Nemesis venter

Liv Eirill Evensen Omnipax 2014 14 anmeldelser

Det er år 3001 etter Gammaglimtet (GG). Sebonia er All-verden, og Endetiden nærmer seg. Area har forsonet seg med  Internatet der hun og alle de andre ungsebonittene må bo, og med dommen hun fikk fordi hun hadde påstått at «sprettpip kunne Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Johanne Kristine Mortensen

Johanne Kristine Mortensen

Skrevet av 3. desember 2014 av Johanne Kristine Mortensen på Tromstun skole, 9a

Forrykende og underlige hendelser, gjør bare boken til en grei kandidat.

Boken «Nemesis venter» er en forrykende fantasy bok der man blir dratt inn i en helt ny verden fullt av dramatikk og spenning. Boken er skrevet av Liv Eirill Evensen og er den første boken i bokserien «Nye verden».

Handlingene pågår 3001 år etter Gammelglimtet (GG). I Sebonia, som er All-verden bor alle sebonittene. De blit styrt av miljøbrigaden og får da ikke leve slik de ønsker. Alle ungsebonittene må bo sammen på Internatet og der møter vi hovedpersonen Area. Area har nettopp sonet straff for å ha påstått at sprettpip kunne fly, og det syntes miljøbragden absolutt ingenting om. Men gjeterne på Sebonia har en hemmelighet som Area blir tuklet inn i. De tror også at sprettpip kan fly. De begynner å undre om det kan være andre muligheter, andre måter. Area blir utnevnt til å lede sebonittene gjennom Endetiden og med det får hun makt til å endre.

Siden boken tar deg inn i en helt ny verden, tar det litt tid før man virkelig kan sette seg inn i boken, men det kommer etter hvert. Boken byr på spenning og mange underlige hendelser, noe som gjør at boken både passer for gutter og jenter i 13-14 års alderen. Jeg fikk selv ikke noen spesiell god leseropplevelse og jeg syns boken var litt treg og lese, selv om forfatteren har formulert språket sitt meget bra. Jeg gir boken terningkast 4. Jeg kan nok ikke tenke meg å anbefale boken til hvem som helst, siden man må like å lese om mye underlige ting for å like boken.


Zuhayr Abdi

Zuhayr Abdi

Skrevet av 29. november 2014 av Zuhayr Abdi på Finnsnes ungdomsskole

Gripende dystopisk fantasy

Tenk deg at du bodde i en døende verden. I en verden der myndighetene bestemmer alt og beboerne ikke har noe frihet. Og alle venter på Endetiden.
Handlingen i boken er 3001 år etter Gammaglimtet. Area sulter etter sannheten. Alt ble annerledes etter at hun hevdet at sprettpip kunne fly. Tenk noe uhørt! Vi følger den unge Area Monta Nova som har fått en viktig oppgave som hun må klare.“Nemesis venter” av Liv Eirill Evensen er en dystopisk fantasy om en dramatisk ende. Hva blir å skje etter Slutten?

“Nemsis venter” var en fin leseropplevelse. Jeg syns boken begynner veldig tregt, det er etter mange sider du kommer inn i handlingen. Historien er fengende og språket er dessuten veldig bra skrevet. Evensen lager stadig bevegelse og spenning i handlingen noe som gjør at du får lyst til å lese mer. Beskrivelsene av Sebonia er veldig detaljert og gjennomtenkt. Ellers har hun engasjerende karakterer. Alt i alt har forfatteren skrevet en for så vidt grei bok men jeg mener den mangler noen viktige elementer som kunne gjort den mye bedre. Kanskje neste bok blir bedre? Det er verdt å merke seg at man kan bli forvirret av alle de nye ordene. Selv om hovedpersonen er en jente er denne boken ikke en typisk "jentebok". Jeg anbefaler denne boken til ungdom som liker å lese dystopi og fantasy.
Slutten på “Nemesis venter” er veldig overraskende og jeg gleder med til neste bok kommer ut. Boken er den første boken i Nye Verden-serien. Jeg gir den terningkast sterk fire.


Eira Solstad

Eira Solstad

Skrevet av 25. november 2014 av Eira Solstad på Dokka ungdomsskole

«Nemesis venter» av Liv Eirill Evensen
Forvirrende Univers
Terningkast: 1

«Nemesis venter» er den første boka i en ny serie med navnet «Nye verden». Hvis de neste bøkene blir som denne, blir ikke denne bokserien noen stor suksess. Jeg ble lettere forvirret da jeg leste sammendraget bakpå og ble ikke mindre omtåket da jeg fikk begynt på boka heller;

Area merker at noe er i stadig endring i Sebonia. Hun og noen av vennene hennes begynner å innse at ting ikke er slik de virker og at det finnes en sannhet som er annerledes enn det de alltid har blitt fortalt. Da Area blir utnevnt til Endetidsdoula får hun ny makt til å finne sannheten og endre samfunnet. Men flere spådommer står i veien. Klarer Area å finne sannheten før alt går galt?

Det første jeg merket meg i denne boka var den konstante pratingen om krabber og «sprettpiper». Ordet «sprettpip» kom det ingen forklaring på før et godt stykke ut i boka. Og når det gjelder krabbene kunne jeg ikke fatte hvorfor de var så viktige. De ble trukket fram hele tiden, men hvilken rolle de spilte i boka ante jeg ikke. I tillegg til ordet «sprettpip» dukket det også opp andre forvirrende ord og fraser. For eksempel; «avlssebonittene», «brigadister», «doula» og «endetidsdoula». Disse ordene ble aldri godt nok forklart til at jeg kunne forstå dem ordentlig.

I tillegg til alle disse ordene var den to fraser som ble gjentatt ofte; «Av første grad» var en av dem. I boka står det; «Jeg tenkte på at du og Elea er venner av første grad?» Akkurat hva det betydde aner jeg ikke. Den andre frasen, eller egentlig ordet som ble brukt var «all-». Det virket som om forfatteren satte ordet all- foran alt mulig; «All-sebonia», All-verden», «all-navn» og «all-hær» er noen av eksemplene.

Dette var en bok som var svært vanskelig å henge med på. Jeg klarte ikke å bli en del av det universet som forfatteren prøvde å skape. Dette er altså ikke en kandidat til Uprisen.


Selena Schwenke

Selena Schwenke

Skrevet av 19. november 2014 av Selena Schwenke på Tromstun skole, 9a

Nemesis venter er en dystopisk roman skrevet av Liv Eirill Evensen. Handlingen foregår i år 3001 etter Gammaglimtet. Sebonia er All-verden og her bor alle sebonittene, styrt av miljøbrigaden. Ungsebonitten Area har sonet en dom for å ha påstått at sprettpip kan fly da hun møter noen gjetere som overbeviser henne om at hun hadde rett og at miljøbrigaden vet mer enn de hevder at de gjør. Sammen prøver de å finne ut hva miljøbrigaden skjuler. Samtidig blir Area utpekt som den nye endtetidsdouluaen og må lede sebonittene gjennom endetiden.

Handlingen i boka foregikk i en helt annen verden så i starten skjønte man ikke helt hva som skjedde, men det gikk fort å komme inn i det. Boka var helt greit spennende. Historien var bygd opp bra, men den fenget ikke meg noe særlig. Jeg måtte ikke vite hva som skjedde etter hvert kapittel og syntes ikke den var så velig interessant. Jeg er ikke helt sikker på hva forfatteren vil fortelle med boka. Det var litt uklart.

Boka var grei å lese og hadde et godt språk. Den var ikke spesielt vanskelig å lese, men passer nok bedre for ungdom enn for mindre barn. Det var absolutt ikke ei dårlig bok, men handlingen fenget ikke meg så mye. Alt i alt var det ei helt OK bok.

Til toppen