Nattskift i Nekropolis

Bjørn Ingvaldsen Gyldendal 2019 20 anmeldelser

Noen arbeider om dagen, andre om natta. Moren til Max er nattarbeider. Om nettene sitter hun på kontoret sitt i kjelleren, om dagen sover hun. Max er alene. Han går på skolen og på trening, og noen ganger reiser han Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Juliane

Bokanmeldelse «Nattskift i Nekropolis»

Skrevet av 15. november 2019 av Juliane på Vågå ungdomsskole

Bokanmeldelse: Nattskift i Nekropolis
Boka handler om hovedpersonen Max. Max bor med sin mor i ei leilighet. Moren til Max er ikke like vanlig som andre mødre. Hun er trygda, og sitter nede i kjelleren mesteparten av tiden og jobber med arkeologi og drikker vin. Og om nettene så blir hun borte. Når Max spør henne hvor hun har vært, sier hun at hun har jobbet nattskift.
Boka starter med å introdusere hvordan Max sitt liv med moren og faren hans er. Og videre inn i boka så er det litt forvirrende med hva som skjer rundt Max. Det blir også mer uinteressant nesten kjedelig i midten av boka. Det som var interessant var forholdet til familien Max hadde. Og det blir mer og mer interessant ved slutten. Ting som var vanskelig å skjønne fra starten ble mindre vanskelig ved slutten av boka. Jeg personlig sett, syntes boka var allright. Den var ikke så vanskelig å lese, men litt forvirrende.
Terning kast: 4


Tomasz

Nattskift i Nekropolis-Bjørn Ingvaldsen

Skrevet av 10. november 2019 av Tomasz på Hisøy skole

Boken heter "Nattskift i Nekropolis". Forfatteren heter Bjørn Ingvaldsen. Forlaget er Gyldendal.
Boken handler om en ungdom som heter Max. Foreldrene hans er skilte så livet hans er slitsomt og forvirrende. Moren er en nattarbeider og har problemer med alcohol. Imens faren har funnet seg en ny kjæreste. Max er som offtest hos moren, men noen ganger hos faren. Moren har mange drømmer som hun vil oppnå i livet sitt, men hun får det ikke helt til. En av drømmene hun har er å reise. Jobben hennes nå er å forske på døden. Hun får ikke godt betalt, men det gjør faren. Alikevel vil Max bo hos moren. Fordi Max er ikke helt fornøyd med Kjæresten til faren. Videre i boken går det litt opp og ned. Noen ganger så får mann lese at livet til Max og moren kommer til å ordne seg, men ikke helt. Faren får mann ikke vite så mye om.
Jeg syntes at boken er en trist bok som viser hvordan ungdom kan eller har det i daglig livet. Det som jeg syntes er bra med boken er at forfatteren har skrevet den på den måten at du kan forestillle deg hver og en setning i hodet. Jeg anbefaler boken "Nattskift i Nekropolis" til aldersgrennsen 12 og oppover. Fordi den har et tema som ungdom opplever i daglig livet rundt om i verden.
Terningkastet mitt er 4/5


Ingrid Rånnerud

Problemer i kø

Skrevet av 5. november 2019 av Ingrid Rånnerud på Smestad ungdomsskole

Boka Nattskift i Nekropolis handler om en gutt som heter Max. Han bor sammen med moren sin og av og til hos faren sin. Moren sliter med alkohol og lite penger, og faren har fått seg ny kjæreste og to barn og er alltid litt stressa. Max har en bestefar i Tyrkia han og moren ofte reiser til. Moren begynner virkelig å slite på det verste og Max føler han er i veien for alt.

Jeg synes boka var veldig fin, og veldig bra. Den hadde utrolige skildringer og korte setninger som gjør boka mere spennende. Det jeg synes var litt dumt var at når det var en dialog var det litt forvirrende å vite hvem som snakka. Starten av boka var veldig treig, syntes jeg. Det tok lang tid før det virkelig skjedde noe.

Jeg anbefaler boka til alle ungdommer fra 13–17 år. Den har passende tema til alle aldre, og ganske lettlest.
Terningkast: 5


Vincent

Forlatt

Skrevet av 30. oktober 2019 av Vincent på Kråkerøy ungdomsskole

Forlatt
I boka av Bjørn Ingvaldsen møter vi hovedpersonen Max, som bor sammen med moren sin i en leilighet. Men moren er ikke som vanlige mødre, hun sitter bare nede i kjelleren og jobber med arkeologi og drikker vin. Hva ville du gjort i Max’ situasjon?

Max er en helt vanlig gutt med helt vanlige venner, men moren hans er ikke like vanlig. På dagtid sover hun eller så er hun i kjelleren. Om natten er hun borte. Når Max spør hvor hun er, svarer hun bare at hun jobber nattskift. Når de spiser middag drikker hun vin, når ser på tv på lørdagskvelden drikker hun vin. Max har spurt henne flere ganger om at hun må slutte å drikke så mye vin, men hun svarer alltid at hun ikke drikker så mye vin. Noen ganger kommer Max ned i kjelleren for å vise interesse for morens arbeid. Hun sier at hun jobber med de døde, og de dødes byer. Max spør alltid om hva slags byer hun snakker om og hun svarer at det er byer for de døde, altså små hus som de legger kistene til de døde i. Max har en bestefar som bor i Tyrkia, og han og moren besøker ham hver vinter. Moren og faren til Max er skilt, og faren er nesten aldri der. Moren sier hun har møtt en kjent arkeolog og forteller at han jobber med samme tema som henne. Hun sier de må reise ut i verden fordi den arkeologen, David, skal holde et foredrag om de døde. Max var veldig bekymret for at moren skulle bruke penger hun ikke hadde. Hun skulle gi arbeidet sitt til David i håp om at han skulle lage en bok av det. Han sa at arbeidet hennes bare var notater og at det ikke var bra nok for å bli utgitt. Dette er den mest spennende delen av boka fordi mye ting skjer.

Jeg syns boka var grei, men den brukte veldig lang tid på å komme i gang, men den var lett og lese og forfatteren skildret bra. Jeg har aldri lest en bok som traff så hardt, fordi den var realistisk og man kan relatere til den. Selv om jeg syns boka var bra, passer den nok ikke til de yngre på grunn av den er veldig trist. Jeg vil si den passer til ungdommer mellom 13-15 år. Jeg syns Nattskift i Nekropolis bør bli nominert til årets U-pris fordi den er annerledes fra mange av de andre bøkene. Jeg mener den fortjener terningkast 4.


Brage Kobberdal

Når du føler du er i veien for alle

Skrevet av 30. oktober 2019 av Brage Kobberdal på Kråkerøy ungdomsskole

Boken “Nattskift i Nekropolis” er skrevet av Bjørn Ingvaldsen. Nattskift i Nekropolis er en veldig trist og dyp bok. Den handler om en gutt som heter Max som har det veldig vanskelig. Max er ofte veldig alene. Han føler at han bare er i veien for alle. Moren sier at hun jobber nattskift, men er det egentlig nattskift? De drar på flere reiser, men har de egentlig råd til det?

Noen steder ble jeg slukt inn i boka, og jeg levde meg mye inn i den. Forfatteren bygde opp spenningen helt til slutten, slik at alt ga full mening. Noe som jeg likte godt. Da ble jeg ivrig etter å lese mer. Enkelte steder var det mye spenning og drama. Som jeg syntes, var veldig bra. Slutten var veldig dramatisk og trist.

Noen steder var det litt rare ord og setninger som kan være vanskelig å forstå for noen. Men ellers var denne boken lettlest for meg. Men boken var veldig repeterende. Det skjedde mye av det samme ganske ofte. Det burde kanskje vært litt mer variasjon i selve handlingen.

Boken startet veldig kjedelig. Når jeg startet å lese den, så trodde jeg at det kom til å være en veldig kjedelig bok. Den hadde vært litt bedre hvis den hadde startet med spenning. Men forfatteren var veldig god til å beskrive ting og handlinger som skjedde. Jeg syntes at hovedkarakteren i boka (Max) var bra. Jeg likte måten han var på. Og hvordan han oppførte seg.

Boken var veldig lærerik.

Jeg syntes boka passer for ungdommer mellom 13-16. Fordi den blir kanskje litt skummel og ekkel for yngre.

Jeg gir boka terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Leah Carlsen

Når du føler deg uønsket

Skrevet av 23. oktober 2019 av Leah Carlsen på Løkenåsen ungdomsskole, 9A

Anmeldt av: Leah Carlsen (14 år)
Forfatter: Bjørn Ingvaldsen
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 136
Utgivelsesår: 2019

Nattskift i Nekropolis er en ungdoms-roman, skrevet av Bjørn Ingvaldsen. Boka handler om en gutt som heter Max, han har det ikke så lett. Max bor alene med Moren sin fordi foreldrene er skilt. Faren har fått to nye barn og ny kjæreste, kjæresten heter Kamilla . Max føler at Kamilla ikke liker han, at Faren ikke har tid til han, og at moren ikke vil ha han. Moren til Max har ikke en ordentlig jobb, hun sier at hun jobber hjemme, at hun forsker på de døde. Hun er glad i de døde, bryr seg kanskje mer om dem enn Max.

Starten på boka synes jeg var veldig bra fordi man får et lite innblikk i hva som skjer mot slutten, uten at det røper alt. Da jeg leste starten fikk jeg også selv lyst til å lese videre. Selve handlingen i boka var kanskje ikke like bra, fordi det ble litt uinteressant å lese noen ganger. Dialogene i boka var heller ikke så bra skrevet fordi det var litt forvirrende og vanskelig å vite hvem som snakka noen ganger. Det var en del i boka jeg likte veldig godt, fordi det var et vendepunkt som jeg ikke så for meg at kunne skje engang, og det synes jeg gjør boka litt mer spennende. Slutten av boka var kanskje favorittdelen min, fordi det står ikke helt eksakt hva som skjer, men man klarer å tenke seg til hva som skjer selv. Boka var veldig lett å lese, og jeg tenker at veldig mange ungdommer kan kjenne seg igjen i den. Jeg synes også at boka er skrevet på en veldig fin måte som gjør at man forstår hvordan Max har det inni seg.

Jeg tenker at denne boka passer for alle over 13 år, fordi boka handler om et veldig trist og tungt tema og det kan være litt vanskelig for barn under 13 år å lese det. Selvom jeg likte boka veldig godt tror jeg ikke at den passer for alle. Alt i alt så mener jeg at denne boka er en veldig verdig vinner til u-prisen og jeg anbefaler virkelig å lese den. Derfor vil jeg gi den et terningkast 5.

Til toppen