Nordsjøen

Elen Betanzo Gyldendal 2019 73 anmeldelser

Mathias er 16 år og faren er blant Stavangers rikeste menn. Så blir faren siktet for grovt økonomisk utroskap på jobben, og Mathias ser sider av faren han egentlig ikke har sett før. Samtidig oppdager han også nye sider ved Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Monis.A.Rehman

Fra Spennede til Kjedelig

Skrevet av 25. november 2019 av Monis.A.Rehman på Løkenåsen ungdomsskole, 9B

Fra spennende til kjedelig

Bok: Nordsjøen
Forfatter: Elen Betanzo.
14.10.19
Forslag: Gyldendal
Sider i boka: 107

Boka handler om faren til Mathias som er en av Stavangers rikeste menn. En dag kommer politiet hjemme hos dem og ransaker tingene til faren. De ransaket pcen hans og alt utstyret han hadde for å se hvor han fikk alle de pengene fra. Mathias har prøvd å snakke med faren men, han sier ikke så mye. Etterhvert så føler Mathias seg alene og han finner ut nye ting om seg selv og livet hans blir snudd helt på hodet.

Tittelen på boka var også litt kjedelig og den passa ikke akkurat historien. Den kunne ha hatt en som passet historien litt mer. Jeg syntes boka sin sjanger er drama. Boka er spennende på starten men den blir kjedelig etterhvert. Den passer mest for sånn 12-14 åringer på grunnen av språk bruket i boka altså banning.

Forfatteren Elen Betanzo er en norsk forfatter som er fra Stavanger og bor i Oslo. Boka sin handling er i Stavanger så det kommer sikkert fra forfatteren. Elen er utdannet journalist og nordist og debuterte i 2008 med romanen Å skrive kjærlighetsbrev. Boken ble nominert til en av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.


Theodor

Nordsjøen

Skrevet av 22. november 2019 av Theodor på Sunnland skole

I ungdomsboka “Nordsjøen” møter vi Mathias på 16 år som får livet sitt snudd hodet når han kommer hjem til et politirazzia, faren som er blant Stavangers rikeste menn, har blitt siktet for økonomisk utroskap på jobben. Han merker forandringer på både faren og seg selv. Boken er veldig grei på å fortelle om hvordan hovedpersonen tenker, dette perspektivet er noe jeg aldri egentlig har lest før, men det funket bra siden man får et bedre bånd med hovedpersonen og kan leve seg mye mer inn i rollen. Boka klarte å få meg til å leve meg inn i livet til Mathias og gjorde meg spent, spesielt når hovedpersonen gjorde drastiske/dumme ting, noe som gjorde at jeg ikke kunne legge fra meg boka. Ikke bare ble jeg spent men boka gjorde meg både trist, sint og latterfull. En annen ting boka er god på å vise, er hvordan karakterene forandrer seg utover hendelsene som skjer. Mot slutten av boka synes jeg at det ble litt vanskelig å følge med fordi at den var uforventet, kort og hang ikke helt sammen med de siste sidene før slutten.
Jeg gir denne boka 5 i terningkast


Hedda

Nordsjøen

Skrevet av 22. november 2019 av Hedda på Sunnland skole

Nordsjøen handler om Mathias, en 16 år gammel gutt. Faren til Mathias er en svært rik mann, men plutselig får familien besøk av politiet som vil ransake huset deres. Mange av tingene blir tatt med som bevis og Mathias kjenner at han begynner å bli bekymret for hva faren kunne ha gjort. Det virker som om faren til Mathias har psykopatiske tendenser. I boka gjør han en del ting som er ganske upassende og slemme.

Forfatteren av boka heter Elen Betanzo. Hun er en ganske godt kjent forfatter fra stavanger. Hun har skrevet en rekke barn og ungdomsbøker, og ble nominert til en av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Jeg vil si at boka var ganske så original. Boka er spennende. Den er lett å lese, og starter rett på sak. Man forstår ganske med en gang hva boka handler om. Det er en del banning i boka, som kanskje ikke var helt nødvendig å ha med. Men på samme måte så kan det være med på å skape en stemning. Mot slutten av boka er det litt vanskelig å få med seg hva som skjer. Det er en del fram og tilbake. Forfatteren kunne kanskje gjort det litt lettere å forstå hva det handlet om de siste sidene. For eksempel ved å ikke ha med for mye detaljer på småting.


Adrian

NORDSJØEN

Skrevet av 21. november 2019 av Adrian på Sunnland skole

Nordsjøen handler om en gutt som får problemer med sin familie. Alt blir plutselig forandret for han. Dette gjør at han gjør noen rare valg som man selv tenker er veldig dumt. Den var lett og følge med på hva som skjer og hva (hovenpersjonen) gjør/sier og den var morsom, spennende og ikke minst interessant. Jeg levde meg skikkelig inn i boken og ble stressa når hovedpersonen tok dårlige valg. Hovedpersonen er veldig spesiell med tanke på hva han tenker osv. Hv personen liker og se hvordan andre har det/oppfører seg hjemme når de ikke ser han. Jeg har aldri lest noe fra en forfølger sitt perspektiv før, så dette var veldig spennende. Følelsene mine endret seg veldig mye når jeg leste boken og jeg vart faktisk litt oppgitt av valgene han gjorde. Jeg ble sint, glad, trist, små-redd og jeg følte at noe var ekkelt å lese. Noe av det som var ekkelt var måten som pappaen til hovedpersjonen oppførte seg mot kjæresten. I slutten av boken var det en del der det kom en stjerne og så kom det en del jeg ikke helt fikk med meg hva som sjedde. Jeg klarte ikke å feste det til resten, eller finne ut hvorfor det var der. Terningkast 5


Yuta

Festglad far og sønn

Skrevet av 21. november 2019 av Yuta på Sunnland skole

Denne boken er en spennende bok med litt action. Den var lett å lese og var ikke så lang.
Hoved personen er en litt spesiell type han liker og stalke folk og ser på de om natten.

Hovedsakelig handler denne boken om en Mathias som bor i den rikeste familien i Stavanger, men får familieproblemer og faren blir først ransaket også arrestert. Mathias er nysgjerrig og prøver å finne ut hva som skjer, men faren blir bare mer vågal og gal og de venter på dagen da han kommer til og bli arrestert.

Jeg skjønte ingenting på slutten så boken var veldig forvirrende.

terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen