Night School 1: Bak murene

C.J. Daugherty Schibsted Oversetter: Ulrik Farestad 2016 4 anmeldelser

Hva gjør du når stedet som skulle beskytte deg, viser seg å være det farligste stedet av dem alle? Allie hater skolen. Broren har forsvunnet. Hun har nettopp blitt arrestert. Igjen. Foreldrene sender henne til kostskolen Cimmeria, og for første Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Tiril Berg

Tiril Berg

Skrevet av 15. mai 2017 av Tiril Berg på Ringshaug Ungdomsskole

Bak Murene handler om Allie Sheridan, som etter mange sjanser blir sendt til Cimmeria Academy, en internatskole for barn med mektige og rike foreldre. Det at hun blir sendt dit, hun som ikke har noen spesielle personer i familien, gjør at hun får mye uønsket oppmerksomhet. Etter at broren forsvant for noen år siden, har hun slitt med panikkanfall, og det siste hun vil er at det skal komme enda noe som kan hindre henne i en vanlig oppvekst.
Etter noe som kan virke som en evighet, får hun endelig noen venner, men merker også hvor mye rart som skjer på Cimmeria.
Det at skole var rar, fant hun ut fra hun så bygningen for første gang, men når hun får vite mer om historien og ryktene, blir hun enda mer nysgjerrig.

Denne boka skuffa meg litt , for å være ærlig. På baksiden står det veldig kryptiskt om alt det mystiske som foregår, og jeg kjøpe boka da jeg var i min vamoyrfase, og trodde den handlet om vampyrer. Jeg leste den første på norsk, og de 4 siste på engelsk, og forskjellen var ikke stor, men den var der. Bedre på norsk. Jeg synes alle de 5 bøkene handlet om det samme; fare og et vanskelig, romantisk valg. Ikke så mye annet. Alleikevel var serien bra nok til at jeg leste alle bøkene.
Jeg vat ikke helt hvem jeg anbefaler det til, men ikke eldre enn ungdommer.
Terningkast 4


Nora Mukdam Abbas

Nora Mukdam Abbas

Skrevet av 7. april 2016 av Nora Mukdam Abbas på Fyrstikkalleen skole

Jeg likte denne boka, fordi den var spennende.

Den var veldig mystisk og hadde et driv gjennom hele boka. Jeg var like perpleks som Allie når det gjaldt hvem hun kunne stole på. Spørsmålet om hvem som var troverdig og hvem som var falske lurte jeg på hele tiden.

Jeg likte at handlingen ikke gikk på skinner som i for eksempel «Meto». Det var angrep, død, svik også videre. Det var mange faktorer som bidro til den spenningen, ikke bare en ting. Det er bare bra, for da er det ikke lett å miste lysten til å lese videre.

Noen av hemmelighetene som ble røpet til slutt, overrasket meg og det likte jeg. Slutten gjorde også at jeg fikk lyst til å lese neste bok. Jeg ville ha anbefalt denne boka til noen som liker mystikk og slike ting.


Marius Lund

Marius Lund

Skrevet av 7. april 2016 av Marius Lund på Løkenåsen ungdomsskole

«Bak murene» er bok nummer en i spenningsserien «Night School». Hovedpersonen er ett problembarn som heter Allie, broren hennes er forsvunnet og hun blir arrestert opptil flere ganger. Foreldrene velger da å sende henne på en kostskole et stykke utenfor London. Skolen heter Cimmeria og det skal vise seg for Allie at alt ikke er slik som det skal være på skolen.

Boka er på over 400 sider og er en skikkelig god bok. Det er en nervepirrende spenningsbok som har et utrolig godt driv gjennom omtrent alle sidene. Det er flere ting som gjør at boka er noe for seg selv, blant annet det med gjentagelser. Jeg synes det er kult det med tellinga til Allie hver gang hun løper og det at hun tar med det gjennom hele boka er noe av det som gjør boka noe for seg selv.

Tittelen er også ganske kul, den fikk meg med en gang til å tenke at det var en jente som kommer i fengsel. Kanskje har den en slags dobbelbetydning? Jeg tror i hvert fall at forfatteren vil at vi skal prøve å forstå at det nesten ikke var mulig å komme seg vekk fra Cimmeria og at det som skjedde bak disse murene ville ingen utenforstående skjønne.

Jeg likte utrolig godt selve plottet og alle uforventede hendelsene i løpet av boka. Forfatteren fikk meg til å tro at noe forventet kom til å skje, men i stedet var det noe totalt uforventet som skjedde.

Språket var godt og ikke for barnslig, men heller ikke for vanskelig. Slutten på boka var utrolig god og fikk meg til å glede meg til når nummer to i serien skal komme. Det var en bok jeg nesten ikke klarte å legge fra meg, og sånn tror jeg mange andre ungdommer også vil oppfatte den.

Det eneste med den, var at den ett par ganger ble litt for klisjè. For eksempel ved at jenta forelsker seg i han som fremstår snillest, men egentlig er litt slem og at hun ender til slutt opp med badboyen.

Alt i alt en utrolig god bok! Anbefaler den videre til 13+. 5+


Ingeborg Frey Frøslie

Ingeborg Frey Frøslie

Skrevet av 7. april 2016 av Ingeborg Frey Frøslie på Nesoddtangen skole

Denne boken likte jeg ikke i det hele tatt. Den er skrevet på akkurat samme måte som alle andre ungdomsbøker som går ut på at noen begynner på en ny, mystisk skole; hovedpersonen befinner seg i første scene midt oppi noe dramatisk, som får foreldrene til å sende henne vekk på en streng kostskole. Etter en brå start, utvikler alt seg tregt. Masse nye personer blir introdusert, og det bygges sakte opp til en stor kamp mot slutten, før det roer seg litt ned igjen og legges grunnlag for neste bok i serien.

Karakterene er også de samme som finnes i alle foreldrene-mine-sender-meg-vekk-på-mystisk-kostskole-bøker. Hovedpersonen, Allie, er den opprørske, kriminelle jenta som sliter med brorens forsvinning og foreldre som ikke greier å takle humøret hennes. Det virker som forfatteren vil at vi skal synes fryktelig synd på henne. Skolens rektor, Isabelle, er hemmelighetsfull, vennlig og velkledd. Så er det Allies nye venner; Carter, som er den mystiske, uforutsigbare typen. Sylvain er den perfekte drømmeprinsen, og Lisa er den spiseforstyrrede. Rachel er et skolegeni og elsker sladder. Og selvfølgelig Jo, Allies bestevenn, den sprudlende, livlige jenta med frisørtalent og et problem med piller og vodka. Jeg har lest om alle disse menneskene før. Det virker som om det er et fast persongalleri i denne typen bøker.

I tillegg til at «Bak murene» har de samme karakterene som i andre historier, skifter de personlighet hele tiden. Vennene til Allie bytter mellom å være helter og forrædere, og det blir for forutsigbart, for det er lett å gjette hvem som kommer til å svikte henne og hvem hun kan stole på.

En annen ting som er provoserende med denne boken, er kjønnsrollene. Allie og de andre jentene blir framstilt som om de bare bryr seg om hvem som kommer til å be dem med ut på ballet. I alle scenene hvor noe skummelt skjer, blir de helt hjelpeløse, og må reddes av guttene. Det er ikke måte på hvor mange ganger Allie snubler vekk fra noe mørkt og skummelt i skogen, bare for å ramle gråtende inn i armene på en modig redningsmann. Faktisk er den store sluttscenen, som hele boken har bygget opp til, et par sider hvor Allie krabber rundt på gulvet, halvkvalt av røyk, for så å krype opp i fanget på Sylvain. Det er utrolig provoserende å lese.

Selv om jeg ikke likte boken, tror jeg den kommer til å bli en suksess. Den har alle tingene som skal til for å bli populær, for det er denne typen bøker mange vil lese. Men jeg likte den ikke i det hele tatt.

Til toppen