Offer

Per Jan Ingebrigtsen Publica Bok 2014 11 anmeldelser

Fatima, ei 18 år gammal norsk-somalisk kvinne, vert borte frå Stord vidaregåande skule, der ho er elev. Mykje tyder på at det er familien hennar som står bak forsvinninga, og at ho skal sendast til Holland for å giftast bort Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Eira Solstad

Eira Solstad

Skrevet av 9. november 2014 av Eira Solstad på Dokka ungdomsskole

«Offer» av Per Jan Ingebrigtsen
Terningkast: 5

Da den 18 år gamle somaliske jenta, Fatima, forsvinner fra skolen, skjønner venninna Silje at noe er galt. Silje kontakter venninna for å finne ut av hva som skjer. De avtaler å møtes, men Fatima dukker aldri opp. Noe er svært galt. Derfor starter Silje og den tidligere etterforskeren Salomon Sander en egen etterforsking for å finne ut hva som skjedde med Fatima. Men saken de roter seg borti er mer komplisert enn den virker.

Dette er en utrolig sterk bok om tvangsgifting, bortføring og drap. Jeg var ganske skeptisk til denne boka i starten, men det gikk nesten over med en gang. Boka fanget meg og holdt meg fast omtrent ut hele fortellingen. Starten er utrolig spennende; et problem går over i et annet, og ingen aner sammenhengen. Men etter det glir boka over i en kjedelig mellomperiode hvor det ikke skjer så mye. Jeg synes etterforskerne går i en evighet uten å få flere spor om Fatima sin forsvinning. Siden leseren allerede visste navnet på gjerningsmannen fra starten av ble disse sidene ganske unødvendige. Hvis hoveddelen skulle vært bedre, burde det ha gått lengre tid før man fant ut av hvem gjerningsmannen var.

Slutten var derimot veldig bra. Den var uventet og lot deg sitte igjen med noen spørsmål som du ikke kan gjøre annet med enn å sitte og lure. For noen kan det være litt vanskelig å få med seg all handlinga. Noe som var veldig uoversiktlig i boka var hoppinga i synspunkter. I det ene kapitlet ble det fortalt i Fatimas synspunkt, så Siljes, så gjerningsmannen også Fatimas igjen. Dette ble ganske uoversiktlig og flere ganger måtte jeg stoppe opp for å finne ut av hvem som fortalte. Språklig var boka ganske god. Av og til kunne det være et litt fargeløst språk med dårlige beskrivelser.

Dette var en veldig god bok som fikk meg til å tenke en del. Den fikk meg til å innse at ikke alle her i verden har det like bra. Selv om dette var en veldig bra bok synes jeg ikke at den bør nomineres til Uprisen. Det var ikke en veldig typisk «ungdomsbok».


Stine Andersen

Stine Andersen

Skrevet av 6. november 2014 av Stine Andersen på Åkra ungdomsskole

Offer handler om ei Norsk-Somalisk jente som heter Fatima. Hun skal giftest bort til en gammel somalisk mann. En dag er hun forsvunnet og ingen vet hvor hun er. Kanskje det er familien som har noe med forsvinninga å gjøre? Det skal beste venninna hennes, Silje, gjøre alt for å finne ut av.
Offer var ei heilt grei bok, men bare ikke helt min smak. Den var veldig vanskelig å lese og jeg måtte slite meg gjennom den. Det ble skrevet veldig lite detaljer og det var ikke så mye skildring. Det ble byttet mye av hvem det var fortellingen ble fortalt gjennom, så det ble litt vanskelig å henge med. Boka var litt interessant for etter å ha lest dem vet du litt om hvordan unge kvinner som giftest bort har det og hvordan de føler seg. Boka var helt ok, men den var veldig langdradd så en må ha tålmodighet til å lese den. Jeg anbefaler boka for ungdommer over 13 år.
Jeg gir terningkast 3


Jarmund

Jarmund

Skrevet av 23. oktober 2014 av Jarmund på Lom ungdomsskole

'Offer' er ei bok som handlar om ei jente som heiter Fatima. Fatima er ei muslimsk jente som skal bli tvangsgifta bort til ein mann frå Nederland. I dagane før ho skal bli sendt ut av landet blir ho borte. Dette skjønar ikkje familien hennar noko av. Ho hadde ikkje lyst til å reise for bli gifta bort, men at ho skulle ha rømt meiner dei er heilt usansynleg. Difor blir politiet innblanda og dei finn ut at dette er ei kiddnappingssak av verste sort.

Eg opplevde boka som litt vanskeleg å lese. Det var litt mykje forteljingar som gjorde at det vart brudd i sjølve handlinga. Dette gjorde at boka vart kjedeleg og lett og legge frå seg. Boka slutta også på ein måte som ikkje var spennande.
Eg vil gje denne boka 4 sidan den vart litt vanskeleg å lese.


Rikke E Johansen

Rikke E Johansen

Skrevet av 23. oktober 2014 av Rikke E Johansen på Harestua ungdomsskole

TOMMEL NED
Offer handler om Fatima, ei Norsk-Somalisk jente som blir bortført. Handlingen er mest om Silje(bestevenninnen) som leter etter henne sammen med en eldre kar som er detektiv. Jeg tror forfatteren prøver å få fokus på muslimsk kultur og det å være utenlandsk i Norge og dette lyktes han med, i de første kapitlene. Jeg syntes boka startet ganske bra. Så gikk det nedover, handlingen var rotete og ikke spennende. Boka var stort sett veldig forutsigbar, hvert fall om du har lest noen bøker før. Det var ett overraskelses moment, dette var svakt, men jeg så det definitivt ikke komme. Forfatteren skal få pluss poeng for å ta opp et dagsaktuelt tema.

Spenningskurven var ganske grei og bygde opp mot en spennende slutt. Trodde jeg. Slutten på boka er alt for brå, mysteriet avsluttes nærmest ved et lykketreff. Må si dette var en av de mest skuffende sluttene jeg har lest. Bokas handling var utrolig kjedelig og tilbakeblikkene mange av personene har var lange, kjedelige og uforståelige, om du ikke virkelig satte deg ned og prøvde å forstå boka. Med tanke på at dette er en ungdomsbok, var den for rotete og vanskelig å lese. Setningene var også alt for lange, punktum er en fin ting!
Jeg gir boka terningkast 3.


Kornelia

Kornelia

Skrevet av 15. oktober 2014 av Kornelia på Lagård ungdomsskole

«Offer» handler om ei muslimsk jente som skal giftes bort til en eldre somalisk mann. En natt forsvinner hun. Ingen vet hva som har skjedd. Står familien bak forsvinningen? Det blir opptil jentas bestevennine å finne ut hva som har skjedd.

«Offer» virker veldig gjennomført, og forfatteren må ha lagt mye arbeid ned i boka. Boka har veldig mange skildringer, noe som normalt er positivt, men jeg syntes det ble i meste laget. Av og til forteller personene i boka minner eller hendelser. Minnene og hendelsene er noen ganger så lange at de blir veldig kjedelig å lese dem. Noe annet som ikke var så bra var at en måtte vente lenge før boka ble spennende. Heldigvis får en betalt får strevet. Handlingen blir som sagt spennende, og tar en helt uventet vei.

«Offer» er alt i alt en lærerik og god bok. Boka fikk meg til å begynne å reflektere og tenke. Den tar opp et veldig aktuelt tema, og handlingen kunne skjedd i virkeligheten. En får bl. a. innsikt i hvordan en muslimsk jente kan tenke og ha det. ”Offer” passer best for voksne fordi mange ungdommer antakelig vil syntes det er tungt å komme i gjennom boka. «Offer» var en god bok. Den er litt tung i starten, men du får lønn for arbeidet etter hvert. Jeg gir «Offer» en stabil firer.
Terningkast: 4

Kornelia Herstad

Vis flere anmeldelser

Til toppen