OG

Veronica Salinas Cappelen Damm 2016 53 anmeldelser

Jeg-personen i denne romanen går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet Argentina er stort, men det er umulig for henne å reise tilbake.

Hvordan skrive en anmeldelse

Robin Myhre

Robin Myhre

Skrevet av 9. desember 2016 av Robin Myhre på Vear skole

Morsom og interessant
Jeg-personen på 17 år flytter fra hjembyen sin i Argentina til Norge for å få en jobb hun kan leve av. I Norge jobber hun som aupair for en familie i Fredrikstad. Denne familien er urettferdig og hun sliter med fritiden. I Fredrikstad opplever hun flere vansker ved at hun ikke forstår språket. Hun og den nye vennen hennes Monika går på en språkskole og de drømmer hele tiden om å komme tilbake til hjem landene. Jeg personen ser ofte tilbake på livet sitt i Argentina og sommerferiene hun var hos bestemoren sin Lola. Lola bodde rett ved en jungel med masse aper, det var fint for Jeg personen å være hos bestemoren sin, hun ønsker å møte henne igjen.
Boka er en humor og drama bok basert på livet til jeg-personen.
Boka var ganske fengende og fikk leseren til å ønske å lese videre, boka starter i beskrivelse om det forrige livet til Jeg-personen. Denne humor og drama boka har en fint og avslappet slutt. Det er mye indre-kjennetegn som fikk deg til å kunne føle deg kjent med personen.
Boka er ikke som alle andre og virker overraskende troverdig, jeg likte godt hvordan forfatteren forklarte perspektivene i verdenen, noe som økte troverdigheten.
Alt i alt syntes jeg denne boka var fin i helheten. Forfatteren fikk fint fram poenget sitt, men det er noen små ting som jeg ikke likte. Og en av dem er at vi ikke fikk vite hvordan det gikk med Jeg-personen. Jeg anbefaler denne boka for begge kjønn mellom alderen 13-16
Terningkast: 4


Robin Myhre

Robin Myhre

Skrevet av 9. desember 2016 av Robin Myhre på Vear skole

Bokanmeldelse av «OG»
Morsom og interessant
Jeg-personen på 17 år flytter fra hjembyen sin i Argentina til Norge for å få en jobb hun kan leve av. I Norge jobber hun som aupair for en familie i Fredrikstad. Denne familien er urettferdig og hun sliter med fritiden. I Fredrikstad opplever hun flere vansker ved at hun ikke forstår språket. Hun og den nye vennen hennes Monika går på en språkskole og de drømmer hele tiden om å komme tilbake til hjem landene. Jeg personen ser ofte tilbake på livet sitt i Argentina og sommerferiene hun var hos bestemoren sin Lola. Lola bodde rett ved en jungel med masse aper, det var fint for Jeg personen å være hos bestemoren sin og hun ønsker og møte henne igjen.
Boka er en humor og drama bok basert på livet til jeg-personen.
Boka var ganske fengende og fikk leseren til å ønske å lese videre, boka starter i beskrivelse om det forrige livet til Jeg-personen. Denne humor og drama boka har en fint og avslappet slutt. Det er mye indre-kjennetegn som fikk deg til å kunne føle deg kjent med personen.
Boka er ikke som alle andre og virker overraskende troverdig, jeg likte godt hvordan forfatteren forklarte perspektivene i verdenen, noe som økte troverdigheten.
Alt i alt syntes jeg denne boka var fin i helheten. Forfatteren fikk fint fram poenget sitt, men det er noen små ting som jeg ikke likte. Og en av dem er at vi ikke fikk vite hvordan det gikk med Jeg-personen. Jeg anbefaler denne boka for begge kjønn mellom alderen 13-16
Terningkast: 4


Hanna Thorp

Hanna Thorp

Skrevet av 8. desember 2016 av Hanna Thorp på Vear skole

Tittel: OG
Forfatter: Veronica Salinas
Denne boka heter OG. Jeg synes tittelen virket spennende, og når jeg åpnet den begynte jeg å lese med en gang. Det var ikke mye skrift på sidene, men det som stod på de var bra. Det handlet om en dame i jeg-person som fortalte hvordan livet hennes var når hun bodde i Argentina. Det som skjer er at hun er au pair hos en familie i Fredrikstad, og passer på to jenter døgnet rundt, mens foreldrene jobber mye.
Boka falt veldig i smak for min del, den var absolutt interessant, og ikke for lang. Forfatteren skrev korte setninger og ord på hver side, men det var noe som gjorde meg mer nysgjerrig på den neste siden. Det som gjør boka god, er at jeg-personen forteller sine barndomsminner fra Argentina, og bruker mange beskrivelser og skildringer. Personen har et tøft liv i Norge, og familien hun bor hos bryr seg ikke så mye om henne. Hun forteller hvor mye bedre livet hadde vært, hvis hun hadde vært tilbake til hjemlandet sitt. Jeg-personen går på norskkurs og treffer en annen som kommer fra Polen. Hun er også au-pair og jobber like mye som jeg-personen. Disse to som har forlatt alt der hvor de kom fra, finner tonen lett og er mye sammen etter hvert. Ingen av de kan mye norsk, så derfor går det mye i ordbøker og slå opp på ord. Måten disse to møter hverandre i parken på hver dag og snakker sammen på, er et fint vennskap mellom to personer. De kom fra der de trivdes best, til å plutselig jobbe døgnet rundt for å skaffe seg penger.
Jeg-personen har en sterk i historie, som hun formidler godt i boka. Det er sider der hvor hun er i Norge og triller barnevogner, til plutselig på neste side der hvor hun er sammen med familien sin i Argentina. Jeg ble virkelig fascinert av denne boka, og jeg likte den veldig godt.
Slutten var litt skuffende fordi det var da jeg følte det liksom burde starte, hele fortellingen. Hun skulle skaffe seg ny familie og reise til Oslo, og mer fikk vi ikke vite før boka var over. Det hadde vært utrolig spennende om vi fikk følge hennes historie videre, til det nye hjemmet i Oslo. Dette håper jeg kommer i en neste bok fra forfatteren. Det er jo lov å håpe
Terningkast: 5+


Ivar Håkonsson

Ivar Håkonsson

Skrevet av 6. desember 2016 av Ivar Håkonsson på Volda ungdomsskule

OG boka var elendig
Tittel: Og
Forfattar: Veronica Salinas
Forlag Cappelen Damn
Denne boka var ein roman som handla om ei 17 år gammal jente frå Argentina som flytter til Noreg.

Mitt første inntrykk av boka var elendig, framsida var stygg, den var malt i nøytrale farger som førte til at boka var lite tiltrekkande og det var eit stort fjes som ikkje gav meining, baksida var heller ikkje spennande, det stod lite om kva boka handla om og den fekk meg ikkje lyst til å lese boka.
Boka starter utruleg treigt, den ser ut som noko ein andreklassing kunne ha skrive. Boka er skrive i 1.person som førte til at det vart utfordrande å finne ut kva kjønn hovudpersonen er. Boka har ei elendig spenningskurve det skjer lite og når det først skjer noko varer handlinga veldig kort og den vert treig igjen. Eg vart letta då boka var slutt, slutten var overraskande, men på ein negativ måte.
Denne boka var utruleg trøyttande, og var lett å legge frå seg, eg levde meg ikkje inni handlinga og det var vondt å lese boka p.g.a. dei same orda kom igjen og igjen, og på nokon av sidene kom ord som, og, og, eg i alle setningane og det førte til at eg vart trøytt av å lese den.

Forfattaren er veldig flink til å provosere, eg vart utruleg provosert av grammatikken, eg trur ikkje at forfattaren gjer dette med vilje.
Dette er ei av dei mest originale bøkene eg har lese, den likna ikkje på noko anna.
Boka var truverdig, men den var dårleg av den grunn at språket var rart, setningane var korte og rare forfattaren ramsa masse ord oppatt og oppatt som til døme side 123 der «jeg» går oppatt og oppatt, språk bruken var trøyttande den var lett å lese, men setningane var ekkel å sjå på, språket var døyt, det var masse tankereferat og ein del replikkar.
Denne boka handlar om korleis det er vere ny i eit land utan å kunne språket, eg trur forfattaren har skrive dette for å få ungdommane til å teke over korleis det er å vere ny i eit land, men problemstillinga her er at dei fleste ungdommane ikkje tenker over slikt.

Boka seier noko om korleis det er å vere ny i eit land. Boka sin største svakhet var spenningskurva den var treig stor sett gjennom heile boka, og den største styrke var at den fungerte som sove medisin.
Difor vil eg opp fordre at denne boka aldri blir nominert til noko pris og eg gir den ein svak 2. Anbefalast å lese før kvelden om du sliter med å sovne om kvelden.


Even Finnøy

Even Finnøy

Skrevet av 6. desember 2016 av Even Finnøy på Volda ungdomsskule

(Eg skreiv en anmeldelse før denne, men publiserer en til)

Tittel: OG
Forfattar: Veronica Salinas
Forlag: Cappelen Damm
Sidetal: 171

Boka handlar om ei 17 år gammal jente som kjem frå Argentina, Ho flytta frå vennar og familie og kjem til Noreg. Ho flyttar in hos ein familie og jobbar som au pair hos dei. Ho går på norskkurs. Ho saknar familien og vennane i Argentina. Det er boka. Denne boka er 172 sider lang og eg sa nettopp alt som skjedde på 4 setningar. Det skjer liksom ingenting. Eg prøvde å forstå plottet men der var ingen.

Setningane var òg rart oppbygd. Korte setningar og store mellomrom gjorde at boka var treig å lese. Også var OG gjentatt ALTFOR mange gongar. Eg satt og venta på at noko skulle skje, men det gjorde det aldri. Boka er skriven i første person og det tek litt tid før ein finn ut at hovudpersonen er ei jente. Spenningskurven til boka er ganske flat.

No litt om sjølve boka. Omslaget er ganske kjedeleg fordi framsida er av eit ansikt som er laga av papp med OG som auger med dyr. Kva har dette med boka å gjere? Det veit ikkje eg fordi eg klarte ikkje å lese meir etter 76 sider, men det eg veit er at bakside ordet er like kjedeleg som omslaget sjølv: OG. På spansk «y». En konjunksjon laget med to bokstavar. Eg må seie «O» og «G» etterpå. OG. Det er ikkje så mykje eg kan seie med «OG». Får dette deg til å ville lese boka? Det tvilar eg på. Men, hadde denne boka blitt lagd om til ein film, hadde det vert supert fordi det verkar som om historia i seg sjølv er bra, berre dårleg formidla.

Eg gir boka terningkast: 2

Vis flere anmeldelser

Til toppen