OG

Veronica Salinas Cappelen Damm 2016 53 anmeldelser

Jeg-personen i denne romanen går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet Argentina er stort, men det er umulig for henne å reise tilbake.

Hvordan skrive en anmeldelse

Julie Nikolaisen

Julie Nikolaisen

Skrevet av 15. januar 2017 av Julie Nikolaisen på Hovedgården ungdomsskole

Tittel: OG
Forfatter: Veronica Salinas
Forlag: Cappelen Damm

Boka handler om en jente på 17 år som opprinnelig er fra Argentina men som flytter til Fredrikstad på grunn av demonstrasjoner i hjemlandet. Hun får jobb som au pair som hun synes er ett krevende yrke. Hun synes det er vanskelig fordi hun må passe på to små barn og være «hushjelp» til en vær tid i bytte mot husly og i tillegg gå på norskkurs oppi det hele. Jeg-personen finner en venn i Monika, en polsk jente fra norskkurset. Jeg-personen og Monika blir fort bestevenner og møtes ofte når de er ute med barna de passer. Hun savner familien sin og vil tilbake til Argentina, men hun kan ikke dra hjem igjen på grunn av de voldsomme demonstrasjonene som herjer i hjemlandet.
Jeg synes boka ved første øyekast virket ganske enkel, men etter å ha lest ett par sider forstod jeg at denne boken ikke var så lettlest som jeg først trodde. Det viste seg at boken var veldig uforståelig til tider og at man må tenke ganske voksent for å forstå mye av innholdet. Forfatteren har skrevet boken på en slik måte at det krevers mye av leseren selv. Jeg synes at boken var ganske rotete i den formen at den hoppet mellom tider f.eks. først fortelles det om episoder i Argentina som jeg-personen ser tilbake på, så fortelles det uten forvarsel om nåtid igjen.
Alt i alt selv om det var noen bra deler vil jeg ikke anbefale denne boka videre til ungdommer i min aldersgruppe på grunn av mangel på sammenheng. På grunn av dette vil jeg gi boken terningkast: 2


Dennis Skeide

Dennis Skeide

Skrevet av 19. desember 2016 av Dennis Skeide på Åndalsnes ungdomsskole

Boka forteller om en dame som har flyttet fra hjemlandet sitt Argentina til Norge.
Hun lengter etter å dra hjem igjen men vet at det ikke er mulig. Hun møter en annen utlending på et norsk kurs som heter Monica. De kommuniserer med hjelp fra ordbok. Jeg-personen vil så gjerne kunne fortelle Monica om livet hennes men kan ikke på grunn av ordforrådet.
Når jeg-personen ikke er på norskkurs driver hun med rutinearbeid hos en familie.
Denne boka kan for mange være uforståelig. Språket er vanskelig.

Jeg vil ikke nødvendigvis anbefale boka videre til andre ungdommer, den er litt vanskelig å forstå. Terningkast 4


Elias Melkeraaen

Elias Melkeraaen

Skrevet av 15. desember 2016 av Elias Melkeraaen på Torstad ungdomsskole

Ordet «OG»
Boka var en veldig fascinerende bok. Den handler om jeg-person som flytter fra Argentina til Norge. I boka virker det som jeg-personen har vanskelige hverdager og at jeg-personen lengter tilbake til Argentina. I Norge møter jeg-personen en ny venn som heter Monica, de møttes på et norsk-kurs. OG er en bok som handler om å finne seg selv og hvem du er. Selv synes jeg at boka var ganske forvirrende, den var ganske spesielt skrevet med mye tankereferat. Den var litt vanskelig å holde styr på fordi den ikke hadde noe spenningstopp. Jeg hadde ikke anbefalt denne boka til de andre i klassen.
Terningkast: 3


Theo Skoglund

Theo Skoglund

Skrevet av 13. desember 2016 av Theo Skoglund på Finnsnes ungdomsskole

Tittel: OG
Forfatter: Veronica Salinas
Forlag: Cappelen Damm
Denne boken var litt rar og ga ikke så mye mening. Den starter med jeg personen som forteller litt om historien sin fra når hun måtte flytte fra Argentina og så til Norge. Det er litt vanskelig å følge med på med alt som skjer. I det ene øyeblikket leser man om når hun var i Argentina, også plutselig i neste øyeblikk er hun i Norge.
Boken passer for alder mellom 13-15 år. Boken er ok, men er litt vanskelig å forstå. Jeg gir denne boka en svak 3.


Aleksandra Papiernik

Aleksandra Papiernik

Skrevet av 9. desember 2016 av Aleksandra Papiernik på Vear skole

Tittel: OG
Forfatter: Veronica Salinas
Antall sider: 171
Forlag: Cappelen Damm
Boka «OG» handler om en jente fra Argentina som nå har flyttet til Fredrikstad. Hun går på norskkurs der hun får nye venner som Monika. De går turer og snakker sammen, men de er også med barna de passer på i hvert sitt hjem. Hovedpersonen fra Argentina savner hjemmet sitt veldig og tenker mye på hva hun har gjort tidligere.

Man må lese et par sider før man virkelig har forstått hvordan boka henger sammen og hvordan den er bygd opp. For boka utvider seg mer og mer samtidig som hovedpersonen utvider sin forståelse i norsk. Jeg syntes at boka ikke var så veldig spennende og jeg fant heller ikke noe særlig spenningstopp. Slutten var litt ikke helt forventet, men det skjedde heller ikke noe stort uansett. Samtidig hørtes boka troverdig ut og man kunne sette seg i hovedpersonens situasjon.

Når man først begynte å lese, forsto man bokas oppbygning. Språket var greit helt til slutten, for da ble hovedpersonen litt forbanna samtidig som språket ble litt sterkt. Ellers passet språket generelt til bokas innhold. Det ble brukt noe replikker, men vi fikk høre veldig mange tanker i tillegg. Det var ganske lite tekst på hver side og teksten var skrevet forskjellig utfra hendelse.

Kort sagt handlet boka om en jente som flyttet fra hjemlandet sitt til Norge der hun møtte nye folk, men samtidig savnet hun hjemmet sitt. Og som jeg antok så forsto jeg at budskapet i boka kunne være å få et tydeligere blikk på hvordan folk kan føle seg når de flytter fra sitt hjemlandet til et annet, men også hvordan deres hverdag kan se ut. Jeg kan ikke si at alle ungdommer syntes at det er en spennende bok å lese, men det vil sikkert være mange som liker den også. Kanskje de som selv har flyttet fra stedet de er oppvokst i, ville like boka og kjenne seg igjen i situasjonen? Men jeg liker heller å lese bøker med et annet tema og syntes ikke at denne boka var like interessant. Så det er ikke den verste boka, men heller ikke den beste. Den passer nok til en alder mellom 12- 15 år. Den er ganske lettlest og samtidig står det ganske lite på hver side.
Terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen