Om noko skulle skje

Ragnar Hovland Samlaget 2016 15 anmeldelser

Kjærasten til Reiner døyr, og han sørgjer slik over henne at han ikkje vil leve meir, han heller. Så blir han kjend med Kapteinen, som gir han eit tilbod han ikkje kan seie nei til. Kapteinen veit nemleg kor døra Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Olianna Johansson

Olianna Johansson

Skrevet av 26. oktober 2017 av Olianna Johansson på Møre Ungdomsskule

Om noko skulle skje

Boka "Om noko skulle skje" av Ragnar Hovland er ein ungdomsroman basert på den mytologiske historia om Orfeus og Evrydike. Den handlar om Reiner som nettopp har mista kjærasten sin Ingrid. Han har derfor ikkje livslyst lenger, men han oppsøkjer ein mystisk kaptein som har huset fullt av brennevin og skipskjeks. Der får han høyre om ein måte å hente opp Ingrid frå underverda. Det er farleg, men det er betre enn å leve livet utan ho.

Boka er utruleg treig, og har ganske dårleg spenningstopp. Eg synest ikkje at Ragnar Hovland var så flink til å byggje opp spenninga. Det var nestan ingen overraskingar, og handlinga blei veldig forutsigbar. Eg liker sjølve kjærleikshistoria basert på Orfeus og Evrydike. Likevel greidde eg ikkje å lage bilete i hovudet mitt på korleis det føregjekk, og korleis alt såg ut. Det var anten dårlege, eller ingen skildringar på personar og stadar, og eg kjende nestan at eg berre las ord utan meining. Eg greidde ikkje å setje meg inn i forteljinga, og det er det eg elskar med bøker. Avslutninga var langsam, omtrent som resten av boka. Det var ikkje vanskeleg å leggje frå meg boka, og det er ikkje likt meg. Dette er kanskje den mest uinteressante boka eg nokon gong har lese. I tillegg er det ganske urealistisk at alle dei møtte i underverda tilfeldigvis elska brennevin og salt kjøt.

Boka er lettlest, har litt humor og er samanhengande. Likevel vil eg ikkje anbefale den. Eg synest heller ikkje at den burde bli nominert. Eg gir denterningkast 2 fordi innhaldet var tregt og uinteressant og eg sakna skildringar. Den hadde likevel eit bra bodskap: At du ikkje må dvele ved fortida, men heller ikkje gløyme den.


seymour butts

seymour butts

Skrevet av 15. desember 2016 av seymour butts på Torstad ungdomsskole

Om noko skulle skje

Ragnar Hovlands “Om noko skulle skje” er en 164 siders roman basert på den gamle greske historien om Orfeus og Evrydike, der de blir forelsket. Evrydike dør og Orfeus prøver å hente henne fra dødsriket. Når hovedpersonen, Reiner mister kjæresten sin Ingrid til dødens kalde hender, møter han Percy, Percy vet om situasjonen hans og tar han med til kapteinen som forteller ham om underverdenen og tilbyr seg og ta ham med for å finne Ingrid. De drar til underverden på et stort eventyr for å finne Ingrid.

Handlingen er som oftest greit, men blir av og til litt treig eller lite troverdig. Boka er skrevet på nynorsk, selv for en østlending som meg gikk den fint å lese.

Terningkast 4


Frida

Frida

Skrevet av 14. desember 2016 av Frida på Verket skole

Om noko skulle skje

Jeg syntes denne boken var helt ok. Den starta litt brått og slutta kanskje litt uforståelig. Jeg er ikke egentlig så glad i å leses, men denne boka, selv om den var nynorsk, var egentlig litt lett å lese. Det synes jeg var veldig bra.
Det var litt teit måte å finne ut at Ingrid var død på. Jeg hadde aldri trodd på en gutt jeg ikke hadde snakka med før, som sa til meg at kjæresten min var død. Det virka veldig uvirkelig, det var så uvirkelig at jeg som leser måtte lese det flere ganger for å forstå det selv.
Resten av boken syntes jeg at var spennende og interessant, og det gjorde boka bra. Det var en fin bok som jeg godt kan anbefale, men det var litt dårlige forklaringer, og det var det som gjorde boka litt dårlig eller uforståelig.
Boka er en fantasibok og den er også romantisk, for han skulle jo redde kjæresten sin fra døden.
Boka er ikke så lang, så derfor passer boka til 13-15 åringer som ikke er så veldig glad i å lese lange bøker. Jeg gir den terningkast 4 og synes denne boken fortjener å bli nominert.


Aksel

Aksel

Skrevet av 13. desember 2016 av Aksel på Finnsnes ungdomsskole

Om noko skulle skje

«Om noko skulle skje»: Reinar mistet kjæresten sin Ingrid, noe som gjør at han sørger. Selv om Reinar er i sorg, skjuler han det for de andre. Det er da han møter på Percy. Percy vet at Reinar er lei seg selv om de ikke kjenner hverandre, og Percy ber Reinar om å oppsøke Kapteinen. Kapteinen sier at det er en måte for Reinar å få møte Ingrid igjen.
Jeg tenker at boka ikke hadde blitt like bra uten tilbake blikkene på da Ingrid levde, selv om det kan være litt forvirrende. Boka var litt treg i starten, men ble mere og mere spennende. Boka er skrevet i jeg-person, noe som for oss til å sette oss mere i Reinar sitt perspektiv. Boka er skrevet på nynorsk, noe du egentlig ikke legger merke til når du er kommet inn i lesingen. Jeg tenker at boka var spennende å lese.
Terningkast: 4


William Vedvik

William Vedvik

Skrevet av 9. desember 2016 av William Vedvik på Vear skole

«Om noko skulle skje»: kjæresten til Reiner dør og han sørger slik over henne at han ikke vil leve mer han heller. Helt til han møter Kapteinen. Kapteinen vet nemlig hvor døra til den andre verden er. Der kan han få møte kjæresten sin en siste gang, men han må gjennom vanskelige prøver og store farer.

Min mening: boka begynner ganske spennende men når du kommer lenger inn i boka, blir det vanskelig å lese den og spenningen synker så du får ikke lyst til å lese hele boka allikevel. Jeg savner skildringer av personer og den fortsetter uten noe spenning ganske lenge. Jeg anbefaler ikke denne boken for ungdommer. Så jeg gir den en 2-er

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Morten Tomassen

Morten Tomassen

Skrevet av 17. november 2016 av Morten Tomassen på Tromstun skole

Om noko skulle skje av Ragnar Hovland, ungdomsroman fra 2016 

Å miste nokon er tungt, å miste nokon av sine nærmaste er tyngre, men kor langt ville du ha gått for å forsøke bringe tilbake en av dine avdøde? Denne kjærleikshistoria byr på spenning og sjølvsagt kjærleik. 
Vi er inne i hovudet til ungdommen Reiner. Tankane svirrar som dei skal i ungdomstida, og det blir ikkje betre når man har ein kjærast. Boka har ein start som er fengande og man blir fort nysgjerrig, og det tar ikkje meir enn ei sida før vi skjønnar at kjærasten til Reiner, Ingrid ikkje lenger er blant oss. Reiner blir introdusert til Kapteinen og heile saken blir endra. Spenningskurva til boka er god, men historia blir litt tørr til tider. Vi møter stadig på vendepunkt som endrar historia, og dei kjem ofte brått på. Boka avsluttar som ho starta, bokstaveleg talt, men det er ikkje nokon overraskande avslutning og ho er heller ikkje open. Ragnar Hovland har gjort ein god jobb med skrivinga, og dette blei etter nokon sider ei bok ein ikkje klarte å legge i frå seg.

Boka byr på både indre og ytre spenning. Ho er skrevet i eg-person, som gjer at vi kjem inn i hovudet til Reiner, samtidig som vi får kjenne litt på den ytre spenninga. Å danne billeder i hovudet kan bli vanskeleg når store deler av boka skjer nede i underverda som vi ikkje veit korleis ser ut, så disse billedane må ein pent lage sjølv. Dette er ei bok eg ikkje har sett lygnande til tidlegare, med en unik, men urealistisk historie. Boka er på nynorsk og er lett å lese, samtidig som ho er forvirrande når nokon av kapitalane startar med tilbakeblikk frå når Ingrid var i livet. Dette er litt av sjarmen til boka og Ragnar Hovland har gjennomført dette bra. Personskildringane i boka er det få av, og boka inneheld mange replikkar som gjer historia meir livleg. Ikkje veit vi kor historia utspelar seg, og årstalet er usikkert. Det einaste vi veit er at Reiner har tilgang til telefon og dei har bilar. Boka har få virkemidlar og er fattig når det kjem til skildringar, noko som gjer at ho kan tolkas på forskjellige måtar og lesing mellom linjene er nødvendig. Språkbruken er fin og passer godt for målgruppa til boka.

Eg meiner temaet til boka er kjærleik, og grunnen til at forfattaren har skreve denne historia kan vere mange, men historia er ikkje skrevet helt frå grunn av og er basert på myten Orfeus & Evrydike. Det einaste bodskapet eg trur forfattaren kan ville komme med i denne boka er at mange kan ofre mykje for kjærleiken, til og med sitt eiget liv. Styrka til boka må vere moglegheita for å kunne lese mellom linjene. Den eine store svakheita er korleis denne boka avsluttast. Noko kunne vere gjort med avslutninga for å få litt meir fart i tankane. Denne boka anbefaler eg til ungdom og vaksne som likar å lese og leser mykje, men for resten kan ho bli litt keisam og spesiell. Eg synast ikkje denne boka bør nominerast til Uprisen.

Terningkast: 4

Til toppen