Mye er dårlig, noe er fint

Silje Regine Bråthen Fanaticus 2020 3 anmeldelser

Er du russ hvis du ikke er på buss? Kan du være venn med eksen, sånn på ekte? Hvis lillebroren din dør - er du fortsatt storesøster da? «Hookeliste, er overskriften. En kirsebærstilk for hver jente vedkommende hooker med. Hooker. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Johanne Sørskog-Øien

Å vite mye om livet, men likevel så lite om å leve

Skrevet av 20. desember 2020 av Johanne Sørskog-Øien på Smestad ungdomsskole

«Mye er dårlig, noe er fint» er en utrolig velskrevet ungdomsbok, skrevet av Silje Regine Bråthen, som tar opp mange vanskelige spørsmål. Blant dem «er du russ hvis du ikke er på buss? Kan du være venn med eksen, sånn på ekte? Hvis lillebroren din dør – er du fortsatt storesøster da?».

Boken er basert rundt disse spørsmålene. Den tar opp viktige og litt vonde temaer, som er veldig gjenkjennelig for mange. Det er veldig fine dialoger, og forfatteren skriver på en måte som gir boken en veldig god flyt. Den er ikke full av spenningskurver, men dog en bok man ikke klarer å legge fra seg. Det er fine skildringer, noen med en litt morsom vri: «Hvis mandag var en person, ville han, eller hun, vært deprimert.» «Jeg hater det ordet. Den eneste assosiasjonen jeg får til det er kondomer, og hvis alle bare hadde vært bedre på å bruke dem, hadde det vært færre mennesker, færre kondolanser.»
Handlingen er mørk, men humoren her og der gir den en god balanse. Dette er ikke en bok kun for ungdom, den kan med trygghet anbefales for både ungdom og voksne.

Dette er en av de bedre bøkene jeg har lest, om ikke den beste. Derfor gir jeg den terningkast 6.


Ole David Haavardsholm

Den trøttende 18års alderen

Skrevet av 7. desember 2020 av Ole David Haavardsholm på Tryggheim skole

Jeg har valgt denne overskriften fordi boka forteller mye rundt atten års alderen og at det er mye dårlig og bare noe fint.
Boka handler om ei jente i atten års alderen. Hvordan livet som atten år er i fest og skole. Det er en del utfordrene/vanskelige ting som tenåring. Det kommer klart fram om det å vite mye om livet, men likevel så lite om å leve.

Jeg gir den terningkast tre fordi den var liksom grei, men ikke etter min smak. Positive sider er at den har enormt bra budskap, du må i alle fall lese ut boka når du har begynt for å finne ut budskapet. Et av budskapene er at det er mange som er glad i deg. Om du søker hjelp så gjør du det lettere for andre. Det er veldig lett å leve seg inn i boka. Selv om den er usann så virker den veldig sann, og det kan godt være at mange er i en slik situasjon. Det negative med boka for min del er at mye av handlinga ikke er etter min smak som f.eks full, sex og litt for spesielle måter å skrive hvordan hun følte det noen ganger. Boka hadde ei veldig god spenning for så vidt og jeg kjente på det noen ganger men jeg klarer liksom å legge vekk boka lett uten å vite hva som skjer.

Denne boka er til å anbefale for ungdommer flest fordi det er dei det handler om og jeg har tru på at den kan være til hjelp for mange i tillegg til ei bok du liker. Og kanskje burde du like innvendige spenninger. Men om dine interesser ikke liker noe som faktisk kan være sant og litt mye om sex og å være i fulle verden så bør du ikke lese den.
Boka er: Rar, betydningsfull, velskrevet, trist, følelsesladet, lettlest, alvorlig, tankevekkende og litt drama. Liker du dette kan du vurdere å lese den.

Den kunne blitt nominert til Uprisen for dens gode budskap.


Ingvild

Krigerprinsessen!

Skrevet av 7. november 2020 av Ingvild på Smestad ungdomsskole

Boka Mye er dårlig, noe er fint skrevet av Silje Regine Bråthen, handler om Mathilde som går siste året på videregående. I boka møter vi også Selda, en «krigerprinsesse» og bestevenn. Mathilde er også god venn med eksen, men er det bare vennskapelig? Og hva med Noah, lillebroren som døde for åtte år siden?

Jeg synes boka var unik og helt klart en bok utenom det vanlige. Boka handler mye om depresjon og psykologtimer som jeg tror er et tema mange kan kjenne seg igjen i. Du blir godt kjent personene i boka, som alle var ganske forskjellige og interessante. Det jeg ikke likte så godt var at de samme historiene nesten gikk på «repeat». Jeg føler det skjedde mye av det samme, og at de samme historiene ble forklart igjen og igjen. Så jeg skulle kanskje ønsket litt mer variasjon i selve fortellingen. Ellers en fin bok som mange kan relatere seg til, terningkast 4.

Til toppen