Offer

Per Jan Ingebrigtsen Publica Bok 2014 11 anmeldelser

Fatima, ei 18 år gammal norsk-somalisk kvinne, vert borte frå Stord vidaregåande skule, der ho er elev. Mykje tyder på at det er familien hennar som står bak forsvinninga, og at ho skal sendast til Holland for å giftast bort Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Mia Helene Minge

Mia Helene Minge

Skrevet av 14. desember 2014 av Mia Helene Minge på Children's International School

Handlingen:

Boka "offer" handler on den 18 årige norsk-somaliske jenta Fatima. Hun skal bli sendt vekk for å gifte seg med en eldre mann. Hun forsvinner og hennes bestevenn starter en leteaksjon, asistert av en eldre mann. Det viser seg at eventyret de har rotet seg opp i er mye farligere enn forventet.

Min mening:

Jeg syntes at boka var bra, men kanskje ikke helt som jeg hadde forventet. Den var bra skrevet, men det tok litt tid før jeg kom meg inn i handlingen. En annen ting jeg syntes var bra med denne boka er at den tar opp et tema som er ganske relevant nå til dags. Man får i tillegg et innblikk i hordan det kan være for en jenteni den situasjonen, noe som mest sannsynlig de fleste ikke har så aøt for stor greie på. Det er noe jeg syntes er bra, den var veldig godt skrevet og forfatteren er flink til å beskrive og forklare. Den fokuserer. Et relevant tema og man får lært noe av å lese den itillegg. Det var en bra bok, den falt bare ikke helt i smak hos meg.

Alt i alt så var det en bra bok,men den fanget ikke interressen min helt, derfor gir jeg den en 4'rer.


Elena Pestoric

Elena Pestoric

Skrevet av 14. desember 2014 av Elena Pestoric på Løkenåsen skole

Offer
”Offer” er en bok skrevet av Per Jan Ingebrigtsen.

Da den 18 år gamle somaliske jenta Fatima, forsvinner fra skolen, skjønner bestevenninna hennes, Silje, at noe er galt. Mye peker på at familien står bak bortvisningen, men ingen ting er sikkert. Silje kontakter venninna for å finne ut av hva som skjer, i håp om at alt er en misforståelse. Silje får tak i henne og de avtaler å møtes, men Fatima dukker aldri opp. Dette gjør henne veldig bekymret. Derfor starter hun og den tidligere etterforskeren Salomon Sander en egen etterforsking for å finne ut hva som skjedde med Fatima. De roter seg bort i en sak som viser seg å være større enn forventet. De lærer fort at noen ser på religion og landsbyskikker på en mye strengere måte enn en skulle tro.

Boken ”Offer” er en spenningsroman. Jeg personlig er veldig glad i disse, og de pleier å være midt i blinken for meg. Allikevel klarte ikke denne boka å møte mine forventninger. Boken er skrevet på Nynorsk, som gjør det vanskeligere for meg å lese den i og med at jeg foretrekker bokmål.

Noe annet jeg reagerte på er utvalget av ord. Jeg opplevde enkelte ord som veldig vanskelige og ikke egnet for en ungdomsbok. U-Prisen er ungdomsprisen, ikke sant? Etter min mening er denne boka mere egnet for voksne i språklig sammenheng.

Selve boken har en spenningstopp som nesten ikke legges merke til. Den er der et lite øyeblikk men, forsvinner med det samme. Mot slutten bygger forfatteren opp mot noe som skal være spennende, men mislyktes. Temaet forfatteren skriver om er veldig aktuelt, allikevel syntes jeg ikke det ble presentert på en måte som vekker leselysten til ungdom. Personlig klarte jeg ikke å lese ut hele boka, og den delen jeg leste slet jeg meg igjennom. En vanlig opplevelse jeg får av bøker er at jeg må lese videre. Allikevel så leste jeg denne boka kun for å bli ferdig med den.

Jeg har en tanke om at Per Jan Ingebrigtsen ikke tenkte over at han vet mer om miljøet enn leseren. Per er fra Stord, og han underviser på Stord videregående skole. Dette kan være grunnen til at han har beskrevet miljøet så lite, ved at det ligger mer i hodet hans enn på papiret. Dette gjorde det vanskelig å leve seg inn i handlingen.

Jeg syntes at det er veldig synd at en bok med et slikt aktuelt og spennende tema ikke skal være den rette boka for meg. Jeg gledet meg til å lese en spennende bok som jeg skulle lære av, men der ble jeg skuffet.

Denne boken til Per Jan Ingebrigtsen var ikke en fulltreffer for meg, men jeg håper at den har funnet sine rette lesere blant norsk ungdom. På en skala fra 1-6 har jeg valgt å gi den en 4 fordi at jeg, etter min mening, ikke er den rette anmelderen i og med at nynorsk ikke er språket som står meg nærmest. Dette temaet håper jeg blir tatt opp i flere bøker i framtiden, men forhåpentligvis blir det skrevet på en annerledes måte.


Frida Skibstad Jondal

Frida Skibstad Jondal

Skrevet av 2. desember 2014 av Frida Skibstad Jondal på Lagård ungdomsskole

Offer

Handling
Boka handler om en norsk-somalisk familie som skal gifte bort datteren sin Fatima til en gammel mann på grunn av deres muslimske tro og mannen som ska stå for bortføringen av datteren er Yufus Aidid.

Datteren kommer da i kontakt med en annen mann på nettet som utgjør seg som en helt annen enn det han er.

Min mening
Jeg syntes at boka var litt tung og vanskelig i starten, men når jeg hadde lest ca 40 sider begynte jeg å komme inn i det og forsto litt mer av fortellingen.

Boka er ganske spennende og den får godt frem tema om at mennesker tar de som er svakest og som har minst å kjempe i mot med for å føle seg sterkere.

Jeg sitter igjen med en tanke om at hvorfor Audun lot sin barndom gå ut over en uskyldig jente som ikke hadde en anelse om hva som hadde skjedd.

Boka har også fått meg til å tenke hva som gjør personer så sterke med å dra andre lenger ned, og hvorfor Audun følte at en muslimsk jente var det rette offeret for han.

Jeg syns at tittelen passet veldig bra til denne boka, alt i alt likte jeg boka veldig godt så jeg gir boka en 6.


Rodas Tesfaldet Habtezghi

Rodas Tesfaldet Habtezghi

Skrevet av 29. november 2014 av Rodas Tesfaldet Habtezghi på Gimle skole

Spenningsromanen som tar opp aktuell tema, som man ikke kan skjule
"Offer"

Handling:
Tittelen på boka jeg leste er «offer» og den handler om en 18 år gammel, norsk-somalsk jente som blir borte fra Stord videregående skole, der hun er elev. Alt tyder på at det er familien hennes som står bak forsvinningen, og at hun skal sendes til utlandet for å gifte seg med en eldre mann.
Bestevenninnen hennes starter en egen leteaksjon assistert av en eldre mann. De to vet knapt hva for fare de utsetter seg for når de møter en motstander som bygger livsoppfatningen sin på en blanding av gamle og strenge religiøse tradisjoner og fordommer.

Opplevelsen min av boka:
Boka startet fengende og gikk ikke rett til handlingen, men beskrev hva hovedpersonene følte og tenkte veldig godt. Spenningskurven og hovedpunktet i handlingen var egentlig ikke overaskende for meg, men det var spennende å lese om hvordan unge, utenlandske og spesielt muslimske jenter blir tvunget til å gjøre ting de ikke ønsker. Handlingen har passe framdrift og kan noen ganger være gjentagende. Det er lett å kjenne seg igjen i det hovedpersonen føler og tenker.
Språket forfatteren bruker passer både til karakterene og handlingen og ikke minst er den skrevet på nynorsk, noe av det som gjør boka interessant. Den var ikke så vanskelig å lese og jeg likte ordvalgene til forfatteren. Språket har også en fin blanding av språklige bilder, replikker og dialektord.
Terningkast: 5

Oppsummering:
Boka handler om en ung norsk-somalisk jente som plutselig forsvinner. Familien hennes mistenkes for å stå bak forsvinningen. Så hvorfor har forfatteren skrevet denne boken? Det jeg i hvert fall tror er at han vil at vi skal huske de unge kvinner som har problemer med å finne sin rolle i samfunnet og ikke minst i verden og som ønsker å frigjøre seg fra en dominant mannskultur som har med religiøse forestillinger å gjøre. Det er det som skjer med Fatima, hovedpersonen i «offer». Det gir oss andre noe å tenke på. Det beste med boka er vel at det handler om aktuell tema som mange mennesker er involvert i. Denne boken er ikke den beste boka jeg har lest, med den fortjener å nomineres til Uprisen og andre bør lese den.


Elisabeth Nordeth Holm

Elisabeth Nordeth Holm

Skrevet av 24. november 2014 av Elisabeth Nordeth Holm på Lom ungdomsskole

Offer for en dårlig bok

Fatima er en norsk-somalisk jente som familien vil gifte bort til en mann i Nederland. Og plutselig blir Fatima borte, men familien aner ikke hvor hun er. Bestevenninna Silje bestemmer seg for å ta opp jakten på Fatima sammen med politiet. Mens Silje prøver å sette sammen alle puslespillbrikkene er ikke Fatima så langt unna som man tror…

Når jeg begynte å lese "Offer" forventet jeg spenning og drama, men ble skuffet. Boka har spenningstopper, men du lever deg ikke inn i boka, alt stopper bare opp og du leser bare for å få lest den.
Uten å røpe slutten vil jeg si at den var helt overraskende, men ikke på en god måte. Forfatteren Per Jan Ingebrigtsen løste det hele på en dårlig måte. Den lille spenningen han greide å bygge opp forsvant med en gang.

Hele handlingen er realistisk, men forfatteren greier ikke å skrive sånn at jeg lever meg inn i boka, den blir så uinteressant at man ikke greier å følge med i det hele tatt.
Jeg gir boka en svak 3, den er ikke spennende, handlingen klusser seg sammen og totalinntrykket er ikke bra. Denne boka bør absolutt ikke nomineres til Uprisen, og jeg anbefaler den ikke i det hele tatt.

Vis flere anmeldelser

Til toppen