Nedteljing

Anders Totland Gyldendal 2018 14 anmeldelser

Viggo er forelska i kjærasten til bestekameraten. Situasjonen er heilt håplaus, fram til Viggo blir introdusert for konseptet chatroulette. I motsetning til jentene på skulen, er jentene han møter på internett som henta ut av ein våt draum. Men kva Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Andrea

Andrea

Skrevet av 11. desember 2018 av Andrea på Harestua skole

Nedteljing

Boken handler om en gutt som heter Viggo. Vennen til Viggo tipser han om å besøke et nettsted. Det ender opp med at Viggo havner i problemer. Boken er oppdiktet av Anders Totland, men han skriver det som om det hadde skjedd med han. Boken er veldig lett å lese. Jeg syntes boken var spennende å lese og jeg likte den veldig godt. Det var bra budskap, men det kunne vært bedre avslutting.

Jeg gir boken terningkast 5.


Olav Nikolai Rød

Olav Nikolai Rød

Skrevet av 9. desember 2018 av Olav Nikolai Rød på Ruseløkka skole, 10A

Likegyldig

Boken handler om Viggo. Viggo er en ungdom med ønske om å få seg kjæreste/ligg, men jenten han elsker er i et forhold med en av vennene hans. Derfor går heller Viggo til internett for å finne seg et forhold siden det gikk så bra for en av kompisene hans. Derfra kommer Viggo i noen alvorlige problemer på internett.

Boka starter ganske brått inn i en samtale, herfra synes jeg det er lett å følge med og det er ikke veldig mange karakterer å holde styr på. Viggo er til grader mulig for meg å kjenne meg igjen med, men er ofte veldig annerledes. Å være rundt par er ofte veldig kleint slik jeg føler også Viggo føler seg igjen. Han føler også press til å være med jenter, noe som er ganske naturlig for ungdom. Samtidig har jeg noen problemer med å leve meg inn i fortellingen. Noen av Viggo sine beslutninger er tvilsomme.

Språket i boka syns jeg passer nokså bra. La merke til at karakterer hadde egne måter å snakke på som er ganske kult. Emma var mye mer vennlig i språk enn Alex og Oskar. Oskar hadde mer slang og moderne språk, mens Alex føltes sterkere. Jeg føler ikke a forfatteren tok seg god nok tid til å skildre miljøet som gjorde at jeg fikk noen problemer med å leve meg inn. Boken fokuserte da tydelig mer på Viggos tanker og følelser enn på skildringen. Noe som forfatteren valgte å skildre godt var Emma og kroppen hennes som gjorde meg ekstremt ukomfortabel. Boken var definitivt lett å lese.

Boka skal få at den er veldig original, jeg har aldri lest noen bøker som ligner. Men jeg leser ikke så mye uansett. Boken er ganske troverdig også. Dette er en situasjon jeg mener er realistisk. Bortsett fra venner og sosialisering virker alt i boken ganske bra. Vennene syns jeg er urealistisk og jeg mener Viggo har en svært liten vennegruppe.

Alt i alt er dette ikke en spesielt bra bok. Den trenger ikke heller. Bokens moral og betydning er nok til at den burde nomineres. Men som en fortelling er boken vel dårlig. Boken var altfor kort. Jeg ble ikke kjent med noen av karakterene eller motivene deres som gjorde slutten veldig passiv. Ingen av karakterene vokste særlig eller forandret seg stort (bortsett fra Viggo). Jeg ble ikke godt kjent med Viggo heller. Slutten kunne ha blitt mye bedre og kunne faktisk ha en følelse som varer en stund. Jeg kan så vidt kalle den DRAMA hvis det ikke var så tydelig at den prøvde å være det.

Temaet tror jeg ikke passer særlig godt som grunnlag til en fortelling, og til forfatteren vil jeg i hvert fall si: kunne ikke gjort det bedre uansett. Boken burde fortsatt bli lest av ungdom siden det gir relativt godt innblikk selv med sine feil. Boken får en terningkast 3 fra meg, men jeg vil fortsatt nominere den til årets ungdomsbok siden den er lettlest, godt skildret (følelser) og har en faktisk betydning som faktisk er spennende. Det mange bøker gjør feil er å ha en moral og ikke klare å gjøre boken interessant. Denne boken klarte det til en viss grad.

Jeg er fortsatt likegyldig med slutten og kommer til å glemme boka. Ikke en spesiell fortelling som jeg personlig syns er verdt å huske.


Maria Gustavsen

Maria Gustavsen

Skrevet av 4. desember 2018 av Maria Gustavsen på Harestua skole

Bokanmeldelse av boka Nedteljing, skrevet av Anders Totland.

Boka handler om Viggo, han havner i en internettfelle og det gir han store problemer han nesten ikke kan leve med. Historien i boka er oppdiktet av Totland selv, men utpressingen Viggo opplever. Har foregått flere ganger i den virkelige verden. Jeg likte boka godt, særlig spenningstoppen. Den gjorde meg nervøs og stresset på hans vegne. Likte ikke så godt at boka var skrevet på nynorsk, syntes ikke at han fikk leseren like opphengt i historien og handlingen.

Terningkast 5


Tuva Danielsen

Tuva Danielsen

Skrevet av 29. november 2018 av Tuva Danielsen på Lillesand ungdomsskole

Forferdelig er sannheten

Nedteljing handler om en gutt som bærer navnet Viggo som er kjempe forelska i ei jente med navn Emma. En venn av han tipser han om et nettsted som han selvfølgelig vil sjekke ut, men dette bærer det ingen gode ting med.

Jeg likte boka godt. Den var lett og realistisk å lese. Den har et kjempebra budskap, men selvfølgelig ville jeg hatt en bedre avslutning på den, men dette er noe av poenget med boka. Det er kjempetrist at dette faktisk er sannheten. Dette er en fin bok for noen som ønsker en litt lettere bok, men som samtidig er realistisk og var for meg vanskelig å legge fra seg.

Terningkast 5


Brage F. Søyland

Brage F. Søyland

Skrevet av 26. november 2018 av Brage F. Søyland på Ruseløkka skole, 10A

SKREMMENDE SANNHET

Boka “Nedteljing” er full av ungdomsdrama, som ender tragisk.

Hovedpersonen i boka er Viggo. Han tilbringer nå sommerferien sin hjemme hos sine foreldre, hver dag drar han Oskar, Alex og Emma på stranden. Der det skjer litt av hvert.

Alex og Emma er kjærester, de har vært det i tre måneder. Viggo er også forelska i vennens kjæreste, og når Oskar treffer en jente på en app er Viggo den eneste uten kjæreste, denne appen blir han anbefalt å bruke av Oskar, noe som senere skulle få store konsekvenser.

Når jeg startet å lese boka tenkte jeg, “ å, herregud, hva er dette for noe”. For å si det mildt, så ble det litt i groveste laget. Boka går veldig rett på sak, det er en del snakk om jentekropper og især deres pupper. “Vil du se?” sier noen av jentene på denne appen. Det er jo en litt rar bok, må jeg innrømme.

Anders Totland har skrevet denne boka på nynorsk samt er det litt engelsk når Viggo chatter på denne appen. Totland holder språket enkelt og lett forståelig. Selv synes jeg boka er veldig gripende, det handler mye om ungdom, og at deres foreldre blir litt utestengt fra ungdommers liv. Det at “ jeg bælmet ned enda en øl” blir sagt gjentatte ganger. Det sier litt om at ungdom i dag drikker alkohol. Ikke vanskelig å se at dette ikke er bra. I tillegg så vær forsiktig på sosiale media. Det er jo et veldig tydelig budskap i boka, jeg vet ikke om Anders har krisemaksimert en smule, men det er jo virkelig realistisk at det som skjer i boka lett kan skje i virkeligheten.

Jeg vil anbefale alle å lese den, selv for sarte sjeler. Budskapet med boka er veldig greit, og meget viktig. Til tross for at den er litt grov til tider.

Terningkast 5:

Vis flere anmeldelser

Til toppen