevet av 15. desember 2016 av seymour butts på Torstad ungdomsskole

Om noko skulle skje

Ragnar Hovlands “Om noko skulle skje” er en 164 siders roman basert på den gamle greske historien om Orfeus og Evrydike, der de blir forelsket. Evrydike dør og Orfeus prøver å hente henne fra dødsriket. Når hovedpersonen, Reiner mister kjæresten sin Ingrid til dødens kalde hender, møter han Percy, Percy vet om situasjonen hans og tar han med til kapteinen som forteller ham om underverdenen og tilbyr seg og ta ham med for å finne Ingrid. De drar til underverden på et stort eventyr for å finne Ingrid.

Handlingen er som oftest greit, men blir av og til litt treig eller lite troverdig. Boka er skrevet på nynorsk, selv for en østlending som meg gikk den fint å lese.

Terningkast 4


Frida

Frida

Skrevet av 14. desember 2016 av Frida på Verket skole

Om noko skulle skje

Jeg syntes denne boken var helt ok. Den starta litt brått og slutta kanskje litt uforståelig. Jeg er ikke egentlig så glad i å leses, men denne boka, selv om den var nynorsk, var egentlig litt lett å lese. Det synes jeg var veldig bra.
Det var litt teit måte å finne ut at Ingrid var død på. Jeg hadde aldri trodd på en gutt jeg ikke hadde snakka med før, som sa til meg at kjæresten min var død. Det virka veldig uvirkelig, det var så uvirkelig at jeg som leser måtte lese det flere ganger for å forstå det selv.
Resten av boken syntes jeg at var spennende og interessant, og det gjorde boka bra. Det var en fin bok som jeg godt kan anbefale, men det var litt dårlige forklaringer, og det var det som gjorde boka litt dårlig eller uforståelig.
Boka er en fantasibok og den er også romantisk, for han skulle jo redde kjæresten sin fra døden.
Boka er ikke så lang, så derfor passer boka til 13-15 åringer som ikke er så veldig glad i å lese lange bøker. Jeg gir den terningkast 4 og synes denne boken fortjener å bli nominert.


Aksel

Aksel

Skrevet av 13. desember 2016 av Aksel på Finnsnes ungdomsskole

Om noko skulle skje

«Om noko skulle skje»: Reinar mistet kjæresten sin Ingrid, noe som gjør at han sørger. Selv om Reinar er i sorg, skjuler han det for de andre. Det er da han møter på Percy. Percy vet at Reinar er lei seg selv om de ikke kjenner hverandre, og Percy ber Reinar om å oppsøke Kapteinen. Kapteinen sier at det er en måte for Reinar å få møte Ingrid igjen.
Jeg tenker at boka ikke hadde blitt like bra uten tilbake blikkene på da Ingrid levde, selv om det kan være litt forvirrende. Boka var litt treg i starten, men ble mere og mere spennende. Boka er skrevet i jeg-person, noe som for oss til å sette oss mere i Reinar sitt perspektiv. Boka er skrevet på nynorsk, noe du egentlig ikke legger merke til når du er kommet inn i lesingen. Jeg tenker at boka var spennende å lese.
Terningkast: 4


William Vedvik

William Vedvik

Skrevet av 9. desember 2016 av William Vedvik på Vear skole

«Om noko skulle skje»: kjæresten til Reiner dør og han sørger slik over henne at han ikke vil leve mer han heller. Helt til han møter Kapteinen. Kapteinen vet nemlig hvor døra til den andre verden er. Der kan han få møte kjæresten sin en siste gang, men han må gjennom vanskelige prøver og store farer.

Min mening: boka begynner ganske spennende men når du kommer lenger inn i boka, blir det vanskelig å lese den og spenningen synker så du får ikke lyst til å lese hele boka allikevel. Jeg savner skildringer av personer og den fortsetter uten noe spenning ganske lenge. Jeg anbefaler ikke denne boken for ungdommer. Så jeg gir den en 2-er

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
sara

sara

Skrevet av 30. november 2016 av sara på Vikhammer ungdomsskole

Spennende roman for ungdom
Romanen «Om noko skulle skje» handler om ungdomsgutten Reiner. Han lever et veldig normalt liv, han går på skole, har venner og til og med en kjæreste, men så får vi vite at kjæresten, Ingrid, er dø. Reiner er i sorg, men later som om alt er som det skal. Da mystiske Percy dukker opp, og mener at kapteinen kan hjelpe han, går Reiner til kapteinen. En gammel kaptein forteller han at det er mulig å reise til underverden for å finne Ingrid. Reiner, kapteinen og kapteinens gule hund reiser til dødsriket for å finne Ingrid å ta henne med tilbake.
Denne boka starter litt tregt, men etter noen sider blir den fort mer spennende. Den kan oppleves litt forvirrende, siden den inneholder tilbakeblikk fra da Ingrid levde samtidig som handlingen blir fortalt. Men boka hadde ikke blitt det samme uten tilbakeblikkene, når jeg leste de, følte jeg at jeg fikk vite hvem Ingrid var. Det er det som gjør denne boka litt unik. Spenningskurven i denne boka er ganske god, den inneholder mange vendepunkt som får handlingen til å virke mer spennende. Når det er sagt så kan handlingen være litt treg noen ganger og forfatteren, Ragnar Hovland, kan bruke litt lang tid på uviktige dialoger som bare virker tilfeldig, og ikke burde vært med i boka. Det er mange replikker, men altfor lite beskrivelser og skildringer. Man får ikke vite hvordan hovedpersonen Reiner, ser ut og man må også forestille seg selv hvordan det ser ut i dødsriket. Det burde vært nevnt litt om når handlingen skjer og hvor, da hadde det blitt litt lettere å få et bilde av omgivelsene. Boka er litt fattig på virkemidler noe som fører til at den kan tolkes forskjellig. Det er nødvendig å kunne lese mellom linjene får å forstå boka.
Jeg skulle ønske at det sto mer om hvordan Reiner var, ikke bare utseende, men personlighet også. Fra det man får vite, er Reiner en helt normal gutt. Han virker sånn passe modig, og er dessverre ganske vanskelig å kjenne seg igjen i.
Denne boka er helt klart en roman, men også en fantasy, fordi Reiner reiser til dødsriket. Jeg skulle ønske den var litt mer realistisk. Selv om boka er skrevet i jeg-person, gjør ikke det denne boka lettere og kjenne seg igjen i.
Når det gjelder språket, så er den på nynorsk. Dette var ingen hindring i å forstå boka, og Ragnar Hovland har vært flink til å ikke bruke vanskelige ord. Boka er derfor ganske lettlest. Det er ingen banning i denne boka, men den inneholder at mindreårige drikker alkohol noe som var uventet og kan gi feil idé om Reiner.
På forsiden er det avbildet et kart som himmel, kapteinen sitter i en gammel stol med hunden sin under føttene. Under bakken ser man svarte røtter som slynger seg om hverandre, jeg tror nok røttene er der for å illustrere dødsriket. I bakgrunnen ser man to skygger som springer etter hverandre, jeg er ganske sikker på at de to skyggene er Reiner og Ingrid. Det var nok forsiden på boka som fikk meg til å ville lese den. Den har mange farger og virker veldig spennende. Og den passer veldig godt til handlingen, men lever ikke helt opp til forventningene. Man skulle tro at boka inneholdt litt mer humor etter forsiden og dømme.
Tittelen på boka passer også ganske bra til handlingen ettersom det kommer tidlig fram at noe har skjedd. Når jeg leser tittelen, for jeg forventninger til at jeg kanskje skal få vite konsekvensen av hva som har skjedd, og det får jeg også. Noen skulle kanskje ønske at tittelen var litt mer konkret, men jeg synes "Om noko skulle skje" var en ganske grei tittel.
Dette er en ganske original bok, men den har veldig lik oppbygning som de fleste andre bøker og filmer. Reiner har et mål han vil gjøre mye får å oppnå, men møter på mange utfordringer på veien, og greier så vidt å finne Ingrid. Dette gjør handlingen litt forutsigbar selv om den har mange vendepunkt som kan spille inn på opplevelsen av boka. Denne boka er ganske original, men er ikke skrevet fra bunnen, den er basert på myten om Orfeus og Evrydike fra gamle Athen. Orfeus drar til underverden for å finne sin avdøde kjærlighet, og møter på litt av de samme utfordringene.
Jeg er usikker på hvorfor Ragnar Hovland har skrevet denne boka, men jeg tror at budskapet i denne boka, er at enkelte ofrer veldig mye for kjærligheten. Ettersom Reiner er villig til å dra helt til underverden for å finne igjen Ingrid.
Slutten i denne boka var litt spesiell, den slutter nemlig akkurat som den startet. Jeg synes det var litt rart, men det passet godt allikevel. Det kunne kanskje vært jobbet litt mer med oppbygningen til avslutningen, den sluttet litt brått, og jeg hadde likt og lest litt mer.
Alt i alt er boka "Om noko skulle skje" en spennende roman for ungdom. Selve historien er veldig bra, og den er til tider vanskelig og legge fra seg. Den kan være litt forvirrende, og man må lese litt mellom linjene for å forstå meningen og handlingen med boka. Den er på nynorsk, men det er ikke noe problem, og den er ganske lettlest. Den har litt for lite beskrivelser og skildringer, men mange dialoger som liver opp teksten litt. Jeg vil anbefale denne boka til ungdom som liker å lese spennende romaner.
Terningkast:4

Til toppen