Nærmere kommer vi ikke

Monika Steinholm Vigmostad & Bjørke 2016 31 anmeldelser

Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod. Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Frøydis Olhans

Frøydis Olhans

Skrevet av 6. september 2017 av Frøydis Olhans på Ås ungdomsskole

Her om dagen plukket jeg opp 'Nærmere kommer vi ikke' av Monika Steinholm. Det er en frittstående oppfølger til 'Fuck verden' av samme forfatter (som jeg er halvveis gjennom nå. Monika skuffer ikke).
Historien følger Jens og Edor, to eldre ungdommer som møtes og utvikler et forhold over sommeren, med ting som identitet, mot, å oppdage seg selv (pluss masse kjærlighet) i tankene. Det er en sånn roman som får sidene til å fly forbi, for det ligger alltid små forventningsfulle øyeblikk bak hver krok. Både Jens og Edor har sin egen, unike stemme. Jeg kjenner meg spesielt igjen i Jens sin engstelighet og redsel for at familiemedlemmer skal komme i ulykker, og det er et karaktertrekk jeg ikke ser mye av i litteratur.
Jeg er stor fan av språket. Jeg tok ikke notater mens jeg leste, så jeg kan ikke direkte sitere, men flere ganger ble jeg imponert av enkelte skildringer. Ellers føler jeg at vakre skildringer i førsteperson lett kan føles litt unaturlig og klisjé, men virkelig ikke her.
Jeg må også sende masse, masse (masse!) applaus og kjærlighet og fyrverkeri til ungdomsspråket som ikke virker det minste overdrevet eller teit eller noe som helst annet enn rent, ekte og realistisk! Monika Steinholm er ikke sjenert for å bruke banneord og engelsk, samtidig som det er en balanse i det; det er fortsatt norsk litteratur.
Anbefaler 'Nærmere kommer ikke' for de som ser etter en akkurat passe lang bok å kjenne seg igjen i, fnisse litt av (*host, host,* Onkel Torstein), og som skildrer to realistiske ungdommer på en fengende måte.


Helene Wille Kvarme

Helene Wille Kvarme

Skrevet av 10. januar 2017 av Helene Wille Kvarme på Hovedgården ungdomsskole

Boken «nærmere kommer vi ikke» er skrevet av Monika Steinholm. Hun bor i Tromsø og er 32 år gammel. Dette er etterfølgeren til hennes første ungdomsbok «Fuck verden».
Boken handler om 17 år gamle Jens som nylig har funnet ut at han er homofil.

Jens er redd for det meste, han er usikker på seg selv og situasjonen han er i. Bestevennen hans Niklas går fra å bare være hans beste venn, til å bli hans store forelskelse. Dette blir for vanskelig å takle. Jens flytter ut av byen og reiser til sine homofile onkler, der han vil finne ut av hvem han virkelig er. Reisen til Finnsnes vil bety mer for Jens enn han tror, med både oppturer og nedturer kommer han frem til hvem han faktisk er.

Edor er den andre hovedpersonen i boken, han er tøff og liker å utfordre seg selv. Han er sammen med den peneste jenta han vet om, Beate. En varm sommernatt møtes Edor og Jens tilfeldig ved et badested. Denne kvelden forandrer Edors personlighet helt, han blir plutselig en mer bekymret og usikker person. Det eneste han klarte å tenke på var måten Jens fikk det til å krible i magen hans.

Jeg likte boken veldig godt, den var morsom, trist og spennende. Boken hadde to hovedpersoner, og i hvert kapittel byttet det om på hvem sitt synspunkt man så handlingen fra. Forfatteren hadde fått til dette på en fin måte, som ikke forvirret lesingen. Boken passer nok best til ungdommer, jeg kjenner meg igjen i mange av situasjonene selv og skjønner alt veldig godt.

Jeg anbefaler denne boken til alle som liker realistiske ungdomshistorier. Den var lett å lese og vanskelig å legge fra seg. Jeg vil gi denne terningkast 5.


Herman Aasly

Herman Aasly

Skrevet av 15. desember 2016 av Herman Aasly på Ringshaug ungdomsskole

Boken handler om Jens, han drar til onklene sine for å komme bort fra Niklas og egentlig alt sammen. Selv om han er redd for det meste, elsker han å kjøre motorsykkel. Han møter en gutt som heter Edor. Han har ingen frykt for noen ting! Han er sammen med Beate og bader naken, til og med svømmer lengere enn det han burde. Men når Edor møter Jens kan han ikke tenke på noe annet
Denne boken er faktisk på en av mine topp tre bøker nå. Bare etter de første sidene i boka kom jeg rett inn i selve historien og klarte ikke legge fra meg boken. Det er også ganske spennende å se historien fra de to synsvinklene. Noe som jeg syntes er veldig viktig i en bok, som skal gjøre at jeg liker den er at den er skrevet på en god, realistisk måte. Også på den metoden forfatteren skriver gjør hun slik at vi leserne har lyst til å lese enda mer. Da jeg så på forsidebildet til boka og etter at jeg hadde lest den tenke jeg at det røpte litt mye om den, men for min del gikk det greit. Allerede midt inni boka fikk jeg flere forskjellige tanker om slutten, men faktisk så ble ingen av dem sanne. Så skulle ønske slutten var skrevet på en annen måte. Alt i alt var boken veldig god og forfatteren tok meg virkelig med storm, derfor fortjener den terningkast 6. Jeg anbefaler den også til ungdommer mellom 11 og 17 år, dette er fordi språket er grovt.


Frøydis Fugleberg

Frøydis Fugleberg

Skrevet av 15. desember 2016 av Frøydis Fugleberg på Ringshaug ungdomsskole

Boka handler om Jens som drar til onklene sine for å komme bort fra alt og alle. Han er redd for det meste, men han liker å kjøre motorsykkel. Edor derimot er ikke redd for noe. Han balanserer på brua, er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken med Celia og svømmer lengre enn det han burde. Det eneste Edor er redd for er at da han møter Jens klarer han ikke å slutte å tenke på han.
Dette er helt klart en av de beste bøkene jeg noen sinne har lest. Forfatteren går rett på sak, noe som gjør at du slipper å bruke unødvendig tid på å bli kjent med de forskjellige personene. Likevel er det lett å se for seg hvordan hovedpersonene er og hvordan de tenker. Du føler at du blir dratt inn i boka og det er vanskelig å legge den fra seg. Forfatteren lykkes med å trigge leserne. Den er realistisk og er lett og kjenne seg igjen i. I boka får du både lese fra Jens sitt synspunkt og fra Edor sitt. Dette er gjort på en såpass bra måte at det gjør det enda mer ekte. For det er akkurat det som er så bra med denne boka. Den er ekte. Det er det som gir deg lyst til å lese videre og som gjør at du ikke klarer å legge den fra deg. Det er det som gjør det så lett å leve seg inn i boka, fordi den er ekte og realistisk. Når du starter å lese boka tenker du nok at du vet hvordan denne boka skal ende, men den er faktisk ganske så uforutsigbar. Forfatteren lykkes så til de grader med å få fram budskapet sitt. Dette er en bok som lever lenge etter at du er ferdig med å lese den. Forsiden gir et godt inntrykk på hva boka handler om. Røper kanskje litt mye?
Som sakt tidligere starter denne boka i medias res. Dette er gjort på en måte som gjør at du blir interessert i å få vite mer, og ikke sånn at du ikke henger med idet hele tatt. Videre fortsetter den med å fortelle om Jens og hans vansker sånn at du ikke er nødt til å ha lest Fuck verden. For denne boka er en løs oppfølger til Fuck verden. Når du leser om Edor forstår du det med engang og du er aldri i tvil om hvem det er som forteller. Alt i alt er boka godt gjennomført, og jeg klarer ikke å finne noe som skulle vært noe særlig bedre. For denne boka er så vanvittig bra. Litt misfornøyd med slutten, mest fordi den ikke endte som jeg håpet, håper veldig på at det kan komme en oppfølger. Slutten kan kanskje tyde på det?
Jeg digger denne boka og anbefaler gjerne denne boka videre. Noen mener at denne boka kan minne litt om skam, så liker du skam bør du lese denne. Jeg mener den passer til deg som liker romantikk uavhengig av om du er hetero, homo eller bi. Jeg vil uten tvil gi Nærmere kommer vi ikke 6. Skulle gjerne gitt mer om jeg kunne.


Marte

Marte

Skrevet av 15. desember 2016 av Marte på Torstad ungdomsskole

Boka «Nærmere kommer vi ikke» er skrevet av Monica Steinholm. Den handler om Edor og Jens. Jens reiser til sine homo onkler i sommerferien for å lære seg «å bli homo». Jens er forelsket i sin beste venn, Niklas og prøver så godt han kan å glemme han. Gjennom sommeren blir Jens kjent med Edor og ting forandres..
Boken er litt forvirrende i starten siden jeg ikke helt skjønte at de snakket fra to forskjellige synsvinkler. Når jeg først skjønte det ga alt mening. Boken handler om kjærlighet og er spennende. Den er beskrevet veldig bra og uansett om du har opplevd kjærlighet eller ikke, så skjønner du veldig godt hvordan det føles med alle beskrivelsene i boken. Jeg skjønner godt hvorfor den er nominert.
Terningkast 5, det eneste som trekker ned er at det blir litt vanskelig å forstå i starten i å med at jeg ikke visste at det var to personers synspunkt.

Vis flere anmeldelser

Til toppen