Nærmere høst

Marianne Kaurin Aschehoug 2013 9 anmeldelser

Grünerløkka, 1942. Det går mot høst, og krigen er blitt hverdag for familiene som bor i Biermannsgate 10. Inntil den grusomme morgenen, da tre politimenn plutselig banker på døren til den jødiske familien Stern. Tilfeldigvis er ikke 15-årige Ilse hjemme. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Nærmere Høst

Boka handler om Ilse Stern og den jødiske familien hennes som bor i Oslo, hun er ikke noe særlig opptatt av verden rundt seg, og følger mer ikke mer med enn det som skjer rundt seg men en dag dukker det tre politimenn på døra, noe som er starten på en lang historie.

Jeg synes boka var spennende, gripende og veldig trist. Jeg annbefaler boka til ungdommer med interesser for 2.verdenskrig, den er lettlest og er vanskelig å legge fra seg når man først er startet. Den er også skrevet fra det jødiske perspektivet, noe som fikk meg til å se på krigen på med et annet syn. Jeg hadde ingen anelse om hvor grusomt det virkelig var.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Nærmere høst

Nærmere høst er skrevet av Marianne Kaurin og er hennes debutroman.

I boka blir vi kjent med familien Stern som er jøder og bor i Oslo i 1942. vi følger ungdomsforelskelsen mellom Ilse og Herman, Sonjas drøm om å sy kostymer på nationalteateret og faren, Isaks, forsøk på å skjule det voksende jødehatet.

Ilses hverdag dreier seg kun om henne og Herman Rød, helt til hun en dag kommer hjem til en tom leilighet. Familien hennes har i likhet med 500 andre jøder blitt hentet av tyskerne til Auschwitz.

Isak som allerede har vært på en fangeleir blir sammen med resten av familien satt på skipet Donau.

Mens familien er på vei til Polen, får Ilse hjelp av motstandsarbeidere, som gjør alt de kan for å få henne over grensen til Sverige.

Denne boka er anbefalt for ungdom, men passer for voksne også. Forfatterens magiske skildringer og vakkre språk gjør dette til en fantastisk bok å lese.

Når jeg hadde tatt opp boka hadde jeg vanskelig for å legge den fra meg igjen og etter å ha lest den forstår man bedre hvordan jøder opplevde krigen. Boka ga meg en klump av sinne og tristhet i magen.

Så om du liker bøker med kjærlighet og krig er dette den perfekte boka for deg.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Nærmere høst!

Året er 1942. Ilse Stern er 15 år og bor i en liten leilighet sammen med foreldrene og hennes to søstre i Oslo. Faren eier en liten butikk, men slaget går ikke så bra på grunn av at de er jøder. Selv om noe stort og skummelt er på gang, handler Ilse’s verden mest om nabogutten, Herman. Men alt endrer seg dramatisk da Ilse kommer hjem en dag, og hele familien er borte. De har blitt hentet.
Boka kan på en måte deles i to deler. Den første halvdelen handler mest om Ilse’s ungdom forelskelse, og forvirring og følelser. Ikke om krigen, som er kjernen i boka. Og den andre delen handler om krigen, det å være jøde, om undertrykkelse og grusomhetene som følger med dette. Vi får møte krigen fra tre forskjellige synsvinkler. Faren som kommer i arbeidsleir og møter all grusomheten der. Moren og søstrene til Ilse havner i gasskammer, og vi følger Ilse’s kamp om å komme seg i sikkerhet. Å komme seg over til Sverige.
Jeg syns dette var en fantastisk fin og trist bok. Den har mange fine sildringer og et veldig vakkert språk. Men språket blir kanskje for vakkert i og med at det er en ungdomsbok. Så på grunn av språket passer boken kanskje mest for litt eldre ungdommer eller voksene, og helst jenter kanskje.
Alt i alt syns jeg dette var dette en god bok. Og det er en perfekt bok for deg som liker spenning, kjærlighet, krig, sorg, savn, og vakre skildringer.
karakter 5


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Nærmere høst

Jeg synes boka var spennende og interessant å lese. Forfatteren klarte å rive meg med og få fram følelsene og beskrivelsene i boka på en utrolig bra måte. Det var ganske vanskelig å legge fra seg boka etter de 50 første sidene.
Nærmere høst handler om Ilse Stern og familien som er jøder og bor på Grünerløkka i Oslo under krigen i 1942. Ilse er opptatt av utseendet sitt og vil se like pen ut som søsteren sin, og kan fort glemme verdenen utenfor. En dag dukker det opp tre politimenn utenfor døra. Familien blir fraktet til en arbeidsleir. Ilse er ikke hjemme og før hun vet det er familien borte. I boka skjuler det seg også en kjærlighetshistorie.
Jeg likte at boka var lett å lese. Selv om det var mange sider og mye tekst, gikk det faktisk fort å lese den. Spenningen varte gjennom hele boka, og jeg ville bare lese mer. Boka er rørende, spennende og utrolig fin.
Jeg vil absolutt anbefale boka videre. Ikke noe negativt å si. Nærmere høst passer nok best til ungdommer og voksne.

Til toppen