OG

Veronica Salinas Cappelen Damm 2016 53 anmeldelser

Jeg-personen i denne romanen går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet Argentina er stort, men det er umulig for henne å reise tilbake.

Hvordan skrive en anmeldelse?

Karen

Karen

Skrevet av 1. desember 2016 av Karen på Gulskogen skole

OG

Det er ikke enkelt å lære seg en ny kultur, spesielt når man har mistet alt man har og er tvunget til å lære seg det. Men det er en ting som er enkel å lære i denne kulturen, og det er ordet OG.

Jeg syns denne boken var unik, man finner ikke mange bøker som denne. Den var veldig forvirrende i starten, men ga mer mening etter hvert. Handlingen har en dyp bakgrunn som blir puttet inn i enkle ord. Mange som har flyktet fra landet sitt kunne kanskje ha kjent seg igjen i denne boken. Hovedkarakteren går gjennom en reise med mange triste opplevelser, og det utvikler hun både positivt og negativt. Man legger ikke merke til hvor mye hovedkarakteren har forandret seg før man kommer til slutten av boken. Selv ble jeg ikke knyttet til karakterene i historien fordi jeg aldri har opplevd situasjonene hun kommer i.

Boken er svært lettlest, du kan lese den på en time til og med. Det er bare noen få setninger per side, men det er derfor det er viktig å lese mellom linjene. Forfatteren har klart å formulere en dyp mening bak setningene med gjemte følelser. Ordforrådet er enkelt og det er ikke bruk av vanskelige ord gjennom boken, men det gjør at man ser hovedkarakterens miljø bedre fra hennes synspunkt.

For meg så var ikke boken veldig spennende og jeg kunne ikke kjenne meg igjen i handlingene. Jeg ble ikke veldig tilknyttet til karakterene i historien heller. Selv om det er en lærerik og vakker historie, må jeg gi terning kast 3.

LESDET!-Gulskogen skole


Magnus Pineda Langvegg

Magnus Pineda Langvegg

Skrevet av 28. november 2016 av Magnus Pineda Langvegg på Sør-Fron ungdomsskole

Lettlest, men litt dau

OG – Veronica Salinas

Sjanger: Identitet

Eg-personen i boka har flytta frå Argentina på grunn av den økonomiske krisen. Ho flyttar inn hos ein familie i Noreg og jobbar som au pair. Dette er ein forteljing om identitet og språk. Savnet etter Argentina er stort, og ho går gjennom ein identitetskrise.

Opplevelsen av boka var heilt grei. Den er skriven på ein svært spesiell måte, men det gjorde at historia vart litt fór gjentakande. Den hoppar mellom to forskjellige stader og tider. Historia starter rett inn i handlinga. Bra start. Men det var ingen spesielle spenningstopper som gjorde at eg fekk lyst til å lese videre. Rett og slett blir den ikkje så spanande å lese.

Slutten var ganske forutsigbar, samtidig som at ein forventa noko anna. For meg virka det som ein open slutt. Men eg føler ikkje at eg må vite kva som skjer vidare.

Historia, i mine auge, var litt treg og dau. Men historien var truverdig, lett å leve seg inn i, og den fungerer i helheten.

Eg er ikkje heilt sikkert på kva forfattaren ville fortelje oss med denne boka; Er det tøft å vere ny i eit land, er det vanskelig å jobbe som au pair, eller er det om språklæring?

Eg er ikkje sikker på om eg ville anbefalt boka til nokon, eller om boka burde nominerast til Uprisen.

Terningkast: 3


Emil Peter Nitschke Rolstad

Emil Peter Nitschke Rolstad

Skrevet av 27. november 2016 av Emil Peter Nitschke Rolstad på Sør-Fron ungdomsskole

OG-en fascinerende bok

OG handler om ei jente fra Argentina, hun kommer til Norge. Hun blir au-pair, og går på norskkurs.

OG er en fascinerende bok, den var passe lang og oversiktlig. Språket var lett å forstå, og forfatteren var flink til å kombinere tankene til hovedpersonen med handlingen. Det var også bra at det ble fortalt fortellinger fra både hennes hjemsted og fra Norge. Det var ikke så mye skildringer i boka. Men boka er ikke en typisk ungdomsbok, dette er en god bok men jeg ville ikke nominert den til uprisen.

Jeg anbefaler denne boka til folk som liker romaner. Jeg gir denne boka terningkast 4, fordi dette var en god bok men var ikke min type bok og ikke en bra ungdomsbok.


Arwen Szygenda

Arwen Szygenda

Skrevet av 21. november 2016 av Arwen Szygenda på Sør-Fron ungdomsskole

Tanker i det uendelige

Boka handler om jeg-personen som flytter fra Argentina og får jobb i Norge. Der går hun gjennom en vanskelig hverdag og lengter tilbake til Argentina.

OG er en bok som handler litt om å finne seg selv. Og forfatteren bruker veldig mye ordet og. Boka inneholder veldig korte setninger og enkle ord så den er veldig lett å lese.
Boka er litt uinteresang på grunn av at hovedpersonens tanker dekker hoveddelen av boka og det er veldig lite plass til handling. Den ser ikke ut til å ha start eller slutt. Man får på følelsen av å aldri komme i gang. Slutten av boka kunne blitt plasert fremst i boka og omvendt uten at det hadde blitt stor forandring.

Terningkast: 2


Morten Tomassen

Morten Tomassen

Skrevet av 17. november 2016 av Morten Tomassen på Tromstun skole

  Om noko skulle skje av Ragnar Hovland, ungdomsroman fra 2016 

Å miste nokon er tungt, å miste nokon av sine nærmaste er tyngre, men kor langt ville du ha gått for å forsøke bringe tilbake en av dine avdøde? Denne kjærleikshistoria byr på spenning og sjølvsagt kjærleik. 

Vi er inne i hovudet til ungdommen Reiner. Tankane svirrar som dei skal i ungdomstida, og det blir ikkje betre når man har ein kjærast. Boka har ein start som er fengande og man blir fort nysgjerrig, og det tar ikkje meir enn ei sida før vi skjønnar at kjærasten til Reiner, Ingrid ikkje lenger er blant oss. Reiner blir introdusert til Kapteinen og heile saken blir endra. Spenningskurva til boka er god, men historia blir litt tørr til tider. Vi møter stadig på vendepunkt som endrar historia, og dei kjem ofte brått på. Boka avsluttar som ho starta, bokstaveleg talt, men det er ikkje nokon overraskande avslutning og ho er heller ikkje open. Ragnar Hovland har gjort ein god jobb med skrivinga, og dette blei etter nokon sider ei bok ein ikkje klarte å legge i frå seg.

Boka byr på både indre og ytre spenning. Ho er skrevet i eg-person, som gjer at vi kjem inn i hovudet til Reiner, samtidig som vi får kjenne litt på den ytre spenninga. Å danne billeder i hovudet kan bli vanskeleg når store deler av boka skjer nede i underverda som vi ikkje veit korleis ser ut, så disse billedane må ein pent lage sjølv. Dette er ei bok eg ikkje har sett lygnande til tidlegare, med en unik, men urealistisk historie. Boka er på nynorsk og er lett å lese, samtidig som ho er forvirrande når nokon av kapitalane startar med tilbakeblikk frå når Ingrid var i livet. Dette er litt av sjarmen til boka og Ragnar Hovland har gjennomført dette bra. Personskildringane i boka er det få av, og boka inneheld mange replikkar som gjer historia meir livleg. Ikkje veit vi kor historia utspelar seg, og årstalet er usikkert. Det einaste vi veit er at Reiner har tilgang til telefon og dei har bilar. Boka har få virkemidlar og er fattig når det kjem til skildringar, noko som gjer at ho kan tolkas på forskjellige måtar og lesing mellom linjene er nødvendig. Språkbruken er fin og passer godt for målgruppa til boka.

Eg meiner temaet til boka er kjærleik, og grunnen til at forfattaren har skreve denne historia kan vere mange, men historia er ikkje skrevet helt frå grunn av og er basert på myten Orfeus & Evrydike. Det einaste bodskapet eg trur forfattaren kan ville komme med i denne boka er at mange kan ofre mykje for kjærleiken, til og med sitt eiget liv. Styrka til boka må vere moglegheita for å kunne lese mellom linjene. Den eine store svakheita er korleis denne boka avsluttast. Noko kunne vere gjort med avslutninga for å få litt meir fart i tankane. Denne boka anbefaler eg til ungdom og vaksne som likar å lese og leser mykje, men for resten kan ho bli litt keisam og spesiell. Eg synast ikkje denne boka bør nominerast til Uprisen.
Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen